application.developer 19.01.03, 22:57 Właśnie uruchomione, co 100 postów. Czekamy na uwagi. pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
eela Re: Stronicowanie watków 19.01.03, 23:07 Zauważyliśmy :-). Ale po co ta zmiana? Czasu nie zaoszczędzimy, bo i tak wszystkie strony muszą się najpierw załadować. Moim zdaniem nie jest to potrzebne. Wygodniejsze było przeglądanie listy z wątkami w jednej całości. Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 19.01.03, 23:41 > Zauważyliśmy :-). Ale po co ta zmiana? Czasu nie zaoszczędzimy, bo i tak > wszystkie strony muszą się najpierw załadować. Moim zdaniem nie jest to > potrzebne. Wygodniejsze było przeglądanie listy z wątkami w jednej całości. Masz stałe łącze? Pewnie masz i wówczas to wygodne, choć niestety z drugiej strony (serwera) nie do końca. Strony z > 100 wątków w wersji "pokaż wszystkie" ważą sporo (kod w kB). Ich otwarcie przez łącza modemowe trwa. Niestety również wysyłanie takich stron obciąża również serwer (co ma wpływ na szybkość działania portalu) dlatego musiało zostać wprowadzone stronicowanie. Link Zgłoś
gelatik_ _____________Ladownie jest znacznie dłuższe!______ 20.01.03, 20:36 Skrajny pryzkład: Ten watek ma ponad 1200 postów. Dochodzeenie do końca tego wątku, przez 12 oddzielnych stron, bierze ZNACZNIE dłużej niż ładowanie wszystkich na raz! www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=741459 Link Zgłoś
pollak Re: Stronicowanie watków 19.01.03, 23:07 application.developer napisał: > > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > Czekamy na uwagi. Jak to wyłączyć? Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 19.01.03, 23:20 Popieram Pollaka, jeśli już stronicowanie ma być, to opcjonalnie. I uwaga: czy nie możnaby otwierac wiadomości tylko na jednej stronie? Jest tekst: "otwórz wszystkie (1-100)", ale otwiera sie cały wątek. To chyba błąd? Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 19.01.03, 23:44 eela napisała: > Popieram Pollaka, jeśli już stronicowanie ma być, to opcjonalnie. I uwaga: > czy nie możnaby otwierac wiadomości tylko na jednej stronie? Jest > tekst: "otwórz wszystkie (1-100)", ale otwiera sie cały wątek. To chyba błąd? Nie można wyłączyć i raczej nie będzie można ze względu na serwery. Co do "1- 100" podaj gdzie masz taki problem bo sprawdzałem przed chwilą wątek, który ma ponad 450 postów i stronicuje się prawidłowo także w wersji "pokaż wszystkie". Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 00:16 To chyba złudzenie, ze zabiera mniej czasu i jest wygodne. Gdy włączy sie opcję pokaż wszystkie wiadomości, faktycznie pokazuje sie na ekranie 100 rozwinietych postów. Problem w tym, ze na ogół idzie się do ostatniego postu na koncu wątku. Więc żeby dojśc do np. 505 postu, musze i tak otwierac po kolei kolejne setki postów. To po co mi to? Jaki zysk? Poza tym czasami dyskusja toczy sie jednoczesnie w róznych setkach. Przy stronicowaniu tego się nie wyłapie. Nie wyobrażam sobie takiego łazenia od postu , powiedzmy na stronie pierwszej do tego na trzeciej. Moim zdaniem zmiana jest nieprzemyślana i bez opcjonalnego wyłączania jest do bani. Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 12:08 eela napisała: > To chyba złudzenie, ze zabiera mniej czasu i jest wygodne. > Gdy włączy sie opcję pokaż wszystkie wiadomości, faktycznie pokazuje sie na > ekranie 100 rozwinietych postów. Problem w tym, ze na ogół idzie się do > ostatniego postu na koncu wątku. Więc żeby dojśc do np. 505 postu, musze i > tak otwierac po kolei kolejne setki postów. To po co mi to? Jaki zysk? Poza > tym czasami dyskusja toczy sie jednoczesnie w róznych setkach. Przy > stronicowaniu tego się nie wyłapie. Nie wyobrażam sobie takiego łazenia od > postu , powiedzmy na stronie pierwszej do tego na trzeciej. Moim zdaniem > zmiana jest nieprzemyślana i bez opcjonalnego wyłączania jest do bani. Jak grochem w ścianę :-) A gdzie choćby odrobina zrozumienia, że ma to wpływ na pracę serwerów o czym pisałem? Masz rację, że niewygodne jest jest przejście w tej chwili ze strony 1-100 do wątków 401-500 przy wątku >= 500. Dodamy opcje szybkiego przejścia z każdej strony na dowolną stronę z setką poprzednich/kolejnych wątków. Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 13:36 Może i ma, rozumiem,ze masz na myśli otwieranie postów w setkach, a moze nie ma. Jeśli otwiera się wszystkie wiadomości w pierwszej setce, sa one nastepnie otwierane automatycznie we wszystkich kolejnych setkach, nawet jeśli nie mam ochoty oglądać. Inaczej jest tylko wtedy, gdy zaczyna sie otwierać od jakiejs strony wewnętrznej. W mechanizm szybkiego przechodzenia ze strony na strone nie wierzę! :-) to znaczy sam mechanizm może i bedzie, ale nie bedzie szybki. Już mi tu ktoś obiecywał szybkie przechodzenie w przypadku zmiany układu z drzewka na układ rosnący lub malejący.:-(. Jak na razie jest dobrze odżywionym żółwiem. Link Zgłoś
socoow Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 17:41 > Jak grochem w ścianę :-) A gdzie choćby odrobina zrozumienia, że ma to wpływ na pracę serwerów o czym pisałem? dzień dobry :) ja brutalnie a co mnie obchodzi praca serwerów?! ja chcę żeby mi było wygodnie i żeby było funkcjonalnie... pomysł się nie spodobał więc jeśli nie ma opcji wyłaczenia to należy to zlikwidowac Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 17:46 Chciałeś brutalnie. Pracę serwerów odczuwasz - otwiera Ci się strona albo nie. Cieszysz się, albo nie. W efekcie zaczyna obchodzić. Nie zlikwidujemy stronicowania, niewiele jest wątków których dotyczy choć są najciekawsze. Ale będziemy to jeszcze modyfikować. Pozdr. Link Zgłoś
greenblack To po cholerę prosicie o opinie?! 20.01.03, 18:46 tebe napisał: Nie zlikwidujemy stronicowania, > niewiele jest wątków których dotyczy choć są > najciekawsze. Ale będziemy to jeszcze modyfikować. Pozdr. Zaprzeczacie samym sobie - "nie dotyczy wielu wątków i ma ogromny wpływ na pracę serwerów." Może czas zainwestować w lepsze komputery? Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 19:14 Jeśli wątków długich jest niewiele, to po co stronicowanie? Serwer tego nie odczuje. Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 10:34 Napisałem: ale są najciekawsze = najczęściej czytane, najczęściej "odpowiadane". Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 19:16 Jeśli wątków długich jest niewiele, to po co stronicowanie? Serwer tego nie odczuje. I dlaczego stronicowanie nie może być opcjonalne? Już ja widze te modyfikacje.... Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 10:48 Nie wiem kiedy daliśmy Ci podstawy do powątpiewania w nasze modyfikacje. Czytamy uważnie wszystkie opinie i postaramy się tu znaleźć kompromis między wydajnością a prostotą użycia. Pozdrawiam TB Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 09:00 Modyfikacje będą, na pewno, ale trzeba będzie czekać. Dopiero teraz na stronie Wyszukiwarki pojawiła sie możliwość wyszukiwania na FoF, a prosiłam o to rok temu. Wtedy też zbierałeś opinie :-). W ogóle sama wyszukiwarka zaczęła się poprawiac dopiero teraz. Przypuszczam, że podobnie bedzie ze stronicowaniem. Problem jest nie w tym, ze stronicowanie zostało wprowadzone, tylko, że zostało narzucone wszystkim. Jedni są zadowoleni, dla innych jest to niewygodne. Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 11:35 Obiecuję dużo fajnych poprawek w tym roku. Z szukaniem po FoF było tak, że pojawiła się prosta możliwość zmian na tamtej stronie. I skorzystałem od razu. Czasem wiadomo, że trzeba coś zrobić ale niemoc... ;-) Pozdrawiam. Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 12:51 Ja niemoc rozumiem. Czekam cierpliwie na modyfikacje (tzn. opcję wyłączania :-)) Pozdrawiam wzajemnie Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 13:07 Tego - niestety - nie możemy zrobić jak się okazuje. Ułatwimy przejście do kolejnych podstron wątku. Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 16:30 Rozumiem, trudno, jak nie można to nie można :-) Link Zgłoś
eela Re: Ułatwianie przejść na strony 27.01.03, 09:19 Ostatnie zmiany są dobre, myślę o nowej opcji gdzie numery stron są rozdzielone pionowa kreską. Trzy sposoby przechodzenia do dalszych postów, to juz coś jest :-). Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 18:56 Kocham Cię Sokoliku :-). Wyjąłeś mi to wszystko spod klawiatury. Link Zgłoś
greenblack Nonsens 20.01.03, 09:27 dj napisał: : "otwórz wszystkie (1-100)", ale otwiera sie cały wątek. To chyba bł > ąd? > > Nie można wyłączyć i raczej nie będzie można ze względu na serwery. Co do "1- > 100" podaj gdzie masz taki problem bo sprawdzałem przed chwilą wątek, który ma > ponad 450 postów i stronicuje się prawidłowo także w wersji "pokaż wszystkie". Nie kłam. Trzeba otwierać każdą 100 osobno. Znowu wymyśliliście jakąś bzdurę dla modemowców. Link Zgłoś
bykk Re: Nonsens 20.01.03, 10:08 Ozcywiście,Eela,Pollak i inni mają rację,narobiliście zamieszanie a nie ulepszenie! hej! Link Zgłoś
chaladia Zmiana na gorsze 19.01.03, 23:40 Próbowałem na "kawie" Sloggiego (ponad 1000 postów). Nie chodzi nic szybicej, a co 100 postów przeładowuje się mniej-więcej tyle samo czasu, co otwiera. Jeśli to nie poprawia czegoś w funkcjonowaniu Forum jako całości, to może lepiej, by tego nie było? Link Zgłoś
dj Re: Zmiana na gorsze 19.01.03, 23:44 chaladia napisał: > Jeśli to nie poprawia czegoś w funkcjonowaniu Forum jako całości, to może > lepiej, by tego nie było? Poprawia, poprawia :) Link Zgłoś
GoĹÄ: Ludwika dj wloczysz sie po watkach a na Polonii jak bylo IP: proxy / *.cinfo.com.au 20.01.03, 00:18 tak jest:( Ludwika. Link Zgłoś
abc2001 Re: Stronicowanie watków 19.01.03, 23:51 Przy 200, 300 postach to nie ma znaczenia, ale przy tysiącu (jak w przytoczonym wyżej wątku, żmudne jest przechodzenie do ostatniej strony :(, można by to jakoś skrócić? pokazując na przykład strony ? Link Zgłoś
GoĹÄ: Ludwika Re: Stronicowanie watków IP: proxy / *.cinfo.com.au 20.01.03, 00:22 application.developer napisał: > > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > Czekamy na uwagi. > > pozdrawiam Jest super, bardzo mi sie podoba. Ludwika. Link Zgłoś
abc2001 Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 00:28 Gość portalu: Ludwika napisał(a): > > Jest super, bardzo mi sie podoba. > > Ludwika. nie jest super, wymuszają na nas wątki krótsze niż 100 postów, i może tu o to chodzi ? :((( Link Zgłoś
GoĹÄ: Ludwika Re: Stronicowanie watków IP: proxy / *.cinfo.com.au 20.01.03, 01:51 abc2001 napisała: > Gość portalu: Ludwika napisał(a): > > > > > Jest super, bardzo mi sie podoba. > > > > Ludwika. > > nie jest super, wymuszają na nas wątki krótsze niż 100 postów, i może tu o to > chodzi ? :((( To jest tak, jak Ci sie nie podoba to zmien forum .Nikt na Tobie niczego nie wymusza.Zrobili porzadek ,nie zlewa sie wszytko na kupe i latwiej otworzyc takie watki.Przekladasz karteczki ,jak w zeszycie . Ludwika z goracej Australii zanurzona po szyje w oceanie. Link Zgłoś
lilolu Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 03:15 Gość portalu: Ludwika napisał(a): > > Ludwika z goracej Australii zanurzona po szyje w oceanie. moze nareszcie sie utopisz hihihihihi Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 08:40 Gość portalu: Ludwika napisał(a): > To jest tak, jak Ci sie nie podoba to zmien forum .Nikt na Tobie niczego nie > wymusza.Zrobili porzadek ,nie zlewa sie wszytko na kupe i latwiej otworzyc > takie watki.Przekladasz karteczki ,jak w zeszycie . > Nie rozumiesz w czym rzecz. Dyskusja w długim wątku toczy się na kiku poziomach, przykładowo jednocześnie na stronie 1 i 3. I co? Będziesz tak chodzić od strony do strony? Poza tym, jak wychwycisz jednocześnie miejsca, gdzie wpisują się nowe posty? Zmiana jest do niczego.... Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 08:36 Odnoszę to samo wrażenie. Może zamiast stronicowania wydac zakaz tworzenia wątków dłuższych niz 100 postów:-(. Będzie prościej. Link Zgłoś
GoĹÄ: ktos Re: Stronicowanie watków IP: *.acn.pl 20.01.03, 14:06 eela napisała: > Odnoszę to samo wrażenie. Może zamiast stronicowania wydac zakaz tworzenia > wątków dłuższych niz 100 postów:-(. Nie mow takich rzeczy kobieto! Jeszcze to potraktuja powaznie... Link Zgłoś
hm` Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 11:29 Hm, jak na razie, pomysl sam w sobie mi sie nie podoba. Moze to jednak kwestia przyzwyczajenia, pozyjem uwidzim. pozdr. hm` Link Zgłoś
kropka. Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 18:41 Ostatnio forum snuło sie jak nie powiem co i w czym. Qrna! Wiedziałam, ze cos majstrują! Wiedziałam, że popsują!!! Już starożtni mówili: LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO! NKA, nauczcie się tego na pamięć, co? Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 19:51 kropka. napisała: > Ostatnio forum snuło sie jak nie powiem co i w czym. Qrna! mikolaj7 napisał: > co do odciazenia serwerow to ostatnio gazeta chodzi bardzo dobrze i jedyne > stopy sa spowodowane przez moje sdi. To ja już nic nie rozumiem :-) Obiecuję, że będzie _lepiej_ żebyśmy nawet mieli zrobić stronicowanie opcją, jeśli założycie komitet protestacyjny i zagrozicie obrzuceniem jajkami ;-) Na razie przetestujemy (mam nadzieję od jutra) opcję z dodaniem linków do szybszego przejścia pomiędzy stroną "1-100" a "401-500" bez potrzeby przechodzenia przez "201-300" i "301-400". I uwierzcie mi, że stronicowanie naprawdę przyśpiesza serwowanie stron Forum i działanie serwisu. Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 20:24 dj napisał: > Na > razie przetestujemy (mam nadzieję od jutra) opcję z dodaniem linków do > szybszego przejścia pomiędzy stroną "1-100" a "401-500" bez potrzeby > przechodzenia przez "201-300" i "301-400". I uwierzcie mi, że stronicowanie > naprawdę przyśpiesza serwowanie stron Forum i działanie serwisu. My sie chyba w ogóle nie rozumiemy :-(. Jesli jest tak, jak pisze Tebe, ze długich watków jest niewiele, to po cholerę stronicowanie??? Zaoszczędzi się niewiele. A druga rzecz jak wcześniej pisałam, dyskusja toczy się często w kilku miejscach jednocześnie. Jak mam wszystkie posty na jednej stronie, to od razu widzę, gdzie przybyły nowe. Na kilku stronach to ja bedę długo szukać tych nowych i o to mi głównie chodzi. Dlatego potrzebna jest opcja do wyłączenia. Jak Wy juz coś zmienicie... Link Zgłoś
gelatik_ Stronicowanie watków - NIE! 20.01.03, 21:31 I uwierzcie mi, że stronicowanie > naprawdę przyśpiesza serwowanie stron Forum i działanie serwisu. Na pewno NIE! www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=299&w=4325636&a=4336103 Link Zgłoś
gelatik_ ________________do DJ_____________________________ 21.01.03, 20:00 dj napisał: I uwierzcie mi, że stronicowanie > naprawdę przyśpiesza serwowanie stron Forum i działanie serwisu. Naprawdę w to wierzysz? www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=299&w=4325636&a=4347929 Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 19:17 ide sie pochlastac, to juz kolejna 'zmiana na lepsze', jakiej jestem swiadkiem w ciagu ostatnich dni i ktora doprowadza mnie do szalu !! btw. argumenty merytoryczne przytoczyla eela, co do odciazenia serwerow to ostatnio gazeta chodzi bardzo dobrze i jedyne stopy sa spowodowane przez moje sdi. Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 19:33 M7, pamietasz? Maas kiedyś nam obiecywała, że jesli stronicowanie bedzie, to tylko opcjonalnie. Poszukam potem tego wątku, bo wiem z jakiej okazji był załozony. Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 20:48 eela napisała: > M7, pamietasz? Maas kiedyś nam obiecywała, że jesli stronicowanie bedzie, to > tylko opcjonalnie. Poszukam potem tego wątku, bo wiem z jakiej okazji był > załozony. poszukaj;-) wiele nam juz obiecywali (np MNIE) :))) Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 10:57 Mikołaju, a to nie Ty kiedyś kombinowałeś, że forum prywatne do niczego się nie nada (razem z eelą bodajże). Może się mylę, ale z tego co wiem prowadzicie jedne z ciekawszych forów prywatnych. Stronicowanie jest potrzebne, nie jest jeszcze skończone, proszę się nie denerwować, bo obserwujemy co się dzieje ze forum i będziemy udostępniać niektóre opcje w zależności od tego czy się coś poprawi czy nie bardzo. Nikt chyba nie napisał, że nie będzie dodatkowych ustawień w moim forum? Cierpliwości. Przecież nie zależy nam, żebyście wszyscy sobie stąd poszli ;-) Wręcz przeciwnie. Link Zgłoś
greenblack Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 11:52 tebe napisał: > Stronicowanie jest potrzebne, nie jest jeszcze skończone, Czyli, jak zwykle polska prowizorka. proszę się nie > denerwować, bo obserwujemy co się dzieje ze forum i będziemy udostępniać > niektóre opcje w zależności od tego czy się coś poprawi czy nie bardzo. Na razie nic się nikomu nie poprawiło. > Nikt chyba nie napisał, że nie będzie dodatkowych ustawień w moim forum? Ja czekam na taką właśnie możliwość dopasowania ustawień do potrzeb. > Cierpliwości. Przecież nie zależy nam, żebyście wszyscy sobie stąd poszli ;-) > Wręcz przeciwnie. To dobrze:P Link Zgłoś
tebe Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 11:57 Mógłbym powiedzieć typowo polskie marudzenie. Ale gdzie bym tam śmiał ;-) Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 16:25 tebe napisał: > Mikołaju, a to nie Ty kiedyś kombinowałeś, że forum prywatne do niczego się nie > > nada (razem z eelą bodajże). Może się mylę, ale z tego co wiem prowadzicie > jedne z ciekawszych forów prywatnych. A i owszem, we dwoje mieliśmy takie zdanie :-). Nie mówię, ze stronicowanie jest złe - złe jest narzucanie wszystkim podziału. Niektóre fora mają swoją specyfikę i maja pewne bardzo długie watki, gdzie dyskutuje się w kilku akapitach jednocześnie. Podział na strony to uniemożliwi, bo nie będzie przeciez wiadomo, na których stronach ta dyskusja trwa. Dlatego powinna byc opcja wyłączania. O Boże, ile razy mozna to tłumaczyć :-(. > Nikt chyba nie napisał, że nie będzie dodatkowych ustawień w moim forum? > Cierpliwości. Przecież nie zależy nam, żebyście wszyscy sobie stąd poszli ;-) > Wręcz przeciwnie. DJ napisał, ze nie bedzie stronicowania opcjonalnego. Wyżej jest jego wypowiedż, nad postem z grochem o ścianę :-) Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 18:40 eela napisała: > DJ napisał, ze nie bedzie stronicowania opcjonalnego. Wyżej jest jego > wypowiedż, nad postem z grochem o ścianę :-) ... a później napisał coś o rzucaniu jajkami i tym, że może jednak będzie ;-) Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 09:05 dj napisał: > > ... a później napisał coś o rzucaniu jajkami i tym, że może jednak będzie ;-) Piszesz to z akcentem na BĘDZIE? ;-) Komitet zawsze możemy zawiązać... Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 19:32 tebe napisał: > Mikołaju, a to nie Ty kiedyś kombinowałeś, że forum prywatne do niczego się nie > > nada (razem z eelą bodajże). bardzo mozliwe, kiedys narzekalem na wiele rzeczy;-) Może się mylę, ale z tego co wiem prowadzicie > jedne z ciekawszych forów prywatnych. nie jestem zalozycielem zadnego forum prywatnego, hy hy :)) ale masz racje, fora prywatne przynajmniej w kilku przypadkach spelnily bardzo dobra role. > Stronicowanie jest potrzebne, nie jest jeszcze skończone, proszę się nie > denerwować, bo obserwujemy co się dzieje ze forum i będziemy udostępniać > niektóre opcje w zależności od tego czy się coś poprawi czy nie bardzo. > Nikt chyba nie napisał, że nie będzie dodatkowych ustawień w moim forum? dj pisal, ale teraz sie wymiguje.. zreszta jezeli ludzie zaczna to masowo wylaczac to wtedy Wasza praca pojdzie po prostu na marne... > Cierpliwości. Przecież nie zależy nam, żebyście wszyscy sobie stąd poszli ;-) > Wręcz przeciwnie. Link Zgłoś
GoĹÄ: babariba Re: Stronicowanie watków IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 20.01.03, 20:29 application.developer napisał: > > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > Czekamy na uwagi. > > pozdrawiam ****************************************** bez sensu, wejście w każdą kolejna stronę trwa tyle, co otwarcie kolejnego postu, a potem jeszcze raz. Wcześniej wystarczyło "pociągnąć" linijkę... Admin zrób porządek na "AKTUALNOŚCIACH" - spamer grasuje Pozdrawiam Link Zgłoś
gelatik_ Moje zdanie i prosba: 20.01.03, 20:50 Z punktu widzenia Admina rozumie dlaczego zmiana ta została wprowadzona. Ale ja jestem uczestnikiem forum i dla mnie jest to zupełnie bezsensowne. Otwieranie oddzielnych stron na pewno bierze znacznie dłużej niż otwieranie wszystkich postów na jednej stronie. Poza tym jest znacznie łatwiej wizualnie dostrzegać nowe posty umieszczone na jednej stronie niż przeglądanie 3 czy 4 stron. A co z wątkami które są bardzo długie? Dojście do końca takiego wątku wymaga ładowanie paru pojedynczych stron. Dla mnie jest to bezsensowne i naprawdę zniechęca mnie to do używania tego forum. Błagam o zaniechanie tego “UDOGODNIENIA” pzdr Link Zgłoś
gelatik_ ___________Postęp czyli 4 kroki do tyłu:-( 20.01.03, 21:04 Właśnie sprawdziłem ile czasu zmarnuję żeby dojść do końca wątku AQUANET który ma 1262 postów. Przed zmianą, otwarcie całego wątku brało jakieś 15 sekund. (dodam że ja mam niesamowicie szybkie połączenie kablowe, (Cable TV)). A teraz wyniki testu. Przed chwilą, strona po stronie, spędziłem 2 minuty i 50 sekund w poszukiwaniu końca tego wątku. Nawet nie chcę pomyśleć ile to weźmie na normalnym telefonicznym połączeniu. Zapewniam was że to nie jest postęp! Link Zgłoś
gelatik_ Postęp czyli 4 kroki do tyłu. Cz.II 21.01.03, 19:55 gelatik_ napisała: > > Właśnie sprawdziłem ile czasu zmarnuję żeby dojść do końca wątku AQUANET który > ma 1262 postów. > Przed zmianą, otwarcie całego wątku brało jakieś 15 sekund. (dodam że ja mam > niesamowicie szybkie połączenie kablowe, (Cable TV)). > A teraz wyniki testu. Przed chwilą, strona po stronie, spędziłem 2 minuty i 50 Wlasnie sprawdzilem na polaczeniu telefonicznym,(modem 65k), 4 minuty i 10 sekund. Czy naprawde myslicie ze to jest postep??? 10 krokow do tytlu! > sekund w poszukiwaniu końca tego wątku. Nawet nie chcę pomyśleć ile to weźmie > na normalnym telefonicznym połączeniu. > Zapewniam was że to nie jest postęp! Link Zgłoś
dj Re: Postęp czyli 4 kroki do tyłu. Cz.II 23.01.03, 01:20 gelatik_ napisała: > Wlasnie sprawdzilem na polaczeniu telefonicznym,(modem 65k), 4 minuty i 10 > sekund. Czy naprawde myslicie ze to jest postep??? 10 krokow do tytlu! No szkoda, że nie możesz sprawdzić ile czasu i czy w ogóle otworzyłby się wątek z 1200 postami na tym połączeniu jeszcze do tego w wersji "pokaż wszystkie". Zapewniam: _nie otworzyłby się w ogóle_ Link Zgłoś
gelatik_ Re: Postęp czyli 4 kroki do tyłu. Cz.II 23.01.03, 20:32 dj napisał: > gelatik_ napisała: > > > Wlasnie sprawdzilem na polaczeniu telefonicznym,(modem 65k), 4 minuty i 10 > > > sekund. Czy naprawde myslicie ze to jest postep??? 10 krokow do tytlu! > > No szkoda, że nie możesz sprawdzić ile czasu i czy w ogóle otworzyłby się wątek > > z 1200 postami na tym połączeniu jeszcze do tego w wersji "pokaż wszystkie". > Zapewniam: _nie otworzyłby się w ogóle_ Sprawdzalem i to nie raz. Zawsze sie otwieral ale nigdy tak dlugo. Zapewniam ze to nie postemp. Z jakiego powodu mialbym to wymyslac? Jesli uda sie cos polepszyc to nikt nie bedzie maial nic przeciwko temu. pzdr Link Zgłoś
dj Re: ___________Postęp czyli 4 kroki do tyłu:-( 23.01.03, 01:18 gelatik_ napisała: > Przed zmianą, otwarcie całego wątku brało jakieś 15 sekund. (dodam że ja mam > niesamowicie szybkie połączenie kablowe, (Cable TV)). No brawo. A ja mam dajmy na to modem i mi się ten wątek w ogóle nie otworzył, bo zrobił się time out serwera wynikający wcale nie z tego, że serwer wolno wysyłał stronę tylko dlatego, że mój modem w krótkim czasie nie był w stanie odebrać z serwera strony która ma zapewne ok. 1 MB. A wiesz ile ludzi _nie ma_ "niesamowicie szybkiego połączenia kablowego" ? Empatii trochę :-) > A teraz wyniki testu. Przed chwilą, strona po stronie, spędziłem 2 minuty i > 50 sekund w poszukiwaniu końca tego wątku. Nawet nie chcę pomyśleć ile to > weźmie na normalnym telefonicznym połączeniu. Zapewniam was że to nie jest > postęp! Ok, umówmy się że to nie jest postęp z punktu widzenia użytkownika "niesamowicie szybkiego połączenia kablowego". Z punktu widzenia wydajności serwerów i tych, którzy mają wolniejsze łączą _jest_. Wkrótce będzie można przejść jednym kliknięciem na dowolną stronę wątku stronicowanego i ten czas o którym piszesz wyżej się skróci. Link Zgłoś
gelatik_ Re: ___________Postęp czyli 4 kroki do tyłu:-( 23.01.03, 20:38 dj napisał: > gelatik_ napisała: > > > Przed zmianą, otwarcie całego wątku brało jakieś 15 sekund. (dodam że ja m > am > > niesamowicie szybkie połączenie kablowe, (Cable TV)). > > No brawo. A ja mam dajmy na to modem i mi się ten wątek w ogóle nie otworzył, > bo zrobił się time out serwera wynikający wcale nie z tego, że serwer wolno > wysyłał stronę tylko dlatego, że mój modem w krótkim czasie nie był w stanie > odebrać z serwera strony która ma zapewne ok. 1 MB. A wiesz ile ludzi _nie > ma_ "niesamowicie szybkiego połączenia kablowego" ? Empatii trochę :-) > > > A teraz wyniki testu. Przed chwilą, strona po stronie, spędziłem 2 minuty > i > > 50 sekund w poszukiwaniu końca tego wątku. Nawet nie chcę pomyśleć ile to > > weźmie na normalnym telefonicznym połączeniu. Zapewniam was że to nie jest > > postęp! > > Ok, umówmy się że to nie jest postęp z punktu widzenia > użytkownika "niesamowicie szybkiego połączenia kablowego". Z punktu widzenia > wydajności serwerów i tych, którzy mają wolniejsze łączą _jest_. Wkrótce będzie > > można przejść jednym kliknięciem na dowolną stronę wątku stronicowanego i ten > czas o którym piszesz wyżej się skróci. Nie pisze z Polski i nie mam pojecia o polskich modemach ale sam uzywam dwa rozne polaczenia. Kablowy i telefoniczny. Telefoniczny modem ktory ma tylko 56k nigdy nie mial zadnego klopotu z otwieraniem tego watku ktory naprawde laduje sie teraz ZNACZNIE dluzej, mowimy o minutach! Link Zgłoś
sceptyk A ja Was po prostu kocham, Admini 20.01.03, 20:53 A wiecie dlaczego? Bo mi lata mlodosci przypominacie. Komuna tak samo jak Wy co pewien czas 'konsultowala' sie ze spoleczenstwem. Dyskusje organizowali, a jakze (choc tylko dla wybranych). Poczym jak juz sie ludziska nadyskutowali, to czerwoni robili albo zupelnie cos innego, o czym w ogole mowy nawet nie bylo, albo wybierali rozwiazanie przeciwko ktorym ludzie (nawet ci dopuszczeni do glosu) sie wypowiadali. Pare miesiecy temu byla tu zacieta wymiana pogladow na temat opcji cytowania. Przez Adminow zreszta zainicjowana. Nagadalismy sie, ze hey. Agumentow padly dziesiatki. A jaki tego efekt? Wprowadzono 'stronicowanie'. Ech, lza wzruszenia sie w oku kreci... sciskam Was, moi Admini sceptyk Link Zgłoś
mikolaj7 Re: A ja Was po prostu kocham, Admini 20.01.03, 20:56 o stronicowaniu tez byla kiedys (pewnie jeszcze a tzw. starego forum) mowa, podobnie jak o tym, zeby goscie nie mogli pisac i wielu innych rzeczach, ktore nas predzej, czy pozniej czekaja;-) Link Zgłoś
dj Re: A ja Was po prostu kocham, Admini 23.01.03, 01:22 mikolaj7 napisał: > o stronicowaniu tez byla kiedys (pewnie jeszcze a tzw. > starego forum) mowa, podobnie jak o tym, zeby goscie nie > mogli pisac i wielu innych rzeczach, ktore nas predzej, czy > pozniej czekaja;-) Gorzej. Goście nie będą mogli cytować ;-) Link Zgłoś
expere_mentalny .......TYLKO DLA MICHnika 20.01.03, 21:06 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=299&w=4335454&a=4335696 Link Zgłoś
kropka. Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 22:38 ja nie rozumiem. Ja już kiedyś o to pytałam: Czy Admini są masochistami? Czy masochizm jest warunkiem koniecznym do bycia adminem? Przecież doskonale wiecie, co sie będzie działo po kolejnej "poprawce". Czy Wam nerwosol na koszt firmy w cysternach przywożą? To umówmy się: przed następnymi zmianami uprzedźcie pare dni wcześniej. My też zaopatrzymy się w walerianę (każdy forumowicz po beczułce) i będziemy testować. O.K.? Otwierałam własnie watek surrealistyczny w Łodzi. Zrezygnowałam po 10 minutach. Dj, podrzuć trochę tego nerwosolku, bo nie zasnę, albo mi się przyśnią watki stronicowane! No, nie żałuj. Co takie malutkie? 20 litrów minimum poproszę! Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 23:05 kropka. napisała: > ja nie rozumiem. Ja już kiedyś o to pytałam: Czy Admini są masochistami? Czy > masochizm jest warunkiem koniecznym do bycia adminem? Przecież doskonale > wiecie, co sie będzie działo po kolejnej "poprawce". Czy Wam nerwosol na koszt > firmy w cysternach przywożą? To umówmy się: przed następnymi zmianami > uprzedźcie pare dni wcześniej. My też zaopatrzymy się w walerianę (każdy > forumowicz po beczułce) i będziemy testować. O.K.? > Otwierałam własnie watek surrealistyczny w Łodzi. Zrezygnowałam po 10 minutach. > Dj, podrzuć trochę tego nerwosolku, bo nie zasnę, albo mi się przyśnią watki > stronicowane! No, nie żałuj. Co takie malutkie? 20 litrów minimum poproszę! na dowolna strone watku mozesz chyba przeskoczyc recznie. po prostu na koncu adresu zamiast 'strona=0' wpisz 'strona=x', gdzie x jest ta setka, ktorej szukasz minus 1 :) nie probowalem, bo nie chce mi sie otwierac dlugich watkow, ale wydaje mi sie, ze tak jest. Link Zgłoś
gelatik_ Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 23:33 mikolaj7 napisał: > kropka. napisała: > > > ja nie rozumiem. Ja już kiedyś o to pytałam: Czy Admini są masochistami? C > zy > > masochizm jest warunkiem koniecznym do bycia adminem? Przecież doskonale > > wiecie, co sie będzie działo po kolejnej "poprawce". Czy Wam nerwosol na k > oszt > > firmy w cysternach przywożą? To umówmy się: przed następnymi zmianami > > uprzedźcie pare dni wcześniej. My też zaopatrzymy się w walerianę (każdy > > forumowicz po beczułce) i będziemy testować. O.K.? > > Otwierałam własnie watek surrealistyczny w Łodzi. Zrezygnowałam po 10 minu > tach. > > Dj, podrzuć trochę tego nerwosolku, bo nie zasnę, albo mi się przyśnią wat > ki > > stronicowane! No, nie żałuj. Co takie malutkie? 20 litrów minimum poproszę > ! > > na dowolna strone watku mozesz chyba przeskoczyc > recznie. po prostu na koncu adresu zamiast 'strona=0' wpisz > 'strona=x', gdzie x jest ta setka, ktorej szukasz minus 1 :) > > nie probowalem, bo nie chce mi sie otwierac dlugich > watkow, ale wydaje mi sie, ze tak jest. No nie wiem? Oto link do pierwszego postu w watku ktory ma ich pond 1200: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=741459 Gdzie to wpisywać? > Link Zgłoś
mikolaj7 Re: Stronicowanie watków 20.01.03, 23:41 > > No nie wiem? Oto link do pierwszego postu w watku ktory ma ich pond 1200: > > <a href="www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=741459"tar > get="_blank">www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=741459</a> > Gdzie to wpisywać? no niestety nie dziala.. trzeba by znac dokladne linki do postow 'granicznych'. myslalem po prostu, ze zrobili to latwiej;-) Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 02:30 mikolaj7 napisał: > no niestety nie dziala.. trzeba by znac dokladne linki do > postow 'granicznych'. myslalem po prostu, ze zrobili to > latwiej;-) Zrobią łatwiej, zrobią :) Link Zgłoś
kropka. Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 13:53 dj napisał: > Zrobią łatwiej, zrobią :) zanim zrobią, to nam nerwy rozszarpią jak te kruki, wrony Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 23.01.03, 01:12 kropka. napisała: > > Zrobią łatwiej, zrobią :) > zanim zrobią, to nam nerwy rozszarpią jak te kruki, wrony Niniejszym przepraszają :) Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz Re: Stronicowanie watków IP: 213.31.220.* 21.01.03, 11:55 Bez sensu! Kupcie nowe serwery. A jak juz musicie, to moze stronicowanie otwiraloby sie od ostatniego postu a nie pierwszego?! Link Zgłoś
dj Re: Stronicowanie watków 23.01.03, 01:26 Gość portalu: Mariusz napisał(a): > Bez sensu! Kupcie nowe serwery. A jak juz musicie, to moze stronicowanie > otwiraloby sie od ostatniego postu a nie pierwszego?! Nowe serwery nic by nie dały. Możesz mi pokazać jakiekolwiek forum gdziekolwiek na świecie, które daje Ci możliwość wyświetlenia na jednej stronie wątku o 1000 postów do tego jeszcze w wersji rozwiniętej (z treścią) ? Jak mi pokażesz takie forum to stronicowanie będzie opcją (ops, będę musiał przekonać technologię :) Link Zgłoś
oxycort Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 18:37 Dzielne zuchy! Tylko mój obiekt cichych westchnień (mój cichy obiekt westchnień?) - Maas, coś nie udziela się w dyskusji. Pewnie siedzi i knuje :) Pozdrawiam ciepło Ich Troje, choć samo stronicowanie osobiście raczej mi wadzi niż pomaga. Ale tak lubię patrzeć jak się uwijają. :) Przepraszam, że nic nie wnoszę do dyskusji, ja tylko po cichu liczę, że Maas się odezwie. Tylko do mnie ;) ~~ ox Link Zgłoś
maas Re: Stronicowanie watków 22.01.03, 15:53 Witam i pozdrawiam :-) Sie nie odzywam, bo stronicowanie to dzialka DJa i Tebe. Na pewno pomaga nam bardzo w odciazeniu serwerow. Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 22.01.03, 16:16 A czy wiadomo, w jakim procencie serwer jest odciążony? Bo tam wyżej DJ mówił, że dużych wątków jest mało. Link Zgłoś
oxycort Re: Stronicowanie watków 22.01.03, 23:55 Widzieliście? Własnoręcznie mi odpisała! Mmmm... :) Ach te śmiałe równe litery... Urocze. Biegnę wydrukować. Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, lecz serwera obciążać nie śmiałem. Do północy przeto czekałem, (wtedy obciążenie jakby mniejszym mi się jawi), albowiem pracy przydawać Wam nie chciałem :) Pozostający w nieustającym szacunku ~~ ox Link Zgłoś
aankaa Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 19:16 > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > Czekamy na uwagi. a jak się forumowiczom nie podoba - pilnować żeby wątki nie miały więcej jak 100 postów :)) (i cała afera ze stronicowaniem będzie nieaktualna) Link Zgłoś
kropka. Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 19:58 no co Ty, zmienią na 50. Jak już namącili, to jakiś pożytek musi być Link Zgłoś
aankaa Re: Stronicowanie watków 21.01.03, 20:20 10 postów i koniec w ten sposób wątków tysiące... Link Zgłoś
reptar Re: Stronicowanie watków 22.01.03, 15:45 Potrafiliście to stronicowanie zrobić i wszyscy widzieli. A potraficie teraz zrobić, żeby było tak jak przedtem? Link Zgłoś
sceptyk Pomysl mariusza jest bardzo dobry 22.01.03, 17:44 Mariusz napisal: (...) A jak juz musicie, to moze stronicowanie otwieraloby sie od ostatniego postu a nie pierwszego?! ---------------------------------- Przeciez to jest naprawde jedyny inteligentny pomysl w tym watku. Nie zaprzepascie tej idei, mimo zescie uparciuchy, Admini. sc-k Link Zgłoś
dj Re: Pomysl mariusza jest bardzo dobry 23.01.03, 01:05 sceptyk napisał: > Mariusz napisal: > (...) A jak juz musicie, to moze stronicowanie > otwieraloby sie od ostatniego postu a nie pierwszego?! Pomysł ciekawy, ale... pamiętaj, że są osoby które nie czytają danego wątku od czasu gdy się zaczął tylko wchodzą np. pierwszy raz gdy ma już 500 postów. Jaki sens ma dawanie takiej osobie od razu na start strony 401-500? > Przeciez to jest naprawde jedyny inteligentny pomysl w tym watku. Nie > zaprzepascie tej idei, mimo zescie uparciuchy, Admini. Proszę by ideę jednak przemyśleć :-) Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz Re: Pomysl mariusza jest bardzo dobry IP: 213.31.220.* 23.01.03, 16:14 W wiekszosci jednak przypadkow watek wydluza sie dzieki jego STALYM bywalca a ci nie maja ochoty czytac za kazdym razem swoich wypowiedzi sprzed np.roku. Ja osobiscie uczestnicze w watku Wersal Podlaski na forum Nie daj sie developerowi. Teraz jednak watek ten podupada a przeciez stanowil zrodlo wymiany naprawde waznych informacji. Sprobujcie moja wersje i zobaczymy, czy jest skuteczna-wowczas watek powinien wrocic na pierwsze pozycje. Link Zgłoś
tebe Re: Pomysl mariusza jest bardzo dobry 23.01.03, 16:44 W Moim Forum jest opcja pozwalająca na zmianę sortowania postów w wątku na "od najnowszego". Link Zgłoś
sceptyk Ten pomysl jest coraz lepszy 23.01.03, 16:51 didzeju, ja sie przewaznie wypowiadam we wlasnym imieniu i egoistycznym interesie. 1. Takie tez egoistyczne pobudki powodowaly mna, kiedy prosilem aby uniemozliwic wpisywanie sie gosci pod zarejestrowanymi nickami. Olaliscie te prosbe w pelni, choc w miedzyczasie wprowadziliscie 100 usprawnien, prawdopodobnie o wiele trudniejszych technicznie. Tak na marginesie, ktos mi powiedzial, ze w jednym z niedawnych wydan gazety, czy dodatku do gazety, przytoczona zostala dyskusja z Forum. M.in. sceptyk sie wypowiadal, ale to nie ja, tylko jakis oszust przez Was, Admini, zachecony mozliwosciami oszukiwania. Jesli nick 'dziunia' nie ma nic przeciw temu, aby byla podrabiana, to OK. Ja myslalem (naiwnie), ze swego nicka (i reputacje) uda mi sie ochronic. Z Adminow pomoca. 2. Po raz drugi zabralem glos jesli chodzi o usprawnienie forum na temat opcji cytowania. I naprawde nie interesuja mnie potrzeby innych, bo nie jestem w stanie ich poznac. Sila rzeczy jestem wiec egoista. Dla mnie opcja cytowanie i jej nagminne, bezmyslne i niekontrolowane uzywanie przez rzesze forumowiczow jest tylko i wylacznie zrodlem marnowania mego czasu i irytacji z tym zwiazanej. Byc moze jednak, ze 'dziunia' ma wiecej czasu ode mnie i jej to jest obojetne. 3. Poniewaz sie nie zmieniam i jestem nadal egoista, to chce ponownie stwierdzic, ze propozycja Mariusza, aby watki-dlugasy otwieraly sie od konca jest doskonala z mego punktu widzenia. Jesli dyskutuje w watku, to mnie interesuje co powiedzieli polemisci w odpowiedzi na moja opinie, badz na opinie innych. W 97.5% przypadkow nowe wypowiedzi nastepuja na koncu watkow. Wyjasniam, ze z zasady nie otwieram 'zapoznawczo' watkow bardzo dlugich, ktorych nie znam. Brak czasu. Jesli jednak sa takie osoby, ktore sie pojawiaja na Forum, aby sobie przeczytac 500-wpisowy watek o czyms tam, to oni musza stanowic zdecydowana mniejszosc. Sadze, ze wiekszosc forumowiczow sledzi dyskusje na biezaco. Chcialbym, zakonczyc stwierdzeniem, ze pisanie jest czynnoscia meczaca (przynajmniej dla mnie) i w zwiazku z tym ADMINI powinni starac sie ulatwiac nam ten trudny proces, a nie utrudniac, zaslaniajac sie dobrem przygodnych czytelnikow, ktorzy raz na miesiac zechca sobie otworzyc i przeczytac caly watek-tasiemiec. I musza zrobic to bardzo szybko. Choc nie wiem dlaczego. Ja, aby sie dopisac (badz nawet sledzic dyskusje), musze otwierac coraz to nowe rozdzialy i marnowac czas, natomiast jak 'dziunia' zechce sobie pewnego dnia poczytac, to ma wszystko podane na talerzu. 4. Najlepszym rozwiazaniem byloby oczywiscie, gdyby kazdy uzytkownik mogl zadecydowac, czy otwierajac watek chce sie znalezc na koncu, na poczatku, czy tez w srodku. Jak umiecie, to zrobcie tak. Mysle, ze w podobnej sytuacji jak moja, moze byc wiele innych nickow na Forum. Zastanowcie sie, czy faworyzujecie wlasciwa strone. Oczywiscie zadne z rozwiazan nie jest w stanie zadowolic wszystkich. Trzeba zatem wybierac takie, ktore wydaja sie najbardziej logiczne i ulatwiaja zycie rozumnej wiekszosci. Inaczej, bedziecie zdazac sladem TV, gdzie im glupiej, tym lepiej. sc-k Link Zgłoś
tebe Re: Ten pomysl jest coraz lepszy 23.01.03, 18:15 Z sześć minut przed Tobą napisałem, że jest taka opcja (i gdzie). Co do ochorny nicków, to chronimy tylko loginy. Z papierowym cytatem w sumie masz rację, zastanowimy się co z tym zrobić. A wogóle to nie wyglądasz na gościa, który nie lubi pisać. Zwłaszcza po tym poście. Aha, z cytowaniem w ciągu tego półrocza powinniśmy zrobić porządek. Pozdrawiam. Link Zgłoś
GoĹÄ: ktos do Sceptyka i Tebe o cytowaniu IP: *.acn.pl 23.01.03, 21:55 Dobrze jest teraz i tego nie ruszac! Dlaczego? Po prostu dlatego, ze jesli forumowiczom stare cytaty nie przeszkadzaja (a przeciez nie przeszkadzaja, bo w przeciwnym razie by je kasowali), to nie powodu, zeby utrudniac zycie tym, ktorzy bez cytatow nie moga zyc (a "robienie pozadku", jak adminow znam, do tego sie wlasnie sprowadzi). A Sceptyk, moze ignorowac zasmiecone starymi cytatami posty. Niech inni tez ignoruja, to sprawa sama sie rozwiaze. A jak inni ignorowac nie chca, to znaczy ze im to nie przeszkadza. Link Zgłoś
tebe Re: do Sceptyka i Tebe o cytowaniu 24.01.03, 10:42 Teraz, gdy nie cytujesz, nie widzisz treści postu na który odpowiadasz. Dlatego wiele osób używa opcji z cytowaniem. I nie zawsze zostawiają tylko fragment, do którego się odnoszą. Cytaty... zwiększają długość wątku. Wielokrotnie powtórzone wypowiedzi niewiele wnoszą nowego a powodują że użytkownicy muszą ściągać a my serwować więcej danych. Nie zrezygnujemy całkowicie z cytowania, to pewne. Ale je 1. troszeczkę utrudnić 2. np. pokazywać na ekranie odpowiedzi treść postu na który się odpowiada - pod oknem odpowiedzi, żeby było łatwiej (to dopiero propozycja). Zauważ jeszcze taki szczegół: opcja odpowiedz cytując jest... łatwiej dostępna - jest niżej a więc bliżej końca postu. Niektórym jest łatwiej do niej sięgnąć. T Link Zgłoś
GoĹÄ: ktos Re: do Sceptyka i Tebe o cytowaniu IP: *.acn.pl 24.01.03, 11:59 tebe napisał: > pokazywać na ekranie odpowiedzi treść postu na który się odpowiada > - pod oknem odpowiedzi, żeby było łatwiej (to dopiero propozycja). Dobra propozycja, jestem za (tylko moze nie pod, a nad oknem odpowiedzi). > opcja odpowiedz cytując jest... łatwiej dostępna - jest niżej a > więc bliżej końca postu. Jesli utrudnienie ma polegac na tym, ze link do cytowania ma byc gdzies bardziej z boku i mniej sie rzucac w oczy, to tez jestem za. Link Zgłoś
tebe Re: do Sceptyka i Tebe o cytowaniu 24.01.03, 12:45 Niby nad jest naturalnie ale wtedy dramatycznie zmieniamy dzisiejszy wygląd. A tego nie chcemy robić. Pod załatwia obie sprawy. Link Zgłoś
sceptyk Nadmieniam, a przy okazji wyjasniam 24.01.03, 22:24 Nadmieniam, ze Forum tworza nie czytelnicy, ale pisarze (i pisarki). Jesli nie bedziecie nas sluchac i tym samym zniechecicie nas do pisania roznymi trudnosciami i 'pomyslami', to wtedy jakby nawet 100 000 000 000 biernych wizyt mialo miejsce i dwa razy tyle wscibskich oczu (dla uproszczenia wywodu pomijam jednookich) tu myszkowalo, to Forum z tego sie nie powiekszy. Ani nie ulepszy. Tylko my, PISARZE, jestesmy elementem decydujacym o tekstowej jakosci tej wirtualnej agory. I jej atrakcyjnosci. Zas jak Forum siadzie, to Was zwolnia. A zatem, Bogiem a prawda, w jakiejs tam czesci Wasz byt (Michnikowy) zalezy od mojego samopoczucia. Prosze zatem dbac o moje samopoczucie. Wracajac zas do odpowiedzi Tebe, chcialbym wyjasnic, ze nie stwierdzilem, ze nie lubie pisac. Bo lubie. Napisalem jedynie, ze mnie to meczy. Pisanie zreszta nie jest wyjatkiem. Istnieja inne czynnosci, choc meczace, lecz przyjemne. Wymienie tu, przykladowo, sport i ('wiadomosc zostala usunieta ze wzgledu na zlamanie prawa lub regulaminu')* sc-k * Chcialem napisac sXeXkXsX, ale Admino-system nie pozwolil. Link Zgłoś
GoĹÄ: , Re: do adminow. IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 25.01.03, 20:52 Z zainteresowaniem zagladnalem do tego watku. Cytowanie to wielki problem. Kazdy moze sobie otworzyc okno odpowiedzi osobno ale nikt tego nie robi. Ponadto jak sie czlek pomyli i kliknie nie tam gdzie trzeba to nie chce sie ponownie otwierac edytora(czas) ani nie chce sie wycinac cytatow. Proponuje: -wywalic opcje cytowania. -zastapic ja opcja odpowiedzi w oknie ktore sie otwiera osobno. -zmienic wyglad okna edytora wypowiedzi. Zmniejszyc okno. (opcja otwarcia na pol ekranu) Wywalic z okna odpowiedzi te wszystkie opcje forumowe/naglowek. Niech sie da przesuwac po ekranie. Np wywalic na srodku taki duzy guzik 3x3 z napisem "przesun". I jeszcze dodac krotki tekst instrukcji obslugi copy/paste. Tak aby kazdy debil wiedzial jak zrobic copy/paste tekstu z okna na ktore odpowiada. Sluchajcie ja wiem ze wszyscy tutaj jestescie genialni ale pomyslcie o tych debilach, ktorzy zasmiecaja forum przez swoje lenistwo. Ponadto slusznie ktos powyzej zauwazyl, ze cytowanie powieksza pliki i obciaza Wam serwer. Osobiscie uwazam ze opcja podzialu na 100 jest dobra o ile (jak sie nie chce) mozna ja wylaczyc. Trzeba tylko odpowiednio ukryc taka opcje i z glowy. Jak ktos nie wie i laduje po raz pierwszy to nie obciazy serwera i z glowy. Nie? Ponadto uwazam, ze duzo wazniejsza sprawa jest naprawy wyszukiwarki. Choc i tak uwazam, ze ta krytyka jest nadmierna do Waszych osiagniec. To forum jest GENIALNE. Odwalacie kawal dobrej roboty. Pozdrawiam Was serdecznie. Jestescie potrzebni. Pa. Link Zgłoś
GoĹÄ: ktos Re: do adminow. IP: *.acn.pl 25.01.03, 21:00 > Proponuje: > -wywalic opcje cytowania. > -zastapic ja opcja odpowiedzi w oknie ktore sie otwiera osobno. > -zmienic wyglad okna edytora wypowiedzi. Zmniejszyc okno. (...) To ma byc na powaznie? Jesli tak, to moze odpowiesz, co ja Ci takiego zrobilem, ze chcesz mi uniemozliwic dyskusje z Kimmjiki? Link Zgłoś
gelatik_ POMYSL GODNY UWAGI! 23.01.03, 20:52 sceptyk napisał: > 4. Najlepszym rozwiazaniem byloby oczywiscie, gdyby kazdy uzytkownik mogl > zadecydowac, czy otwierajac watek chce sie znalezc na koncu, na poczatku, czy > tez w srodku. Jak umiecie, to zrobcie tak. Jesli stronicowanie jest koniecznoscia to twoj pomysl jest dobry. Czemu nie pokazac na dole ekranu ile jest stron: 1 2 3 4 . Tak jak to jest na przyklad w wyszukiwarce. I kazdy numerek bedzie linkiem do tej strony. Nienawidze tego stonicowania, nie tylko dlatego ze nie zaoszczedza czasu ale i dlatego ze dla mnie jest trudniej przegladac watek, ale jesli musi byc to twoj pomysl jest godny uwagi! Link Zgłoś
tebe Re: POMYSL GODNY UWAGI! 24.01.03, 10:53 Mamy już coś takiego na serwerach testowych. Wkrótce będziemy włączać. Link Zgłoś
GoĹÄ: snajper Re: POMYSL GODNY UWAGI! IP: *.acn.waw.pl 26.01.03, 03:25 tebe napisał: > Mamy już coś takiego na serwerach testowych. Wkrótce > będziemy włączać. Kolejny pomysł: niech link do nastepnej setki będzie w GÓRNEJ części strony. Teraz, aby pominąć nieinteresującą mnie stronę muszę i tak ją przewinąć, aby móc kliknąć link do następnej setki. Pozdrawiam. Link Zgłoś
tebe Re: POMYSL GODNY UWAGI! 27.01.03, 11:15 Ciekawy pomysł, ale trochę niejasna się stanie strona na górze. Link Zgłoś
ixtlilto Re: Stronicowanie watków 22.01.03, 21:47 application.developer napisał: > Czekamy na uwagi. Pomysł beznajdziejny. Odechciewa się czytania wątków powyżej 100 postów. Zróbcie tę opcję- opcjonalnie... do ustawienia w moim forum!! Link Zgłoś
eela Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 21:51 Niestety, nie zrobią :-( www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=299&w=4325636&a=4381934 Link Zgłoś
pollak Wyłączyć to! 23.01.03, 17:57 application.developer napisał: > > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > Czekamy na uwagi. Jak widać wszystko przez to, że jest to forum www. Takie coś prędzej czy później będzie się ślimaczyć. I co wtedy, przyjdą ograniczenia na ilość wysłanych postów. Lepiej zacznijcie myśleć nad jakimś systemem, w którym stali bywalcy nie musieli by ściągać już czytanych postów. Link Zgłoś
gelatik_ Re: Wyłączyć to! 23.01.03, 20:42 pollak napisał: > application.developer napisał: > > > > > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > > Czekamy na uwagi. > > Jak widać wszystko przez to, że jest to forum www. Takie coś prędzej czy późnie > j będzie się ślimaczyć. I co wtedy, przyjdą ograniczenia na ilość wysłanych pos > tów. Lepiej zacznijcie myśleć nad jakimś systemem, w którym stali bywalcy nie m > usieli by ściągać już czytanych postów. No niewiem! Jak wracasz do watku dzien po dniu to wszystkie posty ktore juz przegladales znajduja sie w pamieci twojego kompa i wcale ich ponownie nie ladujesz. A jak musisz pare stron przeleciec zeby tylko do konca watku dojsc to wlasnie przechodzenie z jednej na druga stone zabiera czas. To jest zupelnie bezsensowne!! Link Zgłoś
GoĹÄ: pollak Re: Wyłączyć to! IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.01.03, 22:32 gelatik_ napisała: > No niewiem! Jak wracasz do watku dzien po dniu to wszystkie posty ktore juz > przegladales znajduja sie w pamieci twojego kompa i wcale ich ponownie nie > ladujesz. Żartujesz. A skąd one się tam wzięły? I w jakiej pamięci? Jeśli otwierasz nawet drugi raz ten sam wątek, ale doszedł do niego chociaż jeden post, to czy nie ładujesz już innej strony (w sensie z różną zawartością, chociażby nowych linków do dodanych postów)? Link Zgłoś
gelatik_ Re: Wyłączyć to! 24.01.03, 00:44 Gość portalu: pollak napisał(a): > gelatik_ napisała: > > > No niewiem! Jak wracasz do watku dzien po dniu to wszystkie posty ktore ju > z > > przegladales znajduja sie w pamieci twojego kompa i wcale ich ponownie nie > > > ladujesz. > > Żartujesz. A skąd one się tam wzięły? I w jakiej pamięci? Jeśli otwierasz nawet > drugi raz ten sam wątek, ale doszedł do niego chociaż jeden post, to czy nie ł > adujesz już innej strony (w sensie z różną zawartością, chociażby nowych linków > do dodanych postów)? A zauważyłeś że strona na którą wchodzisz pierwszy raz zawsze ładuje się znacznie dłużej niż strona którą odwiedzasz na drugi dzień? Na drugi dzień strona już jest w pamięci twojego kompa i nie wszystkie komponenty się od nowa ładują. Dlatego też czasami trzeba nacisnąć na guzik odświeżający stronę ,( który zmusza twój browser do ściągania strony z serwera), żeby zobaczyć zmiany wprowadzone od twojego ostatniego zajrzenia na tą stronę. A jeśli chcesz się sam o tym przekonać proponuję wejście na tą stronę: www.nrg.be/ To jest dosyć duża strona i ładuje się dosyć długo. Pochodź sobie po tej stronie tylko pamiętaj gdzie byłeś a gdzie nie. (Różne części tej strony wymagają dodatkowe ładowania bajtów.) Potem wyłącz swój komputer co wymaże wszystko w twojej RAM pamięci. Wejdź znowu na tą stronę i zobaczysz że twój komputer zapamiętał gdzie już byłeś a gdzie nie. Pojedyncze strony które już poprzednio odwiedziłeś w ogóle nie wymagają ładowania w przeciwieństwie do stron nowych na które będziesz musiał czekać. Czyli strony te były zachowane na twoim Hard Drive. Pzdr Link Zgłoś
GoĹÄ: pollak Re: Wyłączyć to! IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.01.03, 12:49 gelatik_ napisała: > A zauważyłeś że strona na którą wchodzisz pierwszy raz zawsze ładuje się > znacznie dłużej niż strona którą odwiedzasz na drugi dzień? To zależy. Na drugi dzień > strona już jest w pamięci twojego kompa i nie wszystkie komponenty się od nowa > ładują. Zależy. Dlatego też czasami trzeba nacisnąć na guzik odświeżający stronę ,( > który zmusza twój browser do ściągania strony z serwera), żeby zobaczyć zmiany > wprowadzone od twojego ostatniego zajrzenia na tą stronę. Ok. Zależy też to jaki masz browser i jak duży hard drive na to keszowanie ;) Ale ja trochę o czym innym. Na forum, prawie za każdym razem strona ma inną zawartość. Więc ją będziesz ciągnął. Link Zgłoś
gelatik_ ___________Pytanie___??????? 24.01.03, 02:56 Jeśli naprawdę chodzi o szybkość działania portalu ja wracam z pytaniem do tego nisz szczęsnego wątku Aquanet. Usuwaliście tam posty Spamowe i to wiele. Ale dlaczego usuwacie tylko treść takich postów zostawiając Podpis autora, czas i datę, ip i ten wpis: “Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.” Przecież to wszystko dodaje KBs do tych stron i nie ma żadnego pożytku. Na tym wątku Aquanet jest tam przynajmniej ze sto a może i więcej takich wątków. Przykład takiej zupełnie bezsensownej strony: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=13&w=741459&a=3509021&strona=1 Czy nie byłoby rozsądniej usuwać takie posty? Pzdr Link Zgłoś
dj Re: ___________Pytanie___??????? 24.01.03, 13:15 gelatik_ napisała: > Przecież to wszystko dodaje KBs do tych stron i nie ma żadnego pożytku. Jest. Widać, że coś tam było i zostało usunięte z powodu złamania regulaminu oraz nie narusza struktury drzewka w wątku. Link Zgłoś
basia! Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 09:06 nie podoba mi się ,jeżeli już to opcjonalnie poproszę Link Zgłoś
GoĹÄ: Misiek Moja Uwaga! IP: *.milnernet.com 24.01.03, 20:13 To jest zupelnie bezsensowny pomysl! Nie warto wchodzic na posty ktore maja ponad 100 postow! Jeszcze nigdy nie widzialem forum ktore cos takiego wprowadzilo poniewaz zupelnie zniecheca to do wchodzenia na dlugie, czyli interesujace watki. application.developer napisał: > > Właśnie uruchomione, co 100 postów. > Czekamy na uwagi. > > pozdrawiam Link Zgłoś
lelu Re: Stronicowanie watków 24.01.03, 21:46 Szkoda klawiatury. Ile było awantury po importowaniu wątków "gazetowych" wprost na forum. I co? I nic. Jak już GW coś wymyśli, to przepadło. Musi być najlepsze na świecie. Tylko my, uszczęsliwieni, na tym się nie znamy. Link Zgłoś