Gość: bat IP: 195.33.129.* 22.09.09, 10:26 Na śląsku to samo... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DMG Na szybko - dzień bez samochodu IP: 212.180.146.* 22.09.09, 10:33 Jasne, powinni wykupić reklamy w TV zaraz po wiadomosciach i juz na kilka miesiecy wczesniej oglaszac sie w pismach o motoryzacji żeby dotrzec do grupy docelowej haha.. Rozumiem, że można być 'metalem', ale żeby az tak nie miec sladowego pojecia o marketingu, a nawet o zwykłej ekonomii kosztów.. Z drugej strony gdybys miał to pewnie nie jezdziłbys autobusem ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
uookie Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 10:33 - ale o co chodzi? - pyta łukasz. - czy to oznacza, że dzisiaj można autobusami jeździć za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 10:39 przyjechałem rowerem. epic win Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siadczyk Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.umwp.pl 22.09.09, 10:41 Taaak, swietny pomysl by trzeba bylo pokazac dowód rejestracyjny. Dzięki temu, jeżeli podjeżdzasz w 2 osoby samochodem do pracy, to tylko jedna może się pofatygować darmowo - więc zrezygnują. Zamiast zrobic dzien po prostu bez biletów. Odpowiedz Link Zgłoś
todraf Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 10:43 Ja się dowiedziałem, że dzisiaj dzień bez samochodu z radia jak wysiadałem z auta pod pracą. Miasta nie powinny płacić za reklamy dnia bez samochodu, tylko media same powinny o tym trąbić w informacjach itp tak jak to robią dzisiaj, tylko, że wczoraj!!! Dziś to jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nacho Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.ptr.magnet.ie 22.09.09, 10:49 @DMG ekonomia kosztow mowisz... to zrob jakakolwiek akcje bez poniesienia kosztow... zobaczymy ilu ludzi w to wciagniesz jak juz robic akcje, to z glowa (i kasa w portfelu) bo inaczej to strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sex Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 11:13 DMG my hero! a tak w ogóle to... sex Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 11:15 Rozumiem, że można być 'metalem', ale żeby az tak nie miec sladowego pojecia o marketingu, a nawet o zwykłej ekonomii kosztów.. ---- widać te wszystkie billboardy reklamujące różne inne akcje społeczne też nie mają śladowego pojęcia o marketingu i ekonomice kosztów. No, ale jak się mieszka na wsi, gdzie nie ma reklam i ekonomię zna się z kursów walut w telegazecie TVP... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: predi Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.chello.pl 22.09.09, 11:18 Gdybym miał samochód wolałbym stać w korku, niż stać w korku ściśnięty jak sardynka... Odpowiedz Link Zgłoś
venmort Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 11:24 W ramach akcji nie zagram dzisiaj w Shifta A wiecie ,że 181 lat temu zamordowany został Zulus Czaka, pamiętacie serial? Może kiedyś doczekamy się gry. Odpowiedz Link Zgłoś
szklanka_herbaty Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 11:33 "zwiększyć świadomość i przyczynić się choć w niewielkim stopniu do zmniejszenia emisji tlenku węgla do miejskiej atmosfery." No to nie zwiększa jak widać redakcyjnej świadomości, ponieważ w zasadzie całą sprawa od początku rozchodzi się o DWUtlenek węgla który to jest tym właściwym gazem cieplarnianym szkodzącym planecie itd. Z resztą cała akcja rozchodzi się nie o ekologię, a o pokazanie, że to pchanie się własnym samochodem do miasta powoduje jego zapchanie i gdyby wszyscy poruszali się rowerami/komunikacją miejską, to trwałyby dojazdy krócej, niż teraz samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 11:36 A wiecie ,że 181 lat temu zamordowany został Zulus Czaka, pamiętacie serial? Może kiedyś doczekamy się gry. ---- ba. Do dziś pamiętam ten plemienny zaśpiew z czołówki ale Czaka już jest w grach - w Cywilizacji na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
wincenty.okon Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 11:43 Powinno się w naszym kraju coś zrobić żeby ograniczyć ruch samochodowy. We Wroclawiu praktycznie wszędzie stoi się w korkach. Ja już od miesiąca jeżdze autobusem bo raz zaoszczędzam sporo pieniążków (arab-paliwo diabelsko drogi) a dwa jestem szybciej i spokojniej (nie wnerwiam się w korku). Powinny miasta porządnie dofinansować komunikacje i dać im dodatkowe pasy ruchu. Jak się okaże że człowiek autobusem będzie 2 razy szybciej niż samochodem to wybierze tramwaj. A jak jest naprawde? Nie ma dnia by MPK się nie spóźniało lub nie przyjeżdzało. Choć jeżdze autobusami to klne że nie jezdze samochodem bo albo stoje jak piesek preriowy na przystanku albo się spóźniam. Odpowiedz Link Zgłoś
venmort Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 11:51 @Sławek No u mnie w podstawówce, to był prawdziwy szał. Prawie krwawe sprzeczki o to, czy Czaka to Czaka, czy może jednak Shaka A o Cywilizacji jak mi przypomniałeś, to sobie przypomniałem, że faktycznie Ale szczerze mówiąc miałem na myśli coś bardziej skoncentrowanego na samej Afryce. Czy oni tam w ogóle grają? A może nawet robią jakieś gry. Wyślijcie może Pawła na badania terenowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: 212.180.146.* 22.09.09, 11:58 @nacho - "ekonomia kosztow mowisz... to zrob jakakolwiek akcje bez poniesienia kosztow... zobaczymy ilu ludzi w to wciagniesz.. jak juz robic akcje, to z glowa (i kasa w portfelu) bo inaczej to strata czasu" ______ Tutaj masz właśnie przykład akcji praktycznie bezkosztowej. Każdy kierowca został zobowiązany do naklejenia kartki z informacją wewnatrz swojego autobusu. Koszty siły roboczej - 0, koszty powierzchni reklamowej - 0, koszt ksero/druku plakatów (nie widziałem formy w jakiej są te ulotki) - 10gr sztuka jeśli to był pełny kolor. Zainteresowanie dziennikarzy i "trąbienie o akcji w mediach" - darmowe. Koszty z tytułu jazdy za darmo z dow. rej. - zerowe, utrata przychodu z tego tytułu - potencjalnie b. niewielka. I oto mamy bezkosztową akcje marketingową która ociepla wizerunek MZK (pokazuje, że dba o środowisko, walczy z korkami w stolicy, niby walczy o klientów). Oczywiście pasazerów od takiej akcji specjalnie przybyc nie może bo kto normalny jeździłby zapyziałem autobusem zamiast własnym samochodem, ale i z pewnoscią nie taki był cel tej akcji. @slawomir.serafin - brawo! Porównujesz "akcje społeczne" z działaniem przedsiębiorstwa nastawionego na zysk (a raczej na jak najmniejsze straty i konieczność dopłat z budzetu miasta). Pomijam fakt, że np. przeprowadzona kosztem 10mln skuteczna kampania nakłaniająca do rzucenia palenia, teoretycznie zaoszczędza budżetowi ok. 100mln przyszłych kosztów leczenia chorych m.in. na raka płuc. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Na szybko - dzień bez samochodu 22.09.09, 12:16 Powinny miasta porządnie dofinansować komunikacje i dać im dodatkowe pasy ruchu. Jak się okaże że człowiek autobusem będzie 2 razy szybciej niż samochodem to wybierze tramwaj. ----- w Paryżu np. tak mają - wydzielony fizycznie pas ruchu tylko dla autobusów i taksówek. Genialnie się sprawdza. Pomijam fakt, że np. przeprowadzona kosztem 10mln skuteczna kampania nakłaniająca do rzucenia palenia, teoretycznie zaoszczędza budżetowi ok. 100mln przyszłych kosztów leczenia chorych m.in. na raka płuc. ----- i 150 milionów zysków z akcyzy na fajki... Zainteresowanie dziennikarzy i "trąbienie o akcji w mediach" - darmowe. ----- tak, ale czy nie mogło być darmowe od zeszłego piątku na przykład? albo chociaż od wczoraj? Koszty siły roboczej - 0, koszty powierzchni reklamowej - 0, koszt ksero/druku plakatów (nie widziałem formy w jakiej są te ulotki) - 10gr sztuka jeśli to był pełny kolor. ----- skuteczność kampanii - 0. Więc po co w ogóle robić akcję? Bo nic nie kosztuje? Nie robienie akcji nie kosztuje jeszcze bardziej. Gdyby zakręcił się wokół tego ktoś kumaty, wciągnął do współpracy samorządy, może jakieś agencje, media, wyrwał trochę kasy od UE, to rzeczywiście można by coś zrobić - a nie taką żenującą karykaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-1978 polecam artykuły 22.09.09, 12:18 Apel do społeczeństwa o zmianę mentalności: www.geografia-mg.cba.pl/artykul_01.htm Apel do przewoźników o poprawę jakości usług: www.geografia-mg.cba.pl/artykul_02.htm Życzę miłej lektury i będę wdzięczny za polecanie artykułów znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xen Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.cable.ubr23.sgyl.blueyonder.co.uk 22.09.09, 14:19 Sławek, załóż bloga. Fajny tekst, ale to jest serwis o grach jeśli się nie mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek73 Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.09, 15:44 O dniu bez samochodu dowiedziałem się rano z radia, jadąc do pracy....samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: 212.180.146.* 22.09.09, 17:26 @nessie-jp - Doedukuj się. Naprawdę. Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem bardzo ci szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Na szybko - dzień bez samochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 22:06 A ja w "Dniu bez Samochodu" oblałem egzamin praktyczny na prawko. Epic fail. Odpowiedz Link Zgłoś