Dodaj do ulubionych

Laptop mi wariuje

03.04.15, 16:01
Gdybym zamilkła to znaczy ze go oddałam do naprawy. Pracuje jeszcze nad nim. Wnuczek sie pobawił i coś tam kliknął. Od wczoraj nie mogłam sie pozbyć natrętnych ,gorących ofert na całą stronę. Dzis znalazłam program, który byc moze załatwi sprawę - bo pisze do was a jeszcze mi sie nie pojawiły. Wczoraj nawet do banku nie mogłam wejsć. Zobaczymy...
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Laptop mi wariuje 03.04.15, 18:39
      Ostatnio zesraczył się laptop męża i zadzwoniliśmy do gostka ogłaszającego się na OLX. Przyjechał na umówioną godzinę, kombinował 4 godziny i zrobił, a skasował za to 50 zeta.
      Tak tylko podpowiadam, jak komuś nie chce się wyłazić z domu.
      • tavros Re: Laptop mi wariuje 03.04.15, 19:15
        Irysko nałapałaś robaków, szpiegów i musisz się szybko ich pozbyć. Ja to samo kiedyś miałem ale potem wgrałem 3 programy które pilnują porządku i mam spokój.
        • czuk1 Re: Laptop mi wariuje 03.04.15, 21:29
          Przy problemach konkretnych możesz skorzystać z pomocy, podpowiedzi forumowiczów na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/f,34,Komputer.html
          Szereg materiałow mozna pobrać, ze strony : windows.microsoft.com/pl-pl/windows/downloads

Ja miałem 3 letni program Windows 7.... zaśmiecony ,zabagniony, zmaltretowany i rozsypany do tego stopnia, że informatyk zdecydował ... naprawiać nie ma co, zainstalujemy nowy Windows .. I tak zrobiłem. Nie żałuję. Choć szybko go psuję. Już szwankuje bardzo Word Starter (edytor tekstu) . Przyssał się program SkyHunter. Konieczne jest też przy okazji
          wymiany programu głownego Windows dodać nowego Worda, Excela, Power Pointa, Picasa,
          wyszukiwarkę i program antywirusowy.
          Cena za to ok. 150-200 zł.
          • krakkrakusek1au Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 02:33
            Odkąd używam MacBook Air, czyli już ponad dwa lata, nie mam najmniejszych problemów
            • aga-kosa Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 09:56
              Obawiam się, że Iryska jest teraz w sytuacji człowieka, który zamknął mieszkanie na klucz, wyjechał nad morze. Żona mu zadzwoniła, że nie ma swojego klucza więc pan włożył klucze do koperty i wysłał . Listonosz wrzucił list do skrzynki.
              Może Iryska nie ma na czym odczytać wiadomości.... aga
              • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 16:49
                Jakoś weszłam ale zaraz mi sie spieprzy - mam program do czyszczenia z niechcianych reklam ale nic to nie dało.Po swiętach pojade niech mi zrobią porządek. Moze uda mi sie zobaczyć co sie na forum dzieje.Teraz mam jakieś gorące oferty i ceny tylko w euro.
                • tavros Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 17:10
                  Teraz coraz częściej nas atakują różne robale, szpiedzy i powinniśmy ich sami przegonić, bo za każdym razem latać do komputerowca to nie wyjdziemy na tym, bo za jakiś czas znowu nas to patałajstwo odwiedzi i co znowu do komputerowca? Zaglądajmy częściej na forum komputerowe to czegoś się od nich nauczymi i poradzimy potem sobie sami. Teraz takie czasy nastali, że wgrywasz sobie jeden program np. Przeglądarkę Google a wraz z nią wgrywają się przeróżne robale, szpiedzy nieraz, około 10 które są dla nas nie widoczne a potem przez nich Internet mamy zablokowany reklamami i komputer wolniej chodzi.
                  • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 18:26
                    Zainstalowałam sobie program CCleaner i sam czyści to co nie potrzeba. Spróbuj może i Tobie Irysko oczyści i dalej będzie pilnował, aby śmieci się nie imały
                    • wikul Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 19:51
                      dwa-filary napisała:

> Zainstalowałam sobie program CCleaner i sam czyści to co nie potrzeba. Spróbuj
                      > może i Tobie Irysko oczyści i dalej będzie pilnował, aby śmieci się nie imały

Te wszystkie programy czyszczące mogą okazać się niebezpieczne. Czasem koszą wszystko równo jak stary Bizon i przy kolejnej próbie uruchomienia systemu może zabraknąć małego rozruchowego elementu. Zdarzyło mi się to wielokrotnie.
                      Trudno radzić na odległość nie wiedząc dokładnie o co chodzi ale mam wrażenie że w Twoim wypadku niezbędne będzie przeinstalowanie systemu operacyjnego (jakiego używasz?)
                      A zatem w miarę możliwości należy skopiować dane na których Ci zależy na jakiś dostępny nośnik zewnętrzny (np. dysk, pendriv czy plyta CD lub DVD), sformatować dysk systemowy i zainstalować od nowa system operacyjny. Jeżeli to jest system Vista lub nowszy polecam microsoftowego antywirusa (na starych systemach takich jak Xp nie "chodzi").
                      windows.microsoft.com/pl-pl/windows/security-essentials-download
                      P.S. W niektórych laptopach jest wbudowana opcja samonaprawcza.
                      • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 20:00
                        Ten program mam już około roku i nic mi nie wykasował co potrzebne.Nie mam żadnych problemów z laptopem. Mam też opcję samonaprawczą, ale.............
                        • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 20:20
                          Mam to wszystko, dodatkowo ściągnęłam AdwCleaner,czysci z robali wszelkiego rodzaju ale niestety...Laptop ma czwarty rok, moze mu sie przegląd nalezy. Gorzej ze mój stary PC też zepsuty.Teraz jakoś piszę ale cały czas mi latająte reklamy i sie opędzam jak od much.Chyba trzeba będzie kupić cos dodatkowego na wszelki wypadek...
                          • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 20:26
                            a Adblok Plus zatrzymujący reklamy masz zainstalowany ? Skutecznie je zatrzymuje.
                        • wikul Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 23:49
                          dwa-filary napisała:

> Ten program mam już około roku i nic mi nie wykasował co potrzebne.Nie mam żadn
                          > ych problemów z laptopem. Mam też opcję samonaprawczą, ale.............

Gratuluję, nie mniej jednak zalecam ostrożność w zlecaniu mu radykalnych prac porządkowych.
                          • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 05.04.15, 21:14
                            Nie chce mi się wierzyć że się dostałam do was.Zrobiłam sobie restart przeglądarki,tzn. wykasowałam ją i klops bo potem nie miałam z czego jej od nowa zainstalować. Walczę już 2 godz. i cudem udało mi się uruchomić explorera. Jak już to mam ,to sobie powinnam poradzić. Nie mam już tych cholernych reklam. Zobaczę z jaką szybkoscią będzie mi chodził. Powiedzcie mi - jaka przeglądarka jest dobra? Jedno mnie zastanawia - jak tylko udało mi się uruchomić explorera, ad razu włączył mi gazetę.pl. Czy to nie zastanawiające?
                            • wikul Re: Laptop mi wariuje 05.04.15, 22:22
                              iryska2604 napisała:

> Nie chce mi się wierzyć że się dostałam do was.Zrobiłam sobie restart przeglą
                              > darki,tzn. wykasowałam ją i klops bo potem nie miałam z czego jej od nowa zai
                              > nstalować. Walczę już 2 godz. i cudem udało mi się uruchomić explorera. Jak
                              > już to mam ,to sobie powinnam poradzić. Nie mam już tych cholernych reklam.
                              > Zobaczę z jaką szybkoscią będzie mi chodził. Powiedzcie mi - jaka przeglądarka
                              > jest dobra? Jedno mnie zastanawia - jak tylko udało mi się uruchomić explorer
                              > a, ad razu włączył mi gazetę.pl. Czy to nie zastanawiające?

Gdzieś mu tam został ślad po gazecie.pl. Komputer ma to do siebie że wszystkie kliknięcia zapisuje.
                              Może Chrome albo Opera? Wszystkie maja zady i walety. Mnie przy IE trzyma możliwość łatwego robienia skrótów linków na pulpicie. Jestem do tego przywiązany ale w odwodzie mam jeszcze Chrome.
                              • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 09:46
                                Zawsze możesz wejść przez internet i google. Explorera nie można wykasować, jest na stale w systemie, dlatego zapamiętał smile Chrome jest dobrą przeglądarką, ale bardzo szybko rozładowuje baterię / laptop /.
                                • wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 17:47
                                  dwa-filary napisała:

> Zawsze możesz wejść przez internet i google. Explorera nie można wykasować, jes
                                  > t na stale w systemie, dlatego zapamiętał smile Chrome jest dobrą przeglądarką, al
                                  > e bardzo szybko rozładowuje baterię / laptop /.

Czyżby ?

windows.microsoft.com/pl-pl/internet-explorer/install-ie#ie=ie-11-win-7
                                  • amityr Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 20:47
                                    wikul napisał:

> Czyżby ?
                                    >
                                    > windows.microsoft.com/pl-pl/internet-explorer/install-ie#ie=ie-11-win-7

wikul nie ośmieszaj się i poczytaj co dalej jak usuniesz IE
                                    • wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 22:01
                                      amityr napisał:

> wikul napisał:
                                      >
                                      > > Czyżby ?
                                      > >
                                      > > windows.microsoft.com/pl-pl/internet-explorer/install-ie#ie=ie-11-win-7

>
                                      > wikul nie ośmieszaj się i poczytaj co dalej jak usuniesz IE

Piszę do ludzi myślących a nie mądrali szukających sensacji. Jeżeli myślisz że będę przepisywał zawartości linków to się mylisz, tego się nie doczekasz.
                                      A gdybym się chciał ośmieszać to musiałbym pisać posty podobne do twoich.
                                      • amityr Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 09:44
                                        wikul napisał:

> Piszę do ludzi myślących a nie mądrali szukających sensacji. Jeżeli myślisz że
                                        > będę przepisywał zawartości linków to się mylisz, tego się nie doczekasz.
                                        > A gdybym się chciał ośmieszać to musiałbym pisać posty podobne do twoich.

Oj , nie denerwuj się. Nie można znać się na wszystkim.Sam na pewno wiesz, że kto zna się na wszystkim , to znaczy.................
                                      • czuk1 Re: Laptop mi wariuje 15.04.15, 07:21
                                        Mam krótko - wg zaleceń tavrosa - Microsoft Security Esentials
                                        a ponadto :
                                        1. adwcleaner_4.200
                                        2. Unchecky
                                        3. Malwarebytes Anti-Malware
                                        Obserwuję ich przydatność.
                                        Nie mogę zainstalować Adblok Plus a jest bardzo potrzebny
                                        • jagodajna Re: Laptop mi wariuje 15.04.15, 09:34
                                          Napisz jaki problem masz z zainstalowaniem ABP, tu masz stronkę skąd możesz ściągnąć za darmo.......adblock-plus-firefox.softonic.pl/
                                          Pamiętajmy, że im więcej programów antywirusowych tym bardziej spowalniają pracę komputera. Oprócz tego te programy nie zawsze się tolerują.
                                          Wystarczy jeden dobry antywirus a narzędzia do czyszczenia mamy już w systemie. Można dodatkowo, jeżeli coś się dzieje , ściągnąć pomocnicze z zewnątrz.
                                        • amityr Re: Laptop mi wariuje 15.04.15, 10:03
                                          czuk1 napisał:

> Mam krótko - wg zaleceń tavrosa - Microsoft Security Esentials
                                          > a ponadto :
                                          > 1. adwcleaner_4.200
                                          > 2. Unchecky
                                          > 3. Malwarebytes Anti-Malware
                                          > Obserwuję ich przydatność.
                                          > Nie mogę zainstalować Adblok Plus a jest bardzo potrzebny

Bo to jest wtyczka
                                          • jaga_22 Re: Laptop mi wariuje 15.04.15, 12:25
                                            adblock-plus-firefox.softonic.pl/
                                          • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 15.04.15, 12:35
                                            > czuk1 napisał:
                                            > > Nie mogę zainstalować Adblok Plus a jest bardzo potrzebny

amityr napisał:
                                            > Bo to jest wtyczka

To wtyczek się nie instaluje? Co się w takim razie z nimi robi? wink
                      • czuk1 Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 20:50
                        Potwierdzam.
                        Wszelkie nowe programy ciagną za sobą niebezpieczne dla komputera bądź niepotrzebne dodatki, płatne produkty informatyczne, które bardziej utrudniaja funkcjonowanie laptopa niż pomagaja.
                        U mnie np. za wyszukiwarką Chrome wpięła się i działa jakaś inna - Key.Find . Uzytkowanie Worda Startera 2010 powoduje przerwę w łączeniu z internetem i z edytora tekstów nie moge wogóle korzystać. Za programem czyszczącym wpiął się, i nie mogę go skutecznie usunąć, program SpyHunter (zostały jego resztki).
                        • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 04.04.15, 21:45
                          Może spróbuj Revo Unistaller, Usuwa bardzo dokładnie niechciane programy. Nie robi nic automatycznie, Ty sterujesz co usuwasz. Trzeba dokładnie czytać co masz robić
                      • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 13:00
                        Wikul, zainstalowałam program WINDOWA DEFENDER, bo mam Windows 8.
                        Defender widać na dysku twardym, ale nie na przybyła mi dodatkowa ikonka ...
                        czy tak ma być?

Wydaje mi się, ze reklamy zniknęły smile
                        • jaga_22 Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 14:08
                          Iryska,to chyba dobrze się stało,że go nie wywaliłaś.

wirtualny-wojownik.pl/jak-odinstalowac-internet-explorer#jakodinstalowacie1
                          • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 16:17
                            jaga_22 napisała:

> Iryska,to chyba dobrze się stało,że go nie wywaliłaś.
                            >
                            > wirtualny-wojownik.pl/jak-odinstalowac-internet-explorer#jakodinstalowacie1

Jaguś, nie do końca tak jest jak tu piszą, robiłam wszystko jak w tej ściągawce. Chciałam wykasować Explorera, bo z niego nie korzystałam, jeżeli już to bardzo rzadko . Wydawało mi się, ze się go pozbyłam, ale zaczęło mi wszystko szwankować, więc go ponownie ściągnęłam i bylo w nim wszystko co przed wykasowaniem. On był tylko uspiony, a nie wykasowany. Dowiadywałam sie na forum Internet i Komputer, czy można Explorera wykasować i wszędzie mi odpowiedziano, ze nie, jest on sprzężony z systemem. Co prawda było to 3 lata temu, moze teraz się zmienilo smile
                            • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 17:48
                              No i bardzo dobrze, że był uśpiony.Dzięki temu zrobiłam sobie sama wszystko i nie muszę płacić. Przy usuwaniu Mozilli miałam komunikat ze był przyklejony robal do przeglądarki,zapomniałam nazwy. Chyba póki co zostanę przy IE ,spodobał mi się a przy okazji wgrałam sobie Chrome. To o czym piszesz amityr , wszystko miałam,a jak mi wnuczek poklikał to na nic się to wszystko zdało.
                            • wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 18:03
                              dwa-filary napisała:

> jaga_22 napisała:
                              >
                              > > Iryska,to chyba dobrze się stało,że go nie wywaliłaś.
                              > >
                              > > wirtualny-wojownik.pl/jak-odinstalowac-internet-explorer#jakodinstalowacie1
                              >
                              > Jaguś, nie do końca tak jest jak tu piszą, robiłam wszystko jak w tej ściągawce
                              > . Chciałam wykasować Explorera, bo z niego nie korzystałam, jeżeli już to bard
                              > zo rzadko . Wydawało mi się, ze się go pozbyłam, ale zaczęło mi wszystko szwank
                              > ować, więc go ponownie ściągnęłam i bylo w nim wszystko co przed wykasowaniem.
                              > On był tylko uspiony, a nie wykasowany. Dowiadywałam sie na forum Internet i Ko
                              > mputer, czy można Explorera wykasować i wszędzie mi odpowiedziano, ze nie, jest
                              > on sprzężony z systemem. Co prawda było to 3 lata temu, moze teraz się zmienil
                              > o smile

Zmieniło, zmieniło się pod wpływem UE Microsoft musiał uwzględnić fakt że nie każdy życzy sobie IE i w końcowej fazie instalowania systemu operacyjnego wyskakiwało okno z listą do wyboru przeglądarek internetowych. W ostatnim czasie (po upływie 5 - letniego okresu umownego) Microsoft pożegnał tą możliwość ale IE nie jest już dominującą opcją.

www.dobreprogramy.pl/Bez-zalu-zegnamy-unijny-ekran-wyboru-przegladarki-w-Windows,News,59894.html
                        • wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 17:52
                          pia.ed napisała:

> Wikul, zainstalowałam program WINDOWA DEFENDER, bo mam Windows 8.
                          > Defender widać na dysku twardym, ale nie na przybyła mi dodatkowa ikonka ...
                          > czy tak ma być?
                          >
                          > Wydaje mi się, ze reklamy zniknęły smile

Nie znam dobrze Windows 8, to ten kafelkowy, bez Startu ? Lepiej uaktualnić do Windows 8.1 w którym Start przywrócono i ten program powinien być w menu Start.
                    • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 11:58
                      dwa-filary napisała:

> Zainstalowałam sobie program CCleaner i sam czyści to co nie potrzeba. Spróbuj
                      > może i Tobie Irysko oczyści i dalej będzie pilnował, aby śmieci się nie imały

Uzywam CCleaner od ponad 10 lat i zadnych "smieci" nie czysci ...
                      nie zapobiega szkodliwym programom i reklamom.
                      Owszem, usuwa np ostatnio uzywane dokumenty, oczyszcza kosz na śmieci,
                      likwiduje ciasteczka, chwilowe linki
                      i inne rzeczy ktore sie zafajkuje.
                      Innymi slowy robi miejsce na twardym dysku.

Mam identyczny problem co Iryska, nie moge czasem nic przeczytac przez ciagle wyskakujace reklamy.
                      Nawet Avast czyli program jak najbardziej legalny i zapobiegajacy wirusom stale mi sie wlacza i informuje o szkodliwych linkach. Tylko ze kiedy na niego wejde, to co proponuje aby zainstalować płatną wersje programu!
                      Odmawiam, i znow mi sie co minute wlacza z ostrzezeniami o tym samym linku.
                      • amityr Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 14:52
                        To wy nie macie ABP ? A tak w ogóle zawsze musi być IE. Najlepiej zainstalować przeglądarkę Firefoxa i wyszukiwarkę np Google. Do czyszczenia robali proponuję ściągnąć dostępny darmowy program Adw Cleaner( nie mylić z CCleaner), od czasu do czasu defragmentacja dysku C i skan głównego zabezpieczenia wirusów u mnie to Avast. Jak na nas to wystarczy.
                      • dwa-filary Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 16:10
                        nie zapobiega szkodliwym programom i reklamom.
                        Owszem, usuwa np ostatnio uzywane dokumenty, oczyszcza kosz na śmieci,
                        likwiduje ciasteczka, chwilowe linki i inne rzeczy ktore sie zafajkuje.
                        Innymi slowy robi miejsce na twardym dysku.

bo to nie jest antywirus , tylko antagonista do niechcianego smile
                      • wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 18:15
                        pia.ed napisała:

> Mam identyczny problem co Iryska, nie moge czasem nic przeczytac przez ciagle w
                        > yskakujace reklamy.
                        > Nawet Avast czyli program jak najbardziej legalny i zapobiegajacy wirusom stal
                        > e mi sie wlacza i informuje o szkodliwych linkach. Tylko ze kiedy na niego wej
                        > de, to co proponuje aby zainstalować płatną wersje programu!
                        > Odmawiam, i znow mi sie co minute wlacza z ostrzezeniami o tym samym linku.

Jeżeli masz system operacyjny Vista lub nowszy a więc Windows 7, lub Windows 8 zrezygnuj z kiepskiego Avasta i zainstaluj również darmowy Microsoft Security Essentials.
                        Jeżeli masz starszy system to polecam raczej darmową wersję antywirusa AVG. www.avg.pl/
                        • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 18:54
                          Uśmiałam się bo miałam i mam nadal avasta. Dojrzewam do zmiany,ale nie o tym...Ostatnio miałam co rusz komunikaty ze mi avast wygasa, że muszę coś tam dokupić i tak bez przerwy. Nawet przed tymi awariami już ponoć za 48 godz. miałam zostać bez ochrony. I jak wykasowałam przeglądarkę wzięłam się też za odinstalowanie avsta.Jakie było moje zdziwienie kiedy dostałam komunikat ze mam pełną ochronę, wszystko działa i jest w pełni zaktualizowane.
                          • wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 19:06
                            iryska2604 napisała:

> Uśmiałam się bo miałam i mam nadal avasta. Dojrzewam do zmiany,ale nie o ty
                            > m...Ostatnio miałam co rusz komunikaty ze mi avast wygasa, że muszę coś tam do
                            > kupić i tak bez przerwy. Nawet przed tymi awariami już ponoć za 48 godz. miała
                            > m zostać bez ochrony. I jak wykasowałam przeglądarkę wzięłam się też za odinst
                            > alowanie avsta.Jakie było moje zdziwienie kiedy dostałam komunikat ze mam pełn
                            > ą ochronę, wszystko działa i jest w pełni zaktualizowane.

A jaki masz system operacyjny ?
    • amityr Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 20:53
      Ludzie nie piszcie takich rzeczy jak wykasowanie programu Internet Explorer bo się ośmieszacie. Na innych Forach pomyślą , że tu same tumany. Jeszcze raz napiszę ,że IE dla kompa, to jak woda dla życia człowieka.Weź np HP, bez IE nie zainstalujesz , to samo ze Skype.
      • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 20:57
        Wikul, mam Windowsa 7.
        • amityr Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 21:34
          Jak usunęłaś IE, to możesz korzystać z kompa ale i tu się zaczynają schody.Najlepiej sama sobie poczytaj. Innym też radzę.Wiadomo, że nikt z nas nie jest informatykiem ale są takie programy w necie ,że można się sporo dowiedzieć prostych rzeczy a niezbędnych np www.elektroda.pl i dopiero brać się za usuwanie lub inne manipulacje. IP też można usunąć i to proste. Ja np na tym Forum przez pewien czas jechałem na Proksy, bo na moje IP był nalot hakerski.Administrator Forum nie wiedział skąd i dlaczego.
          http://i60.tinypic.com/n6dshw.jpg
          • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 22:19
            Czy całkiem poważnie myślisz, ze któraś z nas z tej strony skorzysta?

www.elektroda.pl/

amityr

... są takie programy w necie ,że można się sporo dowiedzieć prostych rzeczy a niezbędnych np www.elektroda.pl i dopiero brać się za usuwanie lub inne manipulacje.

• wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 22:41
          iryska2604 napisała:

> Wikul, mam Windowsa 7.

W tej sytuacji polecam Microsoft Security Essentials

• wikul Re: Laptop mi wariuje 06.04.15, 22:38
        amityr napisał:

> Ludzie nie piszcie takich rzeczy jak wykasowanie programu Internet Explorer bo
        > się ośmieszacie. Na innych Forach pomyślą , że tu same tumany. Jeszcze raz napi
        > szę ,że IE dla kompa, to jak woda dla życia człowieka.Weź np HP, bez IE nie zai
        > nstalujesz , to samo ze Skype.

Pewność z jaką zabierasz głos w sprawach których nie znasz w wystarczająco, poraża. Dlatego kończę tą "dyskusję". Żegnam ozięble.

Jeśli Twoją główną przyczyną pobytu na tej stronie jest odpowiedź na powyższe pytanie, zapraszam do tego obszernego poradnika, który w jasny i czytelny sposób przedstawi Ci metodę na kompletne usunięcie Internet Explorera z Twojego systemu. Miłej lektury.

wirtualny-wojownik.pl/jak-odinstalowac-internet-explorer/
        forum.gazeta.pl/forum/w,29055,157187488,157209526,Re_Laptop_mi_wariuje.html
        • tavros Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 09:13
          Kazdy powinien sobie wgrać do przeglądarki Internetowej Adblock Plus
          Oglądając Forum Iryski to Adblock Plus zablokował mi na nim 6 reklam.
          Dzięki temu programikowi gdzie pójdę to nie mam ani jednej reklamy.
          • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 09:43
            Tavros, cały czas miałam Adblocka ale robal się przylepił do przeglądarki .
            pia.ed 06.04.15, 22:19 Odpowiedz

Czy całkiem poważnie myślisz, ze któraś z nas z tej strony skorzysta?

www.elektroda.pl/

Pia, tak poważnie to ja korzystam jak mam jakiś problem. Po prostu wklejam "problem" do wyszukiwarki i wyskakują właśnie różne strony gdzie można uzyskać pomoc. Inaczej bym nic sama nie zrobiła.
            • tavros Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 10:07
              Pewnie że sam Adblok Plus nie pomoże nam we wszystkim. Ja mam te programiki wgrane i mam narazie spokój.
              1. adwcleaner_4.200
              2. Unchecky
              3. Malwarebytes Anti-Malware
              4. Adblok Plus
            • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 15:26
              Nie wiedziałam, ze to wyszukiwarka ... Przeczytałam tylko pierwsza stronę,
              a tam są artykuły raczej nie na nasz poziom ... i nie ta tematyka.

iryska2604 napisała:

www.elektroda.pl/
              > Pia, tak poważnie to ja korzystam jak mam jakiś problem.
              Po prostu wklejam "problem" do wyszukiwarki ...

• pia.ed Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 15:53
              Kiedy zobaczyłam takie artykuły to pomyslalam, ze amityr żartuje ... wink

Świetlny żyroskop szansą na rewolucję w zakresie nawigacji
              ghost666

Para promieni światła - jeden przelatujący zgodnie z, a drugi przeciwnie do kierunku obrotu wskazówek zegara - w mikroskopijnym torze, mogą być kluczem do stworzenia najmniejszego na świecie żyroskopu. Układ ten ma jedynie ułamek grubości ludzkiego włosa. Dzięki sprowadzeniu tego rodzaju technologii, możliwe ma być stworzenie nowoczesnych systemów nawigacyjnych o ekstremalnie małych rozmiarach ...

Czy oparte o grafen lampy mają szansę stać się komercyjnym debiutem grafenu?
              ghost666

Wielkim newsem tego tygodnia, jeśli chodzi o grafen, jest wielka furora jaką na specjalistycznych wortalach robi pokryta grafenem żarówka, która to ma szansę stać się pierwszym, komercyjnie dostępnym produktem opartym o ten allotrop węgla. Jako, że lamp tego rodzaju nie można spodziewać się na sklepowych półkach szybciej niż w przyszłym roku, to mówienie o komercyjnej dostępności jest trochę na wyrost ...

• iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 07.04.15, 16:32
                Na elektroda.pl masz mnóstwo pytań i odpowiedzi dot. konkretnych problemów ze sprzętem a artykuły sobie...
                • anoagata Re: Laptop mi wariuje 08.04.15, 13:40
                  Irysko,jak już narządzisz to ustrojstw to trzymaj wnuczka z dala od kompa lub odwrotnie.
                  Mój wnuk / 4 latka/ jak poklikał na dziadkowym laptopie to laptop wył jak straż pożarna przez kilka dni przy każdorazowym włączeniu.

https://www.animowane-gify.com/gify/webmaster/komputery/3.gif
                  • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 08.04.15, 23:19
                    Czy ktoś moze mi podac bezpośredni link do zainstalowania Adblok Plus?
                    To co znajduje na internecie to filmiki z Youtube, ktore do tego nie otwieraja sie uncertain

Mam IE i Mozilla Fierfox, ale największe problemy z reklamami mam na IE.
                    • wikul Re: Laptop mi wariuje 08.04.15, 23:35
                      pia.ed napisała:

> Czy ktoś moze mi podac bezpośredni link do zainstalowania Adblok Plus?
                      > To co znajduje na internecie to filmiki z Youtube, ktore do tego nie otwieraja
                      > sie uncertain
                      >
                      > Mam IE i Mozilla Fierfox, ale największe problemy z reklamami mam na IE.

www.instalki.pl/programy/download/Windows/wtyczki_do_przegladarek/Adblock_Plus.html#disqus_thread

Tylko ostrożnie ściągaj i obserwuj instalowanie bo czasem podczepiają się pod to jakieś śmieci.
                      • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 08.04.15, 23:41
                        Dziękuję wikul smile
                        A to znalazlam o programie na Wikipedia ... niestety na nic sie nie przydalo.

pl.wikipedia.org/wiki/Adblock_Plus
                        • czuk1 Re: Laptop mi wariuje 09.04.15, 06:37
                          Zainstalowalem wczoraj 3 z podanych przez Tavrosa programów zabezpiczajacych , z wyj. Ad Block Plus. Mnie też nie udało sie go zainstalować. Nie zauważam spamów na poczcie.

W święta miałem młode pokolenie . Uruchomili mi Skype w telewizorze (po przywróceniu ustawień fabrycznych), usunęli resztki Sky Huntera. Mam też diagnozę dla Worda. Dopóki nie kupię nowego Office , Word bedzie blokowany. Mogę domyslać sie, że podobnie z korektorem tekstu. Teraz wprowadza mnie w błąd.
                          • pia.ed Laptop mi wariuje 10.04.15, 12:35
                            Ponieważ nie mam polskich liter, wiec korzystam z czegoś, co chyba Ty nazywasz
                            korektorem tekstu ... Nie wiem tylko dlaczego jest on wyłącznie na Mozilla Firefox ???
                            Sama nic nie instalowałam, po prostu pojawia się tylko na Mozilla ...

Na Internet Exploer, który mam zainstalowany fabrycznie, korektor nie działał
                            i w wątpliwych przypadkach aby zostać zrozumiana musiałam wklejać potrzebną literkę
                            z jakiegoś polskiego tekstu. Np. sad i sąd.
                            Co jak się okazało, musiałam zrobić także teraz wink
                            ¨.

czuk1 napisał:

Zainstalowalem wczoraj 3 z podanych przez Tavrosa programów zabezpieczających ,
                            Mam też diagnozę dla Worda. Dopóki nie kupię nowego Office , Word bedzie blokowany.
                            Mogę domyslać sie, że podobnie z korektorem tekstu. Teraz wprowadza mnie w błąd.

• czuk1 Re: Laptop mi wariuje 10.04.15, 14:37
                              Pisząc o "korektorze tekstu" mam na myśli pomocnicze narzędzie które ułatwia dokonywanie poprawek w tekście.
                              Przykład: piszę nieprawidłowo słowo - nieadekwetny - pokazuje się podkreślenie wyrazu kolorem czerwonym. Przy prawdłowo funkcjonującym" korektorze tekstu" klikam na nieprawidłowo napisanym wyrazie i w pokazującej się tabelce zawsze ukazywała się korekta tj.wyraz - nieadekwatny. Teraz zaś kiedy chcę skorzystać z tego narzędzia - "korektora tekstu" ... otrzymuję informację , że mam ten mylnie napisany wyraz poprawić na -
                              n adekwatny.
                              • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 10.04.15, 23:49
                                Pisząc o "korektorze tekstu" mam na myśli pomocnicze narzędzie które ułatwia dokonywanie poprawek w tekście.
                                Przykład: piszę nieprawidłowo słowo - nieadekwetny - pokazuje się podkreślenie wyrazu kolorem czerwonym. Przy prawdłowo funkcjonującym" korektorze tekstu" klikam na nieprawidłowo napisanym wyrazie i w pokazującej się tabelce zawsze ukazywała się korekta tj.wyraz - nieadekwatny.

To dokładnie to samo o czym pisałam, tylko ze nie potrafiłam tak mądrze wytłumaczyć ...
                                Mnie tez poprawia wszystko nieprawidłowo napisane: u mnie najczęściej chodzi o polskie litery, ale oczywiście poprawia wszystkie błędy ...
                            • wikul Re: Laptop mi wariuje 10.04.15, 16:08
                              pia.ed napisała:

> Ponieważ nie mam polskich liter, ...

A próbowałaś uzupełnić pasek języka o potrzebny Ci język? Jeżeli nie to spróbuj.

support.office.com/pl-pl/article/W%C5%82%C4%85czanie-uk%C5%82ad%C3%B3w-klawiatury-dla-innych-j%C4%99zyk%C3%B3w-e3eb9fcf-57ba-4e18-8dde-daf109f54fb6?ui=pl-PL&rs=pl-PL&ad=PL
                              • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 10.04.15, 16:15
                                Instalowałam AdBlocka dosłownie parę dni temu.Bez problemu. Jak chcę mieć (lub dowiedzieć się cokolwiek) jakiś program to po prostu wklejam nazwę w wyszukiwarkę i otwierają się odpowiednie strony.Pia, nie bój się wyszukiwarki, kto pyta - nie błądzi. Korektor (czerwone podkreślenia) na IE działa ale bez sensu - tak jak tłumaczenia.
                          • wikul Re: Laptop mi wariuje 10.04.15, 15:45
                            czuk1 napisał:

> Zainstalowalem wczoraj 3 z podanych przez Tavrosa programów zabezpiczajacych ,
                            > z wyj. Ad Block Plus. Mnie też nie udało sie go zainstalować. Nie zauważam sp
                            > amów na poczcie.
                            >
                            > W święta miałem młode pokolenie . Uruchomili mi Skype w telewizorze (po przywró
                            > ceniu ustawień fabrycznych), usunęli resztki Sky Huntera. Mam też diagnozę dla
                            > Worda. Dopóki nie kupię nowego Office , Word bedzie blokowany. Mogę domyslać s
                            > ie, że podobnie z korektorem tekstu. Teraz wprowadza mnie w błąd.

Kupiłem tanio kilka lat temu pakiet Microsoft Office (tylko bez Outlooka). Służy mi do dziś. Aktualizuje się automatycznie. Licencja dopuszcza instalację na trzech komputerach. Warto rozejrzeć się za takimi promocjami.
                            Kiedyś był darmowy Open Office kompatybilny z pakietami microsoftowymi, teraz jest Apache Open Office. www.openoffice.org/pl/ Warto wypróbować szukając czegoś lepszego.
                            • czuk1 Re: Laptop mi wariuje 10.04.15, 17:02
                              Dzziekuję wikul.... spróbuję. Mam też inne porady na priv, m.in. od Tavrosa. smile
                              • wikul Plaga szkodliwego oprogramowania w przeglądarkach 13.04.15, 15:51
                                Chyba wszyscy się z tym zetknęliśmy.

wyborcza.biz/biznes/1,101558,17746860,Plaga_szkodliwego_oprogramowania_w_przegladarkach_.html
                                • iryska2604 Re: Plaga szkodliwego oprogramowania w przeglądar 13.04.15, 16:38
                                  Mam zamknięty, muszę pogooglać - jak myślicie ,jaka przeglądarka jest najlepsza?
                                  • pia.ed Re: Pytanie o program 15.04.15, 03:01
                                    Nie udalo mi sie znalezc tego artykulu i nie wiem o co chodzi uncertain

Czy jest inny bezplatny program antywirusowy niz avast?
                                    Prosze o link.
                                    Avast stal sie niemozliwy!!! Co chwila wlacza mi sie propozycja "unowoczesnienia" tego programu, co okazuje sie próbą namówienia mnie na program płatny ...
                                    • wikul Re: Pytanie o program 15.04.15, 12:55
                                      pia.ed napisała:

> Nie udalo mi sie znalezc tego artykulu i nie wiem o co chodzi uncertain
                                      >
                                      > Czy jest inny bezplatny program antywirusowy niz avast?
                                      > Prosze o link.
                                      > Avast stal sie niemozliwy!!! Co chwila wlacza mi sie propozycja "unowoczesnien
                                      > ia" tego programu, co okazuje sie próbą namówienia mnie na program [u]płatny[/
                                      > u] ...

Jest wiele darmowych antywirusów. Tutaj podaję link do siedmiu najpopularniejszych (nie najlepszych) tego typu programów. Wg mojego (subiektywnego) rankingu do systemu Xp najlepszym byłby AVG, do wszystkich nowszych Microsoft Security Essentials.

www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2010/08/ranking-antywirusow-dla-windows-7.aspx

Avast jest stanowczo przereklamowany. Swego czasu narobił mi wiele szkód wpuszczając do systemu pełno świństw.
                                      • pia.ed Re: Pytanie o program ... wikul 15.04.15, 14:59
                                        Od lat miałam wyłącznie bezpłatny avast ... może i tak dobrze nie działał,
                                        ale wirusów nie złapałam. Natomiast niedawno przyczepił mi sie program-szpieg,
                                        ktorego musze sie pozbyc., bo co chwile ofiaruje swoje uslugi podajac
                                        ile to u mnie znalazl "smieci"... Nazywa sie Optymizer Pro.
                                      • pia.ed Re: Pytanie o program 15.04.15, 17:55
                                        Ostatno nagminnie giną mi wpisy przed wyslaniem uncertain wiec pisze krotko.

Mam Windows 8,0 na ktorym nie ma START i w zwiazku z tym
                                        nie moge wejsc na programy, aby je usunąć lub zainstalować.
                                        Pewien pan z forum komputerowego probowal mi pomoc, ale niewiele z tego rozumiem.
                                        Nie udalo mi sie tez zainstalować programu Classic Shell mimo wielokrotnych prób.

Autor: wariant_b
                                        Naciśnij kombinację klawiszy <Win>+<X> a pojawi się menu z użytecznymi programami.
                                        Do eksploratora plików wejdziesz przez żółtą ikonkę segregatora na pasku zadań pulpitu.
                                        Możesz również kliknąć prawym klawiszem w puste miejsce pulpitu, wybrać Personalizuj
                                        i ustawić sobie na pulpicie przydatne ikonki.

Ściągnij i zainstaluj Classic Shell a będziesz miała działający przycisk Start
                                        i menu programów jak we wcześniejszych wersjach Windows.

Jeśli masz Windows 8 a nie 8.1 to kup darmową aktualizację w sklepie MS.
                                        To dalej nie to co Win7, ale już łatwiej zrobić cokolwiek posługując się myszką.

..................................................................................................................................

wikul
                                        > www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2010/08/ranking-antywirusow-dla-windows-7.aspx
                                        >
                                        • pia.ed Re: Pytanie o program 15.04.15, 18:06
                                          Tu jest o programie, tylko ze ja uzywam[u]myszki, choć mam ekran bezdotykowy.
                                          Moze to mi w jakis sposób przeszkadza?

siedem.it/porady/jak-dodac-menu-start-wylaczyc-interfejs-windows-8
                                          • wikul Re: Pytanie o program 15.04.15, 18:36
                                            pia.ed napisała:

> Tu jest o programie, tylko ze ja uzywam[u]myszki, choć mam ekran bezdotykow
                                            > y
                                            .
                                            > Moze to mi w jakis sposób przeszkadza?
                                            >
                                            > siedem.it/porady/jak-dodac-menu-start-wylaczyc-interfejs-windows-8

Zacytowałaś wiele mądrych i pożytecznych tekstów. Tylko instalować. Czy z któregoś skorzystałaś?
                                            • pia.ed Re: Pytanie o program 17.04.15, 23:23
                                              Nie skorzystałam, bo czytam i nie rozumiem o co tam chodzi ...

wikul napisał:
                                              >
                                              Zacytowałaś wiele mądrych i pożytecznych tekstów. Tylko instalować. Czy z któregoś skorzystałaś?

> > siedem.it/porady/jak-dodac-menu-start-wylaczyc-interfejs-windows-8
                                              >

• pia.ed Mam w mieszkaniu przerwe w internecie ... 28.04.15, 17:42
                                                Prawdopodobnie ktoras z wtyczek kabla nie dziala, a moze gniazdko w moim nowym laptopie?
                                                Wieczorem bede zmuszona zadzwonic do ktoregos z sasiadow by w jego mieszaniu sprawdzic kabel... W tej chwili pisze z mojego laptopa z biblioteki, po raz pierwszy w zyciu podlaczona do Wi Fi.

....................................................................................................................................
                                                JAGA, napisalam do Ciebie mail w tej sprawie ....i w sprawie problemow z nowa komorka marki Samsung, ktorej nie moge sie za zadne skarby nauczyc!!!
                                                Niedlugo ide do domu bo o 17 55 bede patrzec na "Mode na sukces" Nie wiem, czy bedzie mi sie bedzie chcialo jeszcze raz pojechac dzis do biblioteki, choc mam do niej 3 minuty rowerem.
                                                • jaga_22 Re: Mam w mieszkaniu przerwe w internecie ... 28.04.15, 18:04
                                                  Czytałam Pia,ale jestem bezsilna.
                                                  • iryska2604 Re: Mam w mieszkaniu przerwe w internecie ... 28.04.15, 18:38
                                                    Pia, nie rozumiem czy masz problem z laptopem czy z komórką Samsung?
                                                  • pia.ed Re: Mam przerwe w internecie ... 28.04.15, 19:07
                                                    Nie moge sie polaczyc z internetem, a ten temat uwazalam za wlasciwy
                                                    aby wszyskich o tym powiadomic... bo myslalam, ze moze laptop bede musiala
                                                    oddac do naprawy.

Przed paroma minutami dowiedzialam sie, ze problem jest nie u mnie,
                                                    tylko wiecej osob jest bez internetu w naszym domu ... a powodem moga byc
                                                    roboty budowlane w naszym budynku.

Problem z komorka mam tez - z powodu moich trwajacych od lat trudnosci z nauczeniem sie czegos nowego sad

• iryska2604 Re: Mam przerwe w internecie ... 28.04.15, 19:19
                                                    A jakiego masz samsunga? Moze ci podesłac instrukcje? Ja mam samsunga GT -S7580
                                                  • pia.ed Re: Mam przerwe w internecie ... 28.04.15, 19:51
                                                    Inatrukcje znalazlam na internecie, ale tam nie pisza np. jak sie zglaszac kiedy ktos dzwoni!!!
                                                    Dopiero w sklepie mi niedawno pokazali, ze kiedy telefon zadzwoni i zobacze zielona sluchawke, to nie mam jej naciskac, tylko przejechac palcem " od sluchawki w prawa strone" ... i ukaze sie NASTEPNA ZIELONA SLUCHAWKA, i na nia mam nacisnac palcem!

Kupilam najprostsza komorke, ale taka z ew. mozliwoscia podlaczenia do internetu,
                                                    i bylam przekonana, ze taka prosta i tania bedzie bardzo prosta w uzyciu ...
                                                    ale sie oszukalam.

Bateria w komorce Patrika juz jest na wykonczeniu, wiec zaproponuje mu "prezent" w postaci mojej wink a sobie kupie taka zwykla jak mialam kiedys - tam w kazdym razie umialam sie zglosic i napisac SMS.

Biblioteke za chwile zamykaja, wiec wiem co bede robic wieczorem:
                                                    patrzec na telewizje az do polnocy, bo majac internet zaniedbuje telewizje,
                                                    a potem udam sie na zasluzony wypoczynek ...
                                                  • iryska2604 Re: Mam przerwe w internecie ... 28.04.15, 20:33
                                                    No widzisz - po moim tylko sie palcem przeciaga w górę i już jest odebrane. Ale to prawda,gubimy sie juz trochę w tych nowinkach.Moja niespełna 7-letnia wnuczka ostatnio uswiadamiała mnie jak korzystać z jej tabletu.
                                                  • jaga_22 Re: Mam przerwe w internecie ... 28.04.15, 20:46
                                                    To całe szczęście Pia,że więcej ma ten problem,to się wszystko unormalizuje.
                                                  • estella50 Re: Mam przerwe w internecie ... 28.04.15, 21:13
                                                    Kiedyś szłam chodnikiem za dwoma chłopakami: 12-13 -latkami. Pełni emocji i głośno rozmawiali ze sobą. Po polsku, przynajmniej spójniki i przysłówki były po polsku. Reszty zupełnie nie rozumiałam, chociaż kształcona jestem niewątpliwie bardziej niż te dzieciaki.
                                                    Kiedy ja byłam w ich wieku, cieszyłam się pierwszym telewizorem, rodzice opowiadali o radości z radia na kryształki.
                                                    Nie mam ambicji i nie muszę być na ty z informatyką, jak ci chłopcy. Jak czegoś nie wiem,
                                                    nie umiem, czy nie rozumiem, to pytam
                                                    zaprzyjaźnionych miłych panów.
                                                    Może, jak ci nastolatkowie będą w naszym wieku, to lewitowanie będzie na topie, a oni nie będą umieli wyrabiać na zakrętach, nie mówiąc o podchmurnych piruetach ? winkwinkwink
                                                  • pia.ed Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 16:44
                                                    Wczoraj po poludniu mi sie zablokowal i do tej pory nie moge go odblokowac ...
                                                    Zatrzymal sie, kiedy mialam go wylaczyc i pokazala sie ramka z wyborem:
                                                    "Wylacz" , "Wylacz i potem wlacz "i "Polozenie oszczedzajace energie".

Ta ramka pokazuje sie do tej pory, a wylaczac (po probnym wlaczeniu)
                                                    musze recznie ... albo wylaczajac z pradu sad

Nigdy mi sie nie zdarzylo, by komputer sie tak kompletnie zablokowal!!!

CZY JEST JAKIS SPOSOB NA ROZBLOKOWANIE???
                                                  • iryska2604 Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 17:47
                                                    Nie bardzo rozumiem jak sie pokazała ramka z wyborem to powinnas nacisnąć wyłącz.
                                                    Nie radziłabym wyłączać z sieci podczas pracy. Jaki masz laptop? Bo Przy moim windowsie 7 jak mi sie zablokuje to go wyłączam przyciskiem i po ponownym włączeniu mam pytanie czy ma go właczyć w trybie normalnym, awaryjnym i jakims jeszcze (zapomniałam) Klikam w normalny i wszystko wraca do normy. Jak sie coś powazniejszego dzieje to system sam skanuje wszystkie pliki i sam się naprawia.
                                                    A czy w ogóle możesz korzystać z komputera? Mozesz go otworzyć? Może powinnaś zrobić przywracanie systemu do wcześniejszego stanu?
                                                  • pia.ed Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 18:02
                                                    Pisze z biblioteki i zaraz ide do domu ...

Ramka pokazala sie, ale KLIKANIE W NIA NIE FUKCJONUJE - choc myszka dziala,
                                                    czyli inaczej mowiac:
                                                    kiedy klikam w ramke i chce wylaczyc za jej pomoca, to nic sie nie dzieje ...
                                                    po prostu ramka "przykleila sie" sie na stale.

Napisalam o tym fakcie, aby ZAWIADOMIAC dlaczego mnie nie ma ... uncertain
                                                    bo chyba nikt nie moze mi dac rady jak odblokowac???

Niestety mam Windows 8,0 na ktorym sie nie znam, a wszyscy ktorzy o nim slyszeli mowia, ze to najgorszy program jaki kiedykolwiek istniall!!!

PS: Napisze znow jutro z biblioteki ...

• dwa-filary Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 18:30
                                                    Po prostu odłącz baterie /wyjmij z laptopa/ i uruchom na nowo.
                                                  • dwa-filary Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 18:32
                                                    wyjmij baterie z laptopa i włóż z powrotem. Włącz laptop i gdy Cię spyta jak właczyć po prostu kliknij na enter
                                                  • estella50 Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 18:55
                                                    U mnie pomogło wyłączenie z sieci i wyjęcie baterii na jakiś czas. Ale ja mam laptopa, nie wiem, czy stacjonarny komputer posiada baterię do wyjęcia wink
                                                  • dwa-filary Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 19:08
                                                    Zrozumiałam, ze Pia ma laptop smile Z tą baterią to jest brutalne potraktowanie, ale skuteczne na zrestartowanie laptopa / oczywiście w czasie wyjmowania baterii nie może się ładować smile/
                                                  • iryska2604 Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 07.05.15, 21:15
                                                    a tak?
                                                    Wciskamy CTRL+ALT+DELETE

i pojawia się pełnoekranowe menu zamykania systemu:

ZABLOKUJ, PRZEŁĄCZ, WYLOGUJ, MENADŻER ZADAŃ.

Ikonkę zamykania znajdziemy w prawym dolnym rogu.

Na wszelki wypadek parę innych porad w artykułach
                                                    www.dobreprogramy.pl/Voltar/Windows-8-jak-zamknac-system,37954.html
                                                    windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/lock-unlock-pc
                                                    Syn ma windows 8 i wiem ze mozna tam sobie ustawić menu start .Zapytam go ale teraz jest w pracy wiec jutro.Moze faktycznie wyjmij tą baterię? W moim laptopie całkiem wysiadła ze starosci chyba i wyjęłam ją w diabły bo muszę kupić nową. Laptopowi nic sie nie dzieje.
                                                  • iryska2604 Re: Mam zablokowany laptop od 24 godzin ... 08.05.15, 19:20
                                                    I co się dzieje? Dalej nic?
                                                  • pia.ed Laptop już działa ... 08.05.15, 22:20
                                                    Od od grudnia mam LAPTOP. W komputerze stacjonarnym coś sie zaczęło psuć,
                                                    wiec z dnia na dzień kupiłam laptop, choć do tej pory nie miałam do laptopów przekonania.

Kiedy mi sie zablokował to nawet nie pomyślałam o wyjęciu baterii,
                                                    bo nigdy ich nie używając zupełnie zapomniałam o ich istnieniu ...
                                                    Wyłączałam tylko z prądu, i być może w ten sposób niepotrzebnie straciłam trzy dni!

W każdym razie dziś po południu nareszcie się zmobilizowałam i pojechałam pod miasto do dużego sklepu, w którym laptop kupiłam. Miałam wielkie szczęście, bo w serwisie natrafiłam na szalenie miłego chłopaka, który coś najpierw sprawdzał w swoim komputerze, a potem zaczął kombinować z moim laptopem, i po pięciu minutach i paru próbach sprawił, ze mój laptop ożył ... a ja usłyszałam, jak wielki kamień spadł mi z serca wink

Przy okazji podsunęłam mu mój aparat cyfrowy kupiony 2 miesiące temu,
                                                    a jeszcze nie rozpakowany, bo mnie ostatnio jest ciężko się za coś zabrać ...
                                                    Nastawił mi język i datę ... włożył baterię i kartę pamięci ... Gdyby nie jego chęć pomocy, to cyfrówka przeleżałaby jeszcze 2 miesiące nierozpakowana ... a ja potrzebuje zrobić kilka zdjęć.

• jaga_22 Re: Laptop już działa ... 09.05.15, 11:53
                                                    No to szczęśliwie się skończyło i to dzięki uczynnemu młodego człowieka.
                                                    Przecież zawsze tak powinno być.Mam nadzieję,że i tu trafi zdjęcie.
                                                  • iryska2604 Re: Laptop już działa ... 09.05.15, 16:43
                                                    A nie zapytałaś co temu laptopowi dolegało?
                                                  • pia.ed Re: Laptop już działa ... 10.05.15, 13:14
                                                    iryska2604 napisała:

> A nie zapytałaś co temu laptopowi dolegało?

Nie pytałam, bo to nie byl punkt naprawy, tylko "punkt obslugi klienta"
                                                    i chlopak ktory tam byl mogl z powodzeniem powiedziec, ze trzeba odesłać laptop do naprawy w warsztacie skoro nie działa, za co bym słono zapłaciła ...

Przy poprzednim komputerze, stacjonarnym, dowiedziałam się, ze
                                                    gwarancja obejmuje tylko wady fabryczne a te są w częściach z których składa sie komputer, a nie w częściach "miękkich" czy jeśli się zatnie ...
                                                  • pia.ed Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 12.05.15, 15:56
                                                    Po dziesiatkach prób nadal nie udaje mi sie zainstalować wtyczki adblok plus.
                                                    Dochodze do tego, ze w ramce pojawia sie jakis wpis na ten temat
                                                    i pytanie czy chce zainstalowac, a do wyboru OK i Anuluj.
                                                    Klikam na OK .... i dalej nic sie nie dzieje.
                                                    Jakas strzałka miga w prawym górnym rogu. Co mam z ta strzałka zrobić?
                                                    Kiedy w nia klikam, pojawia sie to co juz po raz jedenasty jest zapisane na twardym dysku

adblock-plus-firefox.softonic.pl/
                                                  • iryska2604 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 12.05.15, 20:25
                                                    Pia, spokojnie. A jak ty chcesz to zainstalować? To chyba powinno samo wskoczyć bo to jest rozszerzenie a nie program. Psia kostka, zapomniałam jak to było w mozilli bo ja sobie ściągnęłam chrome - i jestem zadowolona. Te rozszerzenia są w dodatkach, tam gdzie wtyczki.Pewnie trzeba wejść w ustawienia (te trzy kreseczki w prawym górnym rogu),potem dodatki - rozszerzenia i być może on tam juz jest tylko trzeba kliknąć włącz.Spróbuj.
                                                  • pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 10:31
                                                    Irysko, tavros napisal:

"+/- 60" jesteśmy ,,,,,,,,
                                                    Re: Laptop mi wariuje
                                                    Autor: tavros ☺ 07.04.15,

Kazdy powinien sobie wgrać do przeglądarki Internetowej Adblock Plus
                                                    Oglądając Forum Iryski to Adblock Plus zablokował mi na nim 6 reklam.
                                                    Dzięki temu programikowi gdzie pójdę to nie mam ani jednej reklamy.

Jaga podała mi link do zainstalowania tej wtyczki, który to link po otworzeniu wygląda dokładnie tak, jak link do zainstalowania jakiegoś programu ... i to robiłam.
                                                    W co muszę kliknąć, aby znaleźć ustawienia, dodatki, rozszerzenia?
                                                    "Trzy kreseczki" nic mi nie mówią ...

iryska2604 napisała: A jak ty chcesz to zainstalować? To chyba powinno samo wskoczyć bo to jest rozszerzenie a nie program [...]
                                                    Te rozszerzenia są w dodatkach, tam gdzie wtyczki. Pewnie trzeba wejść w ustawienia (te trzy kreseczki w prawym górnym rogu), potem dodatki - rozszerzenia i być może on tam juz jest tylko trzeba kliknąć włącz.

• pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 12:20
                                                    Irysko, dzieki Twojej radzie dowiedzialam sie nowych rzeczy o moim laptopie,
                                                    ktory ma nieznany dla mnie Windows 8,1 stad moje pytanie.
                                                    Niestety nie bylo tam Adblock Plus ...

Wczoraj bylam w WARSZTACIE u młodego Araba, bo tego typu warsztaty
                                                    sa duzo tansze niz te przy sklepach sprzedających sprzęt.
                                                    Za 395 SEK proponuje zmiane programu na Windows 7, założenie dobrego legalnego programu ochraniającego przed wirusem i jeszcze kilka rzeczy ...
                                                    Powiedział, ze te wyskakujące co chwile reklamy powodują spowolnienie pracy komputera i w tym musi mieć racje ... bo zaraz po kupnie chodził jak zegarek ...a w ciagu pol roku zrobił sie bardzo "leniwy" ... Na wszystko trzeba czekać, zacina się, strony skaczą.
                                                    Cena którą zaproponował to ca 175 zl ... a to co zrobi za te cenę miał wydrukowane na dużej tablicy powieszonej na ścianie. Chyba dziś pojadę do niego.

iryska2604 napisała:

Te rozszerzenia są w dodatkach, tam gdzie wtyczki .Pewnie trzeba wejść w ustawienia (te trzy kreseczki w prawym górnym rogu),potem dodatki - rozszerzenia i być może on tam juz jest tylko trzeba kliknąć włącz, spróbuj.
                                                  • czuk1 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 12:31
                                                    U nas za taką usługę jest podobna cena. Zaplaciłem 150 zł za "oczyszczenie" laptopa i zainstalowanie nowego - oryginalnego Windows 7.

PS. Czytałem , że Windows 8 jest "lepszy" niż Windows 7. Ale , jak zwykle zdania są podzielone.
                                                  • der-chef Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 12:42
                                                    i zainstalowanie nowego - oryginalnego Windows 7.

Nie instalował niczego nowego, przywrócił system z partycji recovery. Aha i niczego nie czyścił bo nie było takiej potrzeby.
                                                  • pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 13:01
                                                    W sklepach mowia, ze Windows 8 jest lepszy, bo NOWSZY ...
                                                    ale POSIADACZE NARZEKAJĄ, bo wszystko jest w nim "na odwyrtkę"
                                                    i nic znaleźć w nim nie mogą ....

Kiedy bylam w sklepie gdzie kupilam moj laptop i gdzie pojechalam kiedy mi sie zablokowal to dowiedzialam sie, ze posiadacze "ósemki" beda mogli bezpłatnie zamienić ja na Windows 10 ... czyli "odświeżyć" jak to mówi się po szwedzku.

Windows 10 na pewno będzie lepszy dla zaawansowanych posiadaczy, ale ja chyba nawet bym go nie chciała zainstalować, bo boje sie zmian ....

czuk1 napisał:

> U nas za taką usługę jest podobna cena. Zaplaciłem 150 zł za "oczyszczenie" la
                                                    > ptopa i zainstalowanie nowego - oryginalnego Windows 7.
                                                    >
                                                    > PS. Czytałem , że Windows 8 jest "lepszy" niż Windows 7. Ale , jak zwykle zdan
                                                    > ia są podzielone.
                                                  • jaga_22 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 13:11
                                                    No widzisz Pia,nareszcie zrobisz porządek z laptopem i na przyszłość będziesz miała swojego informatyka gdyby co.
                                                  • pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 13:59
                                                    Informatykiem na pewno on nie jest ... ale ma wlasny warsztat.
                                                    Syn kolezanki, , ktory zajmował sie moim komputerem przez kilka lat
                                                    był samoukiem i dosłownie wszystko potrafił - nie mając nawet 16 lat.

Za chwile jade do warsztatu. Trochę późno, bo pewnie nie zdąży mi dzis zrobić,
                                                    ale jakoś przeżyję jeden WIECZÓR bez internetu wink
                                                  • der-chef Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 13:17
                                                    pia.ed napisała:

> W sklepach mowia, ze Windows 8 jest lepszy, bo NOWSZY ...
                                                    > ale POSIADACZE NARZEKAJĄ, bo wszystko jest w nim "na odwyrtkę"
                                                    > i nic znaleźć w nim nie mogą ....
                                                    >
                                                    > Windows 10 na pewno będzie lepszy dla zaawansowanych posiadaczy, ale ja chyba n
                                                    > awet bym go nie chciała zainstalować, bo boje sie zmian ....
                                                    >
                                                    >
                                                    > >
                                                    > > PS. Czytałem , że Windows 8 jest "lepszy" niż Windows 7. Ale , jak zwykl
                                                    > e zdan
                                                    > > ia są podzielone.

Czy wszystko co nowe jest lepsze? Moim zdaniem nie. Na Vistę przesiadłem się rok temu, na drugim kompie mam Win 7 i oba systemy pracują świetnie a komputery to starocie. Win 8 dla testów zainstalowałem na trzecim kompie i jak dla mnie to tyłka nie urywa pomimo możliwości ustawienia wyglądu klasycznego.
                                                  • pia.ed Win 8 14.05.15, 14:04
                                                    Przekonałeś mnie piszac:

win 8 dla testów zainstalowałem na trzecim kompie
                                                    i jak dla mnie to tyłka nie urywa

• iryska2604 Re: Win 8 14.05.15, 17:58
                                                    Wiem ze na win 8 mozna w jakis sposób otworzyc menu start. Zapytam tylko syna. Ale nie o tym chciałam.Od pewnego czasu mam google chrome - z poczatku było wszystko dobrze ale od czasu do czasu nagle wyskakują własnie takie nachalne reklamy i mimo ze mam adblocka - walka z nimi to ciezka sprawa. A ponieważ nie poddaje sie tak łatwo więc dotąd grzebałam az wydaje mi si e że znalazłam sposób.Zresztą w wyszukiwarce wpisac jak pozbyć sie uciążliwych reklam i kazdy coś znajdzie dla swojej przeglądarki. W chrome z tych trzech poziomych kresek wchodzę w ustawienia ,czyszczę historię przeglądania i inne śmieci. Potem w ustawieniach otwieram ustawienia zaawansowane i robię restart przeglądarki. I wszystko wraca do normy. Dodatkowo sciągnęłam sobie AdwCleaner - czyści właśnie z robali. A te reklamy to nic innego jak takie robale co sie przyklejają do przeglądarek.
                                                  • pia.ed Win 8 ... a obecnie Win 7 15.05.15, 22:32
                                                    Re: Win 8
                                                    Autor: iryska2604 ☺ 14.05.15, 17:58

Wiem ze na win 8 mozna w jakis sposób otworzyc menu start. Zapytam tylko syna.

Juz nie potrzebujesz sie pytac, irysko, bo w warsztacie zainstalowano mi Windows 7.
                                                    Jeszcze nic z nim nie robilam, ale powinien byc podobny do Windows XP ktory mialam na poprzednim komputerze (stacjonarnym) ...
                                                  • iryska2604 Re: Win 8 ... a obecnie Win 7 16.05.15, 18:13
                                                    Różni się trochę ale mozna sie przyzwyczaić.
                                                  • pia.ed Obecnie Win 7 17.05.15, 00:23
                                                    Tak, juz zdazylam zauwazyc ze sie troche rozni. Caly czas wprowadza sie zmiany.
                                                    Dzis oddalam do warsztatu moj komputer stacjonarny, ktorego nie uzywalam
                                                    od jesieni bo zlapal wirusa. Okazalo sie ze mial program Windows Vista,
                                                    a teraz pewnie nastawia go na Windows 7 ... nie wiem, bo z tym Arabem
                                                    nie zawsze mozna sie dogadac.

iryska2604 napisała:

> Różni się trochę ale mozna sie przyzwyczaić.
                                                  • czuk1 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 14.05.15, 13:31
                                                    Trzymajmy się Windowsa 7 ... nie narzekamy przecież.
                                                    Chyba ważne by zapewnić mu bezpieczeństwo, świetną ochronę przed atakami z zewnątrz.
                                                    No u mnie..... to trzeba by go chronić przed właścicielem. wink Ciągle w nim grzebie się, zmieniam
                                                    ustawienia, w ten sposób psuję, później szukam usterek, odblokowuję szkodliwe ustawienia.
                                                    Nie ma mi kto dac po łapach. wink
                                                  • czuk1 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 12.05.15, 21:03
                                                    Pia. A może instaluj na Firefoksie , wg instrukcji tu podanej :
                                                    www.youtube.com/watch?v=1gKdxc8mC20
                                                  • czuk1 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 12.05.15, 21:08
                                                    A jeśli masz przeglądarkę Google Chrome , to mamy tu instrukcję do instalowania.:
                                                    www.youtube.com/watch?v=lsuWhAFVBU8
                                                  • pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 00:55
                                                    Irysko, czuk1 ... Moj laptop calkowicie zwariowal ... Przez 10 minut udalo mi sie tylko przeczytac Wasze rady, nic wiecej ... Reklamy zaslaniaja mi 3/4 ekranu ...
                                                    a nowo zainstalowany Avast co minute dopomina sie, bym zainstalowala lepsza wersje czyli te platna!!!

Wejde w dzien, moze bedzie lepiej.
                                                  • pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 10:45
                                                    Nie moge sluchac tej panienki, ktora nie potrafi sklecic jednego porzadnego zdania uncertain
                                                    Nie masz czasem jakiejś innej porządnej instrukcji?

Mam zainstalowany IE, Mozilla i Chrome .... ale najlepiej pracuje mi sie na Mozilla,
                                                    bo ona ma wbudowany korektor, ktory poprawia wszystkie źle napisane wyrazy.

czuk1 napisał:

> Pia. A może instaluj na Firefoksie , wg instrukcji tu podanej :
                                                    > www.youtube.com/watch?v=1gKdxc8mC20

• jaga_22 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 11:20
                                                    Pia,Irysce zapewne chodzi o 3 beleczki które są w górnym rogu.
                                                    Jak w nie klikniesz to otwiera się

http://i61.tinypic.com/2eb7qdg.gif
                                                  • czuk1 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 11:30
                                                    Moja Chrome też ma korektor. Narzekałem na nią, korzystałem z Firefox, teraz trafiła się "super".

Chcę Cię pocieszyć, też jestem "noga" w zakresie instalowania programów, programików, zakładek. Nie mogę Ci wiele pomóc. Sam jednak "morduję się" metodą prób i błędów , sprawia mi przyjemność kiedy uda mi się co zainstalować. Gorzej, że mam manię zmieniania ustawień.... co powoduje często, że psuję dobre (dotąd) funkcjonowanie laptopa i wymaga żmudnego przywracania go do stanu pierwotnego.
                                                  • pia.ed Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 20:50
                                                    TAK, TERAZ JE WIDZĘ ... TE 3 POZIOME KRESKI.
                                                  • estella50 Re: Adblok plus ... na wstrzymanie reklam 13.05.15, 22:03
                                                    Może i mnie ktoś pomoże ?
                                                    Od października ub.roku mam modem HUAWEI. I on łączy mnie z internetem, albo nie. Do przekaźnika mam ok.200 m w linii prostej.
                                                    Od grudnia do kwietnia działał sprawnie. A teraz ikonka na pulpicie ma gwiazdkę, albo wykrzyknik. Pokazuje się informacja, że system nie rozpoznaje urządzenia, albo, że podłączone urządzenie jest uszkodzone. A po chwili może się internet włączyć. Na modemie ikonka netu jest czerwona. Ale to wszystko zmienia się bez żadnej ingerencji z mojej strony.
                                                    Dałam do serwisu, zrobili tylko aktualizacje, wczoraj odebrałam modem, działał tylko do do wieczora, a dzisiaj kilka godzin.
                                                    Prawdę mówiąc pracownicy sklepu, w którym modem kupiłam nie bardzo wierzą, że w taki sposób internet mi ginie (bo u nich w punkcie działał, a poza tym, to niepsujący się modem). Na szczęście w punkcie Orange, gdzie też szukałam ratunku, na oczach kierownika internet sobie też poszalał.
                                                    Jutro mam zanieść laptop z modemem do sklepu. Tamtejsi pracownicy (uchodzą za b.dobrych fachowców) chcą dogrzebać się przyczyny.
                                                    Może ma ktoś jakieś sugestie, na co mam zwrócić uwagę?
                                                    Dodam, że z powodu zaniku łączności z internetem wymieniono mi niedawno moją Nokię (2x w naprawie) na nową Nokię (na razie 1x w naprawie).
                                                    Czy taki zbieg okoliczności ma jakieś znaczenie?
                                                  • pia.ed Artykul o Adblock ... 18.05.15, 23:09
                                                    wyborcza.biz/biznes/1,101558,17938214,Sad_w_Hamburgu_zezwolil_na_uzywanie_Adblocka.html?biznes=local#BoxBizLink
    • estella50 Re: Laptop mi wariuje 20.05.15, 14:44
      Literki na klawiaturze pomieszaly mi sie
      y na z, polskie znaki, niektore interpunkcyjne
      Kiedys ktos juz podpowiedzial, co nacisnac, zeby przywrocic normalnosc, ale juz nie pamietam, co.
      Prosze o pomoc
      • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 20.05.15, 16:14
        Naciśnij klawisz Schift razem z Ctrl -razem.Powinno pomóc.
        • estella50 Re: Laptop mi wariuje 20.05.15, 16:42
          yzćś-:_

Jak widać - podziałało !
          Dziękuję smile
        • pia.ed Laptop mi wariuje 20.05.15, 22:00
          iryska2604 napisała:

> Naciśnij klawisz Schift razem z Ctrl -razem. Powinno pomóc.

Czy ten sposob pomocny jest takze w innych przypadkach?
          Mnie na laptopie w trakcie pisania zaczely przeskakiwac cale zdania ... albo czesci zdan ...
          • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 21.05.15, 19:14
            Polecam poradnik - bardzo przydatny.Jak korzystać z klawiatury i który klawisz do czego.

windows.microsoft.com/pl-pl/windows/using-keyboard#using-keyboard=windows-7
            • estella50 Re: Laptop mi wariuje 21.05.15, 20:26
              iryska2604 napisała:

> Polecam poradnik - bardzo przydatny.Jak korzystać z klawiatury i który klaw
              > isz do czego.
              >
              > windows.microsoft.com/pl-pl/windows/using-keyboard#using-keyboard=windows-7

Dziękuję, mnie się przyda! Zapisałam sobie w zakładkach smile
            • pia.ed Re: Laptop mi wariuje 22.05.15, 01:01
              > Polecam poradnik - bardzo przydatny.Jak korzystać z klawiatury
              i który klawisz do czego.

A mozesz mi wytlumaczyc, gdzie sa zakladki? Wszyscy tam wpisuja pozyteczne rzeczy, a ja nie wiem co to takiego, bo mam terminy po szwedzku ...
              >
              > windows.microsoft.com/pl-pl/windows/using-keyboard#using-keyboard=windows-7
              • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje 22.05.15, 18:26
                Pia - w ustawieniach.Klikasz na te 3 poziome kreseczki w prawym rogu. I jak sie otworzy całe menu szukasz -zakładki. Jak w to klikniesz to sie otworzy następne i będzie dodaj strone do zakładek. Jak w to klikniesz to ci sie zapisze. A jaka masz przeglądarkę?
                • pia.ed Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 22.05.15, 21:11
                  A opisu domyslilam sie, ze to co nazywasz zakladka , to u mnie spara,
                  dokladnie "zaoszczedz", w wolnym tlumaczeniu "zapisz strone",
                  a ikonka to kartka z podwinietym rogiem.

Link zostal wklejony na dysk twardy i "zaoszczedzony" czyli "zapisany" ...
                  Teraz chyba pozostaje mi pamietac tytul, albo zapisac w notesie
                  czego dotyczy, aby moc go odszukac w razie potrzeby???

Po wizycie w warsztacie mam Windows 7, i stara przegladarke Mozilla Firefox,
                  bo z nia sie najlepiej czuje ...

... w ustawieniach. Klikasz na te 3 poziome kreseczki w prawym rogu.
                  I jak sie otworzy całe menu szukasz -zakładki ...
                  A jaka masz przeglądarkę?

• estella50 Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 22.05.15, 22:03
                    Pia.ed - w ustawieniach (te trzy poziome kreski) masz też pozycję "zakładki". Wystarczy w to kliknąć i wybrać zakładkę, jaką potrzebujesz. Jest tam tez menedżer zakładek, pod którym możesz ustawić sobie zakładki alfabetycznie, albo usunąć niepotrzebne.
                    A zapisują się one same. Ja mam np "+/-60" jesteśmy, Magazyny TVN24, Mapy Google i ze 20 innych. Podzieliłam je sobie na fora + informacyjne oraz Inne zakładki (nazywam je techniczne: rozkład jazdy, przepisy, kulinaria). Tez mam Windows7.
                    • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 23.05.15, 18:19
                      Właśnie tak.
                      • pia.ed Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 23.05.15, 19:51
                        Przytaknelas mnie czy Esteli? Bo tak jak pisze Estela nie potrafie zrobic ...
                        jedynie zapisac link na dysku.

[/i]iryska2604 napisała:

> Właśnie tak.
                        [/i]
                        • estella50 Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 23.05.15, 20:41
                          pia.ed napisała:

> Przytaknelas mnie czy Esteli? Bo tak jak pisze Estela nie potrafie zrobi
                          > c ...
                          > jedynie zapisac link na dysku.
                          >
                          >
                          > [/i]iryska2604 napisała:
                          >
                          > > Właśnie tak.
                          > [/i]

Znam ten ból, kiedy ktoś mi tłumaczy, a ja nic nie rozumiem.
                          Spróbuje raz jeszcze, jakbym sobie tłumaczyła:
                          - ustawienia (te 3 kreski)
                          - zakładki (szósta linijka od góry w ramce) i tutaj jest w tabelce w pierwszej linijce pozycja: dodaj stronę do zakładek (tą, którą akurat masz na pulpicie)
                          - oraz pozycja: menedżer zakładek

Jak chcesz coś mieć w zakładkach, to albo sobie wpisujesz na pasku wyszukiwarki (np forum.gazeta.pl), albo jak już coś masz na pulpicie, to poprzez ustawienia dodajesz to do zakładek.
                          Próbuj, powodzenia!
                          • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 23.05.15, 22:10
                            Jeszcze raz - klikasz tak jak tłumaczy estella w te 3 kreski. W tym co sie otworzy klikasz na zakładki i otworzy się następne menu gdzie będzie pisało dodaj do zakładek.I to wszystko. Jak będziesz chciała potem znależć tą stronę to u mnie (chrome) klika sie w menadżera zakładek w tym menu z ustawień. Estella a ty masz mozillę? Bo juz zapomniałam jak tam było.
                            • pia.ed Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 24.05.15, 02:27
                              Irysko, mam tez Chrome i wlasnie tam weszlam ... Jest zupelnie inaczej niz na Mozilla,
                              i dlatego nie moglam znalezc. Rano sprobuje na nowo.

iryska2604 napisała:
                              ... Jak będziesz chciała potem znależć tą stronę to u mnie (chrome) klika sie w menadżera zakładek w tym menu z ustawień.
                              Estella a ty masz mozillę? Bo juz zapomniałam jak tam było.

• estella50 Re: Laptop mi wariuje ... Zapisz strone 24.05.15, 09:34
                                Ja też mam Chrome.
                                Pia ma problem z zakładkami, a ja od dawna ze zdjęciami. Nie umiem wklejać na forum. Mnóstwo ludzi mi tłumaczyło, czytałam poradnik i doszłam do tego, że wkleja mi się link, ale nie zdjęcie. Natomiast do zakładek doszłam sama.
                                Zapewne nasz mózg, w pewnej swojej cząstce, zrobił sobie blokadę, a w innej otworzył wrota szeroko wink
                                • pia.ed Laptop mi wariuje ... 31.05.15, 02:10
                                  Jednak chyba bede musiala zainstalowac Ad Block ...
                                  Chlopak w warsztacie do ktorego oddalam laptopa powiedzial, ze mam teraz
                                  program blokujacy reklamy ... i rzeczywiscie na poczatku tak wygladalo.
                                  Jednak z czasem zaczelo ich pokazywac co raz wiecej tak na szwedzkich
                                  jak i na polskich stronach!
                                  • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje ... 31.05.15, 18:49
                                    Polecam pięknie blokuje. Estello ,zależy z jakiego programu korzystasz .Polecam
                                    www.tinypic.com
                                    Po otwarciu tego zobaczysz
                                    http://i58.tinypic.com/6696k2.png

Dalej to dosyć proste. Szukasz plik do wklejenia(z dysku -gdzie tam masz te zdjęcia). Po tem możesz sobie ustawić rozmiar -to dosć istotne. Po kliknięciu -wyślij- przepiszesz jeszcze takie hasło i poczekasz na przetworzenie i ukazą się linki. Drugi od góry jest własciwy.Skopiuj i wklej na forum. Powodzenia.
                                    • estella50 Re: Laptop mi wariuje ... 31.05.15, 19:28
                                      W tinypic jestem nawet zarejestrowana! W wolnej chwili będę próbować. Dziękuję smile
                                      • jaga_22 Re: Laptop mi wariuje ... 31.05.15, 19:57
                                        Estello mów na czym stanęłaś,to podpowiemy dalej.
                                        • estella50 Re: Laptop mi wariuje ... 31.05.15, 20:30
                                          ok
                                          http://i61.tinypic.com/21j6qti.jpg.
                                          • estella50 Re: Laptop mi wariuje ... 31.05.15, 20:36
                                            Następnym razem wybiorę większy rozmiar.

Może do jutra zapomnę, jak ja to zrobiłam, ale nie da się ukryć, że osobiście zrobione zdjęcie wielkiego dębu, osobiście umieściłam na forum!
                                            Dzięki smile
                                            Zarejestrowałam się też kiedyś w Picassa, ale tam samodzielnie nic mi nie wychodziło.
                                            • jaga_22 Re: Laptop mi wariuje ... 01.06.15, 12:29
                                              W Picassa już jestem chyba 8 lat.
                                              • estella50 Re: Laptop mi wariuje ... 01.06.15, 13:12
                                                jaga_22 napisała:

> W Picassa już jestem chyba 8 lat.
                                                No to ja przy tobie jestem raczkującym niemowlęciem! wink
                                                Ale dobrze, że jesteście tutaj bardziej doświadczeni i chętnie pomagacie. Jest na kogo liczyć smile
                                                • iryska2604 Re: Laptop mi wariuje ... 01.06.15, 15:31
                                                  Picasa jest bardzo przydatnym programem do organizacji zdjeć, ich korekty, drukowania i robienia filmików. I co wazne -to program dla ludzi mniej obeznanycj z grafiką komputerową. Akurat dla nas.
                                                  • pia.ed POCZTA mi wariuje ...