Dodaj do ulubionych

KAPITAŁ CHRONIONY

25.09.05, 12:27
Nie chodzi mi o "Kapitał" Marksa, ale o nasze pieniądze gromadzone na koncie
funduszu osiedlowego. 150 złociszy od głowy to sporo jeśli się weźmie pod
uwagę dotychczasowe inwestycje, mam na myśli bramę wjazdową na osiedle,
kosiarkę do trawy, podkaszacz oraz kosze na śmieci to reasumując wynik na
koncie powinien być dodatni. Prosty rachunek 160 x 150 = 24 000 minus brama,
kosziarka, podkaszacz i kosze wskazuje, że wynik na koncie to minimum 10 000
polskich okrągłych złotych. Kwota ktorą można wykorzystać przy finansowaniu
systemu monitoringu osiedla, może nie są to duże pieniądze ale biorąc pod
uwagę zapewnienia inwestora fundusz będzie zasilany kolejnymi wpłatami a to
otwiera kolejnemożliwości.
Obserwuj wątek
    • zuzia123451 Re: KAPITAŁ CHRONIONY 25.09.05, 20:00
      Nie chce czuc sie,jak w wiezieniu.W pracy kamery, w sklepie kamery,na osiedlu
      kamery.Za przeproszeniem,w nosie podlubac nie mozna!.W glowach nam sie
      przewraca>. Jeszcze pare lat temu <nikt nie slyszal o ochronie i monitoringu i
      bylo dobrze,teraz mimo ,ze wjekszosci na to nie stac, zachowujemy
      sie ,jak ;Nowobogaccy Wiesniacy".
      • lalcia11 Re: KAPITAŁ CHRONIONY 25.09.05, 20:30
        przeciez to normalne w dzisiejszych czasach ze na kazdych nowych osiedlach jest
        ochrona i monitoring i powinno to byc od samego poczatku!!to ze chcemy miec
        ochrone z prawdziwego zdazenia nie oznacza przeciez ze jestesmy Nowobogackimi
        Wiesniakami jak twierdzi pewna pani!!poprostu chce sie czuc bezpieczna na swoim
        osiedlu!!skoro tyle rzeczy ginie to znaczy ze cos jest nie tak...chyba warto sie
        na ten temat zastanowic!!teraz placimy 40zl i co za to mamy??kazdy i tak wchodzi
        i wychodzi kiedy chce samochodem tez nie ma problemu wjechac...a potem
        zastanawiamy sie dlaczego sa kradzieze??!!nie lepiej zaplacic troche wiecej i
        cos naprawde z tego miec??
        • mario212 :) 25.09.05, 20:37
          ktora dziewczyna z osiedla podoba wam sie najbardziej??a wam dziewczyny ktory
          pan??heheh zmiana tematu na ciekawszy :))))
          • marvinmonroe Re: :) 25.09.05, 20:59
            W końcu normalny wątek na forum... z niecierpliościa czekam na głosowanie, mam
            kilka faworytek. pzdr.
            • mario212 Re: :) 25.09.05, 21:16
              tylko sie tu klocicie i wymieniacie same wady czas pogadac o czyms
              przyjemniejszym!!mi sie tu mieszka bardzo dobrze!!a ludzie moim zdaniem sa
              bardzo przyjemni!!a co do Pan to jest kilka bardzo sympatycznych...Marvinmonro
              jakie masz faworyty?? :)
            • madziulec Re: :) 26.09.05, 08:12
              Pewnie te malowane lalki z solarium ;-))))
              • mario212 Re: :) 26.09.05, 11:32
                Madziulec a czy to cos zlego ze dziewczyny dbaja o siebie chodza na solarium czy
                sie maluja ja uwazam ze nie!!
                • madziulec Re: :) 26.09.05, 14:20
                  Niech sie maluja...
                  Ale wszystko co sztuczne pfuj...
                  A takie laki chodza po osiedlu.. Az sie zastanawiam czy toto silikonu nie ma...
                  • mario212 Re: :) 26.09.05, 18:24
                    madziulec co to wogole za okreslenie TOTO jak tak mozna o kims powiedziec??chyba
                    ktos tu jest zazdrosny ale w kazdym razie nie powinno sie tak o kims mowic!!nie
                    popieram
                    • madziulec Re: :) 27.09.05, 08:27
                      Nie jestem zazdrosna. Powiem nawet wiecej - niektore dziewczyny na osiedlu sa
                      naprawde bardzo interesujace.
                      Ale wszelkiej sztucznosci precz:-)!
                      • margo99 Re: :) 27.09.05, 10:13
                        > Ale wszelkiej sztucznosci precz:-)!

zgadzam się
                  • marvinmonroe Re: :) 26.09.05, 18:45
                    musze ci powiedzieć że ja też ręki obciąć bym za to nie dał.
                    • mario212 Re: :) 26.09.05, 19:03
                      nie wiem i nie zamierzam sie w to wglebiac!najwazniejsze ze niektore panie na
                      naszym osiedlu niezle sie prezentuja
                      • marvinmonroe Re: :) 26.09.05, 20:43
                        bardzo niezle
        • zdrowy_rozsadek1 co jest normalne w dzisiejszych czasach... 26.09.05, 10:04
          Myślę, że ochrona to sprawa powszechna na osiedlach ale czy normalna? - ja
          uważam, że nie. Moim zdaniem 50% to snobizm i moda a nie autentyczna potrzeba.
          Jestem zdania, że docelowo (jak powstana bloki B1 - B4)ochrona tu musi być w
          ograniczonym zakresie (kontrola dostępu na osiedle - wjazd) ale monitoring i
          inne cuda są zbyteczne (tak jak się okazały mało przydatne w bankach, które
          ostatnio zostały okradzione)
          Obecnie zaproponowany koszt ochrony + koszty obsługi terenu bedą za wysokie.
          Dyskusja ta prowadzona jest niemalże w tonie: "ochrona - być albo nie być
          osiedla".
          Jeżeli ktoś myśli, że ochrona załatwi wszystko to jest w błędzie.
          Po jej wprowadzeniu na forum będą zakładane wątki "za co płacimy 65 zł?"

Do refleksji cytuje list mieszkańca osiedla na Tarchominie:
          "Ochrona osiedli i włamywacze
          We wtorek na osiedlu Akacje 5 przy Odkrytej 44 ukradziono mi z piwnicy dwa
          rowery, sąsiadce jeden. Wezwałem policję, spisałem protokoły z ochroną i
          policją. Napisałem faksy do dewelopera oraz ochrony AKODO. Mają teraz uważać na
          to, co się dzieje na osiedlu. Coś podobno się dzieje w mojej sprawie.
          Najlepsze jest to, że wczoraj z bloku obok wynieśli 7 rowerów w biały dzień,
          przy ochronie i ostatnich włamaniach. Nie wiem, czy ochrona ma powiązania z
          włamywaczami, ale na pewno coś jest nie tak. Ja płacę 60 zł na ochronę, tylko
          teraz nie wiem - czego.

Proszę napisać w Państwa gazecie jakieś ostrzeżenie o tych włamaniach, żeby
          mieszkańcy innych osiedli w okolicy posprawdzali zabezpieczenia mieszkań i
          piwnic, bo jak u nas ukradli łącznie tyle rowerów, to gdzie indziej też będą
          mogli. "

• e-legionowo Re: co jest normalne w dzisiejszych czasach... 24.11.05, 01:54
            nie jestem z osiedla ale "troche" sie zajmuje sieciami radiowymi i
            monitoringiem, i jest pewne dobre rozwiazanie dotyczace monitoringu, montuje sie
            kamerki (przewodowe lub bezprzewodowe) z dostepem poprzez sieć komputerowa, czy
            to lokalna na terenie osiedla czy poprzez internet, dostep jest tylko dla osob
            posiadajacych hasla (ochrona, mieszkancy)
            dzieki temu rozwiazaniu mozna sobie w wolnej chwili zerkac co sie dzieje w
            insteresujacym nas obszarze, dzieki temu tez mozna weryfikowac to co robia
            ochroniarze i ewentualnie jak zdarzy sie ze cos przeocza to powiadomic ich
            telefonicznie, oczywiscie bez przesady i ciaglego siedzenia przed komputerem :)
        • aaaaa3221 Re: KAPITAŁ CHRONIONY 12.10.05, 18:56
          Ciekawy temat: po co nam dozorcy?
          Może nowy wątek ?
          Można przeciez a nich zrezygnować. Sprzątają - to prawdaale ile z tym problemu,
          pilnują- wolne żarty...szczególnie pan Gieniu...HA HA
      • aaaaa3221 Re: KAPITAŁ CHRONIONY 12.10.05, 18:53
        Twoja opinia Zuziu jest bardzo trafna. W ogóle wydaje się, że ochrona nie jest
        nam niezbedna. Wydaje się ,że jest kilka powodów uzasadniających takie
        twierdzenie:
        przytoczone opinie a także doświadczenia innych wspólnot jasno pokazują, że
        płacąc za ochronę kupujemy sobie pozorne bezpieczeństwo gdyz złodzieja nic nie
        powstrzyma szczególnie w sytacji gdy mieszka on wśród nas albo - co bardzo
        prawdopodobne - współpracuje on z jakimś mieszkańcem,
        profesjonalna ochrona a nie najtańsza firma kosztuje znacznie więcej niż
        jesteśmy w stanie zapłacić,Minimalizując koszty kupimy bowiem usługi firmy
        taniej a dwoma osobami ochrony, które za jakiś czas będa spać tak samo smacznie
        jak nasi dozorcy (niektórzy),
        ochroniarze to tez ludzie czesto mający kontakty z "ciemna stroną mocy" - może
        to doprowadzić do tego, że po pewnym czasie bedzie o nas wiadomo wszystko a
        szczególnie kiedy wychodzimy , kiedy wracamy co mamy w domach itd- tylko
        wchodzić do mieszkań.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka