smalltownboy 07.07.06, 23:07 Ostatnimi czasy zauważyłem na niektórych słupach średniego napięcia jakby anteny. Co to jest i czemu ma to służyć? Kiedyś tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ant quwa, odgromnika nie widziałeś ?? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.06, 00:27 :)) wielkim specemnie jestem, ale i nie laik. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 00:55 To nie odgromnik, to antena i na połowie wysokości słupa była jakś skrzynka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 01:00 smalltownboy napisał: > To nie odgromnik, to antena i na połowie wysokości słupa była jakś skrzynka. A czym się różni antena od odgromnika ??? To może być wszystko. Odbiornik urządzeń telemechanicznych, przekaźnik radiolinii, przekaźnik sieci komórkowej, itp, itd. S. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 01:45 To nie jest żadna radiolinia ani sieć komórkowa. Na niektórych słupach są anteny i to od niedawna, wcześniej tego nie było. Pytam, w jakim celu są zamontowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? IP: *.jachpol.net 08.07.06, 10:34 Właśnie to co kolega wyżej napisał - urządzenia sieci komórkowej. Dana sieć komórkowa podpisuje umowę z energetyką na zabudowanie na jej słupach urządzeń i anten telefonii komórkowych. W zamian za to dana energetyka ma bardzo tani pakiet usług tejże telefonii komórkowej i w firmie prawie każdy dotaje "komórkę" służbową z dużym limitem :) Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 12:22 Bzdury. Wiem jak wyglądają anteny sieci komórkowej i anteny do radiolinii. Poza tym, te anteny są podobne do CB radia, tylko nieco krótsze, no i słupy są za niskie dla sieci GSM. To nie są te potężne słupy PSE z wysokim napięciem 110, 220 i 400 kV. To są słupy zakładów energetycznych ze średnim napięciem, ciągnące 3 linie. One nie są wyższe niż 10 metrów. No i te anteny pojawiły się od niedawna. Odpowiedz Link Zgłoś
madlam Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 13:27 Witajcie. Widziałem takie anteny (nawet na liniach 3 kV) - Sadząc z rozmiarów pracują na częstotliwościach rzędu 100-200 MHz. Z tego co słyszałem (od ludzi związanych z energetyką) urządzenie odbiorcze steruje wyłącznikiem (bezpiecznikiem?) pewnego odcinka sieci. Pozdrawiam MadLam Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 14:53 A kto nimi steruje? I co właściwie mają sygnalizować? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 18:54 smalltownboy napisał: > A kto nimi steruje? I co właściwie mają sygnalizować? Już Ci pisałem, To urządzenia telemechaniczne sterujące pracą sieci elektroenergetycznej. S. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 19:28 No ale chce szczegóły tego sterowania poznać :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 19:57 smalltownboy napisał: > No ale chce szczegóły tego sterowania poznać :) No to zdaj na politechnikę. ;) "TELEMECHANIKA , teleautomatyka dziedzina techniki obejmująca zagadnienia przekształcania i przesyłania na odległość sygnałów w celu zdalnego automatycznego sterowania urządzeniami (telesterowanie), przekazywania danych określających ich stan (telesygnalizacja) oraz w związku ze zdalnym pomiarem określonych wielkości fizycznych (telemetria)." encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=107825 Więcej dowiesz się np z: www.elkomtech.com.pl/telemechanika_bezprzewodowa.php S. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: quwa, odgromnika nie widziałeś ?? 08.07.06, 20:13 Dzięki za linki. Widzę, że specjalistyczna technologia, czyli jednym słowem, nasze zakłady energrtyczne unowocześniają sieć, by szybko i sprawnie usuwać powstałe awarie. Odpowiedz Link Zgłoś