Dodaj do ulubionych

Zbiorcze wizytówki?

17.11.05, 22:46
Zauważyłem, że niektóre osoby na forum mają po 2 nicki, ale wspólne dla nich
wizytówki. Podam przykład:

ludzie.gazeta.pl/dokumentationdervertreibung/0,0.html

ludzie.gazeta.pl/svintuch/0,0.html

Co trzeba zrobić, kliknąć czy tam co by otrzymać taką wspólną dla 2 kont
wizytówkę?
Obserwuj wątek
    • neder Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 22:48
      zapewne założyć taką samą 2 razy.
      • markus.kembi Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 22:55
        Ale liczba postów żeby się zgadzała (i wynosiła 6500) to trzeba by było nabijać
        konto przez wiele miesięcy. To nie są 2 takie same wizytówki, tylko jedna
        wspólna dla 2 kont.
        • neder Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 22:57
          no a tego to nie zauważylam ;) sorry
    • b.pascal Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 23:08
      To tak działa (przynajmniej na razie), kiedy wpiszesz do linków, które podałeś
      nick, jakiego na forum nie ma. Ot i cała tajemnica. :)
      Pewnie niedługo przestanie to tak działać.
      • markus.kembi Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 23:15
        Zauważyłem jeszcze kilka nicków z tą samą wizytówką. Czy to znaczy, ze wszystkie
        nieistniejące konta mają jedną wspólną wizytówkę? Ale przecież to wygląda, jakby
        link prowadził do czyjejś autentycznej wizytówki. Czyli ktoś (nie wiem jaki ma
        pseudonim) ma wizytówkę, na którą jest przekierowywany każdy, kto kliknie w
        nieistniejący nick? Może portal Gazeta.pl chce wizytówki tak bardzo
        rozpropagować, że przyznał je "martwym duszom"?
        • b.pascal Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 23:23
          markus.kembi napisał:

> Czyli ktoś (nie wiem jaki ma pseudonim) ma wizytówkę, na którą jest
          > przekierowywany każdy, kto kliknie w nieistniejący nick?

Jak można kliknąć w nieistniejący nick??? Oświeć mnie, proszę. :))
          Prawie na pewno trafiłeś na tę ciekawostkę zabawiając się wpisywaniem do linku
          czegokolwiek, co przyszło Ci do głowy. No i efekt masz odpowiedni do podjętych
          działań. :)

> Może portal Gazeta.pl chce wizytówki tak bardzo rozpropagować, że przyznał je
          > "martwym duszom"?

Spiskowa teoria dziejów? :)))
          • markus.kembi Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 23:28
            Od tego jest wyszukiwarka, żeby móc przeglądać archiwalne wątki - taki z ciebie
            stary (stażem) forumowy piernik, a nie tego nie wiesz? W jednym z takich wątków
            znalazłem "buźki". Jak znalazłem, to kliknąłem, bo od tego przecież są.
            • markus.kembi Paskal, a odpowiedz mi proszę jeszcze na 1 pytanie 17.11.05, 23:38
              Jak mogę w edycji swojej wizytówki dodać linki jakieś do jakichś ciekawych
              stron? Po prawej stronie mam taki szary pasek, na górze jest napis "Ulubione
              strony WWW (max 25 linków)", ale nie ma ani okienka, w które możnaby tych 25
              linków wkleić, ani żadnego "dodaj link" ani nic. Jak więc można to dodać?
            • b.pascal Re: Zbiorcze wizytówki? 18.11.05, 00:00
              Trzeba było od razu napisać, że pacnąłeś w jakieś stare forumowe zapiski.
              Tak czy inaczej najwyraźniej tak to działa/ło/ dla nicków nieistniejących JUŻ
              lub JESZCZE. :)
        • Gość: aa Re: Zbiorcze wizytówki? IP: *.acn.waw.pl 13.02.06, 09:34
          Chybnie nie. Przekierowanie na to konto dotyczy także kont aktywnych Ii to
          bardzo)na forum i teoretycznie nieaktywnej skrzynki.
    • jabbur Re: Zbiorcze wizytówki? 17.11.05, 23:46
      Bardzo ciekawe. I błędne.
      Ty nie robić, my naprawić :)
      j/a
    • bolizab Kryminal 18.11.05, 10:05
      Ja jestem wlascicielem takiej wlasnie wizytowki. Konto istnieje od 2 lipca 2005
      (noc remontowa).

Poniewaz zalozylem je jedynie dla zartu nie zagladalem do skrzynki pocztowej
      zbyt czesto.

Tymczasem okazalo sie, ze ktos sie do niej regularnie wlamuje i uzywa do
      przyjmowania listow przekierowywanych gdzies w sina dal (?). Ot, przed chwila
      byly na koncie 4 listy, wczoraj 6. Po nacisnieciu "odbierz" znikaja, wiec nie
      mozna ich przeczytac.

Swoja droga chcialbym sie dowiedziec jak takie przekierowywanie bezsladowe jest
      mozliwe.

Wizytowka taka sama jak te w przykladach.

Czy ktos z opiekunow portalu zabawia sie w ten sposob dzieki dostepowi do
      tajnych ponoc hasel?

Skoro haslo malo tajne to podaje je publicznie "ludpracujacy".
      • anaiss Re: Kryminal 18.11.05, 10:11
        e, tam, nikt się nie włamuje, tylko poczta pewnie popsuta. Nic nowego.
        • bolizab Doniesienie o przestepstwie 18.11.05, 10:19
          Z grubej rury.

Listy na konto przychodza i wyswietla sie wiadomosc, ze jest ich iles tam. Po
          nacisnieciu "odbierz" znikaja bez sladu. Licznik "odebrane", "wyslane" itd
          zawsze stoi na zero.

Adresu nie uzywalem i nie uzywam, nikomu go nie podawalem wiec skad te listy?

Poniewaz listy znikaja wiec ewentualna korespondencja w sprawie wlamania na
          konto tez jest przejmowana przez "ktosia". Dlatego ewentualne tlumaczenia
          prosze upubliczniac w tym watku.

I jak ktos mogl sobie na moim koncie zalogowac sie i stworzyc wizytowke?

Sprawa ma powazniejszy wymiar. Bo kto gwarantuje, ze podobne zabawy nie
          odbywaly sie z innymi kontami?

• jabbur Re: Doniesienie o przestepstwie 18.11.05, 11:09
            Nie twórz teori spiskowej :)
            Listy mogą być chociażby reklamami z portalu, co do znikających listów
            - zastanów się czy kiedyś-gdzieś-dawno-temu jakiś program do poczty
            nie został skonfigurowany przez Ciebie tak aby zabierał listy z
            serwera.
            No i zmień hasło, które stało się publiczne ;)
            j/a
            • bolizab Nie pisz co ci sie wydaje 18.11.05, 11:40
              tylko odpowiedz na moje pytania zgodnie z faktami.

> Nie twórz teori spiskowej :)

To was jest kilku (bo do spisku trzeba dwojga)?

> Listy mogą być chociażby reklamami z portalu,

moga byc komunikatami z Marsa rownie dobrze, albo konto stalo sie ukrytym
              kanalem dla korespondencji al Kaidy z CIA, albo Jabbur sobie flirtuje z
              mezatkami, albo...

> co do znikających listów

ano wlasnie - nikt nie wie nic bo listy znikaja. Dla eksperymetu sam do siebie
              napisalem i tez bez sladu. Zostal wyslany ale liczniki nadal wskazuja 0.

Sprobuj sam, zamiast sie wymadrzac, leniu.

> - zastanów się czy kiedyś-gdzieś-dawno-temu jakiś program do poczty
              > nie został skonfigurowany przez Ciebie tak aby zabierał listy z
              > serwera.

Przeceniasz moje zdolnosci.

Raz, ze konta nie uzywalem az do dzisiaj (patrz wyzej). Wiec po co mialem
              konfigurowac?

Dwa, ze chetnie bym sie dowiedzial jak cos takiego zrobic? Wiesz to powiedz.

> No i zmień hasło, które stało się publiczne ;)

Hasla nie zmienie. Niech kazdy kto chce wejdzie na konto i naocznie sprawdzi.
              Wysle sobie list i sprobuje go odebrac np. Ostatnio bylo ich tam 4, potem 6,
              pozniej 5.

A skad sie wziela wizytowka? We snie ja zredagowalem? I to tak sprytnie, ze
              jeszcze kilkanascie uzytkownikow nia obdarzylem?

Tobie sie nie chcialo. Wiec do roboty. Zacznij od listy logowan!
              • bolizab Rabka tajemnicy udalo mi sie uchylic 18.11.05, 11:45
                Poczta przekirowana byla na adres:

madas1@gazeta.pl

Ktoz to taki?
                • bolizab I jeszcze nieco: 18.11.05, 11:50
                  ilosc logowan

792!
                  • bolizab I jeszcze nieco: 18.11.05, 11:56
                    bolizab@gazeta.pl ostatnie logowanie: 2005-11-18 11:20

A przeciez jestem zalogowany od 10:00 czy cos takiego. Kto sie wiec w
                    miedzyczasie zalogowal?

Jabbur wyslalem ci mejla. Dostales?

Przekierowanie wylaczylem, ale i tak listy sie nie pokazuja.
                    • jabbur Re: I jeszcze nieco: 18.11.05, 13:14
                      Z twoim kontem jest ogólnie coś nie tak
                      - według nas nie istniejesz :)

Zbierz wszystko razem i wyślij proszę do postmaster@gazeta.pl
                      j/a
                      • bolizab Jabbburrr - 18.11.05, 13:31
                        czy ty czytasz co pisze?

Jesli wysle moje zale i krzywdy do postmastera to tak jakbym je wyslal w
                        kosmos.

Nie bedzie listu wsrod wyslanych. Odpowiedzi tez nie dostane - bo zadne z
                        listow nie docieraja.

Dostales moj list?

Wiec jedyne miejsce, gdzie mozna sobie wymienic zdania na temat to ten watek.
                        Niech toastmaster wiec sie TU pofatyguje.

> - według nas nie istniejesz :)

Pacynki to w ogole byty udawane. Ale zeby az tak? Sprawdzilem i rzeczywiscie
                        brakuje nawet danych obligatoryjnych, bez ktorych nie mozna stworzyc konta. Ale
                        samo konto istnieje, przed chwila zmienilem haslo.

Powod? Moze taki, ze konto otworzylem w noc remontowa 2 lipca?

Widze, ze wspolna wizytowka zniknela. Ze wszystkich kont? A szkoda, bo te ktora
                        dostalem troche przerobilem.

I kim jest madas1 (czytaj wspak)? Ma konto? Czy tez nie istnieje? Mozesz smialo
                        podac jego dane, badz co badz sam ustawilem swoje konto tak, bym pod jego
                        adresem otrzymywal poczte! Wspolpracownik portalu? Czy czlowiek z miasta?
                        Szykujecie juz dla niego cele w podziemiach Czerskiej?

Czuje sie coraz bardziej jak ktorys z czubkow forumowych.

Jedyna korzysc, ze zajrzalem do wlasciwosci poczty i nauczylem sie ja
                        przekierowywac!
                        • Gość: bolizab teraz zalogowac sie juz nie moge IP: *.baf.bonnier.se 18.11.05, 14:08
                          • cover_wielki Re: teraz zalogowac sie juz nie moge 18.11.05, 23:40
                            no to Cię wyrolowali na cacy
                            • leje-sie Nie odpuszcze: 21.11.05, 10:24

Jako, ze bylem rowniez wlascicielem konta "bolizab" prosilbym o wyjasnienie:

1. Kto wlamal sie na moje konto i kim jest "madas1"?

2. Jakie kroki podjelo kierownictwo portalu, by podobna sytuacja nie mogla sie
                              powtorzyc?

3. Jakie gwarancje maja uczestnicy portalu, ze ich konta sa chronione przed
                              niepowolanym dostepem?

4. Czy pracownicy portalu moga wejsc na dowolne konto "od zaplecza"?
                              • Gość: nn Re: Nie odpuszcze: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 14:12
                                > 4. Czy pracownicy portalu moga wejsc na dowolne konto "od zaplecza"?

Moga. Tyle ze nie wynika to ze spiskowej teorii a z famego faktu ze
                                zarzadzaja poczta, ktora lezakuje na ich serwerach.
                      • patience Re: fascynujaca dyskusja 21.11.05, 15:44
                        Re: I jeszcze nieco:
                        Autor: jabbur ☺
                        Data: 18.11.05, 13:14
                        Z twoim kontem jest ogólnie coś nie tak
                        - według nas nie istniejesz :)

Dawaj IP madasa, jabbur. Zaraz sie czegos dowiemy;)
                        • leje-sie W chwili wysylania postu 21.11.05, 16:07
                          przez Jabbura jeszcze istnialem jako "bolizab". Zniknalem dopiero w chwile
                          pozniej i juz wcale nie istnialem (powtorzenie slowka "istnialem" zamierzone).

Historie tworzona retrospektywnie poznalismy juz w "1984".

Postmaster tez nie pofatygowal sie by mi odpowiedziec. Adminow jakby, qurva,
                          wymiotlo. Nawet czerwone ptaszki pozabierali.

A ja chce wiedziec, co za squrvysn uzywal sobie mojego konta do niewiadomych
                          celow, jaka poczta przez konto przeplywala, kim jest madas i jak sie do tego
                          ustosunkowuje portal gazeta.

Oraz czy pracownicy portalu wchodza sobie i wychodza z naszych kont jak im sie
                          podoba?

Na poczatek zycze sobie upublicznienia listy logowan (792 razy). No i
                          oczywiscie przywrocenia konta, bym znow mogl owocnie pacynkowac!

A - moze niech ktos na wszelki wypadek kopiuje tresc watku - bo ten tez lada
                          chwila moze zniknac.
                          • jabbur Re: W chwili wysylania postu 21.11.05, 16:29
                            Pracownicy portalu nie wchodzą na konta.
                            Spróbujemy to z informatykami wyjaśnić. Wygląda na to, że masz
                            dużego pecha
                            j/a
                            • leje-sie Re: W chwili wysylania postu 21.11.05, 16:34
                              jabbur napisał:

> Pracownicy portalu nie wchodzą na konta.

To kim jest madas1? IP poprosze. I kim jest osoba, ktora mogla swoja sygnaturka
                              obdarzyc kilka kont?

> Spróbujemy to z informatykami wyjaśnić.

Czas przyszly? Jeszcze nie zaczeliscie? Ktos portal kompromituje a wy sobie nic?

> Wygląda na to, że masz
                              > dużego pecha

Jestem, podobnie jak portal, ofiara przestepstwa. Dociera juz, czy jeszcze nie?
                              Mowienie o pechu swiadczy, ze nie!

> j/a
                              • jabbur Re: W chwili wysylania postu 21.11.05, 17:40
                                IP są tajne,
                                na sygnaturki jest pare sztuczek - można komuś zasugerować
                                zmianę bez wchodzenia na jego konto.
                                j/a
                                • leje-sie Poniewaz to ja jestem wlascicielem - zalozycielem 21.11.05, 17:44
                                  konta "bolizab" wiec mam prawo sie dowiedziec z jakich IP nadawalem.

Jak rowniez dowiedziec sie co za listy na konto przychodzily.

A wlasciwie dlaczego moje konto zostalo zablokowane/zlikwidowane?
                                  • jabbur Re: Poniewaz to ja jestem wlascicielem - zalozyci 21.11.05, 17:50
                                    Coś mi się przypomniało - ponad 700 logowań pojawiło Ci się
                                    po tym jak podałeś publicznie hasło i nie chciałeś go zmienić?
                                    j/a
                                    • patience Jabbur, leje-sie ma racje 21.11.05, 19:45
                                      Oprocz pkt 10 regulaminu poczty macie tez pkt 9 ktory stwierdza jasno i wyraznie
                                      ze leje-sie ponosi pelna odpowiedzialnosc za uzytkowanie konta. Ciag dalszy o
                                      udostepnianiu ip oraz logowan w tym przypadku nie obowiazuje, gdyz on prosi nie
                                      o cudze, a swoje konto. Ma do tego prawo z tytulu odpowiedzialnosci prawnej jaka
                                      ponosi za sposob wykorzystania tego konta. Mozesz sie spytac swoich prawnikow,
                                      powiedza to samo, ale duzo prosciej bedzie dotrzec do wlamywacza i spuscic mu
                                      kocowe. Dla wlamywacza zreszta tez lepsza kocowa niz policja.
                                    • leje-sie NIe odpuszcze 22.11.05, 09:05
                                      > Coś mi się przypomniało

To Ci sie zle przypomnialo. 792 logowan na moje konto OGOLEM od chwili
                                      zalozenia. To sa MOJE logowania - albo logowania przestepcy, ktorego portal
                                      gazeta chroni?

Pytania, na ktore nie odpowiedziales ni Ty ni postmaster sa coraz bardziej
                                      aktualne.

1. Dlaczego ktos zmienil haslo konta "bolizab" tak, ze jest ono dla mnie
                                      niedostepne? Domagam sie ponownego udostepnienia konta.

2. W jaki sposob ktos mogl dystrybuowac jedna i te sama wizytowke do wielu
                                      kont? W jaki sposob ktos mogl sie wlamac na wiele kont w portalu? Czy nie
                                      nasuwa sie podejrzenie, ze byl to pracownik portalu z dostepem do serwera? W
                                      jaki sposob mozna zmanipulowac serwer z zewnatrz i jakich umiejetnosci to
                                      wymaga?

3. Twoich odpowiedzi nie moge tlumaczyc inaczej niz jako proby zbagatelizowania
                                      przestepstwa i zwalenia odpowiedzialnosci na mnie. Kogo kryjesz?

4. Jako ofiara przestepstwa mam prawo zachowywac sie glupio i
                                      nieodpowiedzialnie. Ty nie. Moglbys przynajmniej udawac, ze starasz sie
                                      wyjasnic sprawe.
                                      • leje-sie Powtarzam pytania 25.11.05, 09:06
                                        1. Dlaczego ktos zmienil haslo konta "bolizab" tak, ze jest ono dla mnie
                                        niedostepne? Domagam sie ponownego udostepnienia konta.

2. W jaki sposob ktos mogl dystrybuowac jedna i te sama wizytowke do wielu
                                        kont? W jaki sposob ktos mogl sie wlamac na wiele kont w portalu? Czy nie
                                        nasuwa sie podejrzenie, ze byl to pracownik portalu z dostepem do serwera? W
                                        jaki sposob mozna zmanipulowac serwer z zewnatrz i jakich umiejetnosci to
                                        wymaga?

3. Twoich odpowiedzi nie moge tlumaczyc inaczej niz jako proby zbagatelizowania
                                        przestepstwa i zwalenia odpowiedzialnosci na mnie. Kogo kryjesz?
          • Gość: aa Re: Doniesienie o przestepstwie IP: *.acn.waw.pl 13.02.06, 08:15
            Masz rację. Doświadczyłem tego na własnej skórze. Co gorsze stało się to prawie
            przyczynkiem do rowodu.
          • Gość: aa Re: Doniesienie o przestepstwie IP: *.acn.waw.pl 13.02.06, 08:16
            Ten proceder dalej trwa,tzn. automatyczne przekierowania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka