Dodaj do ulubionych

rosjoznawstwo

28.06.05, 11:13
i jak po maturze? :)
Obserwuj wątek
    • jagoda242 Re: rosjoznawstwo 13.07.05, 19:03
      Skladalas papiery na rosjoznawstwo? Dostalas sie?
      • agatha.p Re: rosjoznawstwo 14.07.05, 16:26
        Niestety nie dostałam się, jestem 10 na liście rezerwowej, zbrakło mi tylko 12
        punktów. Cóż, takie życie... A jak Tobie poszło? Dostałaś się? Pozdrawiam:)
        • jagoda242 Re: rosjoznawstwo 17.07.05, 19:29
          Hej
          Z tego, co widzialam w necie na swoim koncie to nie dostalam siel. Nie jestem z
          Krakowa, wiec nawet nie wiem czy jetsem na jakiejs liscie rezerwowej czy nie.
          Nie wiem nawet od jakiejs sredniej przyjmowali. Zdawalam stara mature i srednia
          mialam dosc wysoka. N akulturoznawstwo miedzynarodowe tez mnie nie prztjeli,
          ale podejrzewam, ze zle policzyli mi srednia.
          Jestes moze z Krakowa?
          Moglabys sprawdzic czy jestem na jakiejs liscie rezerwowej czy cos takigeo?
          Bylabym wdzieczna. Zdawalas gdzies jeszcze? Dostalas sie tam?
          Pozdrawiam
          • agatha.p Re: rosjoznawstwo 18.07.05, 18:22
            Hej, na pewno dostałaś list z uczelni i już wsystko jasne:) Żle się ostatnio
            wyraziłam, bo nie ma list rezerwowych, jestem po protu pod kreską. Mam do
            Ciebie pytanie (wiem, że trochę głupie). Czy Ciebie pasjonuje Rosja i w ogóle
            wszystko z nią związane? Bo mi się głównie podoba to, że można się nauczyć
            rosyjskiego i ukraińskiego. Nie wiem czy to nie jest głupie się pchać na taki
            kierunek z powodu tylko języków:/
            • jagoda242 Re: rosjoznawstwo 18.07.05, 23:16
              Czesc
              Nie powiem, żebym była zafascynowana kulturą Rosji i krajów wschodnich, ale
              mnie interesuje. Uczyłam się rosyjskiego i nadal uczę mimo, że nie miałam już
              tego języka w liceum. Czytam trochę po rosyjsku, jakieś gazety, które gdzieś
              znajdę, serfuję po rosyjskich stronach internetowych, czytam trochę po
              rosyjsku, jakieś łatwe książki a polskie tłumaczenia rosyjskich autorów.
              Odbieram ukraińską telewizję, byłam kilka razy na Ukrainie, mieszkam 60km od
              granicy polsko-ukraińskiej. Spotykam wielu Ukraińców, a będąc za granicą
              poznałam wielu obywateli Rosji, Łotwy, Litwy, Estonii i Ukrainy i z wieloma
              osobami utrzymuję kontakt.
              Ukraiński znam tak trochę, mam kolegę, który skończył filologię ukraińską na
              UMCS.
              Ogólnie interesuję się Rosją i krajami wschodnimi i interesuje mnie nie tylko
              nauka rosyjskiego i ukraińskiego, choć to jest główny plus tego kierunku, ale
              na pewno ciekawe byłoby uczenie się kultury i literatury rosyjskiej, która jest
              niezwykle bogata. sa setki powodo dla ktorych warto stuidowac na tym kierunku.
              Żałuję, że się nie dostałam. A czy Ty dostałaś się gdzieś w ogóle?
              Rozumiem, że nie ma czegoś takiego jak lista rezerwowa, wiem, że chodzi o te
              osoby, które są pod kreską, a które w przypadku zrezygnowania kogoś wskoczą na
              jego miejsce.
              A jakie miałaś oceny tudzież ilość punktów bo mi wyniki starej matury
              przeliczyli na punkty i miałam 25pkt, ale tak naprawdę to nic mi to nie mówi i
              nie wiem jak oni to liczyli. A szkoda.
              Pozdrawiam
              • agatha.p Re: rosjoznawstwo 19.07.05, 20:48
                Sprawdź sobie na stronie rosjoznawstwa, np. wpisz w google 'rosjoznawstwo UJ'.
                Na tej stronie powinno być napisane jak oni wam liczyli te punkty. Ja zdawałam
                nową maturę, miałam 665 punktów i zabrakło mi 13 żeby się dostać. A najlepiej
                przejedź sobie do Krakowa i sprawdź dokładnie która jesteś, bo może warto
                będzie złożyć odwołanie. pozdrawiam:)
                • jagoda242 Re: rosjoznawstwo 19.07.05, 23:49
                  Na stronie katedry rosjoznawstwa UJ juz bylam i jest tam jedynie lista osob
                  przyjetych bez podawania szczegolow dotyczacych punktacji. Przyjmowlai od 37
                  pkt, ja mialam niby to 25, to troche malo, z moich prognoz wychodzilo wiecej.

Co zas do wycieczki do Krakowa to mam do niego 350km i jest to dluga, meczaca i
                  kosztowna podroz, zwlaszcza, ze trudno jest obrocic jednego dnia, musialabym
                  wyjechac przed 6 pociagiem i w domu bylabym dopiero na 23. Wiec sie nie
                  przejade do Krakowa, by sprawdzic jak liczyli punkty, bo i zapewne takiej
                  informacji tam nie maja, bo nigdzie nie podaja, taka slodka tajemnica.
                  • cre-dance Re: rosjoznawstwo 27.07.05, 17:56
                    wlasnie wrocilam z uzupelniania papierow na rosjoznawstwo - lista rezerwowa
                    ruszyla. Ale oczywiscie nerwy i te sprawy i kompletnie nie pamietam co bylo na
                    tej kartce co ja drukowali i trzeba bylo podpisywac - czy ktos mi moze
                    powiedziec czy poza wlasnymi danymi, deklaracja o jedynym kierunku i
                    slubowaniem byly tam jakies wazne informacje, ktore trzeba pamietac??
                    • consoles_felizes Re: rosjoznawstwo 27.07.05, 20:03
                      o, czesc Kreta ;-)
                      • cre-dance Re: rosjoznawstwo 27.07.05, 20:29
                        o, czesc Gnomie;-)

to kiedy to spotkanie na Ślasku??:P
                        • consoles_felizes Re: rosjoznawstwo 27.07.05, 23:04
                          to nie pamietasz ze widzialysmy sie wczoraj? ;-)
                          • agatha.p Re: rosjoznawstwo 01.08.05, 18:24
                            a jednak jestem przyjęta:)))
                            • cre-dance Re: rosjoznawstwo 01.08.05, 21:29
                              witaj zatem kolezanko z roku...:)))
                            • tdktdk Re: rosjoznawstwo 04.08.05, 19:42
                              Kto wie, moze to dzieki mojej rezygnacji... :) Milego studiowania.
                              • agatha.p Re: rosjoznawstwo 20.08.05, 13:32
                                Czy wy znacie rosyjski? Jeśli tak to w jakim stopniu?
                                • cre-dance Re: rosjoznawstwo 23.08.05, 13:45
                                  szczerze? moj poziom to powolne skladanie literek w wyrazy - cos jak dziecko w
                                  pierwszej klasie podstawowki... duma po dobrze przeczytanym wyrazie jest
                                  porownywalna..;)

ale pelna optymizmu wierze, ze sie rosyjskiego na rosjoznawstwie naucze od
                                  podstaw..:)
                                  • kalina86 Re: rosjoznawstwo 23.08.05, 17:15
                                    świetnie, bo ja mam podobnie:) jestem na etapie alfabetu:) i słówek typu
                                    drzewo, kot (mam taką ładną książeczkę dla dzieci) pozdrawiam
                                    • cre-dance Re: rosjoznawstwo 23.08.05, 18:41
                                      o, czyli jest juz nas tyle na pierwszym roku rosjoznawstwa??super. i super ze
                                      nie bede jedyna ktora sklada literke do literki i meczy sie z akcentem..:)
    • lula08 Re: rosjoznawstwo 20.08.05, 17:33
      agatha.p a skąd Ty jesteś?
      • agatha.p do luli08 21.08.05, 13:41
        A dlaczego pytasz? :) długo musiałabyś szukać na mapie:) moje gg to 7411181,
        sprawdź sobie:)
        • cre-dance Re: rosjoznawstwo 24.08.05, 18:13
          swoja droga, skoro nas juz troche jest - dostal ktos ten numerek usos o ktorym
          sie ostatnio tu i tam na forum rozmawia??
          • agatha.p Re: rosjoznawstwo 30.08.05, 16:18
            ja nie dostałam żadnego numerka, ale może mi go kiedyś dadzą:)
            • kalina86 Re: rosjoznawstwo 14.09.05, 12:14
              ludzie:) macie te numerki? bo ja nie:( a właściwie czy ktoś wie cokolwiek o
              rozpoczęciu roku akademickiego? ja nie mam o niczym pojęcia. poinformujcie
              mnie:)
              • zieleangielskie86 no właśnie:( 19.09.05, 09:35
                Kiedy mamy rozpoczęcie i gdzie? i co z tym systemem obsługi studenta? bez tego
                nawet nie można obejrzeć strony naszej katedry, a ja tego nie mam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka