po_godzinach 10.11.05, 16:36 czemu wiekszość mówców w dzisiejszym sejmie tak dziwnie akcentuje słowo "expOse". Czyzby jakis nowy słownik wyszedł, a ja nic o tym nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mkol Re: Tak się zastanawiam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:42 oni sami nie wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 16:45 wybrańcy Narodu? PS. czy teraz to będzie obowiązująca norma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia75 Re: Tak się zastanawiam IP: *.243.81.adsl.skynet.be 10.11.05, 16:52 Tak. Bedzie nowa norma. Jezeli powiesz wedlug starej normy, tzn. zaakcentujesz oksytonicznie, to beda Cie poprawiac. Tak jak jest *w tym temacie*:) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia75 Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:30 po_godzinach napisała: > to niegroźne) Nie, tylko troche up...dliwe:) Nie chcem ale muszem ekspozE:) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:18 po_godzinach napisała: > czemu wiekszość mówców w dzisiejszym sejmie tak dziwnie akcentuje > słowo "expOse". > > Czyzby jakis nowy słownik wyszedł, a ja nic o tym nie wiem? Wyszedł stary, ale oni unikają go, jak diabeł święconej wody, a na kartkach mają napisane "ekspoze", to jak mają czytać? A druga sprawa, to że parlament wydaje się pochodzić od "parler" (fr. mówić), co oznacza, że wielu gada, a nikt nie słucha. Ale z trzeciej strony to rosyjski "parlament" nazywa się "Duma", co z kolei ma chyba oznaczać, że tam myślą ("dumają"), a to też nie jest do końca udowodnione ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:21 Pominąłeś - nie wiedzieć czemu - Smutę. Wielką. ) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:59 Wystarczy, że Putin i Cerkiew Patriarchatu Moskiewskiego pamiętają. Ale Twoje wspomnienie jest na czasie - od rocznicy odbicia Moskwy niespełna tydzień minął! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 18:10 Tak, bo listopad to taki bardziej nostalgiczny czas ... Ale coś w tm jest, dodając różnice w kształcie między brytyjski a polskim sejmem. Tfu, parlamentem. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:17 Nasz miejści się na Wiejskiej... Może w tym problem, nie uwłaczając wsi, bożycie i język twarde tam być potrafią... Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:24 Myslisz, że gdyby go na Miejską przenieśc i kwadratowym uczynić, Salonem nazwać - pommogłoby? Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:02 Teraz ma być "kultura"? A może coolkura? Marszł L. jest wielce cool... Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:04 I Wersal. Endrju już nie na piecu sypia, tylko na wersalce! Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:11 3promile napisał: > I Wersal. > Endrju już nie na piecu sypia, tylko na wersalce! On sam myśli, że na westalce... I się cieszy... I pewnie chwali przed kolegami po kielichu... "wódy na myszach". Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:14 Na westalce czy na westfalce? Różnica jest dość istotna... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:19 3promile napisał: > Na westalce czy na westfalce? Różnica jest dość istotna... Jak Endriu gasi świadło, to różnicy nie widać. A praca parlamentarzysty jest tak wyczerpująca, że nawet nie dostrzegłby "cette petite differace"! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:23 Panowie - passt auf! Licho nie śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:26 Bajdełej - określenie "(wice)marszałek polny" nabrało świeżości, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:23 A dlaczego prezenterzy TV z uporem maniaka mówią PREzydent? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 17:30 Przypomniało mi się, co mówił mój mistrz młodym adeptom sztuki pismackiej: "Jak mi jeszcze raz sformułujecie rząd, to ja was sformatuję" :) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 18:07 Ano miszcz... A jeszcze kiedyś widziałem "zrozumiał to opatrznie" - w gazecie! I jeszcze "bramkę zdobył żywy jak srebro Rui Barros" - też w gazecie ("PS" z 1987 r.) (Wracając do wczorajszej propozsycji) - Yoma, a może "Anas homini lupus est"? Ogród zoologiczny jak się patrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 18:12 Niezłe - a nie chcesz sobie zachować? Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:23 Nieeeeeeeeeeeeeeee.... Ja tam łaciny nie chcę ekspoatować, bo już jest w powszechnym użytku! Mój kolega z akademika mawiał (choć nie wiem czy się stosował...): "Jak już muszę być sztachetą w płocie, to chciałbym, aby ten płot był jak najkrótszy". Może zatem coś z greki? Albo z litewskiego (bluzgać nieźle potrafię podobno, choć ze zrozumieniem nieco gorzej...)? A w sumie, to moje "ceterum censeo..." zostawiam sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:27 OK, przesadziłem, ale Ty i 3Promile, to w sumie 4 osoby, więc powszechność (przynajmniej w sygnaturkach) blisko... Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:28 Ok, supaari, ju ken kol mi Trynidad ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:32 3promile napisał: > Ok, supaari, ju ken kol mi Trynidad ;-) A Yomę - Tobago? _____________ Ignorantia englesa nocet? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:29 Osoby tylko dwie, promile cztery. Cóż to jest wobec milionów wpisów na tym forum. Czyli jeszcze trochę się można połacinnić, BTW nie mogę znaleźć mojego podręcznika do łaciny z czasów studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:36 yoma napisała: > Osoby tylko dwie, promile cztery. Cóż to jest wobec milionów wpisów na tym > forum. Czyli jeszcze trochę się można połacinnić, > BTW nie mogę znaleźć mojego podręcznika do łaciny z czasów studiów. Osoby dwie, ale wpisów mnogo... Jesteście ponadprzeciętnie - przepraszam, Yoma, wiem, żeś nieco czuła na punkcie reprodukcyjnym - płodne. Choć do Po_godzinach zapewne Wam daleko (przynajmniej na tym forum). W sprawie podręcznika nic nie poradzę... Łaciny uczę się samodzielnie, co każdy biegły w tym języku dojrzy najpóźniej po trzeciej literze każdego mojego wpisu w tym języku (jeśli jakiekolwiek takie były). Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:41 Gdzież nam do p_g! Ale my się głównie w naszym grajdole udzielamy, a na FS tylko na wycieczki chadzamy... Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:21 supaari napisał: > (Wracając do wczorajszej propozsycji) - Yoma, a może "Anas homini lupus est"? > Ogród zoologiczny jak się patrzy... "W temacie" zoologicznym: <vpak>Ostatnio nastąpiła całkowita zmiana hierarchii w świecie zwierząt: Kaczor rządzi, Lisa słuchają miliony, Lew siedzi (by bash) Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:25 ... a bizony złąpane na lep(pera)? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:40 Podobno mogą popsuć nasze żubry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:45 I podeptac nasze prerie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:47 ee.. Chca nam cala wypic?? Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:48 Myslisz, że ... Lepper? Po to te bizony? Monopol? Chollera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:50 Moja hipoteza robocza jest taka: 1. Swiat pelen jest dziwacznych dewiacji. 2. Andrzejowi znudzila sie zona... Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:53 Ale synek mu się udał - rumiany taki, swojski, na białej mące i czerwonych jabłkach chowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:56 I jakby tak troche wiecej kindersztuby mial. Od razu widac, ze 8 klas ma. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:57 Widzę, że bywacie u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:00 Rozumiesz - koniunktura. Staram sie byc blisko koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:00 Rozumiem. Jak zasłużę, mam nadzieję, że mnie wprowadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:03 Jasne. "Ty mnie podrapiesz w plecy, ja cie podrapie w plecy" jak mawial Milo Minderbinder. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:06 Koryto ... taaa To ja idę coś zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:15 Gość portalu: Doom napisał(a): > Rozumiesz - koniunktura. > Staram sie byc blisko koryta. A bizony nie przeszkadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:21 Nie - zgodna kohabitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 19:55 Gość portalu: Doom napisał(a): > Moja hipoteza robocza jest taka: > > 1. Swiat pelen jest dziwacznych dewiacji. Jest. Kiedys rodziły sie smoki dwugłowe. Ale jakos przestały. > 2. Andrzejowi znudzila sie zona... O. To dlatego, ze na salony poszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 19:59 > O. To dlatego, ze na salony poszedł. O tak. Ona widocznie dobrze sie komponuje kiedy Andrzej jest w gumiakach. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:01 A to on jeszcze parobków nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:05 Ma jednego. Z lustrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:23 Niestety - to nie lustro ma defekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:26 Dermatologiczny - widac golym okiem. No przeciez nie.... yy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:29 No bo niby jak.. Odpowiedz Link Zgłoś
supaari Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:13 Gość portalu: Doom napisał(a): > Moja hipoteza robocza jest taka: > > 1. Swiat pelen jest dziwacznych dewiacji. > 2. Andrzejowi znudzila sie zona... A może żonie znudził się Andrzej...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:18 Inteligentny? Silny? Przystojny? Opalony? No nie wiem. Trzeba spytac zone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:21 Dodajmy: czlowiek sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Tak się zastanawiam 10.11.05, 20:25 Nikt nie opuszcza skutecznego mężczyzny sukcesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:27 ee.. zdaje sie, ze rozum opuscil go dosc dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Tak się zastanawiam IP: *.aster.pl 10.11.05, 20:31 Rzeklbym kmiecy.. Odpowiedz Link Zgłoś