g012 07.03.07, 19:51 coraz więcej osób obcina końcówki banana przed zjedzeniem, nie wiecie po co? słyszałem oczywiście o pierwotniakach mogących znajdować się w tych miejscach ale przecież giną one w czasie transportu. G Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza Re: końcówki banana IP: *.jelonki.robbo.pl 07.03.07, 19:59 Nie giną, ale się namnażają. Lepiej obcinać te końcóweczki. A niektórzy tylko ze względów estetycznych te czernidła usuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
cza_arna Re: końcówki banana 07.03.07, 20:09 Kiedyś pojawiła się teeoria (nie wiem na ile prawdziwa) że przez nieobcinanie bananowych końcówek można nabawić się lambrii (bo one tam na nas czyhają). W sumie jakoś nie chce mi się wierzyć w tę teorię, ale na zimne dmucham i obcinam te końcówki :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niu Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:11 No dobrze, ale o ktorej koncowce mowimy? Moj chlopak odcina tę z ogonkiem, a ja tę drugą, ktora jest na dole jak banan rośnie. Kto ma racje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:14 Z ogonkiem jest dobra.Powinno się odcinać tę bez ogonka,czyli czubek owocu,na ok.1cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Udijaane Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:17 Najlepiej obie :) Do cz_arnej: Nie lambrie a lamblie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :;))) Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.07, 21:35 > Najlepiej obie :) To już jest morderstwo bananowe;))) Lambia to pierwotniak.Obecny nie tylko w bananach.Do zakażenia dochodzi w wyniku połknięcia cyst. Do czarnej tak,jak banan jest dojrzały.A już przejrzałych to lepiej nie jeść. Ja przeważnie jem te niedojrzałe twarde,jeszcze zielonkawe.Smakują trochę dziwnie ale ja takie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: końcówki banana 07.03.07, 22:33 nie lambria i nie lambia prawdidlowa nazwa to lamblia. nawet w polskiej Wikipedii nie umieja poprawnie napisac. polska wiki: pl.wikipedia.org/wiki/Ogoniastek_jelitowy USA wiki: en.wikipedia.org/wiki/Giardia_lamblia nie ma komu widze w PL porzadnie napisac. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: końcówki banana 08.03.07, 01:29 Moze ktos mi wytlumaczy w jaki sposob lamblie moga sie znalezc w bananach? Mialam okazje przesledzic rozwoj rezmimu bananow od poczatku do konca czyli zjedzenia ale nie zauwazylam zadnej mozliwosci skazenia bananowca i jego owocow lambiami. Mam nadzieje, ze link z bananowcem dobrze sie wkleil. uyu.bloog.pl/foto,1789251,gal,178181,. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: końcówki banana 08.03.07, 03:06 > Mialam okazje przesledzic rozwoj rezmimu bananow Chętnie bym pomogła, ale co to - u licha - jest REZMIM??? Zaintrygowałaś mnie. Proszę o objaśnienie tematu. > od poczatku do konca czyli > zjedzenia ale nie zauwazylam zadnej mozliwosci skazenia bananowca i jego > owocow lambiami. LambLiami! Lamb-Lia. :) Zwierzak nazywa się Giardia Lamblia i może być obecny np. w wodzie. Zakładam, że jakoś tam te banany podlewają... Może być na nóżkach muchy, która sobie siednie na bananie. Albo w odchodach jakichś robaczków, które na bananie sobie bytują. Nie miałam pojęcia, że w bananach siedzą lamblie. Wiedziałam o surowych owocach i warzywach rosnących, że tak powiem, na gnojówce :/ ale banany są jednak dość wysoko nad ziemią. Może się upaćkiwują w trakcie zbierania i transportu? Giardioza to jest tzw. choroba brudnych rąk... Moje koty cierpią na giardiozę. Chyba powinnam im powiedzieć, żeby odcinały końcówki bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: końcówki banana 09.03.07, 01:45 z francuskiego: regime de bananes = kisc(?) bananow, choc trudno nazwac to kiscia. Spojrz na fotografie. To zadna kisc. Sama nie wiem jak to po polsku nazwac. Ze lamblia to wiem ale mi sie zapomnialo :) przestraszylam sie rezimu :)) Co do klucia sie owadow, to w bananowcach predzej chyba kluja sie komary. Ale te tahitanskie to jakies takie niedozywione w porownaniu z naszymi wypasionymi widliszkami. Banany ktore znam sa podlewane obficie deszczami w porze deszczowej. Zreszta na Tahiti wilgotnosc powietrza jest bardzo wysoka i wszysko samo rosnie bez podlewania. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: końcówki banana 09.03.07, 19:02 Aa... zmyliłaś mnie tym rezimem :) Jakieś bananowe ZOMO, kurtka! ;) Po polsku to chyba rzeczywiście kiść... a może grono? Licho wie. Co do obecności lamblii w bananach, to empirycznie nie stwierdziłam - zawsze pożeram w całości i nigdy nie chorowałam. Natomiast jestem specjalistką od obecności lamblii w kotach... niestety. Kot, nawet niepodlewany, niestety lamblie zawiera i ochoczo rozprowadza po całym domu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;))) Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:18 lamblia. Faktycznie bo lamblioza.Zaćmienie umysłowe jest zaraźliwe;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Udijaane Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:45 Gość portalu: :;))) napisał(a): .A już przejrzałych to lepiej nie jeść. Słyszałam, że w Indiach są smakosze, którzy jedzą banany przejrzałe do tego stopnia, że aż robią się takie galaretowato-przejrzyste i wtedy to jest dla nich największy przysmak. Co kraj to obyczaj :) > Ja przeważnie jem te niedojrzałe twarde,jeszcze zielonkawe.Smakują trochę > dziwnie ale ja takie lubię. Ja też. Są takie cierpkawe i jednocześnie słodkie - mniam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursula Re: końcówki banana IP: 195.117.232.* 08.03.07, 19:44 > Słyszałam, że w Indiach są smakosze, którzy jedzą banany przejrzałe do tego > stopnia, że aż robią się takie galaretowato-przejrzyste i wtedy to jest dla nic > h > największy przysmak. Co kraj to obyczaj :) W prywatnym przedszkolu w którym pracuję, też panuje ten obyczaj, zwłaszcza gdy zapas poleży parę tygodni w schowku. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 08:22 a co to "lambie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
kazio_rozlamowiec Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 08:28 Moja rada Wypracowana przeze mnie metoda Zaczynam jeść banana od strony z ogonkiem Gdy dochodze do drugiej strony poprostu zostawiam tą niedobrą końcówkę Genialne w swej prostocie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Udijaane Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 10:49 Encyklopedia! Najlepiej PWN :) Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: ze wzgledu na lambie ? sss, powiedz, 08.03.07, 20:39 > google? > onet? Googlaj sobie te lambie do upojenia, skoro to zwierzątko się LambLIA nazywa :) Swoją drogą, co za trudne słowo, taka lamblia - nie spodziewałabym się! Ani u z kreską, ani z z kropką, a pisownia taka trudna, oj trudna... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
noemi15 Re: kon´cówki banana 08.03.07, 08:39 tam sa duze ilosci histaminy powodujace alergie bardziej dziwny jest fakt upartego karmienia bananami dzieci zagadka... jakie wartosci odzywcze ma banan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: kon´cówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 09:32 zagadka... jakie wartosci odzywcze ma banan? Och bardzo duże,poza witaminami z grupy B i witamina C,w bananie jest duża ilość potasu,regulującego ciśnienie krwi, magnezu i selenu wzmacniających mięsień sercowy.Ponadto pierwiastki śladowe takie jak miedz,żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod.Jedzenie kilku bananów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca ,bo banany obniżają ciśnienie.Banany są też wskazane przy różnego rodzaju dietach. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: kon´cówki banana 09.03.07, 02:17 noemi15 napisała: > tam sa duze ilosci histaminy Histamina występuje w babanach w śladowej ilości. Przede wszystkim w skórce. Dlatego banany obieramy, ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g012 Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.07, 14:49 Przestraszyliście mnie informacjami o cystach i itd. Całe życie jadłem banany w całości i na nic się nie uskarżałem. Widzę jednak, że fakt, że żona końcówki bananom obcina może mieć sens. Pzdr G Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Nie ma sensu obcinać. 09.03.07, 02:10 W końcówkach bananów nie ma żadnych lambli. Skąd miałyby się tam wziąć ? Lambliami najczęściej zarażamy się za pomocą brudnych rąk lub nieprzegotowanej wody. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g012 Re: Nie ma sensu obcinać. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:38 No to jak w końcu: są czy ich nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie ma sensu obcinać. 09.03.07, 13:51 Gość portalu: g012 napisał(a): > No to jak w końcu: są czy ich nie ma? Nie ma. Cysty lambli "wychodzą" z chorego z kałem i jeśli zostaną przez kogoś połknięte (woda, pożywienie, zabawki), to zarażają. Banan jest w skórce i nie ma możliwości kontaktu z takimi cystami. Natomiast owoce jedzone ze skórką należy myć. Jak ktoś jest super ostrożny, to banana też może umyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: końcówki banana 09.03.07, 19:15 Banan, żeby dojrzał, jest pompowany jakim świństwem, nie powiem w tej chwili czym. Potem to świństwo siedzi na skórce i w czarnym koniuszku. Może powodować śmiertelne zatrucie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: końcówki banana 10.03.07, 15:43 yoma napisała: > Banan, żeby dojrzał, jest pompowany jakim świństwem, nie powiem w tej chwili > czym. Potem to świństwo siedzi na skórce i w czarnym koniuszku. Może powodować > śmiertelne zatrucie. Nie jest niczym pompowany. W transporcie babanów problemem jest ZATRZYMANIE ich dojrzewania. Po przywiezieniu banany umieszcza się na 4 - 5 dni w komorach dojrzewalniczych w odpowiedniej temperaturze (14,5 - 18 C) i atmosferze. bananpage.webpark.pl/ciekawostki.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: końcówki banana 10.03.07, 19:38 Banan przyjeżdża zielony. A potem, jak ci dojrzeje bez słońca? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: końcówki banana 10.03.07, 21:09 yoma napisała: > Banan przyjeżdża zielony. A potem, jak ci dojrzeje bez słońca? Nie od słońca dojrzewa, tylko przede wszystkim od temperatury. Dlatego w czasie podróży nie od słońca jest chroniony (byłby to mały problem), tylko właśnie przewożony jest w chłodniach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promyczek Re: końcówki banana IP: *.ztpnet.pl 10.03.07, 21:04 Nie jadam bananow i mam spokoj A kto nie wie to niech sie dowie ze w pomarańczach też sa robaczki z czarnymi głowkami Ja takie widziałam i wiem ze sa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelli Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 21:09 Ja tez widziałam. Są włochate i tłuste, fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g012 Re: końcówki banana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 15:58 Może najlepiej przecinać banany na połowy i obie połówki-końcówki wyrzucać? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: końcówki banana 10.03.07, 21:11 Gość portalu: promyczek napisał(a): > Nie jadam bananow i mam spokoj A kto nie wie to niech sie dowie ze w > pomarańczach też sa robaczki z czarnymi głowkami Ja takie widziałam i wiem ze > sa W jabłkach też są, oraz w malinach, czereśniach. W porzeczkach, jagodach i poziomkach chyba nie ma. Albo są tak małe, że ich nie widzimy. ;) A w pomarańczach ja żadnego nie widziałem. Może muszą długo poleżeć ? ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 22:40 Robaczki, robale, pierwotniaki, bakterie - to jest wszędzie! Wokół, na nas, w nas. Nie ludźcie sie, że jesteśmy wyjałowieni :) Współistniejemy razem z tymi wszystkimi organizmami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g012 Re: Hehe IP: *.crowley.pl 11.03.07, 00:00 słyszałem, że zjadamy kilka kilogramów owadów rocznie nie wiedząc o tym, głownie mają być zmielone w mące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa Re: Hehe IP: *.bochnia.pl 11.03.07, 00:08 Gość portalu: g012 napisał(a): > słyszałem, że zjadamy kilka kilogramów owadów rocznie nie wiedząc o tym, głowni > e > mają być zmielone w mące... jesli chodzi o owady i pajaki, to zjadamy je przez sen, calkiem sporo podobno :) szczegolnie pajaki miewaja upodobanie do wlazenia w usta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g012 Re: Hehe IP: *.crowley.pl 11.03.07, 01:53 ble... chyba dziś nie zasnę, widziałem jakieś pajączki za biurkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upierdliwa :)) IP: *.bochnia.pl 11.03.07, 00:05 E. coli, Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, i wiele innych atrakcji moze czyhac na owocach i warzywach. w tym tygodniu wyglaszalam referat na ten temat, a zreszta podobno, ze jakies zatrucie bylo ostatnio spowodowane niepasteryzowanymi soczkami marchewkowymi, takze radze dobrze pilnowac czystosci swojego jedzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: :)) IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.03.07, 02:01 Ja z kolei słyszałam, ze lamblie, albo też ameby - bo krążą różne wersje, dostają się do kwiatu banana, a potem ta część zamyka się w dolny rożek i ma w sobie to świństwo. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale właśnie niby jeszcze przed wyrobieniem się owocu tak ma być. Na wszelki wypadek, tej końcowki zawsze nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: :)) 11.03.07, 04:39 """A potem, jak ci dojrzeje bez słońca?""" dojrzeje dojrzeje. kup sobie z raz zielonego i zostaw na kilka dni w normalnej temperaturze w domu. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g012 Re: :)) IP: *.crowley.pl 11.03.07, 05:48 Banany przyśpieszają dojrzewanie innych owoców, wydzielają jakieś gazy, które to powodują Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: :)) 11.03.07, 19:57 Gość portalu: g012 napisał(a): > Banany przyśpieszają dojrzewanie innych owoców, wydzielają jakieś gazy, które > to powodują Wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie bananów. Czy innych owoców też, nie słyszałem. S. Odpowiedz Link Zgłoś