Dodaj do ulubionych

Do administracji

12.05.13, 08:15
Nie daje się nie zauważyć wyczynów gościa, który próbuje uprzykrzyć wam życie.
Nie moglibyście napisać sobie jakiegoś skryptu, który np. czyściłby posty z zadaną frazą w autorze lub treści ? Taki skrypt mógłby być podłączony do danego forum (nie wiem gdzie ten ziutek jeszcze harcuje) i regularnie się uruchamiać. I po robocie.
Czy to naprawdę jest takie trudne do wykonania ? Nie sądzę, żeby było kłopotliwe nawet dla przeciętnego programisty.
Obserwuj wątek
    • lesher Re: Do administracji 12.05.13, 09:23
      To i ja się podepnę do pytania - a czy nie można byłoby stworzyć skryptu:
      1. blokującego usera który w krótkim czasie wysyła tony identycznych postów (w domyśle spamu),
      2. dla adminów udostępniającego obok przycisków "usuń", "spam", "publikuj", coś w rodzaju "usuń wszystkie posty danego użytkownika z forum", albo takiego samego z opcją zaznaczania dat (początkowej, końcowej).

Właśnie przed momentem nausuwałem się chyba z 50 postów które spamer dokleił do każdego wątku na SŁS:

tarot legalna tarocistka pomoże TOBIE.
      moda-ezo 12.05.13, 08:22 Odpowiedz
      zapraszam serdecznie na konkretne pytanie do kart

allegro.pl/[...]

na pozostałe aukcje analizy także zapraszam

jeśli wolisz wysłać sms

zapraszam

o treści

ASTRO.c02.treść pytania

na nr [...] koszt 2,44zł

w nawiasach kwadratowych były oryginalne numery/adresy, ale nie mam zamiaru robić jeszcze spamerowi reklamy.

Myślę, że to by nam bardzo pomogło.
      Z góry dzięki!
      • mika_p Re: Do administracji 12.05.13, 11:23
        Istnieje taki skrypt, nazywa się młot - ale używa do tylko NKA. Jak masz taką falę spamu, to zgłoś na forum@
        • lesher Re: Do administracji 12.05.13, 12:09
          No tak, tylko że przykładowo dzisiaj administracja ma fajrant.
          Więc lepiej by było gdybyśmy dostali ten młotek do ręki. Mogę obiecać, że będę z niego właściwie korzystał i szkód nie narobię!
          • mika_p Re: Do administracji 12.05.13, 12:20
            Nieno, na dyżurze ktoś siedzi i sprawdza kosz i maila :)
            • lesher Re: Do administracji 12.05.13, 13:32
              Mhmm.

forum.gazeta.pl/forum/w,299,140135240,140186388,Re_Czy_forum_gazeta_pl_to_Berdyczow_.html
              • Gość: = Re: Do administracji IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.13, 17:09
                Dyżurny to raczej jakaś tania siła robocza niż administracja sensu stricto.
                Białe niewolnictwo w biały dzień w środku Europy w XXI wieku ! :))
          • Gość: = Re: Do administracji IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.13, 12:48
            Nie ufają zwykłym aesom ;)
            Tutaj akurat przydałaby się szybka wymiana informacji. Tak jak w każdej grupie o wspólnym zainteresowaniu/interesie. Szybkie info, szybka reakcja. Problem w tym, że z poziomu administracji czas na odpowiedź rzędu dnia pewnie kompletnie nie robi różnicy. Zatem e-mail'owo sprawę można załatwić. Co innego z poziomu aesa lub zwykłego użytkownika. Im się akurat "pali się", aby sprawę załatwić jak najszybciej.

Ot, zwyczajnie różna perspektywa ;)
    • bartoszcze Re: Do administracji 12.05.13, 21:53
      Ojej, przestałeś chwalić Kagana za dzielną walkę z administracją? Cóż to się stało...
      • Gość: = Re: Do administracji IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 22:08
        Być może zasłużył na pochwałę ? :)) Jeśli łaskawie pokażesz mi miejsce, w którym to uczyniłem to się odniosę. Z reguły nie interesują partykularne interesy.
    • marrant Re: Do administracji 23.05.13, 17:28
      Forum o forum jest przeznaczone do pomocy i nie możemy całkowicie zablokować możliwości wypowiadanie się na nim użytkownikom, którzy przykładowo nie mogą się zalogować. To niestety pozostawia pole do popisu osobnikom tego typu. Skrypty mamy i z nich korzystamy na bieżąco, ale nie da się całkowicie zautomatyzować tego procesu.
      • Gość: = Re: Do administracji IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.13, 21:38
        Twierdzisz, że nie możecie zablokować możliwości wypowiadania się innym użytkownikom, co przejawia się przez uniemożliwienie założenia wątku dla nieloga ? Ciekawe :)

Twierdzisz, że napisanie skryptu wykrywającego pojawienie się dwóch lub trzech takich samych postów w krótkim okresie (np. w ciągu 1 min) na danym forum (z grubsza wiadomo gdzie gość działa) i uruchamianie go w określonych odstępach czasu jest kłopotliwe ? Biorąc pod uwagę szybkość działania wyszukiwarki powinno to dać niezłe narzędzie do czyszczenia wszelakiego spamu, który mógłby być sygnalizowany przez użytkownika.

Może wasi informatycy powinni przenieść na kasy w Tesco ? :)
        • maleate Re: Do administracji 24.05.13, 11:01
          Słońce... nie wiesz o czym piszesz. Na forach ciagle jest dodawanych po kilka postow w krotkim czasie. Mozna oczywiscie napisac kilka skryptow, ale bardziej by utrudnily zycie zwyklym smiertelnikom niz wariatowi. Wariat moim zdaniem, a zwlaszcza wariat siedzacy w jednym miejscu, jest mniej grozny niz skrypt, ktory myli wariata z czlowiekiem w 3 przypadkach na 7. Ja bym sie wku...la gdyby mnie skrypt bral za wariata. Wole jak robi to czlowiek:)
          Swoja droga jak tu czasem wlaze, to stwierdzam, ze masz dziewczyno zapal. Jakis byly admin czy co? Niiii. Admin by pewnie mniej wiedzial *lepiej* :)
          • Gość: = Re: Do administracji IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.13, 18:55
            Nie czytasz uważnie. Ewentualnie nie rozumiesz tego co napisałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka