Gość: L. IP: 62.233.200.* 26.06.03, 18:07 Cześć Wszystkim. Zacząłem nowy wątek bo to wstyd, żeby na forum śladu 16 nie było. Chodziłem do 8a rocznik 1985. Klasa p. Jastrzębskiej. Pozdrawiam i czekam na odzew. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunotrzypiatki Re: SP 16 02.07.03, 16:15 Ciekawe, czy to ta sama szkola .... Skonczylem "16" w 1976 ! Czyzkowko, ul.Koronowska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: SP 16 IP: 62.233.200.* 02.07.03, 19:53 Pewnie że ta sama przy Koronowskiej jeszcze tam stoi, i wygląda jak dwadzieścia lat temu. Ja zaczynłem ją w 77 a kończyłem w 85 r. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brunotrzypiatki Re: SP 16 02.07.03, 20:15 Gdzie te czasy ?! Ja zaczalem w 1968, moja wychowawczynia byla niejaka Ganckowska, mialem lekcje z Mila- WF, z Kaczmarkiem-ZPT a dyrektorem byl Rzepecki. Niektorzy z tych nauczycieli byli niezle swirnieci, niektorzy w porzadku. Mieszkalem wtedy na Lakowej. Potem chodzilem do VI LO na Staszica. Mieszkasz w Bydgoszczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: SP 16 IP: 62.233.200.* 03.07.03, 15:14 Mieszkam w Bydgoszczy i to na Czyżkówku więc siłą rzeczy widuję starą budę. Ze starych belfrów to wiem że Kaczmarek jest tam nadal i to awansował już od kilku lat jest dyrektorem tej "renomowanej" szkoły. Również miałem z nim ZPT. Myślę że i dzisiaj potrafiłbym zbudować latawiec he, he, he. Była tam też przez wszystkich szanowana Pani od biologii (przyrody) za moich czasów przezywano ją "babcia" ze względu na wiek, niestety nie pamiętam nazwiska. Inni to Lubieńska od j. polskiego, Kujawski od geografii (w pięknym stylu rzucał w nas kluczami), Gobis od historii - mistrz od wymyślania "faktów autentycznych". Wielu już nie pamiętam albo Ty nie będziesz ich kojarzył. Liczę, że więcej osób się dołączy i będzie ten wątek utrzymywać przy życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
brunotrzypiatki Rzut kluczem ;-)) 03.07.03, 17:08 O dziwo, Gobis mi gdzies dzwieczy w uchu...chyba uczyla moja mlodsza siostre! Matematyke mialem z nijaka Klarecka- zdaje sie ze historii uczyl wtedy Klarecki, ona wyszla za niego za maz. Pieknie rzucal kluczami rowniez. Zas Kaczmarek walil pila -rozplatnica az petenci kwiczeli z bolu ! Babcia- a jakze, pamietam. Mowila "y" zamaist "i". Pamietam Smeje od polskiego i Meszynska od rosyjskiego- byly do wytrzymania.... Najwieksze jaja to byly, jak przed wejsciem do szkoly po przerwie usilowano nas ustawic "w pary" a wszyscy to olewali. Chociaz troche dyscypliny jednak w ludziach wtedy bylo. Przejscie do LO to byla wielka ulga, chociaz mialem zaleglosci z tej 16 szczerze mowiac. Niestety ,Czyzkowko i szkole widuje rzadko, cha, cha, bo mieszkam w USA i jezdze do Polski coraz rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Rzut kluczem ;-)) IP: 62.233.200.* 03.07.03, 17:39 Z tym USA to mnie strasznie zaskoczyłeś. Zacząłem ten wątek trochę z ciekawości czy ktoś z "16" przegląda te strony, no ale Twój ostatni mail to pełne zaskoczenie. Jedyny który się odezwał i zaraz z USA. No ale to może dlatego, że im człowiek dalej tym częściej interesuje się tym co było kiedyś. Ja prawdę mówiąc w Bydgoszczy jestem tylko w weekendy bo pracuje poza miastem no i chyba dlatego zacząłem przeglądać miejski portal i trafiłem na to forum. Co do poziomu starej budy to rzeczywiście nie jest najwyższy. Ja potem chodziłem do Mechanika nrI. i też miałem sporo problemów szczególnie z przedmiotami humanistycznymi. Meszyńską kojarzę też miałem z nią rosyjski ale chyba tylko jeden rok. Jak trafiłeś tak daleko jak Ci się tam żyje lepiej, gorzej inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
bruno555 Re: Rzut kluczem ;-)) 03.07.03, 19:15 U mnie jest zawsze 6 godzin wczesniej, teraz siedze wiec w pracy, zreszta w domu szkoda czasu na sleczenie przed komputerem. Zostalem w USA 16 lat temu i mieszkam tu bo lubie miec na codzien swiety spokoj, co jest chyba nieosiagalne w Polsce. My wyprowadzilismy sie z Czyzkowka chyba w 1977, do Centrum. Dzis w Bydgoszczy nie mam juz nikogo. Niektore rejony troche sie zdziadowaly, niektore nie, ta Wiejska przebudowalii , bo to kiedys byla zwykla zwirowa syfiasta droga. Ale Lakowa chyba pozostala b/z ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Rzut kluczem ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 10:33 Co do Łąkowej to masz rację - bez zmian. Ale dość mocno przebudowany jest teren koło kościoła i stacji benzynowej, zrobili rondo i przyzwoity węzeł drogowy, nowy most przez kanał (kierunek ronda Grunwaldzkiego) i drugi przez Brdę (kierunek Jachcice) no i Nad Torem jest teraz dwujezdniową szosą - tak więc i na starym Czyżkówku trochę się zmienia. Koronowska to teraz spokojna osiedlowa droga. Sporo się zmieniło przez ostatni rok. Pewnie dawno tu nie byłeś. Ale tak generalnie to Bydgoszcz specjalnie się nie zmienia. Serfowanie w pracy po internecie jakże to typowe. Zresztą robię to samo. Liczyłem że więcej absolwentów "16" się odezwie. No ale jest jakaś szansa bo nasza korespondencja cały czas utrzymuje ten wątek na pierwszej stronie forum. Odpowiedz Link Zgłoś
bruno555 Up. 07.07.03, 14:03 Bylem w Bydgoszczy 2 lata temu. Na ogol obracam sie w rejonach srodmiejskich lub Niemcz- tam mam znajomych. Rzeczywiscie jakos malo tych absolwentow 16 na necie, no ale coz, szkola nie byla w koncu zbyt slawna ani ambitna, cha, cha ! Osobiscie lubie rejon Starego Rynku- wyspa, sam rynek i te uliczki w okolo. Pare lat temu bylem tan na Sylwestra nawet- akurat to bylo gdzies chyba w rejonie Nowego rynku (?). Gdzie pracujesz w Bydzi i co robisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Up. IP: 62.233.200.* 09.07.03, 13:56 Mieszkam w Bydzi i chciałbym aby tak pozostało przywiązałem się do tego miejsca, ale obecnie pracuję w Warszawie jestem przedstawicielem handlowym w firmie komputerowej. A ty czym się zajmujesz? Co do poziomu "16" to trodno się nie zgodzić z Twoją opinią. Ja swoich dzieci tam nie poślę. No ale trudno aż tak narzekać czegoś jednak nauczyli. Niektóre przedmioty miały nawet niezły poziom. To chyba jak wszędzie (pewnie również i w USA)wszystko zależy od nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
brunotrzypiatki Re: Up. 09.07.03, 15:20 Ja jestwm logistykiem w instytucji rzadowej. Mieszkam w NY i tez sie przywiazalem do tego miejsca i chialbym, by tak pozostalo ;-))) Fakt faktem, jak ktos sie chcial doksztalcic w tej "16" to swego dopial. W koncu z niezlymi rezultatami to VI LO skonczylem, a wtedy to bylo chyba najlepsze LO w Bydg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Rzut kluczem ;-)) IP: 62.233.200.* 03.07.03, 17:42 A tak poza wszystkim która u Ciebie godzinai ile stref czasowych? Odpowiedz Link Zgłoś
brunotrzypiatki Re: Rzut kluczem ;-)) 25.08.03, 20:24 Gość portalu: L. napisał(a): > A tak poza wszystkim która u Ciebie godzinai ile stref czasowych? Dziwne, odpowiadalem juz na to pytanie i "wycieli" czy co? No ale dobrze, podniesie watek do gory. Roznica jest 6 godzin miedzy warszawa a NY. U mnie jest wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: SP 16 IP: *.dip.t-dialin.net 12.07.03, 22:11 Czesc Wam ! skonczylem SP16 w 1979 r bywam na Czyzkowku 1-2 razy w roku mieszkam w niemczech pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: SP 16 IP: 62.233.200.* 14.07.03, 11:25 Witam nareszcie ktoś się jeszcze odezwał a już straciłem nadzieję i myślałem że wątek padnie. Proszę uaktywnij się trochę jakieś wspomnienia wraźenia itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: SP 16 IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.03, 15:05 Chodzilem do 8c moja wychowawczynia byla "Babcia" od biologi nazywa sie chyba Kielbratowska nie pamietam za dokladnie Gobis uczyl mnie histori z Kaczmarekiem mialem ZPT Smeja uczyla polskiego Meszynska rosyjskiego a Milla W-F Odpowiedz Link Zgłoś
brunotrzypiatki Re: SP 16 14.07.03, 21:01 Miales prawie identyczny zestaw nauczycieli jak ja. Moja wychowawczynia byla Meszynska. Ciekawe, czy oni jeszcze tam pracuja i czy w ogole zyja ci starsi, przeciez to bylo 27 lat temu, kiedy ja konczylem. Czyli jak Ty byles w 5 klasie, to ja bylem w 8- cha, cha ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: SP 16 IP: 62.233.200.* 15.07.03, 16:41 Moją wychowawczynią też była "Babcia" przez jakieś 2 3 lata i odeszła na zasłużoną emeryturę to było chyba gdzieś w 4 klasie. Pewnie jak Ty kończyłeś to my przejeliśmy ją jako wychowawcę. Niesamowity nauczyciel bardzo dobrze ją wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: SP 16 IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.03, 20:46 Rowniez bardzo dobrze wspominam "Babcie" takze jestem ciekaw co dzieje sie z nauczycielami ktorzy mnie uczyli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: SP 16 IP: *.mis / localhost 21.08.03, 09:38 Ja chodzilem do tej szkoly tylko w 1 i na poczatku 2 klasy. Potem sie wyprowadzilem z Czyzkowka. A moja klasa "b" skonczyla te szkole w 1987, Wychowawczynia byla o ile dobrze pamietam p. Binakonska (mam nadzieje ze nie przekrecilem nazwiska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: SP 16 IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.03, 19:05 Pamietam takze p.Bieniakowska wydaje mi sie ze tak sie nazywala ale tez dokladnie nie pamietam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: SP 16 IP: 62.233.200.* 15.10.03, 16:24 Widzę, że dawno tu nikt nie zaglądał. Czyżby wszyscy absolwenci tej szacownej szkoły wyginęli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: SP 16 IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.04, 12:15 Szkoda ze tak malo osob tutaj sie wpisalo .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: SP 16 IP: *.zepak.com.pl 29.06.04, 16:21 rok tu nie zaglądałem i niewiele się zmieniło :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: SP 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 12:19 Ja chodzilam do SP 16, ale przenioslam sie w 2 klasie gimnazjum (na stare to bedzie w 8, ehh ta cala reforma...) Co do 'starych' nauczycieli, to wiem ze zostal Kaczmarek, Jastrzebska i Gobis, reszty nie kojarze. A moze pamietacie Lewandowskiego od w-f? Aha i jeszcze Olczyk od geografii, bardzo mila kobiecina:) Czekam na odpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: SP 16 IP: *.dip.t-dialin.net 28.07.04, 09:52 juz dawno tuta nie zagladalem szkoda ze nadal tak malo osob sie tutaj wpisalo ( Pamietam Lewandowskiego od w-f jednak Olczyk nie moge skojarzyc moze jakas podpowiedz ? Odpowiedz Link Zgłoś
gralus26 Re: SP 16 26.01.05, 11:02 Ja tez kończyłem 16 ale nieco później niż Wy bo w 1994 roku, chodziłem do klasy D a moją wychowawczynią była Pani Kożchowska, polonistka. Znam oczywiście pana Kaczmarka, Gobisa, ale przede wszystkim Andrzeja Lewandowskiego, super facet. Pozdrowienia dla absolwentów 16 Odpowiedz Link Zgłoś