Gość: akim IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 10:41 Witajcie wspaniali absolwenci najlepszej szkoły!!! Co sądzicie o naszych byłych belfrach. Najgorsza była chyba Warszawska jeszcze do dziś czuję ciarki na myśl o lekcji chemii. Pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fin Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.atr.bydgoszcz.pl 09.03.02, 15:12 Gość portalu: akim napisał(a): > Witajcie wspaniali absolwenci najlepszej szkoły!!! Witaj, witaj, sznowny kolego > Najgorsza była chyba Warszawska jeszcze do dziś czuję ciarki na myśl o lekcji > chemii. Najgorsza, bo sporo wymagała? Byli "gorsi". Kapela na przykład. Ale moim zdaniem ci "źli" to nie ci wymagający, tylko ci, co olewali swoją pracę (a i tacy byli w naszej słynnej budzie, choć niekliczni). Ja miałem zajęcia z ekipą Butny-Kapela-Warszawska (niezły skład, co? he,he). dobrze wspominam również Pakulską, Gola i Babińską. No i Wiechu oczywiscie (który ma tutaj specjalny wątek, ze wszech miar zasłużenie). Generalnie czasy spędzone w murach piątki wspominam jako najlepszy okres w życiu. Swietna klasa, swietni nauczyciele. Eeech kończę, bo się rozpłaczę ze wzruszenia i klawiatura mi zamoknie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 192.168.20.* 27.03.02, 18:35 Cześć koleżanki i koledzy "piątkowicze"! Fajnie być razem, prawda? Czujecie tę wspólnotę? Echhhh... dwudziesty wiek - to były piękne czasy. Również dlatego, że szkoła umiała nie tylko kształcić, ale i kształtować ludzi. Dla mnie najważniejsza była pani Róża Kumkowska (teraz Krutnik). Uczyła mnie polskiego i była wychowawczynią mojej klasy (profil hmanistyczny). To ona pokazała mi jak można patrzeć na świat (głębiej, uważniej), nauczyła słuchać ludzi, a nade wszystko pisać. Dzięki Kochana Pani Różo!!! To chyba miłe, gdy się wie, że jakaś część naszej duszy zostaje w innych ludziach? Mam w sobie tę różę - delikatną, wrażliwą i ciekawą. Opowiem Wam anegdotę związaną z profesor Kumkowską. W pierwszej klasie omawialiśmy Renesans. Były więc także fraszki. Akurat lekcja o J.Kochanowskim zbiegła się z wizytą w "piątce" gości z ówczesnej Czechosłowacji i naszego kuratorium. Róża była zbyt dumna i uczciwa, by "ustawiać" tę lekcję, poza tym wierzyła w nasze możliwości... Pięć minut przed dzwonkiem poprosiła, by każdy z nas napisał fraszkę. Róża nie chciała nikogo wskazywać palcem, dlatego czekała na ochotnika. Zgłosił się Przemas mający wariackie pomysły, ale zdolny jak smok. Róża aż pokraśniała i mówi: "To przeczytaj nam, Przemku, swoją fraszkę". A Przemas jak gdyby nigdy nic, z kamienną twarzą: "Najlepsza lekcja pokazowa, gdy od tygodnia już gotowa..." Zrobiło się cicho jak makiem zasiał. Róża spąsowiała, a jej oczy pytały: "Za co...???". Przemas usiadł, Róża zdołała jedynie powiedzieć "dziękuję", po czym zabrzmiał dzwonek. Na szczęście goście mieli poczucie humoru, a teraz to jedna z moich ulubionych "piątkowych" historyjek. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.02, 14:31 Czarek, ja z perspektywy kilku lat uważam, że tak naprawdę w naszych czasach klasę mieli Prof. Szala (a propos - ciekawe czy w dobie reformy edukacji młodzież wie jeszcze co to "dokształt" - i czy wciąż pierwsze wiosenne słoneczko budzi niepokój związany z nieuchronnym bieganiem na 3000 m wokół boiska) i Prof. Mikołajczak (od łaciny - Ty Ją w końcu pamiętasz jak mało kto, ale dzisiejsza młodzież nie zna Jej panieńskiego nazwiska). Ich lekcje, pomimo że mi też na nich nie było lekko, wspominam z sentymentem (głównie ze względu na wybitną osobowość i indywidualny stosunek do każdego z uczniów u prof. Szali i niewątpliwe umiejętności i wiedzę prof. Mikołajczak) - na pewno (w przeciwieństwie do wielu inych przedmiotów na "humanie") nie był to czas stracony. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalistka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.telco.ras.pl 25.05.04, 13:35 Mam pytanko?czy chodzi Wam o Panią Kawczyńską ona też jest od łaciny!!I jest moją obecną wychowawczynią!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łacinniczka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:53 Nie, tu chodzi o p. Frycę, byłą Mikołajczak.Też z nią miałam zajęcia i naprawdę dużo mnie nauczyła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 20:21 A co mówią Wam nazwiska takich wspaniałych Profesorów jak:Ślęzak,Barcikowska,Ignatowska,Stodolna,Goll,Donimirski,Herman,Sołtysiak, Szalla /małżeństwo/,Szczerba.To jest dopiero "Klasa Profesorska".To jest historia Naszej V,powstałej w 1955 r.Na świecie nie było jeszcze wielu Waszych Rodziców Drodzy Koleżanki i Koledzy z V LO.Do zobaczenia na Zjeżdzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. maturzystka 91 Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 12:35 Czarku, Twoja wypowiedź to klasyczna hipokryzja. Jako uczeń, miałeś o Pani RK zgoła odmienne zdanie, co jest zresztą dla mnie zupełnie niezrozumiałe, bo jako osoba permanentnie nieprygotowana i bardzo olewająca język polski, byłeś nad wyraz hołubiony przez Panią RK (poniekąd jak wszyscy chłopcy). Rozumiem więc, że masz dziś dług do spłacenia, za tak łatwe przejście 4 lat w glorii ulubieńca Pani RK, tylko dziwię się, jak daleko może się posunąć wazeliniarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.firma / 192.168.20.* 06.01.03, 09:37 Dzień dobry "B"! Nie przedstawiasz się? Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wandzior (93) Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.drp.bydgoszcz.pl 23.04.03, 10:20 Hej no co wy. Czemu się nie przedstawiacie z ksywy lub imienia i roku matury? Lepiej by Was można było pokojarzyć. Tamara Jakubowska - obecny dyrektor, najlepszy pedagog jakiego można sobie wyobrazić. Pakulska, tylko można splunąć w jej stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ol Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.impuls.net.pl 24.04.03, 12:13 No to już chyba jest jakiś żart. Tamara Jakubowska najlepszy pedagog. Ludzie, co z wami? Jakimi kryteriami się kierujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimbuski 5 liceum a 49 gimnazjum- gimbuski IP: *.ether.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 12:14 Witamy! W zeszłym roku skończyłyśmy 49 gim przy "piątce". Do dziś gdy pomyślimy o tym cudownym okresie w naszym życiu łezka w oczkach nam się kręci:) Uwielbiałyśmy tę szkołę i było to niewątpliwie uczucie odwzajemnione! Niezapomniane lekcje z p. prof. Arke (dyskusje ciągnące się całymi godzinami), p. prof. Stasikiem (z czasem nasz lęk zamienił się w szacunek i sympatię):) Pamiętamy o p. prof. Zowczak- naszej gitarowej Kumpeli (z całym szacunkiem):) Odwiedzajac "piąteczkę" ciągle jesteśmy postrzegani jako największe dzieciaki tej szkoly: dużo hałasu, korytarzowe koncerty gitarowe, mnóstwo pomysłów, wiecznie niepokorni i niespokojni. Kiedyś p. prof. Danilczyk zapomniała o występie z okazji 11 listopada i śpiewaliśmmmy Rotę a capella lejąc ze śmiechu po nogach. A pan Stasik po naszym show był tak wzruszony, że wstawił wszystkim 6:) Jednak dla nas 5 zawsze najbardziej kojarzyć się będzie z Naszymi Maturystami 2003:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimnazjalistka Re: 5 liceum a 49 gimnazjum- gimbuski IP: *.telco.ras.pl 25.05.04, 13:38 Ja teraz chodze tam do gim czyli do 49!!Chodzicie do 5 Lo ??Czy zmieniłyście szkółke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gimbuski Re: 5 liceum a 49 gimnazjum- gimbuski IP: *.telsten.com / 195.85.209.* 25.05.04, 19:10 Zmieniłyśmy szkółkę na "czwóreczkę":) Cóż jako ciekawe świata chciałyśmy posmakować czegoś innego, zdobyć coś/kogoś(!!!) nowego:) Ale, ale jeżeli ty tam ciągle chodzisz to byc może sie znamy... Pozdroofki od Zdrajców:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 217.97.147.* 11.03.02, 11:38 Pozdrawiam wszystkich absolwentów najlepszej szkoły pod słońcem, czyli "piątki".Bardzo miło wspominam te cztery lata spędzone przy ulicy Szarych- Szeregów. Chyba najmilej wspominam cudownego,starszego pana profesora Wojtczaka, który uczył nas chemii. Nie było chyba nauczyciela, który śni mi się po nocach, chcociaż oczywiście byli lepsi i gorsi. Dużo zawdzięczam profesor Frycy (wcześniej Mikołajczak), dzięki której nie miałam żadnych problemów z łaciną na studiach. Była ostra, ale później to doceniłam. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.awek.com.pl 12.03.02, 07:47 Jak to milo wraca do dawnych szkolnych lat, a bylo to dosyc dawno. Niestety.... Mature zdawalam w 75 roku. Kogo pamietam? Na pewno prof. Zoladkiewicz (teraz chyba Butny). Lubilam matme.'Zalapalam' sie na PO z Balonem (p.Orlowicz). Pamietam jak kiedys kazal nam siedzie na lekcjach w znienawidzonych przez nas berecikach. Jeszcze chemie z prof. Pawlak. Miala czas na wszystko - przegladanie dziennika (chyba czytala nasze dane), odpytanie, nowy temat, pilowanie paznokci i jeszcze troche czsu zostawalo, a jakze! No i oczywiscie Manius w slynnych sandalkach. Dziewczynom nie pozwalal chodzic w spodniach. Pamietam jak razem z siostra ( byla rok wyzej) wysylalysmy naszego ojca z wycinkami z gazet o braku oficjalnego zakazu chodzenia w spodniach. Ale Maniek byl nieublagalny. Nie dosc, ze nie mozna bylo chodzic w spodniach, to jeszcze te bereciki, nawet po lekcjach. A akurat w modzie byly wspaniale welniane, kolorowe kapelusiki..... Kiedys, gdy byly wielkie mrozy, to wpadl na pomysl, abysmy zakladaly chustki i na nie bereciki. Ale w koncu odpuscil, mozna bylo przyjsc w czapkach, byla oficjalna zgoda. Teraz wspomina sie to z lezka w oku. Niestety nie mialam wf-u ze slynnym Szalla (moja siostra miala). Choc bylam z nim na obozie wedrownym (z prof. Butny). Sa tez tacy, ktorych wspominam niemilo, ale o nich chyba szkoda pisac. Pozdrowienia dla 'piatkowiczow' - Basia z IVa (mat.-fiz.). Spodziewam sie, ze za pare lat bedzie spotakanie z okazji 50-lecia szkoly.Na 40- leciu niestety nie bylam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CarTon Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.mis 09.04.02, 07:12 Prawie wszyscy się tu rozklejają jakie to V LO było fajne... A dla mnie 4 lata tam spędzone, to lata zmarnowane! Nauczyciele w większości byli fatalni, mieli chore podejście - mało uczyć, dużo wymagać, surowo oceniać. P.S. Tak dla jasności - wspomniane LO skończyłem jakieś 7 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.clinternal / 10.2.1.* 09.04.02, 10:56 Szkoda człowieku, że zmarnowałeś te 4 lata. W sumie liceum to najlepszy czas na zawieranie przyjaźni czasem na całe życie. Jeśli tak źle było w "piątce" trzeba było zmienić szkołę, przyjacielu. Zawsze ma się wybór, tylko trzeba z niego umieć skorzystać. A ja "piątkę" i tak będę miło wspominał. Michał, matura 91 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CarTon Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.mis 09.04.02, 13:37 Nie zmarnowałem 4 lat tak dosłownie - ująłem to w ten sposób żeby dobitnie podkreślić co myślę o V LO (o nauczycielach) tamtego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 15:44 Witam! Cieszę się, że część z Was miło wspomina 5 lo. Ja niestety jeszcze nie jestem absolwentem tej szkoły, być może kiedyś mi się to uda. Chodzę do drugiej klasy, ale zdążyłam już poznać co niektórych nauczycieli i to wcale nie z pozytywnej strony. Bedąc w tej szkole niecałe 2 lata, nikomu jej nie polecam. Podsumujmy: Szanowna Pani Lucyna Gozdek- podziwiam ją za ogromną wiedzę - idealna polonistka. Lecz czy pedagog mający pracować z młodzieżą? Pani profesor za mną nie przepada to fakt, jak zresztą za resztą klasy. Obraża, lekceważy, ośmiesza, bardzo dobrze się przy tym bawiąc. Często wita mnie stwierdzeniem: "nie udawaj głupszego niż jesteś...", "usdź koło (...), on jest głupi także na pewno Ci nie pomoże" Za co???? Nie mam pojęcia, nigdy jej nie podpadłem, nic nie zrobiłem. Na półrocze ledwo wychodzę na mierną, choć w postawówce z j. polskiego miałem nienaganne oceny i duże osiągnięcia. Szanowny Pan Adam Stasik- To jest po prostu śmieszne, żeby młody nauczyciel miał przedwojenne zasady typu: " Ja jestem nauczycielem i moge wszystko, a ty uczniem i nie możesz nic" lub "ja ci moge przerywać(wypowiedź), ty mi nie..." Mam o nim wyrobione zdanie na całe życie po paru jeszcze innych zajściach, o których nie będę pisać, bo szkoda słów. Szanowna Pani Warszawska- Tej pani chyba nie trzeba opisywać, każdy absolwent ją kojarzy, jeden gorzej, drugi lepiej. Ja osobiście ni mam do niej zastrzeżeń, jest wymagająca i stresująca, lecznie miałe z nią wiekszych nieprzyjemności czego nie można powiedzieć o innych osobach ale to już nie mój interes. Jedno jest pewne gdybym wiedział co mnie czeka, nigdy bym nie wybrał tego liceum. Wiem, że w każdej szkole ktoś sie znajdzie kto bedzie probował utrudni ć nam zycie ale to jest LEKKA PRZESADA. Czasem mysle ze nie wytrzymam psychicznie, kiedy w naszej szkole byly drzwi otwarte ze wspólczuciem patrzylem na tych naiwnych biednych ludzi z ktorych 60% procent skonczy tak jak ja i moi przyjaciele. Za co???? Za to że to jest PO PROSTU 5 LICEUM!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gos Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.lot.pl 01.05.02, 07:27 Dobrze pamietam Pania Gozdek. Mozna sie nabawic nerwicy na jej zajeciach. Mam do niej zal, ze wyrozniala kilka osob, a cala reszta nie liczyla sie. Watpie, aby czytala nasze wypracowania, bo zawsze mielismy te same oceny 2 lub 3. Przed ogolniakiem bardzo lubilam pisac, ale Pani Gozdek skutecznie mnie do pisania zrazila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CarTon Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.mis 04.06.02, 07:14 Gość portalu: gos napisał(a): > [...] Mam > do niej zal, ze wyrozniala kilka osob, a cala reszta nie liczyla sie. Watpie, > aby czytala nasze wypracowania, bo zawsze mielismy te same oceny 2 lub 3. > > Przed ogolniakiem bardzo lubilam pisac, ale Pani Gozdek skutecznie mnie do > pisania zrazila. > Pozdrawiam Właściwie to samo można powiedzieć o pani Pakulskiej... I innych nauczycielach tego LO również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monak Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.zachem.com.pl 07.08.02, 08:45 czolem ludziska!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monak Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.zachem.com.pl 07.08.02, 08:52 nio to faktycznie jak w kazdej szkole so ludzie klamki i cale zamki ale atmosfere mozna sobie samemu wypracowac lub nie i tyla, warszawska faktycznie to trudny przypadek nie nadajacy sie do leczenia zaleca sie raczej odosobnienie,a tzw. p. profesoooorr pakulska to przyklad obludy i zaklamania tragedia dla humanizmu, szallllony pan szalla tez mial rozne ciezkie przyzycia w dzicinstwie ale ja sam nie moglem na niego zle gadac raczej mnie smieszyl no to tyla i posdrofionka monak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laidback Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.multipc.com.pl / 192.168.8.* / *.pl 30.05.03, 10:35 Gość portalu: monak napisał(a): > nio to faktycznie jak w kazdej szkole so ludzie klamki i cale zamki ale > atmosfere mozna sobie samemu wypracowac lub nie i tyla, warszawska faktycznie > to trudny przypadek nie nadajacy sie do leczenia zaleca sie raczej > odosobnienie,a tzw. p. profesoooorr pakulska to przyklad obludy i zaklamania > tragedia dla humanizmu, szallllony pan szalla tez mial rozne ciezkie przyzycia > w dzicinstwie ale ja sam nie moglem na niego zle gadac raczej mnie smieszyl no > to tyla i posdrofionka > monak witam. piatawke skonczylem w 2000 roku, po niemalych przejsciach i z bardzo nieprzyjemnymi wpsomnieniami dotyczacymi wielu nauczycieli. Ale po trzech latach studiow zapomnialem im wszystkim ich przewiny. napradwe - pani warszawska w porownaniu z niektorymi wykladowcami na studiach to male pifko. jedyna kobieta, której nie lubie to fajga-wojtczak. i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Derecki-1990 Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.telsten.com / *.telsten.com 18.01.06, 12:02 A ja Panią Profesor Pakulską dobrze wspominam mimo, że nie znosiłem polskiego, zajęcia kosztowały mnie sporo stresu, wręcz chory byłem jak trzeba było napisać wypracowanie, lub gdy trzeba było być przygotowanym z kolejnej lektury. Z powodu mojej awersji do "polaka" na pewno nie byłem faworytem Pani Pakulskiej, a jednak wspominam ją ciepło. Serdecznie Panią pozdrawiam! Co do innych nauczycieli, to oczywiście Pani Profesor Warszawska, wymagająca i ostra, ale po pierwszych doświadczeniach (prawie zostałem oblany na koniec pierwszej klasy), później postanowiłem się jej nie bać i nawet polubiłem chemię. Z perspektywy czasu uważam, że chemia była wykładana na dobrym poziomie i co nieco zapamiętałem, mimo, że maturę zrobiłem w 1990 (wow! 16 lat już!). Dobrze wspominam też Pana Profesora Marka Gralika. Akurat z angielskim nie miałem problemu, więc zajęcia traktowałem jako relaks i możliwość dowartościowania siebie poprzez uzyskiwanie dobrych ocen. Były też Panie Psorki: Stodolna (fiza), Redzimska (gieografia), Żarska (rusek; apropos prof. Lusi, jakieś dwa lata temu byłem na delegacji w Koszalinie i po załatwionych sprawach wszedłem do Mc Donalda i oczom nie wierzę, wchodzi profesor Żarska, taka sama jak ją zapamiętałem z lekcji rosyjskiego; to była ostatnia osoba, której bym się spodziewał w McDonaldzie w Koszalinie), Sieradzka (matma; niestety już nie ma jej wśród nas), Krześniak (W-T; jednocześnie była moją wychowawczynią; akurat to jest jedna z niewielu osób, która nie budzi we mnie pozytywnych wspomnień; chore zajęcia - zawsze 2 godziny pisania tekstu, które ona czytała, a o których sama niewiele wiedziała i nikogo te rzeczy nie obchodziły; poza tym sama profesorka, eh szkoda gadać). Dyrektor Maniek. Też osoba, która wryła się w historię "piątki". Te jego gonitwy za dziewczynami chodzącymi w spodniach, hehe. To było śmieszne. No i na deser zostawiłem samego Profesora Wiesława. Szallę oczywiście. To był gość!!! Drugiego takiego nauczyciela nigdy nie miałem. Zawsze wyluzowany, robiący sobie jaja ze wszystkich i z wszystkiego. Nieraz robiło się "jumping" z lekarską. Szkoda tylko, że tak mało graliśmy na zajęciach w piłkę nożną. No ale przynajmniej wyrobiłem się w siatkę i kosza. I bardzo miło jest od czasu Pana Profesora spotkać na ulicy i ten pozdrowi mnie z imienia. Dużo zdrowia Panie Profesorze! Jeżeli ktoś ten post przeczyta z klasy mat-fiz (4a, matura 1990) to proszę o maila na adres piotre2@wp.pl Pozdrawiam, Piotr Derecki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niefaja Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.centertel.pl 02.07.22, 03:22 Napisał Piotr Derecki? Serio? Nadmiar wazeliny w domu czy może dopadł Cię syndrom sztokholmski? Prawda jest niestety inna - bardziej mroczna i bolesna! Buda tragedia i gnojenie po całości... Non stop! Na okrągło! Gdyby nie zgrana Wiara (kocham Was wszystkich), gdybyśmy nie trzymali się razem, to byśmy zginęli w tym syfie! . Przypomnij sobie Karolinę Cz. vs Jadwigę P. Karolina - za zdolna, za dobra? Musiała wypier....ć! Albo Tomka F. vs Panią K. (WT) - chłop tłumaczył się przed całą klasą, że ubiera się na czarno! JPRD ;) I jak czytam inne komentarze, to widzę, że nic się nie zmieniło... Ty Piotr, chyba w tej V lat osiemdziesiątych zostałeś... Chodzisz tam po korytarzach i chciałbyś nadal 'pączki piec', jak przykazała Ci P. Warszawska. Ciekawe, czy do tej p..dy dotarło w końcu, że pączki się smaży, a nie piecze? Większość kadry z tamtych lat - to albo frustraci, abo przygłupy... i może jedna fajna alkoholiczka (ŚP). To moje wspomnienia... Spotęgowane przez doświadczenia mojej starszej siostry - również absolwentki tego 'szacownego' liceum... Pozdrawiam tych zdrowych, najsilniejszych absolwentów ;) A Ty Piotr, k...wa, przemyśl temat i nie pisz głupot więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra-2312 Re: V LO - ranking nauczycieli 08.05.24, 09:50 Dzień dobry :) czy jeszcze ktoś zagląda na to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fin Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.atr.bydgoszcz.pl 04.05.02, 09:57 Ktos i gos, bardzo przykre jest to, co napisaliscie. Ja skończyłem piątkę kilkanascie lat temu. Cały czas jednak stykam się z ludzmi, kończącymi co rok to LO, i mi także wydaje się, że cos złego dzieje się z moją starą budą. Absolwenci piątki, niegdys otwarci i aktywni, obecnie starają się raczej nie wyróżniać z grupy, lubią być "gdzies w srodku", broń Boże "z przodu". Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 14:36 Przykro, że moja ulubiona szkoła, z którą łączy mnie tak wiele wspaniałych wspomnień, traci swą dawną świetność. Sama obecnie jestem nauczycielem w jednym z bydgoskich liceów i to co dociera do mnie o VLO jest faktycznie przykre. Sztuczne zaniżanie ocen uczniom nie jest niestety gwarancją sukcesu, a z tego co do tej pory usłyszałam,to na tym polega kształcenie w VLO. Cieszę się, że czasy liceum mam już za sobą, i że ta szkoła będzie mi się kojarzyć ze wspaniałym dyrektorem jakim był Maniuś, dobrą kadrą i wspaniałą atmosferą. Cóż kadra się zmienia, a wspaniała atmosfera może kiedyś powróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.pl / 10.0.1.* 13.05.02, 13:18 Pamiętacie, były kiedyś takie klasy w V L.O. gdzie zebrano tych którzy oblali. Może niektórzy teraz się do tego nie przyznają ,ale może się ktoś znajdzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.07.02, 19:16 w jakiej byłeś klasie z niemieckim czy angielskim?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.206.* 07.03.03, 20:52 w jakiej byłeś klasie z angielskim czy niemieckim??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arsa Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.cs.bialystok.pl 21.06.03, 23:43 Hym.Jestes nauczycielem czy do zawodu poszedles z zamilowania,a moze na zasadzie Ja im jeszcze pokaze. Ja takze jestem nauczycielem i nie oszukujmy sie dzisiaj moge ocenic postepowanie moich nauczycieli z V LO. Jak w kazdej szkole sa rozni. Dzis szanuje Maniusia choc smialam sie ,gdy chodzil wokol szkoly i zbieral papierki. Nie tak dawno o tym sobie przypomnialam robiac tak samo.Szanuje p.EwE Poleska . Nie mam dobrego zdania o prof. Jakubowskiej i jeszcze kilku innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 12:57 Dziękuję za poświęcenie swojego cennego czasu na dokładne przeanalizowanie mojego listu. Mimo wszystko uważam, że nie było w nim nic takiego by "rżeć" ze śmiechu. P.S. Gratuluję dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mib Re: V LO - ranking nauczycieli IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 12.01.03, 13:53 Daj spokoj stary - malo jest takich nauczycieli jak P. Gozdek. Fachowiec najwyższej klasy. Wszystkie osoby z mojej klasy, które potrzebowaly j. polskiego na egzaminach wstepnych - przeszly przez te egzaminy bez problemu. A jak P. Profesor widziała, że ktoś z polskiego noga, ale ma osiagnięcia na innych polach - deceniala to i pozwalala delikwentowi na spokojna egzystencje - az do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ha Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.215.* 14.07.04, 22:28 najbardziej ch... szkoła to V LO w chwili obecnej ale ciekawe jak tam teraz wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.214.* 26.08.04, 00:18 Zdawałem maturę w 1998 r. - chodziłem do klasy ogólnej z rozszerzonym angielskim. Wspomnienia mam mieszane NEGATYWNE- szczególnie do mgr Skrzypczyk (angielski). Z reguły 1, 2 3 (to już extra) no a 4 - to już przesada. Wychowawca beznadziejny, brak osobowości pedagogicznej, lekcje tak samo nudne jak godziny wychowawcze. Jedną osobę upatrzyła sobie jako ofiarę i przez to chłopak przeniósł się do innej szkoły - nagle stał się cud - w V miał ledwo 2 , a tam chwalili jego angielski. Daje do myślenia? Osobny temat - Warszawska - nauczyciel mierny i beznadziejny - z lekcji nie wynosiło się nic, kupa strachu, zero nauczania (ja chyba Warszawską tylko z kilka razy widziałem przy tablicy w ciągu 3 lat), i stosunek do człowieka odgórny i chamski. Muchowska - bez zeszytu ani rusz, a w nim - zadania z rozwiązaniami. Michałowska - już na korytarzu myślała od kogo zacząć pytanie, bo na tym polegała jej lekcja, zero umiejętności przekazywania informacji, a wymagania ogromne POZYTYWNE Pani mgr Żeglicz (teraz Palka) - nauczyciel miły, ale i wymagający, przemyślane lekcje, sporo w nich konkretów - super uczyło się z tego do matury Pani od PO - bodajże Juraszek - osoba ciepła i życzliwa, co nie znaczy że nie trzeba było się uczyć Panie bibliotekarki (Jankowiak i Borowska - nie jestem pewien czy nie skaleczyłem nazwisk, jeśli tak - przepraszam) - do biblioteki naprawde szło się z przyjemnością, zawsze pomogły, życzliwe i niezwykle miłe Nawet w-f w sumie miło wspominam. To chyba przez to że dr Szalla zmobilizował nas do ruszania się i to dosyć intensywnego. Przez to 'zwłoki' odżywały. Brak porządnego w-fu odczułem już na studiach. Ogólne wrażenia - średnio na jeża. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kallisto Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.214.* 26.09.04, 09:36 ja także skończyłam "piąteczkę" 7 lat temu, byłam na biol-chemie, pomimo tego że zadania z matematyki z zadań domowych wkuwaliśmy na pamięć a Butny nam się śniała po nocach to bardzo miło wspominam tę szkołę, ile razy tamtędy przechodzę wzdycham sobie głośno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzo Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.pse.pl / *.pse.pl 10.02.05, 11:59 Gość portalu: kallisto napisał(a): > ja także skończyłam "piąteczkę" 7 lat temu, [...] bardzo miło wspominam tę > szkołę, ile razy tamtędy przechodzę wzdycham sobie głośno... Ja skończyłem tą budę ponad dekadę temu. Na szczęście nie muszę tamtedy przechodzić. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalska Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.astercity.net 03.06.02, 13:31 NIEWIEM JAK WY, ALE JA BARDZIEJ PRYMITYWNYCH, NIEKULTURALNYCH I NIEWYKSZTALCONYCH LUDZI JAK PANI BUTNY CZY PAN SZALA TO W SWOJEJ KARIERZE JESZCZE NIE SPOTKALAM !!! JAK TAKIE MATOLY MOGA BYC NAUCZYCIELAMI W SZKOLE SREDNIEJ, CZY W OGOLE W JAKIEJS SZKOLE ... ? BEZ KOMENTARZA, POZDRAWIAM ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sero Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.finako.pl 06.06.02, 12:03 Tak,tak. V LO - to już tyle lat, ale wciąż bardzo boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baska Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.waw.cdp.pl 07.06.02, 11:19 Gość portalu: Kowalska napisał(a): > NIEWIEM JAK WY, ALE JA BARDZIEJ PRYMITYWNYCH, NIEKULTURALNYCH I > NIEWYKSZTALCONYCH LUDZI JAK PANI BUTNY CZY PAN SZALA TO W SWOJEJ KARIERZE > JESZCZE NIE SPOTKALAM !!! JAK TAKIE MATOLY MOGA BYC NAUCZYCIELAMI W SZKOLE > SREDNIEJ, CZY W OGOLE W JAKIEJS SZKOLE ... ? BEZ KOMENTARZA, POZDRAWIAM ! Nauczyciele od polskiego tez byli kiepsciuchni, bo klania sie ortografia. Nie wiesz jak sie pisze 'nie' z czasownikami...... Kiepsko, kiepsko.... Pozdrowienia od kolezanki z 'budy'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ganz Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.astercity.net 04.07.02, 10:15 Nauczyciele od polskiego tez byli kiepsciuchni, bo klania sie ortografia. Nie wiesz jak sie pisze 'nie' z czasownikami...... Kiepsko, kiepsko.... Pozdrowienia od kolezanki z 'budy'. ???? a gdzie ty tu widzisz "nie" z czasownikami ??? slepa jestes czy moze masz problemy innego typu ??? powodzenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LaraCrof Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.netfriend.org / 172.16.101.* 14.06.02, 17:45 Jestem uczennica klasy drugiej V LO i zastanawia mnie mysl moich kolezanek i kolegow,ktorzy powtarzaja ze zaluja ze przyszli do tej szkoly.Ja osobiscie nie zaluje.Wiedzialam ze ta szkola wymaga od ucznia wiele ale tego tez oczekiwalam.Nie powiem jednak ze wszyscy nauczyciele sa wporzo,bo to nie jest prawda.Wezmy np. pod uwage pania Warszawską. Stara klępa! Nienawidząca uczniów. Mimo wszystko podziwiam ją za brak wspóczucia.Nastepnie pan Stasik. Jest moim wychowawcą.Podziwiam go za wiedze. Wiem że teraz tio czyta. Pani Gozdek jets bardzo inteligentną osobą. Podoba mi się jej poczucie humoru. Rozpisze sie o niej kiedy indziej. Najwieksza zwała jest jednak z pani Muchowskiej. "Rozlazłość, rozlazłość i wszedzie rozlazłość", "musi być eleganciej", lub "musicie się bardziej zatrybić". Ja dodam od siebie inny cytat dla tej kobiety mianowici:"nie ma to jak znajomość jezyka polskiego", lub "czasem mozna mowic jezykiem polskim a nie tylko rozmyslac z jaka predkoscia spadnie pilka na ziemie". to narazie wszystko i tu cytat ze znanego filmu ze Szfanconegerem:"JA TU WRÓCE" pozdrofka dla belfrów piątki. wasza kofana Lara Croft 17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ganz Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.astercity.net 04.07.02, 10:18 A ja sie chetnie rowniez podpisze pod wszystkim co ludzie tutaj pisza o glupocie i niekompetencji nauczycieli z tego wlasnie liceum, przykladow chyba nie trzeba przedkladac ... (Butny, Szala itd.) Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.fvt.mw.tu-muenchen.de 09.07.02, 12:24 A moze zamiast krytykowania napiszecie co z was wyroslo.Jezeli nic to naprawde szkola byla denna. Ja po skonczeniu jej bez problemow skonczylam najlepsza uczelnie techniczna w Polsce-Politechnike Warszawska. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: V LO - ranking nauczycieli 09.07.02, 14:00 Gość portalu: Dana napisał(a): > A moze zamiast krytykowania napiszecie co z was wyroslo.Jezeli nic to naprawde > szkola byla denna. > Ja po skonczeniu jej bez problemow skonczylam najlepsza uczelnie techniczna w > Polsce-Politechnike Warszawska. Też skończyłem Polibudę tyle, że poznańską. Nie uważam jednak, że jest to zasługą uczęszczania do V LO - wręcz przeciwnie.. /CarTon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.fvt.mw.tu-muenchen.de 09.07.02, 14:09 To jak to sie stalo, ze sie na ta uczelnie dostales.Wiem ze po VLO najwiecej ludzi dostaje sie na panstwowe uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: V LO - ranking nauczycieli 09.07.02, 14:26 Gość portalu: Dana napisał(a): > To jak to sie stalo, ze sie na ta uczelnie dostales. [...] To długa historia ;-). W każdym razie na pewno nie było to zasługą V LO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.134.142.* 10.07.02, 08:00 do Cartpona Dluga historia? To fajnie, mozesz ja opowiedziec.Chetnie poczytamy. Pozdrowienia z upalnego Trojmiasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Louise Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.223.* 02.08.02, 15:37 Uwazam, ze w V LO stlamszono moja osobowaosc, nie pozwalana na krytyke, wtlaczano do glowy ( lub usilowano) mnowstwo niepotrzebnych informacji. Dostalam sie na studia w Poznaniu dzieki sobie a nie dzieki szkole. wspominam milo ludzi z klasy, a nauczyciele snia mi sie w koszmarach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.03, 17:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.03, 17:45 wlasnie koncze piatke jestem przed ostatnim egzaminem maturalnym zawsze mnie denerwowalo, ze moje kolezanki narzekaly na piatke to jest swietna szkola bezstresowa nauczyciele pomagaja sa swietni ciesze sie, ze cztery lata temu wybralam piatke pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoski.pl / 192.168.1.* 02.08.02, 10:25 Warszawska byla ostra alec przynajmniej potrafiła wytłumaczyć podstawy tej czarnej magii zwanej chemiaą. Gorsza była pani mgr Gozdek.... Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoski.pl / 192.168.1.* 02.08.02, 10:47 Ja wspominałabym piątkę nienajgorzej... gdyby nie niesprawiedliweość niektórych nauczycieli. Ale musze przyyznać że wiele się nauczyłam. Niestety nie tego co w życiu najwa0niejsze - pewności siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Re: V LO - ranking nauczycieli 08.08.02, 10:33 Gość portalu: nancy napisał(a): > Warszawska byla ostra alec przynajmniej potrafiła wytłumaczyć podstawy tej > czarnej magii zwanej chemiaą[...] Może i potrafiła ale chyba nigdy tego nie robiła! U nas po prostu wywoływała ludzi do odpowiedzi i kazała omawiać temat, którego jeszcze na lekcjach nie było (!) twierdząc, że wszystko można wydedukować na podstawie tego co już wcześniej mieliśmy... Często też pytała czy ktoś czegoś nie rozumie z tego co aktualnie zostało poruszone i "zachęcała" żeby pytać teraz, bo potem będzie za późno. Przerąbane miał ten kto się zgłosił z prośbą o wyjaśnienie czegokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cOlo Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 217.8.178.* 18.08.02, 12:42 Nikt nie wspomnial tutaj o Michalowskiej od maty. A ta kobieta w ogole nie powinna uczyc w szkole, zwlaszcza matematyki. Totalny brak umiejetnosci przekazywania wiedzy uczniom, a wymagania co do nich stawiane ma ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.fvt.mw.tu-muenchen.de 19.08.02, 11:17 Bylem w pierwszej klasie ktora uczyla Michalowska i musze to potwierdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.finako.pl 02.11.02, 12:09 Nadal chodzę do 5.L.O, w pierwszej klasie życie w tamtej społeczności nauczycielskiej było po prostu koszmarem, nawet nachodziły mnie myśli samobójcze, teraz jest trochę lepiej, ale nadal nieciekawie. Najgorsza była Warszawska, do dziś nie mogę na nią patrzeć.Lucyna Gozdek jest bardzo dobrą polonistką, ale niestety niesprawiedliwą, ma swoich pupilków i wcale tego nie ukrywa. Adam Stasik nawet wporządku, ale przesadza ze swoimi wywodami, konstruowanie sprawdzianów nawet mu wychodzi, zawsze są z nutą uśmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela78 Re: V LO - ranking nauczycieli 19.02.04, 23:21 Ja tez to potwierdzam.W szkole podstawowej mialam same piatki z maty i lubilam ten przedmiot . I dlatego gdy szlam do VLO wybralam preofil mat-fiz plus nformatyka.Przez trzy lata meczylam sie na tym profilu ze zgledu na pania MIchalowska ktora mnie nie cierpiala i nie wiem dlaczego.KLasa byla super. Na koniec trzeciej klasy MIchalowska dala mi jedynke i tak samo jedynke dostalam od WArszawskiej z chemi. Z tych dwoch przedmiotoww miala komisa. Z chemi wybrnelam a Michalowska zalatwila mnie niezle. POwiedziala , ze da mi mierna jesli przeniose sie do innej klasy. No co mialam robic. Przenioslam sie na ogolny. Duzo ludzi ma zle wsponienia o pani Butnej, ja jednak wolalam ta profesor. Jako tako szlo mi z matmy no i w koncu zaczelam ten przedmiot rozumiec.I dlatego do tej pory zle mysle o MIchalowskiej, ktorej wogole nie rozumialam .Bardzo lubilam pania SZalle. Jako nieliczna mialam od niej piatke ale to chyba dlatego ze chodzilam na doksztalty. Bardzo milo wspominam tez pania od biologi, nie pamietam jej nazwiska jakos bylo na B...... KOnczylam piatke w 97 roku. POza Michalowska i WArszawska to lubilam nauczycieli mimo ze mialam same mierne prawie. TERaz mieszkam w CHicago. W zeszlym roku bylam w POlsce w Bydgoszczy. POszlam tez zobaczyc PIATKE. No i jakos tak cieplo mi sie zrobilo, gdy przypomnialam sobie ten budynek i przez to wszystko co tam przeszlam pozdrawiam serdecznie Izabela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASiK Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.76.129.* 21.08.02, 12:32 co do Michałowskiej to się zgadzam, zero umiejętności w przekazywaniu wiedzy. Byłam w klasie biol-chem (matura 1989) i była to moja wielka zmora. Ale maturę z matmy zdałam na 4 - tylko może szkoda, że nie p. Michałowskiej to zawdzięczam ale samej sobie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.fvt.mw.tu-muenchen.de 21.08.02, 12:38 Kto pamieta Wale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azred Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.77.40.* 11.11.02, 10:09 A ja dzieki Michaleowskiej zdalem mature na 6. Byla swietna u nas na mat-fizie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1996's Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.w193-251.abo.wanadoo.fr 21.06.03, 16:47 Zeby przekazac wiadomisci trzeba je jeszcze miec... Odpowiedz Link Zgłoś
gocha_m Re: V LO - ranking nauczycieli 29.10.02, 18:17 cześć absolwenci! byłam na biol-chemie. obsadę miałam wymagającą: warszawska (niestety nikt jej nie lubił, a już na pewno wszyscy się jej bali), butny (bardzo ją lubiłam, dużo mnie nauczyła, w porządku babka) historyca (mam nadzieję, że w końcu wysłali ją na emeryturę), no i fizyca (nic mnie nie nauczyła, nie szło się z nią dogadać choćby z jednego powodu, kto miał z nią lekcje wie o czym mówię). matura na szczęscie przeszła bez zakłóceń! pozdrawiam wszystkich biedaków!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.02, 08:34 Witam wszystkich nieboraków! Opinie są różne - mam wrażenie, że część z Wasnigdy nie chodziła do VLO. Matura 95', zestaw Gozdek-Warszawska-Adamski-Szala-Wojtczak-Tłustowłosa Fizyca- Drozdowska itd. Zestaw dosyć wybuchowy, ale do przeżycia.Gozdek-rewelacyjna polonistka, ale pedagog z niej jak z ssmana dobroczyńca, Warszawka-wprowadzanie nowej lekcji na starych przykładach (koszmar), ale najgorsza była Muchowska (fizyca)- kompletny brak wiedzy, zadania z wyliczeniami z zeszytu (dosyć wygodne w momencie dgy się miało zeszyt kogoś ze starszych roczników he,he). Aż człowiekiem rzucało, gdy musiał do tych magisterków mówić per PROFESORZE. Pozdrowionka dla Wszystkich VLO-wiczów : tych co mają to za sobą i oczywiście dla tych , co jeszcze odsiadują wyrok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.03.03, 13:14 hej piątkowicze vlo skończyłam rok temu. moją wychowawczynią była p. Warszawska. i nie przesadzajcie- wszystko da się przeżyć lekcje chemii u ww.też a potem z nostalgią wspomina się słynne powiedzonka czy tez drżenie własnych nóg pod tablica. a wiem co mówię bo orłem z chemii nigdy nie byłam. rada: bardzo czuła na przejawy kultury (można zaplusować) i chamstwa (raczej nie da się zaliczyć klasy).a inni belfrowie???p. Muchowska-zadania od lat te same, spr też więc nie jest źle, moźna się poobiijać. P.Arke- jej lekcje głównie przesypiałam, a maturka na 4. absolutnym faworytem wśród polonistów jest wg. mnie M.Gołuński, szkoda że powędrował na AB. Bardzo, bardzo bardzo dobrym nauczycielem była też p.Chylewska, surowa, wymagająca nieco stronnicza ale potrafiła przekazać wiedzę uczniom. na opisywanie wszystkich potrzeba by dużo czasu i miejsca, ale ogólnie "piątka" to dobra szkoła, z tradycjami, stawiająca raczej na owe tradycje niż na popularny "luz", a jak się komuś nie podoba to zawsze może zienić szkołę. ale tego nie róbcie. po maturze będziecie z rozrzewnieniem powracać do niej myślą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @zred Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.77.40.* 30.03.03, 12:04 Yo, piątkowicze! Maturkę udało mi się zdać rok temu. Widzę, że coś mało ludzi z mat-fizu udziela się na forum, więc dorzucę cosik od siebie. Matfizowicze mają nieco inne przeżycia związane z informą niż reszta szkoły. Pamiętam ile razy narzekałem na głupie algorytmy których trzeba się było uczyć (i programowanie w Pascalu, grrr). Teraz studiując informę na polibudzie w Gdańsku, z tego co mi zostało w pamięci zrobiłem użytek na dość ciężkim (u nas) przedmiocie zwanym algorytmy i programowanie (diabelnie trudny egzamin). Może teraz uważacie alg. Dijsktry czy innego Euklidesa za debilne i niepotrzebne, ale uwierzcie- to jest fundament informy. I to właśnie jest największa zasługa prof. Filipowskiej, która nie zważając na nasze narzekanie dalej wbijała nam owe fundamenty do głów. A Pascal, wbrew pozorom, to całkiem niezły język. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.wat.edu.pl 02.04.03, 15:36 Ja jestem po mat-fiz. Matura '99. Program czterech lat informy w liceum przerobiłem w jednym semestrze (pierwszym) na studiach. Nie mialem zadnych problemów. Wciaz dobrze wspominam Filipowska. A propos studiuje na Wojskowej Akademii Technicznej i nie narzekam. Zaluje tylko tego ze V LO nigdy nie lubilo scislowcow. Woli sie tam historykow i polonistykow. Troche zaluje, ale przynajmniej dobrze mnie przygotowali na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 64.213.237.* 15.11.02, 22:27 Czy jest w web ktos ,kto pamieta Soltysa ? Uczyl matematyki i jak wchodzil do klasy dziewczyny ze strachu byly jak niezywe(byly wtedy 2-3 klasy z samymi dziewczynami).Ludzie, ale jak on uczyl!!!Studiowalam geologie w W-wie i nigdy z matma nie mialam klopotu.Maniek tez byl dobrym chemikiem. Byla tez "jedza" z historii, ale nie pamietam jej nazwiska. Ci co byli w 5-tce 1965-69 na pewno wiedza o kogo chodzi.Jedna niezle nas tej historii nauczyla.Z perspektywy lat, mysle,piatka miala wtedy bardzo dobrych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 23:35 Czytając to wszystko odnosi się wrażenie, że w piątce jest (było) pięciu nauczycieli. A reszta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 23:07 No właśnie - co z resztą? Językowcy, ścisłowcy i inni? Tylko polonistów i wuefistów piątka posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 65.38.218.* 12.02.03, 23:30 Oczywiscie byli inni bardzo fajni nauczyciele. Tylko ta pamiec!! Ja uczylam sie tam w 1965-69 r. Pamietam oczywiscie Prof. Soltysiaka (matematyka)-byl bardzo wymagajacy, ale uczyl switnie.Manka wszyscy znamy, nie tylko jako vice- dyrektora szkoly ,ale swietnego nauczyciela chemii. Byl tez Goll(Prof. Golinski)-uczyl geografii i astronomii.Byla wspaniala nauczycielka biologii (nazwiska nie pamietam niestety).Nauczona mnie tam niezle angielskiego. Do dzisiaj sluzy mi gramatyka.Wala z polskiego (prof. Walentyna Buczkowna) moze byla troche nudna(ach to opowiadanie tresci lektur!!-zgroza) , ale nauczyla nas niezle pisac.Nie wiem czy wiecie,ona pisala ladne ksiazki dla dzieci.Rowniez fizyka byla na dobrym poziomie.Wszystko to pomoglo mi na geologii na UW. Bylam swietnie przygotowana.Dobrych ocen nie dostawalo sie za darmo.To, mysle, jast problem naszych obecnych czasow. Niestety!! Mam nadzieje, ze moj polski " nie zardzewial".Nie pisze obecnie w tym jezyku za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pella Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.03.03, 15:35 Uuuu, co do rankingu to zdecydowanie na pierwsze miejsce wysuwa sie Warszawska. Doskonale pamiętam bół brzycha przed każdą lekcją, a potem upokorzenie przed tablicą słysząc jej słowa, cyt:" No ty to tylko pączki mozesz w przyszlosci piec, do niczego wiecej sie nie nadajesz". Bardzo budujace ale na szczescie sie nie sprawdzilo. Potrafie tez jednak robić pare innych rzeczy! Pella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 217.6.108.* 27.03.03, 12:37 Nie o nauczycielach chciałem... Z okazji 40 rocznicy szkoły została wydana książka, w której są listy z nazwiskami. Czy znalazłby się ktoś, kto przysłałby mi listę IVa matura 78? Pozdrowienia Mirek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczka(?) Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.77.40.* 27.03.03, 15:15 Gość portalu: mirek napisał(a): > Nie o nauczycielach chciałem... > Z okazji 40 rocznicy szkoły została wydana książka, w której są listy z > nazwiskami. Czy znalazłby się ktoś, kto przysłałby mi listę IVa matura 78? > > Pozdrowienia Mirek Dla Ciebie lista klasy: Marek GLAZA, Bogdan JANUSZ, Grzegorz KRETEK, Andrzej KUNDE, Ryszard KUPROWSKI, Miroslaw MAJDANSKI, Wojciech PIOTROWICZ, Jerzy RYPOLC,Zdzislaw SKULICH, Waldemar SZYMSKI, Zbigniew ZAJAC, Grzegorz ZUREK, Beata HOLOWACZ, Zofia JAROCH, Mariola KONIECZNA, Joanna SAJDAK, Hanna SAWKA, Alicja STEPIEN, Alina TARKOWSKA, Elzbieta WIERCIOCH, Grazyna WOLOS, Hanna ZABLOCKA, Maria ZACHWIEJA. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 217.6.108.* 02.04.03, 08:23 Bardzo Ci dziekuje kaczka! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.proxy.aol.com 11.04.03, 22:08 Gdzie mozna nabyc te ksiazke ???? (matura 1983 biol-chem ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arsa Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.cs.bialystok.pl 22.06.03, 00:02 Mieszkam w drugim koncu Polski O zjezdzie dowiedzialam sie po czasie.piszesz o wydaniu ksiazki Moze jest mozliwosc jej kupienia? Na liscie ktora podales jest kilka nazwisk moich kolegow jeszcze z podstawowki. Moze masz liste klasy b? Mariola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.06.04, 11:37 Ja też kiedyś chodziłam do tej klasy, ale niestety musiała ją opuścić, buuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 19:28 A gdzie można zakupić tę książkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 65.38.217.* 24.05.03, 02:44 Oczywiscie, nie ma problemu. Oto oni: Marek Glaza,Bogdan Janusz,Grzegorz Kretek,Andrzej Kunde,Ryszard Kuprowski,Miroslaw Majdanski,Wojciech Piotrowicz,Jerzy Rypolc,,Zdzislaw Skulich,Waldemar Szymski,Zbigniew Zajac,Grzegorz Zurek,Beate Holowacz,Zofia Jaroch,Mariola Konieczna,Joanna Sajdak,Hanna Sawka,Alicja Stepien,Alina Tarkowska,Elzbieta Wiercioch,Grazyna Wolos,Hanna Zablocka,Maria Zachwieja. Nie mam pojecia, dlaczego lista tej klasy jest taka-najpierw chlopaki a potem dziewczyny. Inne klasy sa wedlug alfabetu. Przepraszam , ale nie ma polskich liter!!Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: V LO - ranking nauczycieli IP: w3cache.fordon.INTELINK.pl:* 02.04.03, 21:06 czesc! Ja skonczylam kochana 5 2lata temu...bylo ciezko, ale teraz to sie docenia! naprawde!! Wedlug mnie konczac te szkole jest sie po niezlej szkole zycia!!!:-) no idobrze! Jezeli chodzi o pana Stasika to wg mnie to wspanialy nauczyciel jeden z moich faworytow obok pani Kumkowskiej (tez od historii) a co sadzicie o pani Switalskiej!!!???? Przeciez i ona napewno zapadla wam w pamieci...i jej "nie znacie dnia ani godziny" pozdrawiam wszystkich (podobno niedugo szykuje sie jakis zjazd!:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mortax Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.77.18.* 16.04.03, 15:37 tak, Świtalską pamiętam nieźle - niestety ze złej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 09:07 A jest ktoś, kto ja pamięta z dobrej strony? I czy sa jeszcze jacyś "piątkowi" nauczyciele, których się pamięta tylko z dobrej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: MATURA '98 ODEZWIJCIE SIĘ IP: *.tvgawex.pl 19.08.04, 22:58 Cóż za podobne odczucia... Myślę, że trafne jest stwierdzenie"Przerost formy nad treścią". Szkoda, że w klasie biol-chem najwięcej uczyłam się polskiego (Świtalska), matmy (Drozdowska)... A teraz jestem mgr inż. biotechnologii. HEJ MATURZYŚCI '98 ODEZWIJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: MATURA '98 ODEZWIJCIE SIĘ IP: 212.122.214.* 26.08.04, 00:09 Też zdawałem maturę w 1998 r. - chodziłem do klasy ogólnej z rozszerzonym angielskim. Wspomnienia mam mieszane NEGATYWNE- szczególnie do mgr Skrzypczyk (angielski). Z reguły 1, 2 3 (to już extra) no a 4 - to już przesada. Wychowawca beznadziejny, brak osobowości pedagogicznej, lekcje tak samo nudne jak godziny wychowawcze. Jedną osobę upatrzyła sobie jako ofiarę i przez to chłopak przeniósł się do innej szkoły - nagle stał się cud - w V miał ledwo 2 , a tam chwalili jego angielski. Daje do myślenia? Osobny temat - Warszawska - nauczyciel mierny i beznadziejny - z lekcji nie wynosiło się nic, kupa strachu, zero nauczania (ja chyba Warszawską tylko z kilka razy widziałem przy tablicy w ciągu 3 lat), i stosunek do człowieka odgórny i chamski. Muchowska - bez zeszytu ani rusz, a w nim - zadania z rozwiązaniami. Michałowska - już na korytarzu myślała od kogo zacząć pytanie, bo na tym polegała jej lekcja, zero umiejętności przekazywania informacji, a wymagania ogromne POZYTYWNE Pani mgr Żeglicz (teraz Palka) - nauczyciel miły, ale i wymagający, przemyślane lekcje, sporo w nich konkretów - super uczyło się z tego do matury Pani od PO - bodajże Juraszek - osoba ciepła i życzliwa, co nie znaczy że nie trzeba było się uczyć Panie bibliotekarki (Jankowiak i Borowska - nie jestem pewien czy nie skaleczyłem nazwisk, jeśli tak - przepraszam) - do biblioteki naprawde szło się z przyjemnością, zawsze pomogły, życzliwe i niezwykle miłe Nawet w-f w sumie miło wspominam. To chyba przez to że dr Szalla zmobilizował nas do ruszania się i to dosyć intensywnego. Przez to 'zwłoki' odżywały. Brak porządnego w-fu odczułem już na studiach. Ogólne wrażenia - średnio na jeża. W każdym razie chętnie z kimś pogadam na temat V LO. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: MATURA '98 ODEZWIJCIE SIĘ IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.04, 09:22 a może w tej innej szkole chwalili jego angielski bo wcześniej jednak nauczyła go Skrzypczyk? Mnie uczyła w piątce przez dwa lata i uważam że to jedna z lepszych nauczycielek w tej szkole. Konkretna, wymagająca ale jak było trzeba to powalczyła o ucznia. mam do niej naprawdę dużo szacunku.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: MATURA '98 ODEZWIJCIE SIĘ IP: 212.122.214.* 28.08.04, 12:17 Witam! Jakby był taki nauczony, to nie miałyby cały czas ledwo miernej z angielskiego w V LO. A angielski z dnia na dzień do głowy nie wchodzi - to kwestia systematyczności. Tymczasem bardzo dobry pojawił się od razu w nowej szkole, a nauczyciel był też bardzo wymagający. Nie wiem jak dobrze znasz mgr Skrzypczyk - (szanuję Twoje zdanie) jednak ja ją znałem przez 4 lata (była moim wychowawcą) i odniosłem odwrotne wrażenie - wymagająca była (to się chwali!) ale na pewno nie miała daru przekazywania wiedzy i jeśli ktoś naprawdę był dobry z angielskiego - to tylko dzięki jej wymaganiom, a nie przekazanej przez nią wiedzy. Przykładów walki akurat mało widziałem, ale jeśli tak zaobserwowałaś - widocznie zdarzyło się. Zdania nie zmienię. Nauczycieli angielskiego miałem do tej pory okołu pięciu, i od tego nauczyłem się najmniej. POZDRAWIAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.mega.tmns.net.au 18.04.03, 12:01 Zupelnie przypadkiem tu trafilem. A jest tu kto kto pamieta jaka dyskusja byla jak nazwac to liceum? najpopularniejsza propozycja to bylo im JF Kennediego. Ale nie przeszlo a "pani" od polskiego chyba barcikowska przeforsowala swoje. Ha, ja mature w 1968 zdawalem. A teraz mieszkam sobie wsrod kangurow. I pamietam Manka, taka gruba pania od Ruskiego, Kaczke od fizyki, zupelnie pomylona babe od biologii bo bzdur uczyla (co w czasie studiow moich wyszlo) taka jakas babe od chemii, i wysokiego faceta od gimnastyki. Aaaaa jeszzcze byl taki od angielskiego. Pamieta kto ich nazwiska? wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły "5-owiec? Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.77.40.* 24.04.03, 13:40 Obecnie kończę gimnazjum i bardzo chciałem(właściwie chcę) iść do "piątki" czytając to co piszecie zaczynam mieć wątpliwości...Wypowiedzi typu "niczego mnie nauczyła", "głupia baba","pozdrowienia dla odsiadujących "wyrok" i inne o niekompetencji nauczycieli brzmią groźnie i mało zachęcająco...:( Czy naprawdę ta szkoła to taka tragedia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.firma / 192.168.20.* 29.04.03, 11:45 List do kolegi, który wybiera się do VLO. Nie przejmuj się takimi "gadkami". Ważne jest to, co sam umiesz znaleźć w każdym miejscu, w którym jesteś. A w piątce znaleźć można sporo. Wszędzie są fajni i fajniejsi ludzie, tak jak wszędzie głupi i głupsi. Czy to szkoła, czy studia, albo praca - od tej prawdy, choć bolesnej, nie uciekniesz. I bierz z tego co dają w piatce jak najwięcej. Te cztery lata mogą Ci ustawić przyszłe życie - studia, pracę, przyjaciół, wspomnienia i zasady. Bądź mądrym i dobrym człowiekiem - reszta będzie nagrodą od Pana Boga - zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.03, 10:18 A gdzie sobie Wojtku mieszkasz wsrod tych kangurow, bo ja tam bardzo czesto bywam. Fajnie wiedziec, ze i tam mozna spotkac kogos z piatki. Pozdrawiam.Ala. (Najczesciej bywam w Sydney) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek do ali IP: *.mega.tmns.net.au 30.04.03, 10:58 Gość portalu: ala napisał(a): > A gdzie sobie Wojtku mieszkasz wsrod tych kangurow, bo ja tam bardzo czesto > bywam. Fajnie wiedziec, ze i tam mozna spotkac kogos z piatki. Pozdrawiam.Ala. > (Najczesciej bywam w Sydney) W Melbourne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: do ali IP: *.man.bydgoszcz.pl 30.04.03, 19:04 No to troche daleko, choc niewykluczone, ze sie kiedys przypadkiem spotkamy jako starzy dobrzy piatkowicze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arsa Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.cs.bialystok.pl 22.06.03, 00:12 Czesc ten od angielskiego to Tup-Tus niestety nie pamietam nazwiska wiem tylko tyle ,ze w okresie drugiej wojny byl w angli w lotnictwie.Pani Walentyna Buczek,polonistka byla absolwentka 8uniwersytetu w Wilnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symeon Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 12.05.04, 23:25 Tuptuś to Marian Boniewicz. Kiedy kończyłem "piątkę"('87), był już nieźle chory, opiekował się też schorowaną żoną. Trochę później niestety zmarł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prince31 Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.tvgawex.pl 24.06.04, 07:31 Hej Symeon! Ja kończyłem Piątkę w 88 - pewno się znamy "z widzenia" albo z papieroska w kibelku na I piętrze. Ale nie o tym... Tuptusia dobrze pamiętam... Jego hasła na temat Zarskiej - light bulb o niej mawiał. Chodziłem do niego do szpitala, z moją dziewczyną. W sumie wszyscy się z niego śmiali a to był niezły gość - z humorem i chyba jeden z najuczciwszych nauczycieli jakich miałem okazję poznać. angola nie nauczył, ale co tam... atmosfera na lekcji i te wesołe hasełka i opowieści. A pamiętasz jak śpiewał taką starą piosenkę "Pussycat, pussycat, where have you been?" - czy coś takiego? W każdym razie wspominam go bardzo dobrze. Innych też, choć miałbym kilka złośliwośći pod ich adresem. Teraz sam jestem nauczycielem i doskonale wiem co to za ciężki kawałek chleba - a przecież nie byliśmy święci i dawaliśmy naszym belfrom czasem niexle popalić. Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RockShox Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.206.* 06.05.03, 00:31 Heh - skończyłem Piątkę 3 lata temu - w sam raz żeby poznać wszystkich znanych nauczycieli, którzy teraz podobno odchodzą.... Chodziłem do klasy autorskiej p.Gralika. Żadnego z nauczycieli nie wspominam źle. To fakt, że przed łaciną u p.Szalaty wszyscy drżeli(lekcje były w harcówce na dole - nie było gdzie się ukryć :)), to fakt, że p. Krutnik zmuszała nas do czytania wielkiej liczby książek. Ale po to poszliśmy do szkoły i za to trzeba raczej dziękować. A co do dokształtów, to wszyscy zgodnie twierdzą, że nie było lepszej rzeczy na świecie :D. Pozdro dla wszystkich :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 213.77.91.* 05.07.03, 11:44 Pani Szalata od łaciny cudowna kobieta, dzięki niej polubiłam łacinę. Na początku nauki łaciny jako nieliczna z klasy miałam trójkę ( reszta mierne i pały) a potem tylko czwórki piątki. Moją wychowawczynią była p. Filipowska, a polskiego uczyła mnie p. świtalska - ja ją uwielbiałam. Na zjazd chętnie się wybiorę. Myślę, że dzięki tej szkole i nauczycielom bez problemu odnalazłam swoje miejsce w życiu i skończyłam studia na kierunku politologia. Stidiowałam to,co mnie najbardziej interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aras Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:45 skończyłem piątkę 7 lat temu. Trwało to 5 lat, co "zawdzięczam" Michałowskiej, która i tal przecholowała mnie przez dwa lata. Ta szkoła przekazywała coś wiecej niż wiedzę a zwłaszcza Maniek, Szalla, Sołtysiak. Miło wspominam też Nierybińską od chemii, tym bardziej, że miałem "przyjemność" mieć zajkęcia z Warszawską. Na drugim końcu listy Łojek i córka Wiesława Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symeon Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 12.05.04, 23:45 Kończyłem w 1987. Nie wiedzieć czemu należąc do klasy ogólnej musiałem zakuwać głównie matematykę, chemię i fizykę. Uczyły mnie odpowiednio pp. Drozdowska, Warszawska i Kapela. Dlaczego nikt z forumowiczów nie pisze o tej ostatniej postaci? To była osoba, która na prawdę łamała charktery, pamiętam strach, łzy w oczach dziewcząt i modlitwy (!) przed wejściem do gabinetu fizyki. Przedstawiana przez forumowiczów jak prawdziwy "Killer" Warszawska to bułka z masłem przy wyczynach pani Zdzisi. Pani Warszawska czasami potrafiła być trochę złosliwa, ale nikomu życia nie zwichnęła. Teraz trochę dobrych wspomnień: p. Pakulska od polskiego uczyła pisać i jasno argumentować swoje sądy, z czego teraz w zasadzie żyję (ocena dobra z wypracowania to był u niej szczyt marzeń); p. Jakubowska od rosyjskiego przedstawiała (w czasach głębokiej jednak bolszewii) prawdziwy obraz kultury rosyjskiej: porządnych XIX - sto wiecznych pisarzy, Wysockiego, Okudzawę, a nie pionierów socjalizmu; p. Goll pokazywał jak należy być gościem z klasą, nie miał żadnych ulubionych i nieulubionych - że tak powiem - każdy mógł dostać piątkę (stara skala ocen!) jak sie nauczył; p. Szalla poglądy miał słuszne, sam do dziś żałuję, że lepiej sie nie starałem ćwiczyć - trzeba utrzymywać własne "zwłoki" w kondycji! Ogólnie mogę powiedzieć, że przelewek nie było, profesorstwo cięło aż miło, do 2 - giej klasy przeszło 22 osoby z 31. Kto przeżył i zdał maturę z reguły dostawał się na wymarzone studia i je kończył. Co i mi się udało. O ile się orientuję wielu absolwentów zdobyło potem fajne zawody i nieźle przędzie, czego życzę również nowym pokoleniom piatkowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 07:42 Zgadzam się z Tobą Symeon.Też miałam lekcje z Warszawską(nota bene moja koleżanka z klasy mieszkała nad p.Warszawską-to dopiero było przeżycie odwiedzać tę koleżankę), Kapelą i rzeczywiście mogę się z Tobą zgodzić jeśli chodzi o łamanie charakterów i wszystkie inne straszne przeżycia na lekcjach fizyki(sama nie miałam kłopotów,ale pamiętam co się wyrabiało z innymi.Za to matematykę miałam z p.Butny i wbrew opiniom innych nie wspominam jej źle.Na egzaminie na studia zdawałam matematykę i dobrze mi poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symeon Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 14.05.04, 10:10 Ano właśnie, nie było to tak sławne liceum jak np. jedynka, ale równo dawało w kość i jak ktoś sobie tu poradził, to z reguły daje sobie radę w dorosłym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadal Młoda Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 217.153.62.* 14.05.04, 18:41 Słuchajcie, to kiedy bylo tudziez bedzie to slynne 40-lecie V-tki???? Bedzie feta?? A jak była to szkoda , ze przepuscilam. Bylo niezle, moim idolem byla Harmacinska, jak nauczyciele strajkowali, spotykala sie z nami po kryjomu, zeby zrealizowac material. Kochana kobieta. Troche za duzo palila. Ciekawe czy nadal funkcjonuje :-)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 65.38.218.* 26.05.04, 15:28 W przyszlym roku bedzie 50 lat , jak otwarto nasza szkole. Mamy wszyscy nadzieje,ze ta piekna rocznica bedzie hucznie celebrowana. Corolina wspomniala kiedys o pazdzierniku 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aktualny uczen V Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 22:10 o co chodzi ze strajkiem ?? Podzilcie sie historią ze swoimi kolegami :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystka Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.atr.bydgoszcz.pl 21.06.04, 09:54 Dla mnie pani Warszawska była bardzo dobrym nauczycielem. Z lekcji wynosiłam bardzo dużo wiadomości, w domu nie trzeba było się za dużo uczyć (to jej zasługa), a że ostra była to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ERT Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 157.25.31.* 21.06.04, 19:26 I tak trzymaj KRYSTKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZmORRO Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.mis / *.pse.pl 23.06.04, 09:13 Gość portalu: Krystka napisał(a): > Dla mnie pani Warszawska była bardzo dobrym nauczycielem. Z lekcji wynosiłam > bardzo dużo wiadomości, w domu nie trzeba było się za dużo uczyć (to jej > zasługa), a że ostra była to juz inna sprawa. Jeżeli Twoim zdaniem nauczyciel, który wymaga przygotowania się do nowego materiału w domu, miesza ludzi z błotem, wyzywa itd. jest bardzo dobrym nauczycielem, to ja "nie mam więcej pytań"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kallisto Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 212.122.214.* 26.09.04, 09:28 Warszawska...grrr, sprawdziany z chemii to była zgroza,a tekstu "możecie wyjąć maszinki" w znaczeniu kalkulatory nie zapomnę do końca życia.Czy ktoś miał zajęcia z Muchowską? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe uczen 1 Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 19:37 ja zni mam teraz lekcji o bo|e no coments !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.ras14.floca.alerondial.net 09.07.04, 06:50 Jest roznica miedzy byciem wymagajacym nauczycielem, a zwyklym znecaniem sie nad uczniem. Chodzilam do V-tki na poczatku lat 90-tych i po dwoch latach z tego wlasnie powodu przenioslam sie do LO II. Niektorzy ludzie po prostu nie powinni uczyc, bo nie maja do tego odpowiedniego nastawienia. Szanowna P. Michalowska, na przyklad, pozwolila mi uwierzyc, ze jestem kompletna noga z matematyki. Zlecialo kilka lat, zanim uswiadomilam sobie, ze z moja logika wszystko jest w normie. Ona po prostu nie potrafi przekazac swych wiadomosci. Zawsze mi sie podobalo jak wyciagala do tablicy osobnika, ktory odwazyl sie zadac pytanie. Na P. Warszawska narzekac nie moge (byla moja wychowawczynia!). Pamietam jak mnie ostrzegano przed nia, zanim zaczelam nauke. Ma kobitka charakter, ale przynajmniej potrafi uczyc. Moja siostra ukonczyla V-tke zanim ja zdalam mature i zawsze zalowala, ze nie przeniosla sie do jakiejs "normalnej" szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 19:21 Witam. Kończyłem LO 5 w 2002r. Czy ktoś pamięta pana Spytka od matematyki i panią Wachowską od historii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @si@ Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 22:29 pamietam pana spytka, ale nie mialam z nim lekcji tak samo jak z pania wachowska...tez konczylam v-tke w 2002:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagunia Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.alfa.pl 16.02.05, 22:11 Heniu czy ty byłeś w 4 g i byłeś mistrzem z ruska i niemca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 17.02.05, 17:33 Byłem w 4g. Nie byłem mistrzem z ruska i niemca, ale nie narzekałem na te przedmioty :) (bo to były moje ulubione). A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 17.02.05, 17:39 A czy ty jesteś z mojej klasy? I masz nazwisko na S? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagunia Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.alfa.pl 17.02.05, 23:31 Tak Heniek, to ja. No zobacz jak na Ciebie trafiłam. Wybierasz się na to 50- lecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: V LO - ranking nauczycieli IP: *.int.elnet.pl / 195.85.209.* 18.02.05, 13:14 No pewnie, że się wybieram! A ty? Myslę, że będzie fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Cholewińs 50 lecie V LO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:18 Kochani absolwenci! w imieniu szkoły pragnę Was poinformować, że w dniu 22.X.2005 odbędą się obchody 50 lecia V LO. Uroczystośc odbędzie się w Teatrze Polskim w Bydgoszczy (część bardziej oficjalna), a potem zpraszamy do budynku szkolnego na spotkania klasowe. Dokładne informacje na ten temat zostaną umieszczone na naszej stronie internetowej www.5lo.bydgoszcz.pl na przełomie marca i kwietnia. w tym też terminie służymy informacją i pomocą pod nr tel 361 22 14. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harald Re: V LO - ranking nauczycieli IP: 83.238.70.* 29.08.05, 19:26 Najlepsi z belfrów: B.Zowczak, M.Kumkowska, A.Chylewska,I.Harmacińska, A.Wojtczak-Fajga, A.Redzimska, A.Arke. Nie do zapomnienia: A.Muchowska, K.Warszawska, H.Juraszek, M.Spytek, M.Gołuński, W.Szalla, M.Wachowska, M.Hack, ks.Mrosczok, ks.Jachnik. Odpowiedz Link Zgłoś