Dodaj do ulubionych

Apel pisarki

01.06.16, 21:51
Pan Minister Sprawiedliwości, Zbigniew Ziobro

Szanowny Panie Ministrze,

niebawem miały się rozpocząć w Polsce zdjęcia do najnowszego filmu Romana Polańskiego " Sprawa Drejfusa". Swoimi obsesyjnymi działaniami stara się Pan to uniemożliwić, z czego nie wyniknie nic, poza stratą dla kultury polskiej i światowej.
Dlatego mam uprzejmą prośbę, aby się Pan Minister wreszcie odpierdoli'ł od mojego rodaka i wybitnego reżysera.

Z poważanierm

Maria Nurowska
pisarka
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Apel pisarki 01.06.16, 22:14
      Nie zauważy listu jakiejś tam pisarki ze swojej ministerialnej wysokości.
      A pisowcy "zgorszeni" skomentują co najwyżej niesalonowy czasownik wink
      • wikul Re: Apel pisarki 01.06.16, 22:43
        Zauważy, zauważy, ale o to właśnie mu chodziło. Żeby w oczach "ciemnego ludu" uchodzić za obrońcę sprawiedliwości.
      • engine8 Re: Apel pisarki 01.06.16, 23:57
        Niekoniecznie pisowcy..
        • iryska2604 Re: Apel pisarki 02.06.16, 10:56
          A Polankiego nie ma co bronic On tam swojej polskosci wcale tak glosno nie oglaszal wszem i wobec dopuki sie mu nie zaczelo kopcic pod nogami to sobie przypomnial gdzie moga go ochronic.

Engine -i tak bedziesz tu w mniejszosci. Poza tym tam u was wypuszczają gorszych przestępców, zawierają dziwne ugody - a w tym przypadku ten upór aby staruszka własciwie postawić przed sądem bo jakiemus sędziemu nadepnął na odcisk to jest poprostu śmieszne.Zawsze sobie zadaję pytanie - co robiła mamusia tej nieletniej - chciała córce załatwić karierę? To nie usprawiedliwia Polańskiego ale zadawaliscie sobie to pytanie?Co gówniara tam robiła?
          • engine8 Re: Apel pisarki 03.06.16, 03:44
            Ciekawe dlaczego jestem w mniejszosci? dlatego ze olewacie prawo?
            Czy jakby Twoja wnuczka poszla na lekcje muzyki do profesora ktory jest przystojny i on ja "zaciagnie" do lozka to tez bedziesz uwazac ze to nie jego wina tylko Matki?

Mozemy sobie zadawac pytania jakie i ile chcemy co robila Mamausia i beda one natury wychowawczej, etycznej moralnej czy cos w tym rodzaju.
            Czy to znaczy ze jak Mamusia poleniola blad to automatycznie usrrawiedliwia Polanskiego?
            Czy uwazasz ze ksieza ktorzy wykorzystywali dziewczynki i chlopcow tez powinni byc niewinni?
            Przynajmniej z puntu widzenia legalnego - matka wyslala dziewczyne do niego zakladajac ze jest doroslym, dojrzalym i odpwiedzialnym - mial pelene prawo aby czegos takiego oczekiwac.
            Polanski popelnil przestepstwo i nie powinien uciekac kraju z tego powodu. dobry prawnik i bylby wolny a teraz pewnie i tak by mu nic nie zrobili i nie wiem dlaczego go bronicie?
    • engine8 Re: Apel pisarki 01.06.16, 23:55
      Fuj, co za "literacki" znaczy sie prostacki i chamski sposob wyrazania sie....

I co to ma za znaczenie kto ona jest. Pisarka tzn ma jakies wieksze przywileje czy prawa jak zwykly obywatel?
      No i wyglada na to ze dlatego ze on zasluzony dla kultury to ma miec przywileje?
      Kiepskie argumenty... no i co to ma znaczyc "od mojego radaka" - a moze "naszego" powinno byc? - znaczy sie maja jakies wspolne pochodzenie ktorego inni w Polsce nie maja?

A Polankiego nie ma co bronic On tam swojej polskosci wcale tak glosno nie oglaszal wszem i wobec dopuki sie mu nie zaczelo kopcic pod nogami to sobie przypomnial gdzie moga go ochronic.
      • wikul Re: Apel pisarki 02.06.16, 11:36
        Sposób dosadny ale adekwatny aby trafił do przygłupa który z woli kurdupla - satrapy został ministrem. Pisarka nie ma większych przywilejów ani praw tylko większe (jak widać po tobie) horyzonty myślowe i wiedzę niezbędna do oceny sytuacji. Jej, w przeciwieństwie, nie obchodzą antysemickie uprzedzenia. Mamy już za dużo weryfikatorów polskości ale jak chcesz robić z tego specjalizację to zapisz się do PiS.
        P.S. Gdyby nie poczuwał się do polskości to już dawno zamieszkał by w wybranym kraju europejskim i nie znosił upokorzeń od nieuków i antysemitów. Nie mówiąc o robieniu tu filmów.
        • aga-kosa Re: Apel pisarki 02.06.16, 11:58
          Moim zdaniem miała prawo napisać "MOJEGO RODAKA" nie pisała w moim imieniu lecz w swoim. Co nie znaczy, że jestem innego zdania. smile
          Przeczytałam sobie "Kasacja w postępowaniu cywilnym" i przyznaję, że nic nie pojmuję nic a nic.
          Wiem, że Izrael swoich obywateli nie wydaje a za przestępstwa popełnione poza granicami odsiadują w kraju.
          Według naszego prawa jest już niewinny.
          aga
          • jaga_22 Re: Apel pisarki 02.06.16, 15:36
            Ziobro się zbłaźnił.Dla niego amerykańskie prawo jest ważniejsze od naszego.
            • iryska2604 Re: Apel pisarki 02.06.16, 20:32
              Ja tu jednego nie rozumiem - czy oni wszyscy w tym naszym rządzie cierpią na jakieś rozdwojenie? Tu p.premier krzyczy,ze nikt nie będzie u nas mieszał i mówił co mamy robić (zresztą nie tylko ona tak uważa) a tu minister tańczy jak mu zagrają?
              • iryska2604 Re: Wywiad z ofiarą 02.06.16, 21:56
                www.forumdwutygodnik.pl/artykuly/1557925,1,samantha-geimer-co-mi-zrobil-polanski.read
                To nie Roman mnie unieszczęśliwił. Tylko ludzie, którzy wtedy potraktowali go niesprawiedliwie. Gdy cztery lata temu aresztowano go w Szwajcarii, wiedziałam, że znów się zaczną kłopoty. No i media znowu urządziły nagonkę na mnie. Dlatego byłam nieszczęśliwa.

Przeczytajcie
          • engine8 Re: Apel pisarki 03.06.16, 03:50
            No wiec Stany nie obiecuja wojny ale prosza o departacje - Polska moze zrobic to co chce...
            • iryska2604 Re: Apel pisarki 03.06.16, 10:43
              A zadałeś sobie trud przeczytania tego artykułu? Nie - bo to nie po twojej mysli. W Stanach gangsterów wypuszczają i nie mów mi o praworzadnosci,przeczytaj lepiej co ma ofiara do powiedzenia. Oczywiście ze Polański powinien myslec głową tylko że ta ofiara juz nawet dziewicą nie była. Gwałt jest jednak gwałtem ale...

www.forumdwutygodnik.pl/artykuly/1557925,1,samantha-geimer-co-mi-zrobil-polanski.read
              • engine8 Re: Apel pisarki 03.06.16, 18:24
                Oj nastepna co bedzie mnie pouczac o prawach i ich interperetacji w Stanach....
                Sprawe Polanskiego tutaj walkowano kiedy Wy jeszcze Matysiakow sluchaliscie...a wiadomosci czytalisci ejedynie w Trybunie Ludu..
                G mnie interesuje co teraz "ofiara" mowi - "ofiare" mozna przkupic i byc moze ze po to poszla a poniewaz i tak jej nic nie przyjdzie z tego czy ten czlowiek pojdzie do pierdla czy tez nie a pieniadz to wiadomo....nie zrobila na tym kasy wtedy to moze zrobic teraz?
                To wcale nie zmienia prawa i konsekwencji jego przekraczania.
                Chodzi o zasade i nie wazne czy ona byla cnotliwa - czy cnotliwych to juz zgwalcic nie mozna....

Uwazasz ze "gwalt jest gwaltem".....ale to zalezy kto i kogo gwalci?
                Slow brakuje.....
                • iryska2604 Re: Apel pisarki 03.06.16, 19:02
                  Ty sie nie mądrz za bardzo bo i tak ci nikt racji nie przyzna.I to że wałkowano sprawę Polańskiego całe wieki temu -tego nie musisz nikomu przypominac.I twierdzić ze w Stanach prawo jest super a Temida nie jest ślepa. I chyba umiesz czytać

W 2009 r. czułam się z tym źle. Uwięziono go z zamiarem ekstradycji za przestępstwo, za które już odcierpiał wyrok 32 lata wcześniej. Wtedy stał za tym narcystyczny sędzia, a obecnie wszystko działo się za sprawą prokuratora okręgowego Steve?a Cooleya, który miał ambicję zostać prokuratorem generalnym stanu Kalifornia. Budziłam się wtedy każdego ranka i myślałam: ?Mój Boże, Roman jest już dobrze po siedemdziesiątce, ma dzieci. To okropne?.
        • engine8 Re: Apel pisarki 03.06.16, 03:48
          W ktorym wybranym kraju europejskim? Szwajcarii? Francjii? czy moze jeszcze gdzies indziej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka