Gość: Student IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.03, 16:01 Czy ktoś wie, jak obecnie wygląda wojsko po studiach? na jakich to zasadach sie odbywa, ile trwa i czym rózni się od normalnego wojska??? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: camel Re: Studia, a wojsko.... IP: 195.170.108.* 20.08.03, 15:48 Gość portalu: Student napisał(a): > Czy ktoś wie, jak obecnie wygląda wojsko po studiach? na jakich to zasadach > sie odbywa, ile trwa i czym rózni się od normalnego wojska??? dzięki a wogoe idzie sie jeszcze do wojska po studiach?? kurcze mnie wezwli i wsteplowali przeniesienie do rezerwy. camel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Re: Studia, a wojsko.... IP: 212.154.3.* 20.08.03, 19:59 Jesli kończysz studia mogą Cie wziasc do wojska na 6 m-cy. Przez 3 m-c masz szkółkę a nastepne 3 spędzasz np. w jednostce linowej w plutonie jako pomocnik dowódcy plutonu. Masz stopień podchorążego, po 6 miesiacach nauki jest egzamin. Jesli go zdasz, mozesz sie starać na poporucznika. Słuzba ta, czyli podchorązego to przewaznie od 8 do 15.00 a póżniej highlife jesli słuzysz w m swoim miescie. -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapral Re: Studia, a wojsko.... IP: 212.154.3.* 20.08.03, 19:59 Jesli kończysz studia mogą Cie wziasc do wojska na 6 m-cy. Przez 3 m-c masz szkółkę a nastepne 3 spędzasz np. w jednostce linowej w plutonie jako pomocnik dowódcy plutonu. Masz stopień podchorążego, po 6 miesiacach nauki jest egzamin. Jesli go zdasz, mozesz sie starać na podporucznika. Słuzba ta, czyli podchorązego to przewaznie od 8 do 15.00 a póżniej highlife jesli słuzysz w m swoim miescie. -- Odpowiedz Link Zgłoś
igrek_oficjalny Re: Studia, a wojsko.... 20.08.03, 22:18 Do rezerwy przenoszą chyba wtedy gdy brak kasy na szkolenie :-) a ta 3- miesięczna "szkółka", to normalny zapier....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Studia, a wojsko.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 22:52 Stary ja mam 32 lata, jestem po studiach i nie wiem co to wojsko.Ostatni raz wezwali mnie w 1997 i powiedzieli , że będę wezwany na jakąś tam kwalifikację. Minęło 6 lat i cały czas czekam. Teraz to tylko do rezerwy mogą mnie przenieść, ale sam do nich nie pójdę i nie będę się upominał. Jak nie ma kasy to nie biorą, chyba ,że masz skończony kierunek studiów, który jest przydatny dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
canaba Re: Studia, a wojsko.... 23.08.03, 19:22 Tak, szkółka jest dosyć ciezka. Wiesz, bieganie, bieganie, cwiczenia i nauka. Kolejne 3 miesiace też do łatwych nie nalezą, ale nie ze względów fizycznych lecz psychicznych. W wojsku nabywa tzw. syndrom zrytego beretu ! Odpowiedz Link Zgłoś