Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO ADMINA!!!! pROSZĘ O ODPOWIEDŹ

IP: 213.17.204.* 21.09.04, 01:03
Szanowni Państwo.
Kiedy na foru ogólnodostępnym NP FK, FA odpisuje na post będąc niezalogowanym mogę wybrac opcje "odpowiedz cytujac", lub odpowiedz".
I wszystko jest OK.
Jedank na tych samych forach, kiedy jestem zalogowany wciskając "odpowiedz", automatycznie w otwartym okienku pojawia się cały post na który odpowiadam. Mogę go co prawda wyciąc, ale wielu tego nie robi. I wtedy po wysłaniu, często bez sensu pojawia sie "XXX napisał" i cały tekst, a mój wpis na koncu.
Przy drabince odpowiedzi robi sie z tego mało czytelny "cyrk".

CZY NIE MOŻNA TEGO ZMIENIC , NAPRAWIĆ.

Popatzrcie sami na forum, jak smiesznie wyglądają niektóre watki.

POZDRAWIAM

Obserwuj wątek
    • giwi Re: PYTANIE DO ADMINA!!!! pROSZĘ O ODPOWIEDŹ 21.09.04, 01:54
      Jest akurat odwrotnie. Osoba niezalogowana nie ma możliwości cytowania. Tekst
      jest widoczny pod okienkiem postowym. Zalogowani mogą cytować po kliknięciu
      w "odpowiedz cytujac". Faktycznie, bieżąca odpowiedź przy cytowaniu jest po
      cytacie. Inaczej być nie może. Żeby się ustosunkowac do konkretnego fragmentu
      postu, na który się odpowiada, najpierw trzeba go przedstawić (jeśli jest to
      konieczne) Jest pewna liczba postów z bardzo długimi cytatami, ale to nie jest
      wina metody, tylko niechlujstwo piszących. Posty trzeba redagowac i nie cytować
      bez potrzeby. Jeśli ktos cytuje, to powinie zacytowac tylko niezbędny fragment.
      • szkodnik Re: PYTANIE DO ADMINA!!!! pROSZĘ O ODPOWIEDŹ 21.09.04, 07:52
        Chyba nie koniecznie.

giwi napisała:

> Faktycznie, bieżąca odpowiedź przy cytowaniu jest po cytacie.
        • eela Re: PYTANIE DO ADMINA!!!! pROSZĘ O ODPOWIEDŹ 21.09.04, 09:26
          Większosc osób tak wpisuje, najpierw leci cały zacytowany post, często długi
          nawet na 2 ekrany, a potem dopiero jest np. głebokie przemyślenie składające
          się z jednego zdania: "Zgadzam się z tym co piszesz". Niezwykle rzadko bywa,
          aby ktos wpisał tak jak Ty, zdanie na początku. To wymaga dodatkowej pracy,
          czyli kliknięcia. Zasadniczym problemem nie jest chyba miejsce odpowiedzi,
          tylko długośc cytatu, często zbędnego. Wystarczyłoby zacytować tylko ten
          fragment postu, na który się odpowiada.
          • szkodnik Re: PYTANIE DO ADMINA!!!! pROSZĘ O ODPOWIEDŹ 21.09.04, 10:00
            .....poproszę o ptaszka dla tej pani....:)
      • Gość: jac Sprawdziłem. Masz rację GIWI IP: 213.17.204.* 21.09.04, 10:21
        Sprawdziłem. Masz rację GIWI
        Tylko dlaczego tyle bezsensownych cytatów na forum??

Może trzeba przestawić kolejność w pasku zadań, tak aby odpowiedz, było na końcu linijki (zamiana "odpowiedz" z "odpowiedz cytując").
        Być może to klikanie "odpowiedz cytując" wynika z jakiegos podświadowmego mechnicznego odruchu??

SPRAWĘ POZOSTAWIAM DO PRZEMYSLENIA
        POZDRAWIAM
        • tebe Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 11:30
          Ciekawa koncepcja.
          • eela Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 11:36
            Była chyba kiedyś mowa o tym, że "odpowiedz cytując" jest w złym miejscu. Z
            tego wynikło to, co teraz mamy, czyli cytowanie tylko dla zalogowanych. Ja juz
            wtedy przewidywałam, że to niewiele zmieni, bo po jakims czasie wszystko wróci
            do punktu wyjściowego. Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie linku do
            cytowania na lewą stronę, bo trudniej się do niego dostac. Tak, tak, wiem,
            będzie brzydko wyglądać. :-)
        • tebe Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 11:32
          Gdybyśmy zrobili tak
          Na wątku zwiniętym na górze Odpowiedz cytując, na dole Odpowiedz (bez na list)
          Na rozwiniętym z lewej Odpowiedz cytując a potem Odpowiedz.

To co by było?
          • eela Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 11:38
            Na zwiniętym chyba nie ma znaczenia, co wyżej a co niżej. Dlaczego takie
            róznice?
            • tebe Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 11:44
              Ma znaczenie. Jedziesz myszą od dołu... wcześniej kliknęłaś coś, co było na
              dole - np. link do postu albo rozwiń. Albo dojechałaś do końca postu.
              Statystycznie mysz masz niżej.
              • eela Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 11:52
                Acha, masz rację.
                • j_karolak Re: Sprawdziłem. Masz rację GIWI 21.09.04, 16:38
                  eela napisała:

> Acha, masz rację.

Aha, a ty nie masz. Nie ma takiego słowa "acha". Jest tylko słowo "ach",
                  ewentualnie "achać", czyli wykrzykiwać "ach". Powinno się używać słowo "aha".

ps Postuluję o ptaka!

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=517
          • messja ? 21.09.04, 22:49
            tebe napisał:

> Gdybyśmy zrobili tak
            > Na wątku zwiniętym na górze Odpowiedz cytując, na dole Odpowiedz (bez na list)
            > Na rozwiniętym z lewej Odpowiedz cytując a potem Odpowiedz.
            >
            > To co by było?

czy moglby mi ktos przetlumaczyc to na polski? glupia nie jestem to zrozumiem.
            • niech Re: ? 21.09.04, 22:56
              Ale ty glupia jestes (prosze o wykasowanie). Na gorze zwinietego wybierasz
              Odpowiedz, potem cytujesz, watek sie rozwija, wtedy klikasz na Wyslij... Eeee,
              nie, chyba mi sie cos pomerdalo...
      • leszek.sopot Czy Wy macie cos nie tak z tabulacja??? 21.09.04, 22:44
        giwi napisała:

> Jest akurat odwrotnie. Osoba niezalogowana nie ma możliwości cytowania. Tekst
        > jest widoczny pod okienkiem postowym. Zalogowani mogą cytować po kliknięciu
        > w "odpowiedz cytujac". Faktycznie, bieżąca odpowiedź przy cytowaniu jest po
        > cytacie. Inaczej być nie może. Żeby się ustosunkowac do konkretnego fragmentu
        > postu, na który się odpowiada, najpierw trzeba go przedstawić (jeśli jest to
        > konieczne) Jest pewna liczba postów z bardzo długimi cytatami, ale to nie
        jest
        > wina metody, tylko niechlujstwo piszących. Posty trzeba redagowac i nie
        cytować
        >
        > bez potrzeby. Jeśli ktos cytuje, to powinie zacytowac tylko niezbędny
        fragment.
        >

Specjalnie tak odpowiadam - czyli z cytowaniem, bo mi najbardziej przeszkadza
        nie czytanie postow z cytatami, ale to rozsypywanie sie wersow, przeskakiwanie
        slow a nawet pojedynczych liter do nastepnej linijki.
        Czy Wy macie cos nie tak z tabulacja???
        • tebe Re: Czy Wy macie cos nie tak z tabulacja??? 22.09.04, 11:53
          leszek.sopot napisał:
          > mi najbardziej przeszkadza nie czytanie postow z cytatami, ale to
          > rozsypywanie sie wersow, przeskakiwanie slow a nawet pojedynczych liter do
          > nastepnej linijki.
          Leszku, trzeba sobie zadać trochę trudu i wybrać fragment, na który się
          odpowiada. Jeśli ktoś chce przeczytać całość, na którą odpowiadasz, może wrócić
          do poprzedniego postu.
          Takie są zasady.
          Pozdrawiam
          • leszek.sopot Re: Czy Wy macie cos nie tak z tabulacja??? 23.09.04, 16:20
            Jak jest dluga wypowiedz, z ktora sie dyskutuje, to duzo wygodniej jest ja miec
            w swoim poscie. Nie jest bowiem tak, ze rozmowa konczy sie na dwoch postach,
            ale ciagnie sie dluzej. Majac fragmenty poprzednich postow w swojej kolejnej
            odpowiedzi nie musze otwierac nowego okna IE by przypomniec sobie co wczesniej
            juz bylo napisane.
            Nie wygladaloby to tak potwornie i tasiemcowo, gdyby wyrazy i literki nie
            przeskakiwaly i nie robily sie pomiedzy wersami przerwy.
            • jackowrzesnianin Re: Czy Wy macie cos nie tak z tabulacja??? 23.09.04, 16:48
              Leszku, kiedy otworzysz odpowiedz (nie odpowiedz cytując), to post na który odpowiadasz masz po oknem, w którym piszesz. Możesz wtedy bez problemu wiedzieć, na co odpowiadasz i możesz stosując kopiuj-wklej wstawic tylko istotne dla sprawy cytaty.
              Twoja odpowiedź zyskuje wtedy na przejrzystosci i jasności.
              • eela Re: Czy Wy macie cos nie tak z tabulacja??? 23.09.04, 16:53
                I łatwiej jest czytać długi wątek. Ciągle powtarzające się długie cytaty są
                sporym utrudnieniem.
      • chilum Re: PYTANIE DO ADMINA!!!! pROSZĘ O ODPOWIEDŹ 22.09.04, 11:36
        giwi napisała:

> Jest akurat odwrotnie. Osoba niezalogowana nie ma możliwości cytowania. Tekst
        > jest widoczny pod okienkiem postowym.

Nie.
        Wystarczy skopiować i wkleić cytat do ktorego chce się odnieść i już.

>Posty trzeba redagowac i nie cytować
        > bez potrzeby. Jeśli ktos cytuje, to powinie zacytowac tylko niezbędny >fragment.

Tak to wygląda na większosci forów,list dyskusyjnych w których uczestniczę.
        Wystarczy raz,czy dwa zwrócić uwagę na normy i zasady Netykiety(kodowanie,cytowanie,redagowanie,sygnatura,etc)
        Na FK jest wyjątkowo krnąbrna grupa userów,którzy na sugestie,prośby,etc. co do porawnej edycji postów przed wysłaniem reagują "niczym":-).

--
        "Talk is cheap"

• Gość: jac Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym IP: 213.17.204.* 21.09.04, 11:58
      Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym.
      To może na próbę wprowadźcie zmiany.
      A może kilka pomysłów na kilku podforach.
      Po kilku dniach, bedzie wiadom co sie sprawdza.
      NAJLEPSZĄ METODĄ NA SPRAWDZENIE TEORII JEST PRAKTYKA.

POZDRAWIAM
      JAC

• tebe Re: Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym 21.09.04, 13:59
        Trochę dużo ludzi z tego korzysta, żebyśmy tak sobie eksperymentowali.
        Czekam na głosy tych co tu zaglądają.
        • Gość: jac Re: Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym IP: 213.17.204.* 21.09.04, 14:26
          Cos mi sie zdaje, że na tym forum za dużego ruchu nie ma.
          Może spróbuj zrobić sondę na FK,( zresztą wiesz, gdzie największy ruch) albo po prostu ankiete na portalu??
          • tebe Re: Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym 21.09.04, 14:33
            :-)
            Jest jeden wzorzec strony na parę tysięcy forów.
            • Gość: jac Widze dyskusję na FK gratuluje szybkości działania IP: 213.17.204.* 21.09.04, 15:01
              Widze dyskusję na FK gratuluje szybkości działania
        • fdj Re: Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym 22.09.04, 12:58
          tebe napisał:

> Trochę dużo ludzi z tego korzysta, żebyśmy tak sobie eksperymentowali.

TeBe, a gdyby tak zrobić to eksperymentalnie tylko na jednym-dwóch forach?
          Przykładowo na Testowym (w końcu od tego jest) i na FoF (a co).
          Jeżeli można np. na tylko kilku forach wklejać zdjęcia, to czy można tylko na
          kilku zrobić wersję eksperymentalną?
          • tebe Re: Cieszę sie, że Panstwo myslicie na tym 23.09.04, 16:55
            Przecie pisałem, to jeden wzorzec :-)
            Zrobimy nieco inaczej - będzie +odpowiedz cytując +odpowiedz obok siebie.
            Z prawej odpowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka