Dodaj do ulubionych

DOPŁATA ZA OGRZEWANIE

05.05.05, 22:54
Dostaliśmy właśnie informację o dopłacie za ogrzewanie - 1100 zł. Czy to dużo, czy mało? Dla mnie dużo. Dodam, że mieszkamy w bloku z tzw. wielkiej płyty na ostatnim piętrze na szczycie domu. Przez całą zimę kaloryfery ustawialiśmy bardzo oszczędnie, w mieszkaniu było najwyżej 18-19 stopni.
Spółdzielnia umywa ręce, nie chce naprawić dachu (przez który cieknie nam do mieszkania), mamy płacić i już.

Czy ktoś był/jest w podobnej sytuacji? Co robić?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Doom Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.aster.pl 05.05.05, 23:04
      Chyba moglibyscie zaskarzyc spoldzielnie, ale wiaze sie to z oplatami sadowymi
      a wynik nie jest pewny - w kazdym razie obciazaja was oplatami za cieplo, ktore
      ucieka prze nieszczelny dach i nieizolowane sciany (do sasiednich mieszkan).
      Znajomi szarpali sie kiedys ze spoldzielnia w podobnej sprawie, ale dali za
      wygrana i zaplacili.
    • Gość: zocha Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.osiedle.net.pl 06.05.05, 12:11
      mieszkam w B-stoku na parterze, płacę za ogrzewanie 2.04 zł za m2.Przy rozliczeniu ma zastosowanie współczynnik korygujący (związany z położeniem lokalu)wynoszący 0.48 .Temp .w mieszkaniu nie przekracza 19-20 stopni.Mam zwrot w granicach 500-600 zł za sezon.
    • putativus Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE 06.05.05, 12:16
      strasznie duzo:-/

Skoro Oni się nie wywiązują z udoskonalania warunków mieszkalnych ,to po co
      masz się wywiązywac z rachunków za ciepło, które "ucieka" Ci przez sufit??

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29151
    • 0golone_jajka Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE 06.05.05, 12:41
      Taka jest cena używania podzielników ciepła. Raz zainstalowane bardzo trudno usunąć (nie ze względów technicznych, ale finansowo-prawno-układowych. Masz kilka wyjść. Jedno to oszukiwanie podzielnika - nie wiem czy skuteczne - materiały w internecie. Drugie to zebranie grupy sąsiadów niezadowolonych z wysokości dopłat i wystąpienie z żądaniem usunięcia podzielników do spółdzielni (teoretycznie to spółdzielcy rządzą spółdzielnią, ale rzeczywistość bywa inna). Trzecie to dowiedzieć się jaka stawka jest przewidziana dla spółdzielców nieposiadających podzielników i usunięcie ich, jeśli się okaże (co jest możliwe, ale nie na 100%) że kara jest niższa niż rachunki.

Ogólnie sprawa trudna. Na podzielnikach najwięcej zarabiają prezesi i firmy je instalujące i obsługujące.
    • Gość: blok Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.osiedle.net.pl 06.05.05, 20:23
      zgadzam się w pełni z poprzednimi wypowiedziami ale należałoby przeanalizować jaką stawkę za m2 płacą mieszkańcy bloku w formie przedpłaty a za mieszkanie szczytowe na ostatnim piętrze należy się współczynnik zmniejszający ilość "kresek".Może też być tak ze w poprzednim sezonie lokator mógł być inny i oszczędzał jeszcze bardziej na ogrzewaniu i dlatego w formie przedpłaty wpłynęła niska kwota a osoba pisząca ten post wietrzyła mieszkanie przy podzielnikach ustawionych maksymalnie .W mojej spółdzielni ja i sąsiedzi płacimy po 2.10 zł a w mieszk nieopomiarowanym jest stawka 5.0 zł za m2 .
    • user0001 Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE 07.05.05, 12:48
      Popytaj sąsiadów jakie mają dopłaty, jeżeli wszyscy mają duże dopłaty, to
      najprawdopodobniej spółdzielnia źle skalkulowała koszta.
      - spółdzielnia zamawia w ciepłwni określoną moc.
      - spółdzielnia płaci za dostarczoną energię, oraz zamówioną moc.
      - jeżeli potrzeba więcej mocy niż jest zamówione, to dostarczana energia jest
      znacznie droższa, niż nominalna cena.
      - nie wszyscy zarządcy nieruchomości pamiętają podstawy fizyki, zdarza się, że
      zapominają o sprowadzeniu wszystkich wartości do wspólnych jednostek ;-) Czasem
      wychodzą bzdurne wartości i zaczyna się zgadywanka (wiem coś o tym, mama jest
      zarządcą nieruchomości, raz szukałem błędu w wyliczeniu zapotrzebowania na moc,
      potem zrobiłem arkusz do którego należy wpisać wszystkie wartości w podanych
      jednostkach).

Szkoda, że jest to spółdzielnia a nie wspólnota mieszkaniowa, we wspólnocie
      skończyło by się to zmianą zarządcy, a może nawet ociepleniem budynku (choćby na
      kredyt).
    • Gość: Ania Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.aine.pl 08.05.05, 09:06
      Możesz się kłócić ze spółdzielnią, ale raczej nic nie wskurasz. Zgodnie z prawem
      spóldzielczym członkowie spółdzieli MUSZĄ pokryć wszystkie koszty jej działania.
      • Gość: katkaxxx Re: DOPŁATA ZA OGRZEWANIE IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.05, 11:48
        Dziękuję wszystkim za rozmaite pomysły i sugestie. W międzyczasie dowiedziałam się, że w naszej spółdzielni w podobnej sytuacji jest 60 lokatorów mieszkań na ostatnim piętrze na szczycie budynku. Pozostali maja raczej nadpłaty. :-(((

Wygląda na to, że tym razem trzeba będzie zapłacić, ale może zorganizujemy się jakoś i wystąpimy o zmianę tych wspólczynników redukcji na przyszłość. czarno to jednak wygląda...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka