IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.11.03, 19:07
Dlaczego reklamy w Mozilli nie daja sie zamykać i brutalnie zasłaniają
wszystko co napotkają? republika.pl/zsi_lubin/gazeta.gif
Obserwuj wątek
    • Gość: W++ Re: reklamy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.03, 00:49
      To sie nazywa "reklama intruzywna", czyli silowe wciskanie reklamy. Z Twojego
      czytania wiadomosci nie ma pieniedzy, wiec jest nieistotne ze wzgledow
      marketingowych. Dlatego nakleja sie na nie reklamy aby przylepily sie do mozgu
      ogladajacego. Tu na forum i w komputerowym zdaje sie tez, juz ta sprawa byla
      poruszana. Podobno jest jakas wtyczka do mozilli, ktora blokuje animacje flash.
      U siebie w netscapie 7 szukam jakiegos sposobu na zablokowanie przysylania
      plikow z rozszerzeniem .swf podczas czytania GW, moze na cos wpadne. Na razie
      jesli takie cos wyskakuje to naciskam Reload lub Shift+Reload do skutku az sie
      strona pokaze normalnie.
      • Gość: iwona Re: reklamy IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.11.03, 20:18
        Gość portalu: W++ napisał(a):

> To sie nazywa "reklama intruzywna", czyli silowe wciskanie reklamy.

A niech sie wciska, tylko miło by było gdybym mogła sama je sobie wyłączyć ;) W
        tej chwili zero reakcji :)

> Podobno jest jakas wtyczka do mozilli, ktora blokuje animacje flash.

Musiałam pokonać lenistwo i poinstalowawałam dodatkowe wtyczki do Mozilli i
        Firebirda:

texturizer.net/firebird/adblock.html
        adblock.mozdev.org/

> U siebie w netscapie 7 szukam jakiegos sposobu na zablokowanie przysylania
        > plikow z rozszerzeniem .swf podczas czytania GW, moze na cos wpadne. Na razie
        > jesli takie cos wyskakuje to naciskam Reload lub Shift+Reload do skutku az sie
        > strona pokaze normalnie.

Netscapa posiadam, ale nie uzywam za często, więc pomysłu na niego nie mam :)

pzdr
        • Gość: W++ Re: reklamy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.03, 04:16
          Fajnie ze Ci sie udalo. Uzywam netscape 7 dlatego ze sa panele, obsluguje takze
          duzo "majkrosoftowych wynalazkow htmlowych", i edytuje strony za jej pomoca.
          Chcialbym sie przeniesc na mozille i miec te mozliwosci, ale sie okazuje jest
          ich kilka i nie wiem jakie sa miedzy nimi roznice. Ty piszesz cos o mozilli i
          firebirdzie. Czy to to samo, czy te same wtyczki pasuja?
          p.s. podoba mi sie konstrukcja (pionowa nazwa strony) i wyglad(ladne menusy)
          Waszych stronek w ZSI.
          • Gość: iwona Re: reklamy IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.11.03, 17:43
            Gość portalu: W++ napisał(a):

> Fajnie ze Ci sie udalo. Uzywam netscape 7 dlatego ze sa panele, obsluguje takze
            > duzo "majkrosoftowych wynalazkow htmlowych", i edytuje strony za jej pomoca.
            > Chcialbym sie przeniesc na mozille i miec te mozliwosci, ale sie okazuje jest
            > ich kilka i nie wiem jakie sa miedzy nimi roznice. Ty piszesz cos o mozilli i
            > firebirdzie. Czy to to samo, czy te same wtyczki pasuja?

Mozilla tez ma panele i wiele różnych bajerów :) Ja korzystam zaledwie z kilku,
            więc polecam lekturę serwisów mozillowych:

mozillapl.org/
            plugindoc.mozdev.org/pl-PL/windows.html
            www.vivamozilla.civ.pl/

Zainstaluj stabilna wersje MozillaPl - aktualnie to wersja 1.5. Wersje testowe
            lubia sprawiac niespodzianki :)

A tak w ogóle to Mozilla i Netscape to jedna rodzina - NN bazuje na kodzie
            Mozilli :)

Mozilla to kombajn złozony z przegladarki, kuriera poczty, kompozytora stron,
            itp. Oczywiscie podczas instalacji możesz wybrać dowolne skladniki.. A Firebird
            to sama przegladarka. Thunderbird (aktualnie to już n!kurier) to sam kurier
            poczty.. Ja juz przyzwyczaiłam sie do Mozzi i rzadko odpalam Firebirda, czy też
            Opere.

> p.s. podoba mi sie konstrukcja (pionowa nazwa strony) i wyglad(ladne menusy)
            > Waszych stronek w ZSI.

dzieki :) To moje skromne dzieło ;) Niestety nie posiadam zdolnosci
            artystycznych, ale sie staram. Miało byc prosto i skromnie, aczkolwiek czytelnie :)

pzdr

• w36 Re: reklamy 18.11.03, 07:30
              Rewelacja !!!
              Wedlug Twoich zalecen sciagnalem mozille pl 1.5, zainstalowalem ja bez zadnych
              problemow i doinstalowalem adblock. Teraz nie dosc ze sie nic nie przykleja na
              tekscie, to jeszcze zniknely migajace reklamy obok tekstow, ktore czasem
              przeszkadzaja w skupieniu sie na czytaniu. Do adblocka wpisalem narazie prosty
              filtr: *gazeta*.swf zeby blokowac flashe tylko przy czytaniu Wyborczej, bo
              czasami na niektorych innych stronach sa menusy we flashu i bez niego nic sie
              nie zrobi. Przy okazji zablokowalem popupy, ktore rowniez wyskakuja na Wyborczej.
              Co do mozilli-pl to po pierwszym uruchomieniu, odnioslem wrazenie ze cos jest
              nie tak. Otworzyl mi sie netscape 7 ?. Okazalo sie ze mozilla przejela wszystkie
              ustawienia z netscapy (profile, wyglad, bookmarki, rozne moje biezace
              ustawienia), tak ze nic nie musze ustawiac i importowac, czego sie obawialem.
              Edytor html dziala podobnie, ale jak widze jest znacznie ulepszony. Akurat robie
              strony dla firmy gdzie pracuje a nie jestem jakims zaawansowanym webmasterem i
              po wyprobowaniu paru roznych programow do edycji stron wybralem netscape. Stad
              tez spodobaly mi sie Twoje strony bo sa proste w konstrukcji a jednoczesnie
              efektowne i przejrzyste.
              Dzieki za pomoc. Mam definitywnie zalatwiony problem przyklejanych reklam i juz
              nie musze tracic czasu na forum w tej sprawie. Maila w tej sprawie wyslalem do
              adminow w czerwcu bo myslalem ze to jakis nieswiadomy blad. Pozniej bylo pare
              watkow na tym forum i na komputerowym. Nie zauwazylem zadnej odpowiedzi ze
              strony adminow, czyli tak ma byc.
              pozdrowienia, w36 dawniej W++

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka