Dodaj do ulubionych

Tak się zastanawiam

10.11.05, 16:36
czemu wiekszość mówców w dzisiejszym sejmie tak dziwnie akcentuje
słowo "expOse".

Czyzby jakis nowy słownik wyszedł, a ja nic o tym nie wiem?
Obserwuj wątek
    • Gość: mkol Re: Tak się zastanawiam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:42
      oni sami nie wiedzą
      • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 16:45
        wybrańcy Narodu?

PS. czy teraz to będzie obowiązująca norma?
        • Gość: marysia75 Re: Tak się zastanawiam IP: *.243.81.adsl.skynet.be 10.11.05, 16:52
          Tak. Bedzie nowa norma. Jezeli powiesz wedlug starej normy, tzn. zaakcentujesz
          oksytonicznie, to beda Cie poprawiac. Tak jak jest *w tym temacie*:)
          • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:20
            to niegroźne)
            • marysia75 Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:30
              po_godzinach napisała:

> to niegroźne)

Nie, tylko troche up...dliwe:)
              Nie chcem ale muszem ekspozE:)
    • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:18
      po_godzinach napisała:

> czemu wiekszość mówców w dzisiejszym sejmie tak dziwnie akcentuje
      > słowo "expOse".
      >
      > Czyzby jakis nowy słownik wyszedł, a ja nic o tym nie wiem?

Wyszedł stary, ale oni unikają go, jak diabeł święconej wody, a na kartkach
      mają napisane "ekspoze", to jak mają czytać?
      A druga sprawa, to że parlament wydaje się pochodzić od "parler" (fr. mówić),
      co oznacza, że wielu gada, a nikt nie słucha. Ale z trzeciej strony to
      rosyjski "parlament" nazywa się "Duma", co z kolei ma chyba oznaczać, że tam
      myślą ("dumają"), a to też nie jest do końca udowodnione ;-)
      • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:21
        Pominąłeś - nie wiedzieć czemu - Smutę. Wielką.

)
        • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:59
          Wystarczy, że Putin i Cerkiew Patriarchatu Moskiewskiego pamiętają. Ale Twoje
          wspomnienie jest na czasie - od rocznicy odbicia Moskwy niespełna tydzień minął!
          • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 18:10
            Tak, bo listopad to taki bardziej nostalgiczny czas ...

Ale coś w tm jest, dodając różnice w kształcie między brytyjski a polskim
            sejmem. Tfu, parlamentem.
            • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:17
              Nasz miejści się na Wiejskiej... Może w tym problem, nie uwłaczając wsi,
              bożycie i język twarde tam być potrafią...
              • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:24
                Myslisz, że gdyby go na Miejską przenieśc i kwadratowym uczynić, Salonem
                nazwać - pommogłoby?
                • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:26
                  A może Wersalem?
                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:37
                    "Wersal juz był".
                    • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:02
                      Teraz ma być "kultura"? A może coolkura? Marszł L. jest wielce cool...
                      • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:04
                        I Wersal.
                        Endrju już nie na piecu sypia, tylko na wersalce!
                        • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:11
                          3promile napisał:

> I Wersal.
                          > Endrju już nie na piecu sypia, tylko na wersalce!

On sam myśli, że na westalce... I się cieszy... I pewnie chwali przed kolegami
                          po kielichu... "wódy na myszach".
                          • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:14
                            Na westalce czy na westfalce? Różnica jest dość istotna...
                            • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:19
                              3promile napisał:

> Na westalce czy na westfalce? Różnica jest dość istotna...

Jak Endriu gasi świadło, to różnicy nie widać. A praca parlamentarzysty jest
                              tak wyczerpująca, że nawet nie dostrzegłby "cette petite differace"!
                              • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:23
                                Panowie - passt auf!

Licho nie śpi.
                                • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:26
                                  Bajdełej - określenie "(wice)marszałek polny" nabrało świeżości, nieprawdaż?
                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:27
                                    ,,, z buławą )
    • yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:23
      A dlaczego prezenterzy TV z uporem maniaka mówią PREzydent?
      • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:23
        to o elekcie chyba
        • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:24
          tak, jak PREhistoria
          • yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:25
            I każdy z nich to jest PREzenter.
            • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:27
              mozna użyć enter

)
              • yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:30
                Przypomniało mi się, co mówił mój mistrz młodym adeptom sztuki pismackiej: "Jak
                mi jeszcze raz sformułujecie rząd, to ja was sformatuję" :)
                • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:36
                  Purysta, kurczę.

• yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:41
                    Miszcz...
                    • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 18:07
                      Ano miszcz...
                      A jeszcze kiedyś widziałem "zrozumiał to opatrznie" - w gazecie!
                      I jeszcze "bramkę zdobył żywy jak srebro Rui Barros" - też w gazecie ("PS" z
                      1987 r.)

(Wracając do wczorajszej propozsycji) - Yoma, a może "Anas homini lupus est"?
                      Ogród zoologiczny jak się patrzy...
                      • yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 18:12
                        Niezłe - a nie chcesz sobie zachować?
                        • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:23
                          Nieeeeeeeeeeeeeeee....
                          Ja tam łaciny nie chcę ekspoatować, bo już jest w powszechnym użytku! Mój
                          kolega z akademika mawiał (choć nie wiem czy się stosował...): "Jak już muszę
                          być sztachetą w płocie, to chciałbym, aby ten płot był jak najkrótszy". Może
                          zatem coś z greki? Albo z litewskiego (bluzgać nieźle potrafię podobno, choć ze
                          zrozumieniem nieco gorzej...)?
                          A w sumie, to moje "ceterum censeo..." zostawiam sobie...
                          • yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:25
                            W powszechnym użytku????
                            • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:27
                              OK, przesadziłem, ale Ty i 3Promile, to w sumie 4 osoby, więc powszechność
                              (przynajmniej w sygnaturkach) blisko...
                              • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:28
                                Ok, supaari, ju ken kol mi Trynidad ;-)
                                • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:32
                                  3promile napisał:

> Ok, supaari, ju ken kol mi Trynidad ;-)

A Yomę - Tobago?

Ignorantia englesa nocet?
                              • yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:29
                                Osoby tylko dwie, promile cztery. Cóż to jest wobec milionów wpisów na tym
                                forum. Czyli jeszcze trochę się można połacinnić,
                                BTW nie mogę znaleźć mojego podręcznika do łaciny z czasów studiów.
                                • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:36
                                  yoma napisała:

> Osoby tylko dwie, promile cztery. Cóż to jest wobec milionów wpisów na tym
                                  > forum. Czyli jeszcze trochę się można połacinnić,
                                  > BTW nie mogę znaleźć mojego podręcznika do łaciny z czasów studiów.

Osoby dwie, ale wpisów mnogo... Jesteście ponadprzeciętnie - przepraszam, Yoma,
                                  wiem, żeś nieco czuła na punkcie reprodukcyjnym - płodne. Choć do Po_godzinach
                                  zapewne Wam daleko (przynajmniej na tym forum).
                                  W sprawie podręcznika nic nie poradzę... Łaciny uczę się samodzielnie, co każdy
                                  biegły w tym języku dojrzy najpóźniej po trzeciej literze każdego mojego wpisu
                                  w tym języku (jeśli jakiekolwiek takie były).
                                  • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:41
                                    Gdzież nam do p_g! Ale my się głównie w naszym grajdole udzielamy, a na FS tylko
                                    na wycieczki chadzamy...
                                    • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:45
                                      Jakies insynuacje?
                      • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:21
                        supaari napisał:
                        > (Wracając do wczorajszej propozsycji) - Yoma, a może "Anas homini lupus est"?
                        > Ogród zoologiczny jak się patrzy...

"W temacie" zoologicznym:
                        <vpak>Ostatnio nastąpiła całkowita zmiana hierarchii w świecie zwierząt: Kaczor
                        rządzi, Lisa słuchają miliony, Lew siedzi (by bash)
                        • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:25
                          ... a bizony złąpane na lep(pera)?
                          • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:40
                            Podobno mogą popsuć nasze żubry.
                            • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:45
                              I podeptac nasze prerie..
                              • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:46
                                a żubrówka?

to pies?
                                • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:47
                                  ee..

Chca nam cala wypic??
                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:48
                                    Myslisz, że ... Lepper?
                                    Po to te bizony?

Monopol?

Chollera.
                                    • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:50
                                      Moja hipoteza robocza jest taka:

1. Swiat pelen jest dziwacznych dewiacji.
                                      2. Andrzejowi znudzila sie zona...
                                      • 3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:53
                                        Ale synek mu się udał - rumiany taki, swojski, na białej mące i czerwonych
                                        jabłkach chowany...
                                        • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:56
                                          I jakby tak troche wiecej kindersztuby mial.
                                          Od razu widac, ze 8 klas ma.
                                          • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:57
                                            Widzę, że bywacie u siebie.
                                            • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:00
                                              Rozumiesz - koniunktura.
                                              Staram sie byc blisko koryta.
                                              • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:00
                                                Rozumiem. Jak zasłużę, mam nadzieję, że mnie wprowadzisz?
                                                • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:03
                                                  Jasne.

"Ty mnie podrapiesz w plecy, ja cie podrapie w plecy" jak mawial Milo
                                                  Minderbinder.
                                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:06
                                                    Koryto ... taaa

To ja idę coś zjeść.
                                              • supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:15
                                                Gość portalu: Doom napisał(a):

> Rozumiesz - koniunktura.
                                                > Staram sie byc blisko koryta.

A bizony nie przeszkadzają?
                                                • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:21
                                                  Nie - zgodna kohabitacja.
                                        • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:56
                                          To po tatusiu.
                                      • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:55

> Moja hipoteza robocza jest taka:
                                        >
                                        > 1. Swiat pelen jest dziwacznych dewiacji.

Jest. Kiedys rodziły sie smoki dwugłowe. Ale jakos przestały.

> 2. Andrzejowi znudzila sie zona...

O. To dlatego, ze na salony poszedł.
                                        • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:59
                                          > O. To dlatego, ze na salony poszedł.

O tak. Ona widocznie dobrze sie komponuje kiedy Andrzej jest w gumiakach.
                                          • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:01
                                            A to on jeszcze parobków nie ma?
                                            • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:05
                                              Ma jednego.
                                              Z lustrem.
                                              • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:06
                                                Krzywym.
                                                • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:23
                                                  Niestety - to nie lustro ma defekt.
                                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:24
                                                    Defekt ... yyy ... czego?
                                                  • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:26
                                                    Dermatologiczny - widac golym okiem.

No przeciez nie.... yy.
                                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:28
                                                    Nie?

Aha.
                                                  • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:29
                                                    No bo niby jak..
                                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:30
                                                    No tak.

• supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:13

> Moja hipoteza robocza jest taka:
                                        >
                                        > 1. Swiat pelen jest dziwacznych dewiacji.
                                        > 2. Andrzejowi znudzila sie zona...

A może żonie znudził się Andrzej...?
                                        • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:18
                                          Inteligentny? Silny? Przystojny?
                                          Opalony?

No nie wiem. Trzeba spytac zone.
                                          • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:21
                                            Dodajmy: skuteczny.
                                            • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:21
                                              Dodajmy: czlowiek sukcesu.
                                              • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:25
                                                Nikt nie opuszcza skutecznego mężczyzny sukcesu.
                                                • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:27
                                                  ee.. zdaje sie, ze rozum opuscil go dosc dawno.
                                                  • po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:29
                                                    Bo to był chłopski rozum.
                                                  • Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:31
                                                    Rzeklbym kmiecy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka