lejdi.oprych 04.01.10, 14:45 a cudze dzieci pracują na wasze emerytury Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a1ma Re: niewdzięcznicy 04.01.10, 14:46 Hahahhahahahahahahhahaha. To już raczej my na zasiłki dla cudzych dzieci pracujemy Odpowiedz Link
ma_maja Re: niewdzięcznicy 04.01.10, 15:47 > To już raczej my na zasiłki dla cudzych dzieci pracujemy Na jakie zasiłki? Z ciekawości pytam. Odpowiedz Link
a1ma Re: niewdzięcznicy 04.01.10, 15:59 Scenariusz, że ja będę korzystać z emerytury wypracowanej przez cudze dzieci jest równie prawdopodobny, że cudze dzieci wylądują na zasiłku (ot, dla bezrobotnych chociażby) za kilkanaście lat i będą żyć z moich podatków. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: niewdzięcznicy 04.01.10, 15:41 lejdi.oprych napisała: > a cudze dzieci pracują na wasze emerytury Ale nam to naprawdę nie przeszkadza. Przysięgam,że nie mamy nic przeciwko temu Odpowiedz Link
zupakalafiorowa Re: niewdzięcznicy 04.01.10, 15:50 A tam zaraz niewdzięczni. Ja tam wdzięczna jestem. Ba, nawet bardzo Odpowiedz Link
on-the-grass wtf??? 04.01.10, 23:38 Jakieś dzieci na mnie pracują? To chyba w Pakistanie, bo u nas raczej chodzą do szkoły... Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 09:30 Niewdzięczna! A bezdzietni pracują na lekarza dla Twoich dzieci i na Twoje becikowe i na Twój urlop macierzyński... Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 13:13 Nie przesadzaj. Pracujący ludzie sami opłacają swoje macierzyńskie i lekarzy dla dzieci. Odpowiedz Link
a1ma Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 13:33 Jasne, jasne. I żłobki, i przedszkola, i szkoły, i "bezpłatne" szczepienia, badania, aparaty ortodontyczne, itp. ... Dziecko kosztuje i nie oszukujmy się, nie tylko rodziców, społeczeństwo też. Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 14:11 No cóż, bezdzietni też korzystali z tego jak byli mali. Żal czytać, że ktoś innym dzieciom żałuje, bo własnych nie ma. Może ja opłacam jakiegoś bezdzietnego umierającego na raka w jakimś szpitalu. Bez sensu. Odpowiedz Link
gazeta_mi_placi Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 14:58 Większość ludzi jest dzietna,więc jednak większe prawdopodobieństwo,że opłacasz jakiegoś dzietnego umierającego w szpitalu. Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 15:10 gazeta_mi_placi napisała: > Większość ludzi jest dzietna,więc jednak większe prawdopodobieństwo,że opłacasz > jakiegoś dzietnego umierającego w szpitalu. No, ale mi jakoś nie żal pieniędzy. Na samotnego staruszka. Żal mi, że Kościół jest finansowany, a to mnie w ogóle nie dotyczy... Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 15:00 Broceliande zrozum, ze to nie my komuś cos żałujemy, tylko lady oprych żałuje bezdzietnym emerytury. Każdy coś/kogoś opłaca, nie mamy na to wpływu. Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 15:05 To już któryś raz pozwalacie, żeby ktoś właził i Was wyzywał. Ja bym ignorowała te posty. No, ale uważasz, że opłacasz tych lekarzy, tak? Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 15:21 Opłacam wszelkich lekarzy i zasiłki (bo to idzie z "wora). Ale też z "wora" korzystam - nie w tak rozbudowanym wymiarze jak dzietni (bez żłobków, macierzyńskiego itp) ale mogę się np. rozchorować. Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 20:12 Ja lekarzom nie żałuję, to szlachetny zawód. Żałuję Kościołowi. Jakim prawem finansuję?! Co za durna polityka. Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 09:21 Też tak uważam. Opodatkowac wiernych i Kościół. Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 15:00 Nie tylko oni. Podatki idą do "worka' a stamtąd się rozdziela. Każdy kogoś opłaca, nie mamy na to wpływu. Odpowiedz Link
joanka-r Re: niewdzięcznicy 30.06.10, 22:26 ''Niewdzięczna! A bezdzietni pracują na lekarza dla Twoich dzieci i na Twoje becikowe i na Twój urlop macierzyński...'' za lekarzy płacimy-chodzimy prywatnie, na becikowe się nie załapałam, bo nie dawali, macierzyński tez sobie mozna wypracować...... Odpowiedz Link
ajeje Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 13:25 Hmmm... To ja na swoją emeryturę nie pracuję? To ja nie swoje pieniądze na starość odkładam? Chyba nie rozumiem... Odpowiedz Link
a1ma Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 13:32 Faktycznie, chyba nie rozumiesz. Wiesz jak funkcjonuje ZUS, czy nie bardzo? Odpowiedz Link
ajeje Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 10:11 Wiem jak funkcjonuje ZUS i to że z moich pieniędzy płaci czyjeś emerytury to jego sprawa, ja co miesiąc mam z pensji pobieraną sporą część i dzięki temu będę miała emeryturę (to że będzie ona malutka i pobierana w wpłat czyichś dzieci to akurat inna sprawa, ja swoje oddałam, ZUS mógł na czyichś ojców nie wydawać). Poza tym sama sobie odkładam pieniądze na godziwą emeryturę, to na pewno nie będzie zasługą niczyich dzieci. Już raczej spadek po mnie (rodzeństwa też nie mam) będzie na zasiłki na czyjeś dzieci. Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 05.01.10, 15:01 No właśnie niestety nie do końca. Część odkładasz na siebie, część idzie na obecnych emerytów, część idzie na zasiłki (macierzyńskie, dla bezrobotnych itp.) Odpowiedz Link
ajeje Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 10:15 Ale mi nie o to chodzi że kogoś się z tych pieniędzy wspomaga, chodzi mi o to że państwo pobiera z moich zarobków co miesiąc spore pieniądze a ktoś mi imputuje że na starość utrzymywać mnie będzie ktoś inny... nie, utrzymywać mnie będzie to samo państwo, które tak jak mi, będzie pobierać z pensji swoich obywateli całkiem spore pieniądze. Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 14:11 Wydaje mi się, że chodzi o to, że, aby ten system miał sens, kolejne pokolenie też powinno tak oddawać część wynagrodzenia. Emerytury dzisiejszych emerytów biorą się z pieniędzy ludzi pracujących teraz i wspomagających budżet. Nasze emerytury będą pochodzić od następnego pokolenia, które będzie pracować i oddawać część pieniędzy do budżetu. Jeśli ktoś nie raczy dostarczyć tego nastęnego pokolenia, to ma dług wobec społeczeństwa, ponieważ pracował, oddawał, pobiera emeryturę, ale żadnego pracownika nie zrobił. Sądzę, że o to chodzi autorowi wątku. Odpowiedz Link
bubster Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 14:50 broceliande napisała: > Jeśli ktoś nie raczy dostarczyć tego nastęnego pokolenia, to ma dług > wobec społeczeństwa, ponieważ pracował, oddawał, pobiera emeryturę, > ale żadnego pracownika nie zrobił. > > Sądzę, że o to chodzi autorowi wątku. Może o to mu/jej chodzi ale to bzdura totalna. Pobiera emeryturę - ok, ale odkładał na nią! Fakt - duża część szła na inne rzeczy, ale to nie wina podatnika! Dodatkowo przyszły emeryt bezdzietny "dokłada" do żłobków, pensji nauczycielskich, przedszkoli, szpitali dziecięcych, z których owo przyszłe pokolenie teraz może korzystać. Więc kto ma dług wobec kogo? Bo jak juz bawimy się w "długi społeczne" to emerytura jest oddaniem długu za finansowanie bezpłatnej służby zdrowia, szkół, przedszkoli, żłobków itp. > Odpowiedz Link
broceliande Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 17:30 Teraz doczytałam, ze cudze dzieci już teraz "pracują na wasze emerytury. No to już nie wiem, o co chodzi. Ja od ZUS-u nic nie biorę. Ale faktycznie przedszkole, mimo, że prywatne ma jakieś dofinansowanie i lekarz też "za darmo". Odpowiedz Link
spincat Re: niewdzięcznicy 06.01.10, 18:06 wiec tak... Byla reforma emerytalna to raz, sa indywidualne konta. Na moja emerytura sama pracuje. Poza tym ciezko powiedziec ze mnie panstwo bedzie utrzymywac jezeli tyle lat wplacam pieniadze. Po drugie place na opieke zdrowotna, ale z braku nerwow wole prywatna, tak wiec "moje" pieniazki dla lekarzy zostaja w kasie ogolnej, a ja ma ubezpieczenie prywatne. Po trzecie nie pobieram zadnych zasilkow, zadnych ulg podatkowych. Po czwarte nie korzystam z przedszkoli itp. Odpowiedz Link
vion5 Re: niewdzięcznicy 28.06.10, 13:11 ale ja sobie sama odkladam na emeryture. To jestem usprawiedliwiona? Tak? To dobrze. Nie odczuwam zadnych glebszych sentymentow do przyszlego jeszcze nie narodzonego pokolenia ktore, jesli nie wyemigruje, byc moze bedzie cos tam placic. Odpowiedz Link
postponed Re: niewdzięcznicy 28.06.10, 20:17 a ja pracuję na to żeby Twój bachor się mógł kształcić za darmo więc jesteśmy kwita Odpowiedz Link
madzioreck Re: niewdzięcznicy 29.06.10, 11:41 Czego to dzietni/prodzietni typu lejdi.oprych nie wymyślą, żeby ich było na wierzchu. Widać, że nie obchodzą ich dzieci i ich dobro, traktują jak rzecz nabytą, którą każdy musi mieć. Nieważne, że to nie zabawka, która można oddać, nieważne, że może być niechciane, niekochane, nieszczęśliwe. Ważne, żeby racja była po stronie agresora, a co z takim dzieckiem "na siłę" będzie, już ich nie obchodzi. Obrzydliwe. Odpowiedz Link
zolza38 Re: niewdzięcznicy 01.07.10, 10:54 Na swoją emeryturę pracuję sama! Mam w nosie cudze dzieci! Odpowiedz Link
madzioreck Re: niewdzięcznicy 03.07.10, 17:11 zolza38 napisała: > Na swoją emeryturę pracuję sama! > Mam w nosie cudze dzieci! Prawda? Jak bezdzietny nie będzie pracował, to nic mu cudze dzieci w kwestii emerytury nie pomogą. Argument od czapy. Odpowiedz Link
asiuniap Re: niewdzięcznicy 03.07.10, 00:49 Ile masz dzieci? Policz sobie czy zapracują na Twoją? Kto Ci takie farmazony wcisnął w łeb? Rydzyk, który z punktu widzenia zasad obowiązujących kler nie wypracowuje swojej emerytury i będzie żył z krwawicy społeczeństwa? Ja mam dwójkę i uważam, że nie zapracują na moją emeryturę. Dlatego zawczasu sama o siebie muszę zadbac. A dzietni i bezdzietni pracują nie tylko na żłobki, przedszkola, szkoły i studia innych dzieci oraz NFZ, bilety zniżkowe na komunkację, kina, teatr itp, ale jeszcze finansują często gęsto lewe zwolnienia leniwych przyszłych mamuniek, biorących prawie od początku do końa ciąży nienależne L4 100% płatne i wylegują się w betach albo latają po marketach z nudów. A inni czyli bez- oraz dzietni pracują na gwiazdy. Oczywiście nie mam tu na myśli ciężarówek, które rzeczywiście powinny być na zwolnieniach. Poczytaj sobie forum Ciąża i ja czy coś w tym stylu, gdzie gwiazdy informują się wzajemnie, w jaki sposób załatwić sobie L4 i byczyć się do rozwiązania. Bo cięzko im pracować u upały, bo ciężko im dojeżdżać do pracy autobusem, bo ludzie miejsc nie ustępują (buuu), bo w kolejkach trzeba stać. Ja w obu ciążach pracowałam do samego końca, brzydziłam się kombinatorstwem. Dlatego wielce Oburzona, weź pod uwagę to, że społeczeństwo nie tylko będzie pracować na utrzymanie czyichś dzieciaków, ale także na sporą grupę leserek w ciąży, uważających że w związku z niesamowitym wyczynem zapłodnienia im się NALEŻY, nawet jak są zdrowe i w pełni sił. U nas też zapewne podwyższy się wiek przechodzenia na emerytur e (tendencja unijna) i wyjdzie na to, że ludzie będą pracować na swoją emeryturę bez przerwy. Odpowiedz Link
zolza38 Re: niewdzięcznicy 03.07.10, 09:52 Aż miło poczytać taki świetny głos rozsądku! Odpowiedz Link