amityr 21.12.12, 17:08 Żona smażąc rybkę oparzyła się olejem. Co robicie w takich przypadkach? Przy każdym oparzeniu stosuje się inne środki łagodzące ból i późniejsze skutki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julinka601 Re: Co w tedy robić? 21.12.12, 17:23 Zimna woda! potem można panthenolem potraktować. Odpowiedz Link
stedo Re: Co w tedy robić? 21.12.12, 17:27 Każde oparzenie należy jak najszybciej schłodzić.Nie smarować domowymi miksturami tylko iść po odpowiedni preparat do apteki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Co w tedy robić? 21.12.12, 18:08 Kiedyś poparzyłam ręce wrzącym mlekiem.Ręce czerwone piekące ogniem. Trzymałam całą noc ręce w garnku z wodą,tylko zmieniałam jak się ocieplała. Rano ani śladu ,ani bólu. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Co w tedy robić? 21.12.12, 18:16 W kuchni na parapecie stoi doniczka z aloesem. Urywamy liść, myjemy, na pięć minut zostawić aby spłynął pierwszy sok. Na porcelanowym talerzu rozcinamy nierdzewnym nożem na pół i wyjmujemy żel, którym smarujemy oparzelinę. Zielarze zalecają aloes zawsze mieć w kuchni tak jak apteczkę pierwszej pomocy. aga Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Co w tedy robić? 21.12.12, 20:04 A ja przed chwilą luzowałam kurczaka i przeciełam sobie palec. Dobrze ze juz na koniec roboty. Odpowiedz Link
anoagata Re: Co w tedy robić? 21.12.12, 21:58 Na krew,to hoduję sobie kwiatka / taki śmierdziuch/. Na oparzenia,to tylko cierpienie. Odpowiedz Link
amityr Re: Co w tedy robić? 23.12.12, 17:05 Dzisiaj dowiedziałem się ,że na oparzenie nie ma jak Żyworódka. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Co w tedy robić? 23.12.12, 18:26 Amityr,jak się oparzysz,to przyłóż żyworódkę,to zobaczysz ,czy wytrzymasz ból.Zimna woda ujmuje ból natychmiast,ale trzeba trochę potrzymać.Żyworódkę mam jak na razie to mi na nic nie pomogła. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Co w tedy robić? 23.12.12, 19:34 Jako 6-latka kapiac sie w misce wywrocilam sie na goracy piecyk i oparzylam sobie cala reke Mama cala noc przykladala mi liscie kapusty ... po oparzeniu nie ma nawet sladu ... A na oparzenie sloneczne to tylko starte ziemiaki, albo kwasne mleko, ale po chwili to mleko cuchnie bo sie niemal gotuje na rozpalonych plecach czy ramionach. Nie ma jak drobno starte ziemniaki!!! Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Co w tedy robić? 23.12.12, 19:48 To wam cos opowiem,akurat przysiadłam bo skończyłam robótki domowe. Dosc dawno temu wylałam swieżo zaparzoną kawę na siebie, oblałam prawe udo i tak zdzieram z siebie spodnie - a była wtedy u mnie sąsiadka- mówi : -zostaw ja zaraz przyniose cos na oparzenie. Mieszkała naprzeciwko.Przyniosła coś takiego na oparzenia w aerozolu, I tak się ustawiła z tym ustrojstwem,taka skupiona, pełna dobrej woli i........psiknęła z całą mocą sobie w twarz! Ludzie, ja tu stoję z opuszczonymi portkami, boli mnie jak cholera ale na widok kłebów białej masy na jej twarzy nie mogłam powstrzymać wybuchu smiechu. Ja nigdy tego nie zapomnę. Odpowiedz Link