skneruz 06.03.08, 20:32 a gdybyście wiedzieli, że za miesiąc w naszym pięknym kraju wybuchnie wojna, to co byście zrobili? Szykowalibyście się do ucieczki, a może jednak zostali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camel_3d Re: Wybuch wojny 06.03.08, 22:29 opcja pierwsza. inteligencja musi ocalec :))) Odpowiedz Link Zgłoś
tom-77 Zależy z kim byłaby ta wojna. 07.03.08, 08:52 Wojna wojnie nierówna. Jeśli byłaby to wojna jądrowa z Rosją, to zapewne bym próbował uciec. Jeśli natomiast najechałaby nas sama Białoruś z konwencjonalnymi czołgami czy piechotą, to nie wykluczam czynnego uczestnictwa w obronie kraju. Nawet poczułem lekkie podniecenie na samą myśl, ale to chyba wina tego, że za dużo gram w Call of Duty 2 i filmy wojenne się kłaniają. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Zależy z kim byłaby ta wojna. 07.03.08, 09:19 ja zawsze wychodze z zalozenie, ze do wojaczki sa dobrzy prosci ludzie. inteligentni musza przetrwac, zeby potem walczyc slowem i piorem:) o kraj..:) Odpowiedz Link Zgłoś
tom-77 Na szeregowca czy kaprala jak najbardziej. 07.03.08, 10:17 Tzw. prosty człowiek może mieć lepsze predyspozycje do np. współżycia międzyludzkiego w okopach. Ale już generał czy nawet trochę niższy oficer powinien coś mieć pod czapką poza jeżykiem. Oczywiście humaniści też mogą być niezwykle przydatni, przykład np. Paderewskiego mówi sam za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i czekac.. 07.03.08, 09:30 skneruz napisał: > Wybuch wojnya gdybyście wiedzieli, że za miesiąc w naszym pięknym > kraju wybuchnie wojna, to co byście zrobili? Szykowalibyście się > do ucieczki, a może jednak zostali. Jak to co? Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina, wywiezc Szczerbiec z kraju bezpiecznie zdeponowac w banku w Kanadzie, i czekac jak wrog opusci kraj, i wtedy odbudowac ojczyzne... Akurat to Polacy maja obcykane do perfekcji... Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i cze 07.03.08, 09:45 > Akurat to Polacy maja obcykane do perfekcji... Ale walnąłes jak łysy grzywką o parapet. Polakom wszystko można zarzucic ale nie niechęć do machania szabelką w obronie ojczyzny. Dla Polski byłoby zreszta znacznie lepiej gdybyśmy byli mniej dzielni a bardziej rozsądni. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Re: Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i cze 07.03.08, 09:55 kot_behemot8 napisała: > Polakom wszystko można zarzucic ale nie niechęć do machania > szabelką w obronie ojczyzny. Dla Polski byłoby zreszta znacznie > lepiej gdybyśmy byli mniej dzielni a bardziej rozsądni. na przyklad tak rozsadni jak Czesi, ale bysmy mieli piekne Chradczany...przepraszam chcialem powiedziec stara Warszawe. Ale z tym akurat bym sie sprzeczal czy nalezalo witac Hitlerowcow jak Czesi z kwiatami i sztucznym usmiechem na ulicach stolicy...No na pewno Warszawa byla by nadal piekna, ale honoru za grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Re: Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i cze 07.03.08, 10:09 kot_behemot8 napisała: > Każdy tuman, który nie umie dodawać, twierdzi, że jest humanistą. > Każdy niechluj, który robi błędy ortograficzne, twierdzi, że jest > umysłem ścisłym Pewnie, mi kiedys ktos chcial przetlumaczyc ze nie jestem mna, tylko kims innym, oczywiscie kims gorszym niz naprawde jestem. No i probowal przekonac mnie ze cale moje doswiadczenie, jest nieprawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
skneruz Re: Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i cze 07.03.08, 10:51 nie wiem czy warto walczyć za ten kraj w razie wojny, tak naprawdę walczylibyśmy za ludzi, którzy go tworzą (czyli znowu jak po każdej wojnie mielibyśmy znowu ludzi o mentalności komunistycznej). Kraina geograficzna wspaniała, ale może lepiej być jakąś kolonią Brytyjską albo Amerykańską, Hong Kong na tym skorzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
skneruz Re: Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i cze 07.03.08, 10:53 skneruz napisał: (czyli znowu jak po każdej wojnie mielibyśmy znowu > ludzi o mentalności komunistycznej). Mam na myśli władzę, za każdym razem to samo. Wojna nie wojna, a komunizmu jeszcze się do końca nie pozbyliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_potega_swiatowa Re: Schowac obrazy Canaletta, serce Chopina i cze 07.03.08, 11:08 skneruz napisał: > Mam na myśli władzę, za każdym razem to samo. Wojna nie wojna, a > komunizmu jeszcze się do końca nie pozbyliśmy. Bo komunizm, moj kolego...siedzi gleboko w wielu Polakach, ktorzy maja umysly homo sovietikus. Trzeba pokolenia zeby ta mentalnosc odwrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Wybuch wojny 07.03.08, 13:12 Gdybyśmy ją przegrali (a to raczej prawdopodobne, bo lubimy podejmować wojny nie do wygrania), starałbym się podpisać coś na wzór volkslisty, dla mojego i mojej rodziny świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Wybuch wojny 07.03.08, 15:47 Pewnie, że bym została. Nawet zabawiłabym sie w rodzimą G. I. Jane i wstąpiłabym do moherowych beretów... Odpowiedz Link Zgłoś
skneruz Re: Wybuch wojny 07.03.08, 16:47 berety na samą wieść o wojnie, przestały by istnieć. Teraz żartujesz, ale nie wiem czy chciałabyś być żołnierzem na froncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Wybuch wojny IP: *.chello.pl 07.03.08, 17:44 >skneruz napisał: > berety na samą wieść o wojnie, przestały by istnieć. < Rozmarzyłeś się Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: Wybuch wojny 07.03.08, 19:41 Śmiem sądzić, że kolega powyżej bardziej nawet niz sie rozmarzył. Na pewno by nie zniknęły, przeciwnie... Stare przysłowie pszczół mówi "Jak twoga to do Boga". I naród by się od razu głęboko religijny zrobił. A na front faktycznie mi się nie spieszy. Za malutka jestem. Mogłabym w dywersję sie zabawić. Odpowiedz Link Zgłoś