Dodaj do ulubionych

Moja teoria spiskowa :)

15.12.16, 00:42
Jak dobrze wiemy, niektóre słowa na tym forum są cenzurowane. Ta cenzura jest czasem żenująco głupia, przykładem niech będzie doświadczona przeze mnie niemożność podyskutowania o antybiotykach - bezczelnie próbowałem użyć nazwy leku zamiast pisać "ten-on". A ostatnio Stefan4 skarżył się, że cenzura nie puszcza mu postu - jak się okazało - zawierającego (w cytowanym nicku) nazwę jakichś torebek dla kobiet.

Żenada? Owszem. Ale ja nie o tym...

Istotne jest, że:
1. cenzura potrafi wyciąć niechciane treści
2. mechanizm wyszukuje określone frazy

Z pewnością wszyscy znamy pojawiający się codziennie spam w postaci:

-Znalazłem ciekawy serwis z aukcjami komorniczymi Wszystko od 1zl
www.lic****.ml
Póki co mało znany i łatwo coś wygrać za bezcen ;)
==========================================================
Ja wylicytowałem nowego lapka za 180zł

Moim zdaniem, wystarczyłoby dodać nazwę domeny do słów na indeksie i problem spamu w tym zakresie by się skończył. Spam bez wskazania www jest nieefektywny.

Tak się jednak nie dzieje. Nazwę domeny można używać w postach i komentarzach.

Nie znajduję racjonalnego wytłumaczenia dla tej praktyki portalu gazeta.pl
Oprócz - rzecz jasna - domniemania, że ktoś (poza spamerem i jego mocodawcami) ma interes w publikacji tego spamu.

Kornel
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 02:48
      kornel-1:
      > Z pewnością wszyscy znamy pojawiający się codziennie spam w postaci:
      >
      > -Znalazłem ciekawy serwis z aukcjami komorniczymi Wszystko od 1zl
      > www.lic****.ml
      > Póki co mało znany i łatwo coś wygrać za bezcen ;)
      > ==========================================================
      > Ja wylicytowałem nowego lapka za 180zł

>
      > Moim zdaniem, wystarczyłoby dodać nazwę domeny do słów na indeksie i problem sp
      > amu w tym zakresie by się skończył. Spam bez wskazania www jest nieefektywny.

Od kilku dni ten spamer używa nawet stałego nika: erykoom22. Wystarczyłoby zabanować tego nika, żeby dać czytelnikom z pół dnia oddechu, zanim spamer zmieni nik. Ale Gazeta nie banuje, bo lubi spamerów. Oni przecież też generują kliki.

- Stefan
      • bartoszcze Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 08:57
        stefan4 napisał:

> Od kilku dni ten spamer używa nawet stałego nika: erykoom22. Wystarczyłoby zab
        > anować tego nika, żeby dać czytelnikom z pół dnia oddechu, zanim spamer zmieni
        > nik. Ale Gazeta nie banuje

Gdyby głupota umiała fruwać...
        Pewnie od tego niebanowania spamerzy ciągle zmieniają nicki.
        • kornel-1 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 09:37
          Znowu się wtrącasz i znów bez sensu.
          I w dodatku niegrzecznie.

bartoszcze napisał:

> Gdyby głupota umiała fruwać...
          > Pewnie od tego niebanowania spamerzy ciągle zmieniają nicki.

Nie zrozumiałeś, więc pomogę. Stefan zwrócił uwagę, że od kilku dni konto spamera jest niezablokowane. Choć powinno być.

k.
          • bartoszcze Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 13:58
            Byłoby dobrze, gdybyś i Ty najpierw myślał, a potem pisał.
            Stefan insynuował że Gazeta toleruje spamera - wyłącznie z tego powodu, że jeszcze nie został zablokowany. A jednocześnie sam przyznał, że spamer wyjątkowo już od kilku dni działa pod tym samym nickiem (zwykle są blokowani szybciej).
            Przykro mi, że Was elementarna logika przerasta (że się niektórym przyzwoitość gdzieś zgubiła, to żadna nowina).
            • kornel-1 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 15:45
              bartoszcze napisał:

> Byłoby dobrze, gdybyś i Ty najpierw myślał, a potem pisał.

Chamstwa ciąg dalszy.

> Stefan insynuował że Gazeta toleruje spamera - wyłącznie z tego powodu, że jesz
              > cze nie został zablokowany. A jednocześnie sam przyznał, że spamer wyjątkowo ju
              > ż od kilku dni działa pod tym samym nickiem (zwykle są blokowani szybciej).

Mijasz się z prawdą.
              Nie było mowy ani o "wyłącznie" ani o "wyjątkowo".

I w dalszym ciągu nie rozumiesz, co napisał Stefan.
              Zasugerował, że gazeta toleruje spamera z powodu generowania klików. Nie z powodu, że "jeszcze nie został zablokowany."
              Cytat: "Ale Gazeta nie banuje, bo lubi spamerów. Oni przecież też generują kliki."

> Przykro mi, że Was elementarna logika przerasta (że się niektórym przyzwoitość
              > gdzieś zgubiła, to żadna nowina).

Niegrzeczny jesteś.

k.
              • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 17:08
                kornel-1:
                > Chamstwa ciąg dalszy.

Kornelu, ja myślę, że szkoda na to czasu i klawiatury. On lubi mieć ostatnie słolwo, per fas aut nefas, niech więc ma ostatnie słowo. Trzeba ludziom sprawiać małe przyjemności, na których im zależy.

- Stefan
              • bartoszcze Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 20:57
                kornel-1 napisał:

> Chamstwa ciąg dalszy.

Dostosowałem się do Ciebie.

> I w dalszym ciągu nie rozumiesz, co napisał Stefan.
                > Zasugerował, że gazeta toleruje spamera z powodu generowania klików.

Nie sądziłem, że słowo "insynuować "jest dla Ciebie zbyt trudne. Obiecuję używać w przyszłości słów, z którymi sobie poradzisz.

> Cytat: "Ale Gazeta nie banuje, bo lubi spamerów

To jest kliniczny przykład ordynarnej manipulacji. Może Ci się nie podobać nazywanie rzeczy po imieniu, Twój problem.
                • wariant_b Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 21:40
                  > To jest kliniczny przykład ordynarnej manipulacji.

Może tylko chodziło o "braki warsztatowe"?
                  • bartoszcze Re: Moja teoria spiskowa :) 16.12.16, 11:02
                    To już Pietrzak 35 lat temu mawiał, że nie wiadomo czy głupota, czy prowokacja - ale zakłada ten pierwszy scenariusz jako korzystniejszy.
    • kasi.aa Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 14:29
      Co Ty masz z tymi teoriami spiskowymi? o_0 Mogę jedynie potwierdzić: tak, jest iście spiskowa.
      Wystarczyło jedno zgłoszenie i zablokowanie tej frazy - co też właśnie uczyniłam.

Znasz adres forum@agora.pl i jak widzisz spam, to zamiast snuć kolejne teorie spiskowe, proponuję jednak wysłać maila i nas o tym spamie najzwyczajniej w świecie powiadomić.
      Byłabym wdzięczna.
      • kornel-1 To nie spisek lecz... 15.12.16, 15:31
        kasi.aa napisała:

> Co Ty masz z tymi teoriami spiskowymi? o_0 Mogę jedynie potwierdzić: tak, jest
        > iście spiskowa.

Domyślny czytelnik (myślący czytelnik) w mig załapie znaczenie emotikony w tytule wątku.

Uznałem, że lepiej ująć problem żartobliwie, abyście mogli wyjść z twarzą. Prawda jest jednak taka, że nie chodzi tu o żaden spisek, lecz o zwykłą niekompetencję i indolencję.

JESTEŚCIE KIEPSCY.

Czasem trzeba kawę na ławę.

Czym jest portal? Jednym wielkim DESEREM lub PUDELKIEM. A miało być dobre dziennikarstwo. To samo dotyczy jakości forum - nie znam innego dużego forum, z którym byłyby takie przejścia jak tutaj.

> Wystarczyło jedno zgłoszenie i zablokowanie tej frazy - co też właśnie uczyniłam.

To nieprawda.
        O zablokowanie spamera namawiającego na wejście na portal www.lic****.ml proszono już w innych wątkach: TUTAJ

> Znasz adres forum@agora.pl i jak widzisz spam, to zamiast snuć kolejne teorie s
        > piskowe, proponuję jednak wysłać maila i nas o tym spamie najzwyczajniej w świe
        > cie powiadomić.

To nie spisek. Niekompetencja i indolencja.

Blokujecie niechciane strony, nazwy firm, nazwy towarów.

adres licy***.ml omijacie szerokim łukiem
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lb/mc/yk4b/fpSmJdoB1xI6aKaywA.png
        (118 spamów z tym serwisem tylko w domenie gazeta.pl; najstarszy z sierpnia br)

Żal

Kornel
        • kasi.aa Re: To nie spisek lecz... 15.12.16, 16:05
          kornel-1 napisał:

> kasi.aa napisała:
          >
          > > Co Ty masz z tymi teoriami spiskowymi? o_0 Mogę jedynie potwierdzić: t
          > ak, jest
          > > iście spiskowa.

>
          > Domyślny czytelnik (myślący czytelnik) w mig załapie znaczenie emotikony w tytu
          > le wątku.

To samo tyczy się emotikony zawartej w moim pytaniu.

Właściwie całym swoim wpisem wprowadzasz w błąd, co każe zastanowić się, kto faktycznie próbuje tutaj wyjść z twarzą...Przykłady poniżej:

> Czym jest portal? Jednym wielkim DESEREM lub PUDELKIEM.

1. Zaczęliśmy od wycinania spamu, kończymy na dyskusji o tym, że przeszkadza Ci Pudelek i Deser? To niestety (lub stety) nie jest zażalenie, z którym należy zwracać się do Administracji Forum. Od tego są odpowiednie redakcje, my z treścią artykułów nie mamy nic wspólnego.

>A miało być dobre dziennikarstwo.

2. Od początku jest to hasło Gazety Wyborczej: forum.gazeta.pl/forum/w,251315,155252129,155252129,Cenisz_dobre_dziennikarstwo_.html?p=159451966 o czym pisała na Twoim forum siwa, w listopadzie 2015 roku.

> To nieprawda.
          > O zablokowanie spamera namawiającego na wejście na portal www.lic****.ml proszo
          > no już w innych wątkach: TUTAJ

3. Pytanie było o to, gdzie zgłosić. Padła odpowiedź, niestety sprawdziłam właśnie, że nie dostaliśmy pełnego zgłoszenia w tej sprawie (o które wyraźnie w wątku poprosiłam). Nikt nie widział, że zgłoszenie nie przyjdzie.

> Blokujecie niechciane strony, nazwy firm, nazwy towarów.

4. blokujemy frazy, którymi spamowane jest forum/komentarze. Widzisz w tym coś dziwnego?

> adres licy***.ml omijacie szerokim łukiem
          > https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lb/mc/yk4b/fpSmJdoB1xI6aKaywA.png
          > (118 spamów z tym serwisem tylko w domenie gazeta.pl; najstarszy z sierpnia br)
          >

5. podałeś wyniki wyszukiwarki Google, które donikąd nie prowadzą, bo wszystkie te treści z naszego serwisu zostały usunięte. Pokaż mi te treści na forum/w komentarzach, to wtedy jak najbardziej je usuniemy.

Cieszę się, że mogłam parę spraw wyjaśnić. EOT.
          • kornel-1 Re: To nie spisek lecz... 15.12.16, 17:16
            kasi.aa napisała:
            > To samo tyczy się emotikony zawartej w moim pytaniu.

Tyle, że emotikona o_O oznacza zdumienie.

> Właściwie całym swoim wpisem wprowadzasz w błąd,

Raczej unaoczniam problem z Wami.
            Macie tak proste narzędzie do zablokowania serwisu a nie skorzystaliście z niego - co najmniej od początku sierpnia (pokazałem wyniki z google.pl).

> 1. Zaczęliśmy od wycinania spamu, kończymy na dyskusji o tym, że przeszkadza Ci
            > Pudelek i Deser?

To nieprawda. Zacząłem swój post od cenzurowania a skończyłem na spamie. Łatwo można sprawdzić od czego zacząłem i na czym skończyłem TUTAJ
            Ocena jakości portalu była dygresją w połowie postu.

> 3. Pytanie było o to, gdzie zgłosić. Padła odpowiedź, niestety sprawdziłam właś
            > nie, że nie dostaliśmy pełnego zgłoszenia w tej sprawie (o które wyraźnie w wąt
            > ku poprosiłam). Nikt nie widział, że zgłoszenie nie przyjdzie.

Indolencja i niekompetencja polega właśnie na tym, że po zgłoszeniu spamu in extenso nie zrobiliście z nim porządku. IMHO po poście takim jak zacytowałem Administracja powinna bezzwłocznie przekazać go do działu z "informatykami" a oni powinni skutecznie zablokować możliwość publikowania tego spamu. Nie trzeba być geniuszem, by wiedzieć, że kluczową sprawą jest zablokowanie adresu www.

> > Blokujecie niechciane strony, nazwy firm, nazwy towarów.
            >
            > 4. blokujemy frazy, którymi spamowane jest forum/komentarze. Widzisz w tym coś
            > dziwnego?

Podałem przykłady niewłaściwie zablokowanych słów.
            > 5. podałeś wyniki wyszukiwarki Google, które donikąd nie prowadzą,

Te prowadzące donikąd linki to już Wasza działalność polegająca na częstym zmianie adresu www artykułu na portalu po jego zdezaktualizowaniu. Denerwująca maniera, bo później człowiek nie może odszukać artykułu. Lepsze portale dostarczają odnośniki bezpośrednie (permalink).

Istotne jest to, że spamer działał od (co najmniej) sierpnia.

Kornel
      • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 17:04
        kasi.aa:
        > Wystarczyło jedno zgłoszenie i zablokowanie tej frazy - co też właśnie
        > uczyniłam.

A dlaczego nie wystarczyło przez kilka dni naciskać na kosz przy tych spamreklamach? To po co jest kosz?

Nie, nie tylko ja zgłaszałem przez kosz.

- Stefan
        • kasi.aa Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 17:16
          Wszelkie blokady nakłada/rozpatruje administracja forum. Adres administracji: forum@agora.pl
          • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 17:45
            kasi.aa:
            > Adres administracji: forum@agora.pl

Skoro znasz adres i wiesz, w czym rzecz, to napisz do nich. Może coś wskórasz.

- Stefan
      • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 17:44
        kasi.aa:
        > Wystarczyło jedno zgłoszenie i zablokowanie tej frazy - co też właśnie uczyniłam.

I niezbyt pomogło. Tylko teraz spamer nazywa się emeryto6, ale numerek mu się szybko zmienia. Tu jest link.

- Stefan
        • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 17:52
          stefan4:
          > I niezbyt pomogło. Tylko teraz spamer nazywa się emeryto6 [...]

Tu jest inny link. Na razie (godz. 17:51) tylko dwie kopie, podpisane emeryto6 i emeryto8.

Za chwilę pewnie znowu będzie pod wszystkimi artykułami, a Administracja będzie nadal rżnąć głupa, że nie wiedziała, i że jakby zgłosić, to by zablokowała.

- Stefan
          • Gość: mmo Re: Moja teoria spiskowa :) IP: *.opera-mini.net 15.12.16, 18:51
            Społeczeństwo starzeje się i emeryci mnożą się. W komentarzu do artykułu
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,21126654,jest-ostateczna-decyzja-sadu-syn-ksiedza-waldemara-irka-odziedziczy.html#Czolka3Img
            pojawił sie emeryto nr 12:

emeryto12pół godziny temuOceniono 4 razy-2
            -Znalazłem ciekawy serwis z aukcjami komorniczymi Wszystko od 1zl

www.t.....z.ml

===========================================================
            Ja wylicytowałem nowego lapka za 180zł
            • kornel-1 Re: Moja teoria spiskowa :) 15.12.16, 20:43
              Emeryto14 działa co najmniej od 20 h.
              Emeryto12 działa co najmniej od 22 h
            • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 17.12.16, 19:57
              mmo:
              > pojawił sie emeryto nr 12:

Teraz już ,,wentwer22''. Właściwie pod wszystkimi artykułami na wiadomosci.gazeta.pl .

kasi.aa:

Czy nadal myślisz, że zgłoszenie wystarczy? Skoro Ciebie olali, to co możemy my, nieważni czytelnicy?

- Stefan
              • kornel-1 Re: Moja teoria spiskowa :) 17.12.16, 20:52
                stefan4 napisał:

> Teraz już ,,wentwer22''. Właściwie pod wszystkimi artykułami na wiadomosci.gaz
                > eta.pl .
                >
                > kasi.aa:
                > > Wystarczyło jedno zgłoszenie i zablokowanie tej frazy - co też właśnie uc
                > zyniłam.
                >
                > Czy nadal myślisz, że zgłoszenie wystarczy? Skoro Ciebie olali, to co możemy m
                > y, nieważni czytelnicy?

To, co jest istotne w tym wszystkim to to, że Administracja forum zachowuje się tak, jak by jej zależało na maksymalnym wydłużeniu działania spamera.

W tym wypadku - nie korzysta z tych możliwości, jakie ma czyli blokady nazwy domeny.

Spamer używa domeny tra.... ml

Domena tra....ml została zgłoszona 15.12.16, 17:44 czyli ponad dwie doby temu. W ciągu 48 godzin www.filmweb.pl/film/48+godzin-1971-3501 i dużo może się wydarzyć.

To dość czasu, by ją zablokować.

Napisałem w tym wątku: JESTEŚCIE KIEPSCY.

Czy ktoś uważa inaczej?

Kornel
                • wariant_b Re: Moja teoria spiskowa :) 17.12.16, 21:55
                  > Czy ktoś uważa inaczej?

Ja.
                  Uważam, że jesteś zbyt delikatny w doborze określeń.
                • stefan4 Re: Moja teoria spiskowa :) 17.12.16, 22:03
                  kornel-1:
                  > To, co jest istotne w tym wszystkim to to, że Administracja forum zachowuje się
                  > tak, jak by jej zależało na maksymalnym wydłużeniu działania spamera.

Najbardziej zastanawiające jest, że idzie w zaparte.

Kiedy Bill Clinton miał odpowiedzieć na pytanie, czy coś jest miedzy nią a Moniką Lewinsky, odpowiedział ,,it depends on what the meaning of the word 'is' is''. Udzielił więc odpowiedzi wymijającej, żeby nie potwierdzić, ale jednocześnie, żeby nie popełnić krzywoprzysięstwa.

A Gazeta, na pytanie, czy jakieś stosunki biznesowe łączą jej aminów ze spamerem od aukcji komorniczych, nie odpowiada wymijająco, tylko odcina się i ściemnia, jakoby zgłoszenie wystarczało, żeby go skasować. Mimo że wszystkie obserwacje wskazują, że jest on pod specjalną ochroną adminów.

- Stefan
                  • kornel-1 O co tu chodzi? 18.12.16, 08:53
                    stefan4 napisał:

> A Gazeta, na pytanie, czy jakieś stosunki biznesowe łączą jej aminów ze spamere
                    > m od aukcji komorniczych, nie odpowiada wymijająco, tylko odcina się i ściemnia
                    > , jakoby zgłoszenie wystarczało, żeby go skasować. Mimo że wszystkie obserwacj
                    > e wskazują, że jest on pod specjalną ochroną adminów.

Kilka obserwacji:

1. Spam dotyczy formalnie licytacji komorniczych. W rzeczywistości chodzi o portal (tra... .com), gdzie odbywają się licytacje przy użyciu jednostek rozliczeniowych (żetonów). System działa podobnie do serwisów takich jak za10groszy. Opinie na temat tego typu serwisów są raczej negatywne: Sprzęt elektroniczny za złotówkę? Nie, TanieAukcje.com to zwykły przekręt

2. Spamer używający frazy "wylicytowałem nowego lapka za 180 zł" działa na wielu portalach ale w google.pl wpisy można znaleźć w domenach należących do Agory.

"wylicytowałem nowego lapka" site:onet.pl Hits: 0
                    "wylicytowałem nowego lapka" site:tvn24.pl Hits: 0
                    "wylicytowałem nowego lapka" site:fakt.pl Hits: 1
                    "wylicytowałem nowego lapka" site:interia.pl Hits: 1
                    "wylicytowałem nowego lapka" site:wp.pl Hits: 27
                    "wylicytowałem nowego lapka" site:gazeta.pl Hits: 161
                    "wylicytowałem nowego lapka" site:sport.pl Hits: 2030

Co to oznacza?
                    a) spamer kocha Agorę a Agora spamera
                    lub:
                    b) spamer kocha Agorę ale Agora go nie kocha
                    lub:
                    c) przypadkowy zbieg okoliczności ;-)

Może również być tak, że
                    d) spamer kocha inne serwisy bardziej ale inne bardziej niż Agora go nie kochają
                    czyli - skutecznie go wycinają.

3. Trudno określić czy spamer działa sam czy jest ich wielu. A jeśli jest ich wielu to czy stanowią zorganizowaną grupę czy działają samodzielnie (mało prawdopodobne). To wymaga sprawdzania IP (prawdopodobnie używane są proxy). Być może to jeden bot.

4. Spam jest prymitywny. Niezmienny od miesięcy. Przecież spamer mógłby być bardziej oryginalny: "wylicytowałem nowy telewizor" lub "wylicytowałem nowe kalesony".
                    Tekst, elementy graficzne są niezmienne (===============). Zmienia się okresowo login i alias domeny tra...com.
                    Niezmienność tekstu spamu oznacza, że łatwo jest identyfikować post tak jak kolor Milki.

Kornel
                    • bartoszcze Re: O co tu chodzi? 18.12.16, 10:15
                      > Może również być tak, że

...na innych portalach jest premoderacja komentarzy, od czego gazeta.pl odżegnuje się od zarania dziejów?
                      • wariant_b Re: O co tu chodzi? 18.12.16, 10:31
                        bartoszcze napisał:
                        >> Może również być tak, że

... spamera już dawno nie ma, a napisany jakiś czas temu kod
                        dalej sobie działa na na jakimś zapomnianym komputerze zaśmiecając
                        te fora, które w trakcie testów okazały się podatne na tego typu atak.
                        A skoro jest skuteczny, to zapewne ma wiele różnych, tym razem
                        na bieżąco aktualizowanych tekstów i to niekoniecznie reklamowych.
                        • bartoszcze Re: O co tu chodzi? 18.12.16, 10:34
                          I sam regularnie zakłada nowe nicki oraz aktualizuje adresy? Well... oczywiście możliwe.
      • kornel-1 Ściema :( 11.01.17, 18:11
        kasi.aa napisała:

Jak to się mówi: SPRAWDZAM!
        keviini8 przed chwilą
        Znalazłem ciekawy serwis z aukcjami komorniczymi Wszystko od 1zl
        www.how-****
        ========================================================
        Ja wylicytowałem nowego lapka za 190zł

Jak widać - lapki podrożały o dychę.

Uprzejmie pytam: Jaka fraza została zablokowana?

Kornel
        PS. Co to znaczy "robić z gęby cholewę"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka