sp9tcu 09.08.21, 17:22 Witam prośba do admina forum weterynaryjnym stało się smietnikiem 70 % łamie regulami z chęcią by, został moderatorem tego forum i druga prośba na forum zdrowie mam już 2000 postów też z chęcią mógłbym zostać moderatorem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bagienny Re: Prośba do Admina 10.08.21, 10:08 Napisz proszę w tej sprawie na forum@agora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Prośba do Admina 10.08.21, 17:27 Pisałem już wiele razy ale jeszcze raz napisze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bagienny Re: Prośba do Admina 13.08.21, 13:48 Nie otrzymaliśmy od Ciebie wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prośba do Admina 13.08.21, 15:14 bagienny napisał: > Nie otrzymaliśmy od Ciebie wiadomości. Obaj sprawdźcie, czy coś nie trafiło do SPAMu. Nie wiem, jaką pocztą jest agora.pl, ale poczta gazeta.pl na Onecie wrzuca do SPAMu zwrotki o niedoręczalności poczty (np. zły adres). Tamże można znaleźć część maili przesyłanych od redakcji Wyborczej. Może tak być, że algorytm uznał te 2000 postów za ofertę handlową. Odpowiedz Link Zgłoś
bagienny Re: Prośba do Admina 13.08.21, 16:07 Przykro mi, ale w Twojej skrzynce nie ma jego wiadomości do nas. Tak, w spamie też sprawdziłem. Jeżeli masz uwagi co do funkcjonowania poczty zapraszam na forum o poczcie lub swoje uwagi możesz wysłać na adres pomoc@agora.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prośba do Admina 13.08.21, 20:26 bagienny napisał: > Przykro mi, ale w Twojej skrzynce nie ma jego wiadomości do nas. Nie bardzo rozumiem - to w waszej skrzynce nie ma wiadomości. Bo niczego dawno nie pisałem, a autor wątku przyznał się, że jeszcze nie wysłał obiecanego maila. Ale skąd wiesz, co jest w mojej skrzynce? Teoretycznie nikt poza mną nie powinien mieć prawa do niej zaglądać. > Tak, w spamie też sprawdziłem. Uważam za dobrą praktykę wysyłanie maili do administracji z poczty gazeta.pl Adres nadawcy określa jego konto na forum, więc wiadomo kto to taki. Ale poczta gazeta.pl, co można sprawdzić doświadczalnie, wrzuca odpowiedzi mailerów do SPAMu, więc w razie jakiejś pomyłki w adresie autor może nie znaleźć informacji, że mail nie trafił do odbiorcy. Zdarza się również, że u siebie w SPAMie znajduję maile, których nie powinno tam być, na przykład od wyborcza.pl - kiedyś nawet trafił mi się jeden dotyczący prenumeraty. Dlatego sugerowałem autorowi wątku, a przy okazji administracji forum, sprawdzenie folderu SPAM, bo licho wie, czy oprogramowanie antyspamowe na którymś z serwerów nie wycięło głupiego numeru. Przy okazji - powszechnie praktykowany jest automatyczny mail zwrotny potwierdzający przyjęcie zgłoszenia. > Jeżeli masz uwagi co do funkcjonowania poczty zapraszam na forum o poczcie Poczta gazetowa nie jest moją podstawową pocztą, więc akceptują ją jaka jest. Jest dużo słabsza niż poprzednia, ale nie widzę sensu by ją wymieniać lub poprawiać. Niemniej drobne poprawki do filtru antyspamowego warto by zrobić od ręki. Systemu pocztowego dla agora.pl nie znam, więc tym bardziej nie mam uwag. Choć przyznam, że to co wynika z wpisu MX nie bardzo pasuje mi do obrazka. Odpowiedz Link Zgłoś
a_usher Re: Prośba do Admina 15.08.21, 17:37 wariant_b napisał: > Ale poczta gazeta.pl, co można sprawdzić doświadczalnie, wrzuca odpowiedzi > mailerów do SPAMu, więc w razie jakiejś pomyłki w adresie autor może > nie znaleźć informacji, że mail nie trafił do odbiorcy. Zdarza się również, > że u siebie w SPAMie znajduję maile, których nie powinno tam być, na przykład > od wyborcza.pl - kiedyś nawet trafił mi się jeden dotyczący prenumeraty. To mogą być przykłady złego dostosowania programu pisanego na zamówienie innej firmy i lenistwa programistów, którym już na to zwracano uwagę. W kodzie może być na sztywno zaszyta nazwa Onet, domena onet.pl lub lista domen obsługiwanych przez Onet. Takie przypadki powinny być łatwe do wykrycia i sparametryzowania, ale tu wychodzi lenistwo programistów bądź brak porządnych testerów - jeśli dostaną informację, że w komunikatach błędu pojawia się nazwa Onet, to sprawdzą tylko komunikaty błędów zamiast szukać wszystkich wystąpień ciągu onet. Jest też problem znacznie trudniejszy do wykrycia - w którymś miejscu użyto reguły bardziej ogólnej, bez sprawdzania, czy nie zachodzi jakieś wykluczenie. Na koniec zostaje niewłaściwe używanie dodatków (filtrów, reguł) zewnętrznych, ale o tym dalej. > Przy okazji - powszechnie > praktykowany jest automatyczny mail zwrotny potwierdzający przyjęcie zgłoszenia Kolejne uwagi ogólne (nie traktuj ich osobiście): 1. Jak się ciągle dłubie w kodzie, to czasami przestaje działać. W szczególności informacja zwrotna może być generowana i wysyłana do kosza lub do spamu. 2. Powszechną praktyką jest tylko informacja zwrotna przy wysyłaniu zgłoszenia przez formularz www, kiedy nie masz własnej kopii zgłoszenia. 3. Przy wysyłaniu emaila, można trzymać jego kopię w "Wiadomościach wysłanych", a za dostarczenie uważa się brak zwrotu od mailer-daemona. Jednak przy wrzucaniu spamu do dev/null taka praktyka zawodzi. 4. Można oczywiście ustawić w wiadomości żądanie potwierdzenia jej otwarcia, ale to żądanie może być zignorowane, poza tym potwierdzenie świadczy tylko o tym, że wiadomość dotarła, a nie że dotarła do właściwej osoby, została przeczytana i zrozumiana. > Poczta gazetowa nie jest moją podstawową pocztą, więc akceptują ją jaka jest. > Jest dużo słabsza niż poprzednia, ale nie widzę sensu by ją wymieniać lub > poprawiać. Poprzednio to był Gmail. Co chcesz porównywać? Czy w ogóle korzystasz z webmaila, abyś miał jakieś doświadczenie w tym względzie? > Niemniej drobne poprawki do filtru antyspamowego warto by zrobić od ręki. Z filtrami jest różnie, niektóre są zewnętrzne i wtedy najlepiej zmienić kolejność przetwarzania, aby własna biała lista wyłączała wiadomości z dalszego przetwarzania.Inaczej trzeba będzie za każdym razem sprawdzać, czy do filtrów zewnętrznych ktoś znowu nie dopisał jakiegoś absurdu (np. całej domeny .pl). > Systemu pocztowego dla agora.pl nie znam, więc tym bardziej nie mam uwag. > Choć przyznam, że to co wynika z wpisu MX nie bardzo pasuje mi do obrazka. Nie widzę tu jednego schematu, choć ostatecznie wszystko z wyborcza.pl, gazeta.pl i agora.pl trafia na onet. Ale z nowych wiadomości to mam tylko różne mailingi i powiadomienia, a żywą korespondencję znalazłem tylko z wyborcza.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prośba do Admina 15.08.21, 23:52 a_usher napisał: > Kolejne uwagi ogólne (nie traktuj ich osobiście): > 1. Jak się ciągle dłubie w kodzie, to czasami przestaje działać. W szczególności > informacja zwrotna może być generowana i wysyłana do kosza lub do spamu. W kodzie nie grzebiemy - jest to domena projektantów i programistów. Grzebiemy w konfiguracji, która jest w gestii administratora lub użytkownika poczty. Tu oczywiście błędy też mogą spowodować nieprawidłowe działanie usługi. Informacja zwrotna wynika ze specyfikacji usługi pocztowej i jest opisana w RFC i normach - nie bardzo można tym manipulować. Ale oczywiście ma postać maila, a z tym serwer odbiorczy (użytkownika) może zrobić to, co skonfigurowano. > 2. Powszechną praktyką jest tylko informacja zwrotna przy wysyłaniu zgłoszenia > przez formularz www, kiedy nie masz własnej kopii zgłoszenia. Wtedy kopię mam na swoim koncie powiązanym z formularzem (chyba, że dopuszcza się zgłoszenia anonimowe, bez konieczności założenia konta użytkownika). W przypadku zgłoszeń mailowych dobrą praktyką jest przesyłanie zwrotnej informacji o przyjęciu sprawy do realizacji i podanie numeru sprawy - do wykorzystania w dalszej korespondencji. Wiemy wtedy, że sprawa w ogóle dotarła i została przyjęta do realizacji. W praktyce forum@agora.pl o tym, że coś jest nie w porządku dowiadujemy się nie otrzymując maila z odpowiedzią w regulaminowym terminie - ale co, możemy się tylko domyślać i wysyłać następny (powołując się na nie wiadomo co) > 3. Przy wysyłaniu emaila, można trzymać jego kopię w "Wiadomościach wysłanych", > a za dostarczenie uważa się brak zwrotu od mailer-daemona. Jednak przy wrzucaniu > spamu do dev/null taka praktyka zawodzi. Ale w tym celu zwrotki od demonów pocztowych powinny trafiać do Inboxu (odebranych). Czyli kontrola antyspamowa nie powinna ich blokować. Folder SPAM jest uznaniowy więc automatyczne wyrzucanie maila w niebyt nie jest stosowane. W szczególnych przypadkach np. blokada nadawcy powinien on jednak również otrzymać zwrotkę, a i mail powinien być gdzieś czasowo przechowywany do wyjaśnienia. > 4. Można oczywiście ustawić w wiadomości żądanie potwierdzenia jej otwarcia, > ale to żądanie może być zignorowane, poza tym potwierdzenie świadczy tylko o tym, > że wiadomość dotarła, a nie że dotarła do właściwej osoby, została przeczytana > i zrozumiana. Dlatego można autorowi wątków zasugerować skorzystanie z tej opcji, ale trudno mu przekazać, że pomoże to w czymkolwiek. > Poprzednio to był Gmail. Co chcesz porównywać? Czy w ogóle korzystasz z webmaila > abyś miał jakieś doświadczenie w tym względzie? Oczywiście. Podstawową pocztę obsługuję klientem (korzystam z Thunderbirda) ale pomniejsze, typu gazeta.pl tylko interface'm webowym (webmail). >> Niemniej drobne poprawki do filtru antyspamowego warto by zrobić od ręki. > Z filtrami jest różnie, niektóre są zewnętrzne i wtedy najlepiej zmienić kolejność > przetwarzania, aby własna biała lista wyłączała wiadomości z dalszego przetwarzania. > Inaczej trzeba będzie za każdym razem sprawdzać, czy do filtrów zewnętrznych > ktoś znowu nie dopisał jakiegoś absurdu (np. całej domeny .pl). W tym przypadku jest pełna jednoznaczność - skoro poczta jest przeznaczona dla użytkowników serwisów gazety to inne serwisy gazety powinny być na białej liście. Wrzucanie maili od właściciela serwisu do SPAM-u jest idiotyczne. Co do mailer-daemona z innych serwerów filtr antyspamowy też nie jest odpowiedni - czarna lista i kontrola antywirusowa powinny wystarczyć. Zresztą postęp w weryfikacji mailerów obecnie już wyklucza użycie podobnych adresów przez hackerów. >> Systemu pocztowego dla agora.pl nie znam, więc tym bardziej nie mam uwag. > Nie widzę tu jednego schematu, choć ostatecznie wszystko z wyborcza.pl, gazeta.pl > i agora.pl trafia na onet. Ale z nowych wiadomości to mam tylko różne mailingi > i powiadomienia, a żywą korespondencję znalazłem tylko z wyborcza.pl. Może, ale DNS lookup podopowiada mi wpis MX wyborcza-pl.mail.protection.outlook.com (i odpowiednio agora-pl.mail.protection.outlook.com) a tracert adresu a3.mail.wyborcza.pl (taki widzę w nagłówku losowo wybranego maila) bynajmniej nie prowadzi do Onetu. Odpowiedz Link Zgłoś
a_usher Re: Prośba do Admina 17.08.21, 04:49 wariant_b napisał: > a_usher napisał: > > > Kolejne uwagi ogólne (nie traktuj ich osobiście): > > 1. Jak się ciągle dłubie w kodzie, to czasami przestaje działać. > W kodzie nie grzebiemy - jest to domena projektantów i programistów. Zignorowałeś zawartość nawiasów, więc ją wytłuszczam. Przecież o to właśnie chodzi, że dłubanie w kodzie uskuteczniają programiści serwerowej części webmaila. Przypadki dłubania były tu już wcześniej zgłaszane i było wyjaśnione, że admini gazety niewiele mogą, bo webmail jest Onetu. > > 2. Powszechną praktyką jest tylko informacja zwrotna przy wysyłaniu >> zgłoszenia przez formularz www, kiedy nie masz własnej kopii zgłoszenia. > Wtedy kopię mam na swoim koncie powiązanym z formularzem (chyba, że dopuszcza > się zgłoszenia anonimowe, bez konieczności założenia konta użytkownika). W większości przypadków formularz zgłoszenia zawiera pole do wpisania adresu emailowego. Przecież jeśli zgłaszasz, że coś jest źle, to może znaczyć, że masz problemy pocztą pod adresem, na który jesteś zalogowany. Serwer baz danych obsługujący logowanie może nadal działać, kiedy padł serwer poczty. Przydatności potwierdzenia w innych przypadkach nie neguję, zaznaczam tylko, że to nie jest wartość domyślna. Podobnie nie mam zastrzeżeń do cytatów, które wyciąłem. > Wrzucanie maili od właściciela serwisu do SPAM-u jest idiotyczne. Rzecz w tym, że gazeta.pl nie jest właścicielem serwisu pocztowego, tylko jego użytkownikiem. Serwis należy do Onetu i domyślnie wszystko ma skonfigurowane pod Onet. To też było tu zgłaszane. Zwrotki z domeny nie dopisanej do listy domen własnych mogą być traktowane jako wirus nadgorliwego administratora. > Zresztą postęp w weryfikacji mailerów obecnie już wyklucza użycie > podobnych adresów przez hackerów. Jakich znowu hackerów? Chodzi o spam, spam, SPAM. Spamerzy mogą przecież korzystać z botnetu i rozsyłać śmieci przez poprawnie skonfigurowane serwery, na których konta mają użytkownicy przejętych komputerów. Poza tym są ladmini, którzy rozsyłają mailingi czy reklamy z kont technicznych (opisanych w RFC 2142). Ale nie zgłębiajmy tego tematu. > Może, ale DNS lookup podopowiada mi wpis MX > wyborcza-pl.mail.protection.outlook.com > (i odpowiednio agora-pl.mail.protection.outlook.com) Dla jakiej poczty? Tej, co ją odebrałeś na serwerze outlook.com czy może ją tam przekierowałeś? A może to była korespondencja z osobą wykonującą pracę zdalnie lub tak jak Dworczyk? Ogólnie historia jest ciekawa. W 2008 było wdrożenie oprogramowania Novella (SLES, OES, ZENWorks, poczta wewnętrzna na GroupWise, mam na to dokument i filmik), ale zaraz potem przyszły zwolnienia w kryzysie i outsourcing (poczta użytkowników gazeta.pl trafiła do Gmaila). Materiały promocyjne "success story" były dostępne jeszcze w 2012 roku, czyli poczta wewnętrzna pozostałą nieruszona. Tzw. "cyfryzacjai" (tak to nazywa teraz prezes zarządu) zaczęła się w 2013, co poskutkowało m.in. przeniesieniem poczty użytkowników do Onetu w 2015 i zapewne również zmianą poczty wewnętrznej. Na przełomie 2017/2018 domenę agora.pl obsługiwał wewnątrz firmy serwer poczty Zimbra z JavaMailem jako wewnętrznym webmailem. Później do mnie docierała korespondencja wysyłana przez JavaMail (widać to w MessageID wiadomości), ale już bez czapy Zimbry. Być może zamienili serwer na Outlooka. Wypadałoby tylko dodać, że Java to znany pożeracz zasobów korporacyjnych (i zasobów smartfonów z Androidem). > a tracert adresu a3.mail.wyborcza.pl > (taki widzę w nagłówku losowo wybranego maila) bynajmniej nie prowadzi do Onetu W przypadku mailingów z wyborcza.pl w nagłówku wiadomości masz wyraźne wskazanie na outsourcing w SARE. Tak czy owak o taką właśnie niekonsekwencję w obrębie różnych działów Agory mi chodziło. A teraz prezes zarządu chce łączyć redakcje zamiast porządkować i łączyć infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Prośba do Admina 17.08.21, 15:13 a_usher napisał: > Przecież o to właśnie chodzi, że dłubanie w kodzie uskuteczniają programiści > serwerowej części webmaila. Przypadki dłubania były tu już wcześniej zgłaszane > i było wyjaśnione, że admini gazety niewiele mogą, bo webmail jest Onetu. Hola - webmail to nie serwer poczty, ale opcjonalny klient pocztowy w przeglądarce. Właściwy serwer poczty (MTA) jest gotowym oprogramowaniem i w jego kodzie raczej się nie grzebie. Z poczty gazeta.pl równie dobrze można korzystać za pomocą własnego klienta poprzez SMTP i POP3 lub IMAP. Właściwy serwer poczty zwykle ma swojego webmaila, są też dostępne gotowe alternatywne, ale zwyczajem jest, że każdy większy dostawca poczty internetowej robi to oprogramowanie we własnym zakresie. Dzięki temu nadają stronie internetowej poczty własny look and feel. A skoro robią webmail samodzielnie, to i sami muszą w nim grzebać. > Przydatności potwierdzenia w innych przypadkach nie neguję, zaznaczam tylko, > że to nie jest wartość domyślna. Ale bardzo pożądana i wydaje się, że Agora też powinna coś takiego wprowadzić, choć to dalej nie będzie współczesne rozwiązanie - komunikacja z użytkownikiem powinna przejść na interfejs webowy i formatki, ponieważ te można bez problemu przenieść do struktur bazodanowych i oprogramować wspomaganie ich obsługi. Ja osobiście nie widzę sensu zgłaszania problemów z moderacją za pomocą maili. Problemy z logowaniem, dostępem do poczty czy awariami owszem - usługa poczty teoretycznie jest bardziej niezawodna i może działać jako jedyna. > Rzecz w tym, że gazeta.pl nie jest właścicielem serwisu pocztowego, tylko jego > użytkownikiem. Serwis należy do Onetu i domyślnie wszystko ma skonfigurowane > pod Onet. To też było tu zgłaszane. Zwrotki z domeny nie dopisanej do listy domen > własnych mogą być traktowane jako wirus nadgorliwego administratora. Owszem - ale outsourcing usług nie oznacza, że zlecający nie ma żadnego wpływu na działanie usługi i nie może wymagać usunięcia zauważonych nieprawidłowości. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, aby webmail obsługiwać własnym serwerem jeśli tylko obciążenie serwera i łącz z tego tytułu nie będzie zbyt duże. > Jakich znowu hackerów? Chodzi o spam, spam, SPAM. Spamerzy mogą przecież > korzystać z botnetu i rozsyłać śmieci przez poprawnie skonfigurowane serwery, > na których konta mają użytkownicy przejętych komputerów. Ktoś kto tworzy botnety i nieleganie korzysta z cudzego konta pocztowego jest hackerem. Kiedyś nie musiał, bo mógł sobie sam zainstalować serwer albo znaleźć jakiś z open relay. >> Może, ale DNS lookup podopowiada mi wpis MX wyborcza-pl.mail.protection.outlook.com > Dla jakiej poczty? Do wykazanej w rekordzie MX autorytatywnego serwera DNS dla domeny wyborcza.pl Czyli takiej, do której powinien trafić mail username@wyborcza.pl Czy pod tym adresem jest serwer poczty, mail proxy albo bramka - nie ważne. Ma dojść. > Ogólnie historia jest ciekawa. W 2008 było wdrożenie oprogramowania Novella > (SLES, OES, ZENWorks, poczta wewnętrzna na GroupWise, mam na to dokument i filmik), > ale zaraz potem przyszły zwolnienia w kryzysie i outsourcing (poczta użytkowników > gazeta.pl trafiła do Gmaila). Materiały promocyjne "success story" były dostępne > jeszcze w 2012 roku, czyli poczta wewnętrzna pozostałą nieruszona. Trochę spóźniona decyzja, bo wtedy Novell już się zwijał po serii nietrafionych decyzji. Ale faktycznie zdolny był zapewnić integrację poczty z usługami katalogowymi (więc i obsługą kont) dla tak dużej liczby użytkowników, jaką miała gazeta.pl - co wcześniej nie było wcale takie oczywiste i konkurencja nie dawała rady. Uczyłem się działania MTA i jego dodatków na podstawie GroupWise i dokumentacji WordPerfect Office (którego Novell wykupił, ale lepszej dokumentacji się nie dorobił), zresztą struktura plikowa i organizacja kolejek serwera były uznawane za wzorcowe. Mam nawet MCNE z tej działki z czasów kiedy działało to jeszcze na Novell Netware. Poczty gazetowej z czasów sprzed Gmaila już nie pamiętam. Niestety Google zmieniło swoją politykę i trzeba było szukać jakiegoś zamiennika. Padło na Onet, czyli obecnie Powered by Ring Publishing; Developed by RAS Tech. > W przypadku mailingów z wyborcza.pl w nagłówku wiadomości masz wyraźne > wskazanie na outsourcing w SARE. Nie mam. Jeśli mamy na myśli to samo SARE, to pewnie otwarłeś jakiś spam, którego rozsyłaniem się trudnią. Ja sprawdzałem na info dla prenumeratorów. > Tak czy owak o taką właśnie niekonsekwencję w obrębie różnych działów Agory > mi chodziło. A teraz prezes zarządu chce łączyć redakcje zamiast porządkować > i łączyć infrastrukturę. Nie wiem - może próbuje łączyć jedno i drugie. Ale konsekwencji też nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Prośba do Admina 20.09.21, 23:19 WTW Właśnie wysłałem do was pismo w skrócie szukam pracy płatnej a jak by się nie dało to abym został opiekunem forum zdrowie i weterynaria proszę o specjalne potraktowanie sprawy drogich adminów lub przekazanie pisma do kierownictwa portalu proszę do mnie zadzwonić Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Prośba do Admina 24.09.21, 21:25 napisałem i zero nawet nie wiem czy dotarło lub przeczytali Odpowiedz Link Zgłoś