Dodaj do ulubionych

końcówki banana

07.03.07, 19:51
coraz więcej osób obcina końcówki banana przed zjedzeniem, nie wiecie po co?
słyszałem oczywiście o pierwotniakach mogących znajdować się w tych miejscach
ale przecież giną one w czasie transportu.

G
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: końcówki banana IP: *.jelonki.robbo.pl 07.03.07, 19:59
      Nie giną, ale się namnażają. Lepiej obcinać te końcóweczki.
      A niektórzy tylko ze względów estetycznych te czernidła usuwają.
    • cza_arna Re: końcówki banana 07.03.07, 20:09
      Kiedyś pojawiła się teeoria (nie wiem na ile prawdziwa) że przez nieobcinanie
      bananowych końcówek można nabawić się lambrii (bo one tam na nas czyhają).
      W sumie jakoś nie chce mi się wierzyć w tę teorię, ale na zimne dmucham i
      obcinam te końcówki :]
    • Gość: niu Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:11
      No dobrze, ale o ktorej koncowce mowimy? Moj chlopak odcina tę z ogonkiem, a ja
      tę drugą, ktora jest na dole jak banan rośnie. Kto ma racje?
      • Gość: ? Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:14
        Z ogonkiem jest dobra.Powinno się odcinać tę bez ogonka,czyli czubek owocu,na
        ok.1cm.
      • Gość: Udijaane Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:17
        Najlepiej obie :)

Do cz_arnej: Nie lambrie a lamblie
        • Gość: :;))) Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:35
          > Najlepiej obie :)
          To już jest morderstwo bananowe;)))

Lambia to pierwotniak.Obecny nie tylko w bananach.Do zakażenia dochodzi w wyniku
          połknięcia cyst.

Do czarnej tak,jak banan jest dojrzały.A już przejrzałych to lepiej nie jeść.
          Ja przeważnie jem te niedojrzałe twarde,jeszcze zielonkawe.Smakują trochę
          dziwnie ale ja takie lubię.
          • venus22 Re: końcówki banana 07.03.07, 22:33
            nie lambria i nie lambia prawdidlowa nazwa to lamblia.

nawet w polskiej Wikipedii nie umieja poprawnie napisac.
            polska wiki:
            pl.wikipedia.org/wiki/Ogoniastek_jelitowy
            USA wiki:

en.wikipedia.org/wiki/Giardia_lamblia
            nie ma komu widze w PL porzadnie napisac.

Venus

• uyu Re: końcówki banana 08.03.07, 01:29
              Moze ktos mi wytlumaczy w jaki sposob lamblie moga sie znalezc w bananach?
              Mialam okazje przesledzic rozwoj rezmimu bananow od poczatku do konca czyli
              zjedzenia ale nie zauwazylam zadnej mozliwosci skazenia bananowca i jego owocow
              lambiami.
              Mam nadzieje, ze link z bananowcem dobrze sie wkleil.

uyu.bloog.pl/foto,1789251,gal,178181,.
              • nessie-jp Re: końcówki banana 08.03.07, 03:06
                > Mialam okazje przesledzic rozwoj rezmimu bananow

Chętnie bym pomogła, ale co to - u licha - jest REZMIM??? Zaintrygowałaś mnie.
                Proszę o objaśnienie tematu.

> od poczatku do konca czyli
                > zjedzenia ale nie zauwazylam zadnej mozliwosci skazenia bananowca i jego
                > owocow lambiami.

LambLiami! Lamb-Lia. :) Zwierzak nazywa się Giardia Lamblia i może być obecny
                np. w wodzie. Zakładam, że jakoś tam te banany podlewają... Może być na nóżkach
                muchy, która sobie siednie na bananie. Albo w odchodach jakichś robaczków, które
                na bananie sobie bytują.

Nie miałam pojęcia, że w bananach siedzą lamblie. Wiedziałam o surowych owocach
                i warzywach rosnących, że tak powiem, na gnojówce :/ ale banany są jednak dość
                wysoko nad ziemią. Może się upaćkiwują w trakcie zbierania i transportu?
                Giardioza to jest tzw. choroba brudnych rąk...

Moje koty cierpią na giardiozę. Chyba powinnam im powiedzieć, żeby odcinały
                końcówki bananów.
                • uyu Re: końcówki banana 09.03.07, 01:45
                  z francuskiego: regime de bananes = kisc(?) bananow, choc trudno nazwac to
                  kiscia. Spojrz na fotografie. To zadna kisc. Sama nie wiem jak to po polsku
                  nazwac.

Ze lamblia to wiem ale mi sie zapomnialo :) przestraszylam sie rezimu :))

Co do klucia sie owadow, to w bananowcach predzej chyba kluja sie komary. Ale
                  te tahitanskie to jakies takie niedozywione w porownaniu z naszymi wypasionymi
                  widliszkami.

Banany ktore znam sa podlewane obficie deszczami w porze deszczowej. Zreszta na
                  Tahiti wilgotnosc powietrza jest bardzo wysoka i wszysko samo rosnie bez
                  podlewania.
                  • nessie-jp Re: końcówki banana 09.03.07, 19:02
                    Aa... zmyliłaś mnie tym rezimem :) Jakieś bananowe ZOMO, kurtka! ;) Po polsku to
                    chyba rzeczywiście kiść... a może grono? Licho wie.

Co do obecności lamblii w bananach, to empirycznie nie stwierdziłam - zawsze
                    pożeram w całości i nigdy nie chorowałam. Natomiast jestem specjalistką od
                    obecności lamblii w kotach... niestety. Kot, nawet niepodlewany, niestety
                    lamblie zawiera i ochoczo rozprowadza po całym domu!
            • Gość: ;))) Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:18
              lamblia.
              Faktycznie bo lamblioza.Zaćmienie umysłowe jest zaraźliwe;)))
          • Gość: Udijaane Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:45
            Gość portalu: :;))) napisał(a):

.A już przejrzałych to lepiej nie jeść.

Słyszałam, że w Indiach są smakosze, którzy jedzą banany przejrzałe do tego
            stopnia, że aż robią się takie galaretowato-przejrzyste i wtedy to jest dla nich
            największy przysmak. Co kraj to obyczaj :)

> Ja przeważnie jem te niedojrzałe twarde,jeszcze zielonkawe.Smakują trochę
            > dziwnie ale ja takie lubię.

Ja też. Są takie cierpkawe i jednocześnie słodkie - mniam :)
            • Gość: ursula Re: końcówki banana IP: 195.117.232.* 08.03.07, 19:44
              > Słyszałam, że w Indiach są smakosze, którzy jedzą banany przejrzałe do tego
              > stopnia, że aż robią się takie galaretowato-przejrzyste i wtedy to jest dla
              nic
              > h
              > największy przysmak. Co kraj to obyczaj :)

W prywatnym przedszkolu w którym pracuję, też panuje ten obyczaj, zwłaszcza gdy
              zapas poleży parę tygodni w schowku.
    • Gość: sss ze wzgledu na lambie IP: 81.19.200.* 08.03.07, 08:17
      proste..prawda?
      • mmk9 Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 08:22
        a co to "lambie" ?
        • kazio_rozlamowiec Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 08:28
          Moja rada Wypracowana przeze mnie metoda Zaczynam jeść banana od strony z
          ogonkiem Gdy dochodze do drugiej strony poprostu zostawiam tą niedobrą końcówkę
          Genialne w swej prostocie prawda?
        • camel_3d Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 09:35
          google?
          onet?
          • Gość: Udijaane Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:49
            Encyklopedia! Najlepiej PWN :)
          • nessie-jp Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 20:39
            > google?
            > onet?

Googlaj sobie te lambie do upojenia, skoro to zwierzątko się LambLIA nazywa :)

Swoją drogą, co za trudne słowo, taka lamblia - nie spodziewałabym się! Ani u z
            kreską, ani z z kropką, a pisownia taka trudna, oj trudna... ;)
    • noemi15 Re: kon´cówki banana 08.03.07, 08:39
      tam sa duze ilosci histaminy
      powodujace alergie
      bardziej dziwny jest fakt upartego
      karmienia bananami dzieci
      zagadka... jakie wartosci odzywcze ma banan?
      • Gość: ? Re: kon´cówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:32
        zagadka... jakie wartosci odzywcze ma banan?
        Och bardzo duże,poza witaminami z grupy B i witamina C,w bananie jest duża ilość
        potasu,regulującego ciśnienie krwi, magnezu i selenu wzmacniających mięsień
        sercowy.Ponadto pierwiastki śladowe takie jak miedz,żelazo, cynk, selen, fluor,
        mangan i jod.Jedzenie kilku bananów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca ,bo
        banany obniżają ciśnienie.Banany są też wskazane przy różnego rodzaju dietach.
        • camel_3d Re: kon´cówki banana 08.03.07, 09:35
          i smakuje:)
      • snajper55 Re: kon´cówki banana 09.03.07, 02:17
        noemi15 napisała:

> tam sa duze ilosci histaminy

Histamina występuje w babanach w śladowej ilości. Przede wszystkim w skórce.
        Dlatego banany obieramy, ;)

S.
    • Gość: g012 Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 14:49
      Przestraszyliście mnie informacjami o cystach i itd. Całe życie jadłem banany w
      całości i na nic się nie uskarżałem. Widzę jednak, że fakt, że żona końcówki
      bananom obcina może mieć sens.

Pzdr

G
    • snajper55 Nie ma sensu obcinać. 09.03.07, 02:10
      W końcówkach bananów nie ma żadnych lambli. Skąd miałyby się tam wziąć ?
      Lambliami najczęściej zarażamy się za pomocą brudnych rąk lub nieprzegotowanej
      wody.

S.
      • Gość: g012 Re: Nie ma sensu obcinać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:38
        No to jak w końcu: są czy ich nie ma?
        • snajper55 Re: Nie ma sensu obcinać. 09.03.07, 13:51
          Gość portalu: g012 napisał(a):

> No to jak w końcu: są czy ich nie ma?

Nie ma. Cysty lambli "wychodzą" z chorego z kałem i jeśli zostaną przez kogoś
          połknięte (woda, pożywienie, zabawki), to zarażają. Banan jest w skórce i nie ma
          możliwości kontaktu z takimi cystami. Natomiast owoce jedzone ze skórką należy
          myć. Jak ktoś jest super ostrożny, to banana też może umyć.

S.
    • yoma Re: końcówki banana 09.03.07, 19:15
      Banan, żeby dojrzał, jest pompowany jakim świństwem, nie powiem w tej chwili
      czym. Potem to świństwo siedzi na skórce i w czarnym koniuszku. Może powodować
      śmiertelne zatrucie.
      • snajper55 Re: końcówki banana 10.03.07, 15:43
        yoma napisała:

> Banan, żeby dojrzał, jest pompowany jakim świństwem, nie powiem w tej chwili
        > czym. Potem to świństwo siedzi na skórce i w czarnym koniuszku. Może powodować
        > śmiertelne zatrucie.

Nie jest niczym pompowany. W transporcie babanów problemem jest ZATRZYMANIE ich
        dojrzewania. Po przywiezieniu banany umieszcza się na 4 - 5 dni w komorach
        dojrzewalniczych w odpowiedniej temperaturze (14,5 - 18 C) i atmosferze.
        bananpage.webpark.pl/ciekawostki.html

S.
        • yoma Re: końcówki banana 10.03.07, 19:38
          Banan przyjeżdża zielony. A potem, jak ci dojrzeje bez słońca?
          • snajper55 Re: końcówki banana 10.03.07, 21:09
            yoma napisała:

> Banan przyjeżdża zielony. A potem, jak ci dojrzeje bez słońca?

Nie od słońca dojrzewa, tylko przede wszystkim od temperatury. Dlatego w czasie
            podróży nie od słońca jest chroniony (byłby to mały problem), tylko właśnie
            przewożony jest w chłodniach.

S.
    • Gość: promyczek Re: końcówki banana IP: *.ztpnet.pl 10.03.07, 21:04
      Nie jadam bananow i mam spokoj A kto nie wie to niech sie dowie ze w
      pomarańczach też sa robaczki z czarnymi głowkami Ja takie widziałam i wiem ze
      sa
      • Gość: Nelli Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 21:09
        Ja tez widziałam. Są włochate i tłuste, fuj.
        • Gość: g012 Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 15:58
          Może najlepiej przecinać banany na połowy i obie połówki-końcówki wyrzucać?
      • snajper55 Re: końcówki banana 10.03.07, 21:11
        Gość portalu: promyczek napisał(a):

> Nie jadam bananow i mam spokoj A kto nie wie to niech sie dowie ze w
        > pomarańczach też sa robaczki z czarnymi głowkami Ja takie widziałam i wiem ze
        > sa

W jabłkach też są, oraz w malinach, czereśniach. W porzeczkach, jagodach i
        poziomkach chyba nie ma. Albo są tak małe, że ich nie widzimy. ;) A w
        pomarańczach ja żadnego nie widziałem. Może muszą długo poleżeć ? ;)

S.
        • Gość: Majka Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:40
          Robaczki, robale, pierwotniaki, bakterie - to jest wszędzie! Wokół, na nas, w
          nas. Nie ludźcie sie, że jesteśmy wyjałowieni :) Współistniejemy razem z tymi
          wszystkimi organizmami.
          • Gość: g012 Re: Hehe IP: *.crowley.pl 11.03.07, 00:00
            słyszałem, że zjadamy kilka kilogramów owadów rocznie nie wiedząc o tym, głownie
            mają być zmielone w mące...
            • Gość: upierdliwa Re: Hehe IP: *.bochnia.pl 11.03.07, 00:08

> słyszałem, że zjadamy kilka kilogramów owadów rocznie nie wiedząc o tym, głowni
              > e
              > mają być zmielone w mące...

jesli chodzi o owady i pajaki, to zjadamy je przez sen, calkiem sporo podobno :)
              szczegolnie pajaki miewaja upodobanie do wlazenia w usta.
              • Gość: g012 Re: Hehe IP: *.crowley.pl 11.03.07, 01:53
                ble...
                chyba dziś nie zasnę, widziałem jakieś pajączki za biurkiem...
          • Gość: upierdliwa :)) IP: *.bochnia.pl 11.03.07, 00:05
            E. coli, Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes,
            Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, i wiele innych atrakcji moze
            czyhac na owocach i warzywach. w tym tygodniu wyglaszalam referat na ten temat,
            a zreszta podobno, ze jakies zatrucie bylo ostatnio spowodowane
            niepasteryzowanymi soczkami marchewkowymi, takze radze dobrze pilnowac czystosci
            swojego jedzenia :)
            • Gość: jaija Re: :)) IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.03.07, 02:01
              Ja z kolei słyszałam, ze lamblie, albo też ameby - bo krążą różne wersje,
              dostają się do kwiatu banana, a potem ta część zamyka się w dolny rożek i ma w
              sobie to świństwo. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale właśnie niby jeszcze przed
              wyrobieniem się owocu tak ma być. Na wszelki wypadek, tej końcowki zawsze nie
              jadam.
              • venus22 Re: :)) 11.03.07, 04:39
                """A potem, jak ci dojrzeje bez słońca?"""

dojrzeje dojrzeje. kup sobie z raz zielonego i zostaw na kilka dni w normalnej
                temperaturze w domu.

Venus
                • Gość: g012 Re: :)) IP: *.crowley.pl 11.03.07, 05:48
                  Banany przyśpieszają dojrzewanie innych owoców, wydzielają jakieś gazy, które to
                  powodują
                  • snajper55 Re: :)) 11.03.07, 19:57

> Banany przyśpieszają dojrzewanie innych owoców, wydzielają jakieś gazy, które
                    > to powodują

Wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie bananów. Czy innych owoców też,
                    nie słyszałem.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka