Dodaj do ulubionych

EURO TRAVEL & CRUISES

21.01.12, 15:22
Prawdziwa firma czy raczej widmo? ktos cos o niej slyszal?
Obserwuj wątek
    • bobsonik7 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 22.01.12, 00:52
      Dlaczego pytasz ???

ja również się zastanawiam... dostałem od nich zwrotnego maila w sprawie pracy i też to pytanie bardzo mnie intryguje...
      • martka073 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 22.01.12, 01:39
        Ja również.. Niestety nic mi nie wiadomo o tej firmie, nie ma jej na internecie (oprócz ogłoszenia o pracę, tego wątku i ..ich własnej strony)
        Zastanawia mnie dlaczego nie piszą z firmowego adresu email tylko z darmowej poczty..
        • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 22.01.12, 23:20
          Ja odpowiedziałam na ich ofertę pracy z gazetapraca.pl. Po 2 mailach otrzymałam w załączniku kontrakt do podpisania i zastanawiam się czy firma jest godna zaufania. Na razie nie chcą żadnych scanów dokumentów, itp.
          Jako mój manager podpisała się Anna Nikkola.
          To ich adres: Aleksanterinkatu 15A/4, Helsinki 00100, Finland
          Strona internetowa: www.eurotravelcruises.com/
          Działają od 1994 roku.
          Ale fakt - nic więcej nie mogę znaleźć w internecie.
          • martka073 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 06:57
            Ja również otrzymałam kontrakt. Moim managerem również jest Anna Nikkola.

Problem w tym, że sprawdziłam ich domenę i to kiedy powstała... 17 stycznia 2012...
            • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 10:59
              Strona www wygląda na profesjonalną, są adresy i telefony. Pensja, którą oferują jest realna, w porównaniu z tym co proponowali np. w United Universal Insurance (36.000 Euro rocznie).
              Ewentualny kontrakt jest podpisywany z fińskim pracodawcą - czy ktoś zna zasady zatrudnienia w fińskiej firmie? Czy trzeba rozliczać się z ich fiskusem? Jak to wygląda?
            • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 19:55
              I co robisz?
              Ja już sama nie wiem...
              Niczego podpisanego jeszcze nie odesłałam.
              • magdda123 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 20:38
                ja szukałam nazwisk pani manager i dyrektora z podpisu...nothing found...a i adresu w Helsinkach...pod tym adresem tej firmy nie ma
          • wiktor1987 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 10:13
            i coś więcej możecie powiedzieć o tej firmie, zobaczyłem ich ofertę pracy i wydawał mi się idealna, no ale.... żeby to nie była firma krzak ;/
            • michal.sawka Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 11:48
              Stawiam na firmę krzak.
              Nikogo nie zastanawia, że po wymianie dwóch maili bez żadnego kontaktu otrzymuje się kontrakt. Strona absolutnie nie jest profesjonalna. Nie ma tam żadnych ofert, jest zrobiona tylko po angielsku celem utrudnienia kontaktu, angielski też nie jest do końca profesjonalny (tzn. taki jaki stosują międzynarodowe firmy).
              Poza tym proponuje zwrócić uwagę na nazewnictwo firmy: jakim cudem firma ma w nazwie ltd jak jest fińska podczas gdy w Finlandii nazwą odpowiadającą ltd jest Osakeyhtiö. Dla zainteresowanych link: en.wikipedia.org/wiki/Osakeyhti%C3%B6.

Każdemu proponuje się zastanowić zanim wyślę CV gdyż jest ono całkiem sporo warte na rynku.

• mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 13:19
                Fakt, na stronie nie ma żadnych terminów, opcji wyszukania daty podróży, itp.
                Co takie firmy robią z CV? Bo ja nie mam zielonego pojęcia? Do czego to może być wykorzystane?
                A pensja, którą oferują? To znaczy, że nic też nie zapłacą? Człowiek dowie się tego dopiero, kiedy wypłata nie będzie przychodziła?
                Dziwi mnie fakt, że ich oferty pracy znalazły się na serwisach zw. z pracą. Nie są rozsyłane mailami, jak to bywa w różnych przypadkach.
                Sama nie wiem...
                Oprócz kontraktu do podpisania dostałam też formularz do wypełnienia danych do konta bankowego - do przelewania pensji. Żadnych innych danych oprócz nr konta, SWIFTu i nazwiska właściciela rachunku nie prosili.
                • bobsonik7 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 13:39
                  Dla mnie jest to również bardzo podejrzane... Nie wiem czy to tylko przeczucia ale coś mi mówi, że coś tu nie gra...

Wysłałem im CV i list w języku polskim... myślałem, że mają jakiegoś polskiego przedstawiciela...z którym będzie można dogadać wszystkie ważne szczegóły... a tu nagle bach, bach i kontrakt bez jakichkolwiek dokładnych detali współpracy...

Osobiście znam angielski w stopniu zaawansowanym, ale mam problem z dokładnym przetłumaczeniem obowiązków...(w końcu w ofercie chcieli angielski BASIC ). Czy ktoś z życzliwych tu osób mógłby to dokładnie wytłumaczyć, byłbym bardzo wdzięczny:

- Manage travel reservation payments to arrange cruises through
                  internal or outside travel agents
                  - Complete expense reports after trip
                  - Data management
                  - Compose correspondence/reports for own or manager’s signature
                  • michal.sawka Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 14:17
                    Bardzo dziwne obowiązki.
                    O tyle o ile zarządzenie danymi (data managment) oraz raportowanie wydatków (complete expenses reports after trip) i zajmowanie się korespondencją (myślnik 4) jest jeszcze w miare klarowne o tyle 1-wszy myślnik to jakiś bełkot.
                    "Zarządzenie/obsługa płatności za rezerwacje celem organizacji rejsów poprzez wewnętrznych i zewnętrznych agentów turystycznych"
                    Nie do końca z tego wynika jaka jest forma działalności gospodarczej wtedy tej firmy. Pośrednik, agent, organizator?
                    Macie jakiś opis stanowiska pracy?

Kolejna sprawa: jakim cudem firma istniejąca od 1994 roku ma stronę od kilku dni.
                    Kolejna sprawa: numer rachunku bankowego podaje się tylko działowi kadr już po zatrudnieniu.

Podpowiem wam, jeżeli firma miałaby się zajmować organizacją rejsów to powinna wyglądać fachowo i profesjonalnie gdyż nikt tam niczego nie kupi (strona absolutnie nie e-commerce) a ceny rejsów do małych nie należą. Spójrzcie sobie na adresy firm, które zajmują się tym na co dzień fachowo, np. Atlas Tours Rejsu, Rejs Club, Marco Polo.

Dla chętnych - proponuje tam po prostu zadzwonić i poprosić o dokumenty rejestrowe firmy. Założę się że nikt ich nie otrzyma.
                  • oliwia708 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 02.02.12, 23:46
                    wg mnie to oferta taka jak kierownik zespołu sprzedaży dla ubezpieczyciela, czyli rekrutujesz sobie całą obsługe, pozyskujesz rynek, sprzedajesz oferty na własny rachunek praktycznie, to jest jak umowa kontraktowa, o dzielo czy coś w tym stylu. A firma to pośrednik internetowy armatorów albo sam jest armatorem ale w tedy więcej o nich by znalazł w internecie, raczej pośrednik, który chce wskoczyć na nasz rynek małym kosztem, coś jak obsługa ryanerawink Ja osobiście kupuję rejsy bezpośrednio bo u nas w Polsce też są biura które pośredniczą w sprzedaży rejsów ale za długo im zawsze schodzi. Proponuję jako pracę dodatkową jak któś w biurze podróży pracuje. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
                • bobsonik7 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 13:41
                  Dla mnie jest to również bardzo podejrzane... Nie wiem czy to tylko przeczucia ale coś mi mówi, że coś tu nie gra...

Wysłałem im CV i list w języku polskim... myślałem, że mają jakiegoś polskiego przedstawiciela...z którym będzie można dogadać wszystkie ważne szczegóły... a tu nagle bach, bach i kontrakt bez jakichkolwiek dokładnych detali współpracy...

Osobiście znam angielski w stopniu zaawansowanym, ale mam problem z dokładnym przetłumaczeniem obowiązków...(w końcu w ofercie chcieli angielski BASIC ). Czy ktoś z życzliwych tu osób mógłby to dokładnie wytłumaczyć, byłbym bardzo wdzięczny:

- Manage travel reservation payments to arrange cruises through
                  internal or outside travel agents
                  - Complete expense reports after trip
                  - Data management
                  - Compose correspondence/reports for own or manager’s signature

Chciałbym również poznać Waszą wizję tej pracy, jak ją sobie wyobrażacie ???
                • michal.sawka Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 14:26
                  Dane zawarte w CV są po prostu sprzedawane różnym firmom. To nic innego jak produkt. Warto się zastanowić ile danych wysyła się w CV do nie wiadomo kogo...
                  Inna sprawa, jeżeli to już ma taki charakter to warto się zastanowić czy komuś nie zależy tylko na wyłudzeniu numeru rachunku bankowego, nie wiem w jakim celu...
                  Znając jednak numer rachunku bankowego oraz jego właściciela niektóre osoby potrafią czynić cuda. Mam nadzieje, że nikt się o tym nie przekona.
                  I obym się mylił...
                  • bobsonik7 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 23.01.12, 14:56
                    Dobrze prawisz Michale... tak czy siak ja im grzecznie podziękowałem... nie zamierzam udostępniać osobom, których nie znam detali dotyczących mojego konta...

Gdyby to jednak nie była, to z chęcią poczytam jak wiedzie się innym w tej firmie...

PZDR
                    • wiktor1987 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 24.01.12, 00:14
                      Ja dostałem pierwszego maila, właśnie zdziwiło mnie to, że angielski niby podstawowy, a całość po angielsku przysyłają. Czy człowiekiem współpracującym z polskimi przedstawicielami nie powinien być polak?
                      Zadziwiające............
                      • bolek8412 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 25.01.12, 14:04
                        Czy ktoś podjął współpracę z tą firmą?
                        • madziakos Re: EURO TRAVEL & CRUISES 01.02.12, 19:48
                          Witam,
                          ja również dostałam kontrakt. Czy ktoś już współpracuje z tą firmą?
                          • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 04.02.12, 17:31
                            Słuchajcie, jak na razie nie ma żadnych wpisów osób, które podjęły współpracę z tą firmą - czyli nie ma żadnych obiektywnych negatywów.
                            Jak się odniesiecie do wpisu oliwii708?
                      • superm1979 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 25.01.12, 14:08
                        Dzisiaj napisałem do tej firmy na adresy, które są załączone na stronie internetowej. Zadałem im kilka pytań: m.in. czy Pani która podana jest w mailu pracje dla nich oraz numer telefonu, z którym można się skontaktować. Odpowiedź była zadziwiająca, na konkretnie zadane pytania otrzymałem odpowiedź ogólną tzn. "We have received your application and transferred to our Hiring Department. Please note that it may take some time for review and response."
                        Szczerze ?? Nie rozumiem tego i dlatego właśnie nie wchodzę w to. Za chwilę się okaże, że na koncie mam dużą sumę pieniędzy i będę uczestniczył w praniu brudnych pieniędzy.
                        Pozdrawiam wszystkich i uważajcie nie dajcie się !!!
                        • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 25.01.12, 15:36
                          Czy przypadkiem to: forum.gazeta.pl/forum/w,23,132456684,132707961,Re_united_universal_insurance_zna_ktos_.html
                          to nie taki sam przypadek?
                          Jak myślicie?
                          • superm1979 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 26.01.12, 08:49
                            Ludzie, nie dajcie się zwariować !!! Nie spotkałem jeszcze nigdy prawie rekrutującej firmy, która nie podaje numerów telefonów w swoich korespondencjach. Nie podpisują się Imieniem i Nazwiskiem i nie podają pod nim swojego kontaktu. Najlepiej było by wyrwać od nich NIP i sprawdzić ich w Europejskiej bazie danych informacji gospodarczych. Skoro jest to firma LTD to znaczy, że jest to spółka z o.o. czyli powinni mieć kapitał zakładowy. Tutaj tego nigdzie nie ma.
                            W tej sprawie jest za dużo pytań i dlatego nie warto brnąć dalej.
                            • mimbla.londyn Re: EURO TRAVEL & CRUISES 05.02.12, 09:50
                              superm1979 napisał:

> Ludzie, nie dajcie się zwariować !!! Nie spotkałem jeszcze nigdy prawie rekrutu
                              > jącej firmy, która nie podaje numerów telefonów w swoich korespondencjach. Nie
                              > podpisują się Imieniem i Nazwiskiem i nie podają pod nim swojego kontaktu. Najl
                              > epiej było by wyrwać od nich NIP i sprawdzić ich w Europejskiej bazie danych in
                              > formacji gospodarczych. Skoro jest to firma LTD to znaczy, że jest to spółka z
                              > o.o. czyli powinni mieć kapitał zakładowy. Tutaj tego nigdzie nie ma.
                              > W tej sprawie jest za dużo pytań i dlatego nie warto brnąć dalej.

Może warto wziąć pod rozwagę te słowa ?

Do wszelkich ofert pracy, w których nie sposób skontaktować się z pracodawcą trzeba podchodzić bardzo ostrożnie.
                              • madziakos Re: EURO TRAVEL & CRUISES 05.02.12, 14:16
                                Pisałam do nich kilkakrotnie odnoście sprecyzowania moich obowiązków i NIP-u , bez odzewuuncertain
                                • przeprowadzacz22 Ściema 06.02.12, 17:44

Raczej bym zrezygnował, ściema jak nic.
        • malgorzata.2011 DOBRE BIURO PODRÓŻY 15.02.12, 21:48
          DOBRE BIURO PODRÓŻY.

Pracuję w branży turystycznej przez 8 lat.
          Malgorzata B.,
          Lodz
          • mart2012 Re: DOBRE BIURO PODRÓŻY 15.02.12, 23:08
            Pani Małgorzato, czy mogę poprosić do Pani nr telefonu lub adres Pani pracy (na maila), abym mogła dowiedzieć się czegoś więcej nt. tej firmy?
    • spryciarz0 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 11.02.12, 14:47
      czy ktokolwiek dostal z was jakies zadania do wykonania i jakies przelewy na konto?
      • spedzmiloczas Re: EURO TRAVEL & CRUISES 13.02.12, 14:08
        Ludzie przecież to ogloszenie to sciema!!! juz na logike komu oplacaloby sie zatrudniac 30 przedstawicieli po 1100eur premii jakis rejsow ktore nadal w Polsce sa wyjazdem egzotycznym? mam swoje Biuro podrozy i prsacuje w turystyce 8 lat, o takich rejsach nigdy nie slyszalem, dwa porownajcie ich strone z kilkoma firmami w polsce jak niebieskamila .pl/ czy atlas tours jak to dziala i jak to wyglada. Jasne ze mogą wyludzac dane, przeciez przesylacie im wszystkie dane (z cv) Wasze konto maja, podpisy także (z umowy) wiec moga dzialac w Waszym imieniu!!! pracowalem także sporo za granicami, bylem kierownikiem handlowym w turystyce i sam nie rozumiem w tym co opisuja (opisujecie) i co mialoby sie robic
        • bobsonik7 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 14.02.12, 12:05
          Polecam ten artykuł
          biznes.onet.pl/naciagnieci-na-prace,18563,5020104,1,news-detal
          • spryciarz0 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 14.02.12, 17:26
            ale w tym przypadku nie chcieli dowodu osobistego podobnoi
    • kacmoralny Oszustwo 15.02.12, 06:26
      To oszustwo. Na ich stronie jedną z bałtyckich destynacji jest Warszawa... To robili ludzie, którym się nawet nie chciało dobrze na mapę spojrzeć. Gdyby mieli cokolwiek wspólnego z rejsami nie wysyłaliby promów do Warszawy. Nie ma danych kontaktowych. Nic nie wskazuje, żeby ta firma mieściła się pod podanym adresem.
    • marke1975 DOBRA FIRMA! 15.02.12, 20:53
      Poszedłem na rejs z tej firmy w 2010 r., gdy mieszkał w Finlandii. Podobało mi się bardzo!
    • marke1975 JAK dodać zdjęcia z rejsu? 15.02.12, 21:00
      JAK dodać zdjęcia z rejsu?
    • j_g_krk UWAGA NA TYCH OSZUSTÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.02.12, 08:42
      Witam wszystkich

Wczoraj napisałem maila do ambasady RP w Helsinkach z prośbą o sprawdzenie.
      Dostałem informację, iż pod podanym adresem ta firma NIE ISTNIEJE.
      PROSZĘ O ZACHOWANIE SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI !!!!!!
      • marke1975 TO NIEPRAWDA!!!!! 16.02.12, 15:19
        TO NIEPRAWDA!!!!!
        Byłem w biurze firmy!
        Zamieściłem link do firmy.
        Pomówienie jest przestępstwem!!!
    • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 16.02.12, 13:46
      Ja również napisałam do ambasady w Helsinkach.
      Oto odpowiedź:

Szanowna Pani,
      Zapytuje Pani, czy podana przez Panią firma istnieje, tj. jest zarejestrowana w Finlandii. Wg informacji z urzędu prowadzącego rejestr firm, firma o podanym przez nią nr identyfikacji (podany jest na stronach internetowych firmy) nie występuje w fińskim rejestrze.
      • arkador Re: EURO TRAVEL & CRUISES 16.02.12, 13:52
        Niestety otrzymałem tą samą odpowiedź.
        Czekam na broszurę informacyjną o wycieczkach organizowanych przez tą firmę.
        Swoją drogą chętnię skontaktowałbym się z Malgorzata2011 i marke1975, skąd znają tą firmę.
        • mart2012 Re: EURO TRAVEL & CRUISES 16.02.12, 14:11
          Ja poprosiłam p. Małgorzatę o nr telefonu na priv i czekam...
          • arkador Re: EURO TRAVEL & CRUISES - istnieje, czy nie? 17.02.12, 20:13
            Napisałem maila do wydziału promocji handlu i inwestycji w Helsinkach, z prośbą o sprawdzenie firmy, otrzymałem taką odpowiedź:
            "Nie ma takiej firmy pod wskazanym adresem. Prosze zachowac duza ostroznosc."
            Mam prośbę do tych co bronią firmy, jeżeli jest realna, to gdzie można sprawdzić jej rzetelność, bo wszystkie Polskie oddziały w Helsinkach dają całkiem inne informacje.
    • marke1975 Pomówienie jest przestępstwem!!! 16.02.12, 15:25
      Pomówienie jest przestępstwem. Napisałem do firmy. Każdy, kto szerzy oszczerstwa lub fałszywe informacje mogą być pociągnięci do odpowiedzialności.
      • michal.sawka Re: Pomówienie jest przestępstwem!!! 16.02.12, 15:29
        Mam nadzieje, że tym czymś zainteresuje się Policja w chwili wolnego czasu.
        Jak można jeszcze wygrażać pociągnięcie do odpowiedzialności.
        Proponuje przyjrzeć się numerom IP i sprawdzić kto tak zaciekle broni wizerunku wirtualnej firmy.
      • mart2012 Re: Pomówienie jest przestępstwem!!! 16.02.12, 16:20
        Przepraszam bardzo, ja nikogo nie pomawiam, ani nie oskarżam.
        W trosce o swoją osobę napisałam maila do ambasady, która odpisała, jak powyżej.
        Udostępniam we wszystkich moich postach informacje, które otrzymałam lub które są na stronie tej firmy.
        marke1975 bardzo proszę w takim razie o więcej danych firmy, tj. NIP, czy kapitał zakładowy (Ltd. = Sp. z o.o.). A dlaczego na ich stronie nie ma opcji wybrania terminu rejsu? Bardzo proszę o kontakt do Pana/Pani. Chętnie porozmawiam.
      • timkoskinen Re: Pomówienie jest przestępstwem!!! 16.02.12, 16:20
        I agree with marke1975. In Finland calumny is a serious crime, so the company can prosecute the distributors of such information in Polish court. All IPs of publishers are logged. By the way I know such cases in Finland from TV. I confirm that the company is existing and just do not understand reasons of "circus" there.
        I think to send an abuse to the administration of this forum.

Kiitos,
        Tim Koskinen,
        Finland
      • mart2012 Re: Pomówienie jest przestępstwem!!! 16.02.12, 16:24
        Próbuję dzwonić na nr telefonu ze strony www, ale pojawia się komunikat, że numer nie istnieje...
        • timkoskinen Re: 16.02.12, 16:58
          mart2012 napisała:

> Próbuję dzwonić na nr telefonu ze strony www, ale pojawia się komunikat, że num
          > er nie istnieje...

It's very strange because I was talking with the manager today using this number about the situation at this forum. They promised to investigate. Probably it does not work for calls from Poland. Anyway I will let them know to provide additional number.

tim koskinen
    • timkoskinen THE COMPANY IS REAL (FINLAND) 16.02.12, 16:13
      I was looking for traveling offers for my vacations and was surprised to see this topic. I live near the Helsinki and confirm that the office branch of Euro Travel and Cruises company is existing. If I will be in those region of Helsinki the next week, I will publish photos here. It is strange to see that people in Poland are so angry.
      Also It is strange to see the posts from people who have no any facts there. I woule like to say that not all VAT numbers of Finnish companies can be checked online. The story about Polish embassy looks funny at all. I can PM few numbers of known companies for example to anyone here. I hope to make and publish posts as soon as can to remove all doubts here.

Kiitos,
      Tim Koskinen,
      Finland
      • spryciarz0 Re: THE COMPANY IS REAL (FINLAND) 18.02.12, 13:09
        ciekawe czemu ci goscie z finlandii nagle zaczeli tak bronic tej firmy? I nie maja zadnych argumentow tylko dezinformacja! Jak za komuny!
      • mimbla.londyn IS THIS COMPANY REAL (FINLAND) ? ? ? 24.02.12, 00:52

timkoskinen napisał:

> I was looking for traveling offers for my vacations and was surprised to see th
        > is topic. I live near the Helsinki and confirm that the office branch of Euro T
        > ravel and Cruises company is existing. If I will be in those region of Helsinki
        > the next week, I will publish photos here.

Please, publish those photos asap.

> It is strange to see that people in
        > Poland are so angry.
        > Also It is strange to see the posts from people who have no any facts there.

They ask company about facts - no answer from company.

>I
        > woule like to say that not all VAT numbers of Finnish companies can be checked
        > online. The story about Polish embassy looks funny at all.

It's not funny to us.

>I can PM few numbers
        > of known companies for example to anyone here. I hope to make and publish post
        > s as soon as can to remove all doubts here.
        >
        >
        > Kiitos,
        > Tim Koskinen,
        > Finland

We will wait then for photos, address, telephone number - it will be great if you will provide this.

• jetlag1 Re: I HAVE A BRIDGE FOR SALE!!!!!!! 24.02.12, 03:43

Are you people fu....g crazy or just plain stupid?
          TIM KOSTINEN from Finnland "looking" for a travel deal on the POLISH forum??????
          Is he fluent in POLISH???? .....if so ,why doesn't he answer in the same language???
          Why in english? If you belive him, trust me Brooklyn Brige is for the taking....cheap!
          -
          "The world is a book, and those who do not travel read only one page"
          • mimbla.londyn Re: I HAVE A BRIDGE FOR SALE!!!!!!! 26.02.12, 01:50
            Spokojnie wink
            poprzedni post to sarkazm w "oczekiwaniu" na szczegóły od Tima wink

Na szczęście wiekszość osób z rozwagą podeszła do propozycji tej firmy.
            Wątek ku przestrodze.

jetlag1 napisał:

>
            > Are you people fu....g crazy or just plain stupid?
            > TIM KOSTINEN from Finnland "looking" for a travel deal on the POLISH forum?????
            > ?
            > Is he fluent in POLISH???? .....if so ,why doesn't he answer in the same langu
            > age???
            > Why in english? If you belive him, trust me Brooklyn Brige is for the taking...
            > .cheap!
            > -
            > "The world is a book, and those who do not travel read only one page"
            • spryciarz0 UWAGA NA OSZUSTOW!!! 26.02.12, 08:55
              ta niby "fińksa" firma wogóle nie istnieje, jest to walek, przesyają kase na konta ludzi - nieswiadomych slupow, a slupy dalej ta kase przesylaja. Potem bank zada zwrotu gotowki i slup nie ma z czego zwrocic... ZA LATWYCH PIENIEDZY nie szuklajacie w tej firmie. A te odpowiedzi ludzi z finlandii za na zenujacym poziomie ich glupoty
              • mart2012 Re: UWAGA NA OSZUSTOW!!! 26.02.12, 09:52
                Ja już od prawie 2 tyg. czekam na odpowiedź mailową. Zadałam pytanie w jaki sposób klienci dokonują rezerwacji, skoro na stronie nie ma takiej opcji i napisałam że dzwoniąc pod podany nr tel. ze strony pojawia się komunikat - numer telefonu nie istnieje... Zawsze maile zwrotne dostawałam góra po 2 dniach, a teraz cisza...
                • martol4 Re: UWAGA NA OSZUSTOW!!! 27.02.12, 13:29
                  a Czy wogóle ktoś podpisał ten kontrakt i otrzymał zagwarantowane wynagrodzenie?
                  • s-afari Re: UWAGA NA OSZUSTOW!!! 29.02.12, 12:27
                    Ja dziś dostałam także maila z podobną propozycją i identycznym zakresem obowiązków.Znam angielski,ale nie bardzo rozumiem,co miałabym robić.Szczerze mówiąc strasznie zmartwiły mnie te opinie bo ucieszyłam się !Wygląda na to,że ta firma to naprawdę ściema...Czy ktoś dostał już jakąkolwiek kasę od nich?Co się dzieje po podpisaniu umowy?
    • martol4 Pilne!!!! 01.03.12, 08:52
      Czy ktoś dostał od nich już wynagrodzenie??Proszę o pilną odpowiedź
      • mart2012 Re: Pilne!!!! 01.03.12, 09:17
        Ja nie mam z nimi kontaktu od 2 tyg. Kontraktu nie podpisywałam, tylko zadałam kilka pytań i odpowiedzi do tej pory nie otrzymałam.
        • s-afari Re: Pilne!!!! 01.03.12, 14:04
          Ja wczoraj dostałam kontrakt,ale po przeczytaniu powyższych komentarzy nie wchodzę w to!
          Zgłębiłam temat i jest to "firma" a raczej sposób oszustwa występująca pod kilkoma nazwami i działająca w różnych krajach.Ma na celu pranie kasy,a wygląda to tak:"Pracownik"dostaje przelew na swoje konto w Euro.Następnie jest proszony o podjęcie tych pieniędzy,zamianę ich na USD i odesłanie poprzez przekaz Western Union na wskazany adres.Pensji oczywiście niekt nie dostał,ale nie to jest najgorsze! Bank,z którego zrobiony był przelew (najczęściej z Holandii)informuje bank "pracownika",że przelew był fałszywy i żąda zwrotu pieniędzy!!!Więc nie tylko nie dostaje się nic,a jeszcze można się nieźle pogrążyć.Uważajcie bardzo !!!Próbowałam też dzwonić pod podany nr na stronie,ale takowy nie istnieje,po zadaniu konkretnych pytań-cisza,tylko sam kontrakt ze standardowym mailem o potrzebie wydrukowania,podpisania i odesłanie do nich.Krótko mówiąc poszukiwanie słupów trwa ! Cieszę się tylko,że jako naród jesteśmy ostrożniejsi i może przestaną nas postrzegać jak bandę debili!
          • martol4 Re: Pilne!!!! 01.03.12, 16:41
            Ja podpisałam kontrakt, ale nie dostałam ani jednego zadania dotyczącego przekazania przez moje konto pieniędzy. Miał ktoś takie zadanie??
            • s-afari Re: Pilne!!!! 01.03.12, 17:24
              To pewnie dostaniesz.Kiedy podpisałaś,to znaczy ile "pracujesz" i na czym na niby praca polega?
              • martol4 Re: Pilne!!!! 01.03.12, 17:40
                od prawie miesiąca. Jest to przeklepywanie danych klientów do odrębnych arkuszy.
                • s-afari Re: Pilne!!!! 01.03.12, 19:19
                  Chciałabym się mylić i naprawdę życzę Ci wszystkiego najlepszego,ale daj znać koniecznie,czy dostałaś pensję itd..Może zmienili strategię?!
                  • mart2012 Re: Pilne!!!! 01.03.12, 23:46
                    Proponuję zajrzeć pod te linki.
                    Najpierw banalne zadania, a potem te przelewy...

forum.gazeta.pl/forum/w,23,132456684,132643465,Re_united_universal_insurance_zna_ktos_.html
                    forum.gazeta.pl/forum/w,23,132456684,132775008,Re_united_universal_insurance_zna_ktos_.html
                    martol4 daj znać, jakie masz kolejne zadania do wykonania.

Ja boję się w to wchodzić. Tym bardziej, że od 14 lutego milczą - nie odpowiadają na maila...
                    • mart2012 Re: Pilne!!!! 02.03.12, 09:12
                      Ja otrzymuję kolejne maile z tego typu pracą...

np.: od "Bel Cox" <maciej@estetika.com.pl>, "Dobbin Walker" <anna.lachowska@smc.pl>
                      jako Pracownik w dziale finansowym, Pracownik w dziale płatności

Zakres obowiązków powtarza się do złudzenia przypominając to, o czym tu piszemy...

Poniżej treść maila:

Szanowni Panstwo!

Wydzial Magellan Petroleum Corporation, duzej miedzynarodowej firmy,
                      przyjmuje aplikacje na stanowisko w swoim dziale Kontroli Kredytowej dla
                      Europy Wschodniej. Obecnie potrzebujemy pracownikow w terenie, poniewaz
                      nasz wydzial rozprowadza produkty firmy w krajach europejskich.

Dzieki poprawie koniunktury po kryzysie ekonomicznym co raz wiecej
                      duzych firm zatrudnia pracownikow do pracy zdalnej. Praca zdalna w
                      znaczacym stopniu obniza koszty utrzymania przestrzeni biurowej w
                      budzecie firmy, a pracownicy nie maja potrzeby codziennego dojazdu do
                      biura. W nowoczesnym swiecie technologii informacyjnej jest to
                      ekonomiczne rozwiazanie, ktore uwalnia fundusze dla wzrostu firmy i
                      pozwala na godziwe wynagradzanie pracownikow.

Obecnie poszukujemy agentow terenowych, ktorych zadaniem bedzie
                      kontrola platnosci pomiedzy nasza firma a klientami w krajach
                      europejskich, ktore nie sa czlonkami strefy euro. Potrzeba ta wynikla
                      z faktu, ze realizacja przelewow internetowych zajmuje duzo czasu i
                      nie posiadaja one wystarczajacego poziomu zabezpieczen przed kradzieza
                      naszych funduszy. Z tego powodu kontrolujemy oplaty za pomoca agentow.
                      Do obowiazkow agenta nalezy wykonywanie przelewow bankowych oraz
                      dokonywanie biezacych przelewow srodkow za pomoca miedzynarodowych
                      systemow platnosci.
                      Plan pracy agenta musi byc wystarczajaco elastyczny,
                      aby umozliwic mu kontrole srodkow przychodzacych na konto w ciagu dnia.
                      Agent musi rowniez posiadac zdolnosc szybkiego finalizowania transakcji.

Nasza firma oferuje pracownikom satysfakcjonujace wynagrodzenie oraz
                      zabezpieczenie spoleczne.

Jesli jestescie Panstwo zainteresowani podjeciem pracy na tym stanowisku,
                      prosimy o wyslanie krotkiego CV na nasz adres e-mail:
                      m.petroleum@secretary.net

Nasz menedzer skontaktuje sie z Panstwem.
                      • s-afari Re: Pilne!!!! 02.03.12, 14:50
                        Nieźle! Czyli tak,jak pisałam...Poszukują słupów wszelkimi możliwymi metodami!
                        • mart2012 Re: Pilne!!!! 14.03.12, 22:49
                          Zauważyliście co się stało z ich stroną www od jakiegoś czasu? Hmm... Interesujące
                          • arkador Re: Pilne!!!! 16.03.12, 11:11
                            Tak jak to było do przewidzenia. Firma krzak co szukała słupów, niestety ja się dałem na to nabrać i teraz czekam czy będą z tego jakieś konsekwencje.
                            • martol4 Re: Pilne!!!! 16.03.12, 11:43
                              A dużo zrobiłeś tych transakcji?
                              • arkador Re: Pilne!!!! 16.03.12, 21:19
                                W sumie dwie, podczas pierwszej nawet do mnie dzwonili (rozmowa po angielsku) i tym mnie trochę przekonali.
                                • spryciarz0 Re: Pilne!!!! 18.03.12, 18:38
                                  w sumie mega wałek! Ciekawe jaki "biznes" teraz wymyślą?smile Chłopaki są kreatywni
                      • ewelin.a30sl Re: Pilne!!!! 20.03.12, 21:06
                        dla wszystkich którzy się nabrali, albo myślą , że to dobry interes przesyłam wiadomość od firmy Magellan Petroleum , Jest to odpowiedź na mojego maila z prośbą o potwierdzenie tej oferty
                        Wolne tłumaczenie
                        ta wiadomość to scam , proszę zignorować, Nie zatrudniamy nikogo w tym momencie. Przepraszam za jakiekolwiek kłopoty

This job posting is a scam. Please ignore. We are not hiring at the moment. Apologies for any inconvenience.

Matthew Ciardiello, CFA
                        Manager, Investor Relations
                        Magellan Petroleum Corporation
                        (+1) 207.619.8504
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka