oldpeter Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:00 > 1. Na konsolach nie musimy instalować gier. w przypdaku x360, granie z płyty oznacza nieznośne wycie napędu. To ma być komfort grania ? w przypadku ps3, z tego co wiem, niektóre gry muszą być instalowane. > 2. Od dłuższego czasu PC traci powoli pierwsze miejsce w gałęziach gatunkowych. jest to naturalny proces adaptacyjny. PC nie traci gier, bo zyskuje nowe. PC traci niektórych deweloperów, którzy skuszeni łatwym zarobkiem na konsolach przerzucają się na tworzenie mało ambitnych pseudogier konsolowych. > Dziś konsole wyrywają PC-towi FPS-y, które przez wiele lat były domeną PC-tów. dobre FPSy zostają na PC. Te proste, z cyklu "jadę po torach i strzelam na lewo i prawo" są na konsolach. Dopakowane filmowym klimatem (COD4, Halo3, GOW), i pozbawione swobody, wielkich przestrzeni, możliwości. Wszystko ma być proste. Gracz konsolowy nie może zbytnio się spocić przy myśleniu. Konsole nie dostają gier dlatego że są lepsze, ale dlatego, że to platforma do gier dla mas, na której developerzy mogą więcej i łatwiej zarobić. Skutkiem czego, gry konsolowe są upraszczane, wręcz prymitywne, bo muszą "trafić" do niewymagającej tłuszczy. Mnie ta prostota poraża. I target. Po sesji z GOW, stwierdziłem że ta gra jest dla idiotów i sprzedałem Xboxa. Cała gra polega na chowaniu się za murkiem i strzelaniu do wyskakujących stworów. Cały czas na jednej małej mapie, tylko się otoczenie zmienia. Żenada. > 3. Nie trzeba też wymieniać części, a gry potrafią być lepsze graficznie. Co do tego punktu, widzę że pojęcie o PC masz zerowe. Firmowy PC, złożony z firmowych elementów, albo markowy zestaw nie zawieszają się, działają świetnie i bezproblemowo. Kupiłbyś klona Xboxa 360 złożonego z chińskich części przez firmę "kompóterową" ? Nie. A jednak ludzie kupują takie komputery w marketach i w sklepach. Byle tanio, a potem narzekają. I stąd te problemy, szerzone przez konsolowców famy o tym jaki to PC zawodny. Ale jak przychodzi do kupowania, to w sklepie biją się o każde 5zł. Dla wielu ludzi, PC to obudowa, a co jest w środku, to nieważne. Jeden kupuje PC z płytą główną firmy PC-Chips za 120zł, ja kupiłem płytę Intela za 500zł. Podobnie jest z każdym elementem kompa. Jeden kupi tani zasilacz Codegen za 50zł, który wyje, śmierdzi i zawiesza kompa. A ja wybrałem markowy za 200zł. Cichy, stabilny, porządny. Zero problemów. Różnica w działaniu, konstrukcji, możliwościach jest ogromna. Ale po obudowie kompa nie poznasz co jest w środku. Dlatego PC nie jest dla ułomnych, leniwych albo chytrych. PC jest dla ludzi świadomych. PC daje wolność. Konsole wolność ograniczają. Niektórym się to podoba, mnie nie. Co do psucia się części, to już w ogóle przeginasz zdrowo z tymi manipulacjami. Nawet najtańsze PC nie psują się tak często jak Xbox 360, dlatego wolę mieć PC w domu niż Xboxa w serwisie. Gdyby jednak cokolwiek mi się zepsuło (a nie zdarzyło się to od 10 lat), wymieniam tylko ten element który szwankuje. Ty musisz wysłać do serwisu całą konsolę na miesiąc. Podsumowując, psują się tylko części niemarkowe, kupione przez chytrych i głupich. > 4. Rozwój online: na PC są acziwmenty, a całe online oraz Windows Live jest ZA DARMO. Dziękuję za uwagę. Po prostu kolejny raz - jest wybór. > 5. Wygoda hardware'u Dużo się napisałeś, a fakty są takie, że boisz się świata PC i przytaczasz pseudoargumenty z dupy wzięte. Jak każdy konsolowiec, boi się tego czego nie rozumie. Ten ogrom wiedzy was przytłacza. Powtarzam. Jak ktoś kupuje taniego PC, bo chce "oszczędzić", to potem się okazuje, że kupił syf, którego się nie da rozbudować. CHYTRY DWA RAZY TRACI. Ale to nie wina platformy PC. To wina chytrego głupka, który nie miał czasu porównać cen markowych komputerów. Ta "mniej uczciwa kampania Intela", to juz w ogóle jakiś bełkot. Procesory Intela są świetne, bardzo wydajne i do tego tanie. 200zł za dwurdzeniowy procesor do gier, który się nie grzeje to dużo ? Tyle płacisz za jedną grę na konsolę. No chyba że masz "przerobioną", jak to konsolowcy mają w zwyczaju. Ja nie muszę piratować. Gry na PC są tak tanie, że stać chyba każdego. > 7. Rynek konsolowy rozrósł się przeogromnie argument z cyklu "miliony much nie mogą się mylić". > 8. Ceny gier - przesadziłeś i to sporo. średnio gry na PC są o połowę tańsze. > 9. Z tym X720 to dałeś naprawdę czadu gdyż w tej chwili lepszość gier na PC kończy się tylko na Dx10, wyższej rozdziałce i AA. Nic poważnego. tak sobie tłumacz. Do tego dochodzą shadery, efekty objętościowe, lepszej jakości tekstury, FullHD i PŁYNNOŚĆ. Żadnego przycinania. Ustawiam co chcę i jak chcę. Gram tak jak mi się podoba, a nie jak przewidział to producent, bo konsola nie wyrabia. Co do sterowania - tu też mam wybór. Pad x360 albo klawiatura + mysz. Sposób rozgrywki - zapisuję kiedy chcę, a nie w checkpointach. Ekran - mam wyjścia VGA, HDMI, DVI. Mogę podłączyć pc do każdego monitora i TV. Instalacje - do gier, które mam na Steam nie potrzebuję płyty. Po prostu klikam i gram. Doczytywanie - ponieważ mam RAID0 (transfer 120MB/s), każdy poziom czy gra wczytują mi się błyskawicznie. Coś niewyobrażalnego dla konsolowca, który musi nie tylko słuchać wyjącego napędu, ale i czekać minutami całymi na załadowanie poziomu. W połączeniu z systemem checkpointów, gry konsolowe potrafią "przykuć" do TV. Z czego połowa czasu przeznaczona na granie, jest czasem oczekiwania na powtórne załadowanie poziomu po "niepowodzeniu" gracza. Odpowiedz Link Zgłoś
biom3dic Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:04 tommy-gun widzisz wy mlode pokolenie myslicie ze kreci sie wszystko wsrod grafiki, ten filmik nie jest po to zeby wywrzec na kims wrazenie grafika, przykro mi ze nie widzisz tego co ten film pokazuje Odpowiedz Link Zgłoś
biom3dic Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:12 oldpeter smucisz "Gdyby jednak cokolwiek mi się zepsuło (a nie zdarzyło się to od 10 lat), wymieniam tylko ten element który szwankuje. Ty musisz wysłać do serwisu całą konsolę na miesiąc." wyslanie i odeslanie wraz z naprawa zajmuje 7 dni ogolnie widze ze nie masz pojeca po co sa konsole. W ogole nie wiem po jakiego w tym temacie probujesz pokazac zalety PC jak tutaj raczej nikogo to nie obchodzi wiekszosc z tych co tu pisza maja PCty wiec raczej nie musisz ich uswiadamiac. Ja mam taki jeden argument przemawiajacy za konsole, system operacyjny ktory ciagle musisz zmieniac jak chcesz w cos pograc np gry z DX11 Odpowiedz Link Zgłoś
tommy-gun Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:14 Problem leży w tych wszystkich fanbojach którzy ubzdurali sobie że Forza będzie wyglądać lepiej od GT5P, nie wygląda... i teraz zmieniają gadkę na standardowe: "grafika nie jest najważniejsza", hehe. Oczywiście że nie jest, tylko po co ten cały szum był? Karmili was bullshotami a wy wierzyliście. Musicie przywyknąć do tego że X nie dostanie ładniejszej gry od exów z PS3, nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
biom3dic Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:19 znaczy mwoisz o mnie? ja gram do dzis w FM2 grafika tam jest dla mine wystarczjaca i do dzis JAK DLA MNIE(mowie za siebie zeby nie bylo) nie ma lepszej racingowej, prostakiem jestes ze wrzucasz wszystkich do jednego worka jesli myslsiz ze ludziom grajacy w Forze zalezy glwonie na grafice, nikt nie mowil ze bedzie lepsza niz w GT tylko ze bedzie lepsza niz w FM2 Odpowiedz Link Zgłoś
tommy-gun Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:21 Niekoniecznie o tobie, wystarczyło jednak popatrzeć co się działo pod każdym newsem na poly, a na innych forach to już w ogóle. Smutne trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
biom3dic Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 14:26 Nie poradze ci na debili, ja o GT sie nie wypowiadam nie gram w nia od czasu wyjscia 3, w 1 i 2 nawalem non stop. Nie wypowiadam sie dlatego ze jej nie bedzi na xboxie wiec bez sensu porownywac 2 gry na innych platfrormach, mam xboxa wiec tylko w Forze zagram i nic wiecej mi do sczescia nie potrzeba bo wiem ze Forza bedzie miodna, a i tak wiem ze pelna wersja bedzie lepiej wygaldala niz demo, tak bylo z FM2 zreszta wyzej wkleilem filmik z TGS i widac juz poprawe. A bzdurne klotnie zostawmy dzieciakom wole pograc w tym czasie z ludzmi online i rywalizowac na torze Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy_najber Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 15:05 o booozeee...jak wy mozecie grac na pc??!! pc nie sa do grania!! komputery sa tylko i wyłacznie do internetu i di pracy, do grania sa konsole, po to je stworzono. co z tego ze wasze mega super haper kompy generuje teraz super grafike jak za poł roku, góra rok juz beda przestarzałe i bedziecie musieli wpompowywac w nie kase zebya znowu zagrac w nowego nfs na najwyzszych parametrach w full hd, wole kupic kosole raz na 5, 6 lat i miec spokój.zreszta na pc nigdy nie zgaracie w gt i forze Odpowiedz Link Zgłoś
barracudo Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 15:30 @najlepszy_najber Zagrają za 10 lat jak ktoś napisze emulator, ale pewnie będzie on wymagać 8 rdzeniowego procesora o taktowaniu 10 Ghz aby uciągnąć płynnie emulację Kiedyś też byłem PC-towcem i powiem jedno, do grania tylko konsole. Odpowiedz Link Zgłoś
chuck_ale_nie_norris Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 15:50 co Wy dzieci wiecie o pc? Nie ośmieszajcie się, Pc jest tak samo dobre do grania. Fakt są tytuły jak Batman czy Dirt 2 gdzie wole X'a, ale jeżeli premiery są równocześnie często wole wersję na blaszaka. Na takim samym tv gram na konsoli co pc, ta sama kanapa więc w czym problem? I nie macie iRacing, które miażdży Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy_najber Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 16:03 bierze mnie cos jak słysze ze ktos gra w gry na pc tez mam dobrego kompa ale nigdy nie właczyłem na nim zadnej gry, do gier sa konsole i dlatego je stworzono. wkładam płyte do mojego xboxa i gram, a nie ze musze ja kilkanasie minut instalowac, patche jakies sciagac itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
najlepszy_najber Re: Demo: Forza Motorsport 3 25.09.09, 16:07 iRacing? co to k..wa jest!!?? czy ktos o tej grze słyszał? i ona niby miazdzy? haha, chyba miazdzy gry które sa na pc, bo do gt czy forzy raczej nie ma startu. przykład, gra pt, race pro na x360 która jest stworzona przez niby najlepszy zespół ludzi który robi najlepszy wyscigi na pc, jest słaba i daaaleko jej nawet do nfs, a nie wspomne o gt albo forze Odpowiedz Link Zgłoś
m3rib Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 00:36 @oldpeter Rozumiem oldpeter, że okami, shadow of the colossus czy bioshock to powstały jako exclusivy na PC? Bo na konsolach są tylko ogłupiające gnioty? Na twoim PC masy grają w Simsy a bardziej wyrafinowani gracze czekają na słabe konwersje z konsol (albo siedzą w WOW). Boli prawda? Mimo to pozdro dla ciebie bo jeszcze ze trzy lata temu też myślałem tak jak ty PS. Wymień te intelygentne produkcje na których nie poznały by się konsolowe tłuki i są tylko na PC? Może oprócz Hearts of Iron które bardzo sobie cenię i w które grać na konsoli nie byłoby jak ;] Odpowiedz Link Zgłoś
razermail Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 02:13 Niezły młyn w komentarzach, trzeba by dorzucić coś od siebie i pozostawić nieśmiertelny ślad dla potomnych. W dyskusje "pc vs. konsole" już się nawet nie mieszam bo to od zawsze była subiektywna sprawa, nikt tu nikogo do swojej racji nie przekona bo przecież każdy wie swoje (i to "najlepiej"). Co do porównań (w miarę obiektywnych) F3 vs GT5(P): Mam PS2 na której grałem kiedyś w GT4. Mam X360, ale w żadną Forzę nie grałem. Nie jestem wielkim fanem symulatorów, bardzo lubię Burnouty, Pure, czasami odpalę PGR4 (dla którego mam duży szacunek od czasów MSR z DC). Oceniając kilkanaście filmików, screenów i porównań F3 i GT5(P) od razu widać że auta lepiej wyglądają w GT, przede wszystkim dzięki lepszym shaderom karoserii które w F3 wyglądają zbyt matowo i sztucznie (GT ma chyba nawet jakieś fresnelowskie efekty, wow). Otoczenie oczywiście lepiej wygląda w F3 (patrząc np na screeny które podlinkował azaki), GT5(P) prezentuje się bardzo słabo, żeby nie powiedzieć żenująco jak na obecne czasy (dla przykładu, jaki DiRT2 jest ładny) Ale jakby gra nie wyglądała i tak najważniejsze jest chyba to czy "fajnie się jeździ", prawda? Fuel bardzo mi się podobał na screenach i filmach, IMO wyglądał rewelacyjnie i klimatycznie! Niestety totalnie zwalona fizyka jazdy całkowicie/totalnie/absolutnie odrzuciła mnie od tej gry czego wciąż nie mogę wybaczyć developerom. Model jazdy z serii GT w ogóle mi nie podchodzi. Za czasów GT1 mnie zachwycił, ale to było 12 lat temu - w czasach, w których prawdopodobnie niektórzy z komentujących powyżej na kaszkę mówili "gaga" "xboty" i "plejacyki" zawsze będą "swój ogonek chwalić". Z tym że "xboty" już za miesiąc będą grać w wymarzoną-super-mega-uber-thebestever grę, a "plejacyki" nie wiadomo kiedy. A finalna jakość produktów nie ma dla obu stron żadnego znaczenia o czym wszyscy trzeźwo myślący ludzie dobrze wiedzą. Nie martwcie się jednak drogie "boty" i "pajace", z wiekiem wam przejdzie, gwarantuję, a wtedy dumnie staniecie ponad tymi wszystkimi podziałami, "flejmami" i wojenkami, patrząc w dół na następne pokolenia bijące się pod waszymi stopami. Miłego grania wszystkim życzę Odpowiedz Link Zgłoś
graczz11233 Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 08:34 @oldpeter, sorry misiu, ale ja o bana raczej się nie przejmuję. Tyle oryginalnych gier, ile ja mam, nie widziałeś w sklepie ------------------------ jak czytam twoje denne komentarze to dochodzę do wniosku, że ty i tak nic nie wiesz o konsoalach, jesteś zapatrzonym W SIEBIE pctowcem, być może to podbudowuje twoje ego, ale na mnie nie robi wrażenia, a raczej śmieszy. Co do konsol - nie podobają Ci się ? po po jaką cholerę wchodzisz na polygamie? rzucasz się jak g*** w taczce, pod newsem o Forzie3. W JAKIEJ ROZDZIELCZOŚCI JĄ ODPALASZ NA SWOIM PC ? no podziel się z nami. Może napisz że Grid jestem bardziej realistyczny. Chyba lecą na to twoi koledzy z gimnazjum, którym ten kit wciskasz, mnie to nie rusza. Odpowiedz Link Zgłoś
cuban.connection Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 11:02 oldpeter Ktoś mógłby napisać, że jesteś prowokującym idiotą. Twój pseudonim ma sugerować, że jesteś starszym i dojrzałym graczem, który wybrał rozrywkę na platformie PC? Jako doswiadczonego gracza, kompromituje Cię już samo porównywanie kosztów rozrywki oraz wygody upgradowania sprzętu. Tekst o kupowaniu "markowego" sprzętu nie z supermarketów powinien aspirować do komedii roku. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, jak młodsi użytkownicy polygamii, ani Cię przekonywać. Konsole, czy to X360 czy PS3, to kolejny krok ewolucji po archaicznym PC. By to zrozumieć, trzeba jednak zmienić w życiu kilka pecetów. Tobie to raczej nie było dane. Demo Forzy 3 mnie rozczarowało. 1.2gb a tylko jedna trasa. Jeśli chodzi o poziom symulacji to jednak mistrzostwo. GT5P przy tej grze to prosty arcade. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpeter Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 12:35 @graczz11233, co nie zmienia faktu, misiu, że twoja konsola wysiada przy moim pc pod każdym względem Odpowiedz Link Zgłoś
tommy-gun Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 12:39 oldpeter: Powoli staczasz się na dno w zalewie argumentów, nie kompromituj się już dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
oldpeter Re: Demo: Forza Motorsport 3 26.09.09, 22:08 Argumentów ? W szkole chyba nie uczyli cię znaczenia wyrazów obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
vaderous2 Re: Demo: Forza Motorsport 3 29.09.09, 18:43 Gran Turismo 5 Prologue bije na glowe Forza Motorsport 3 demo sorki ludzie ale gralem i wywalilem FM 3 dali dupy Odpowiedz Link Zgłoś
vaderous2 Re: Demo: Forza Motorsport 3 29.09.09, 19:00 julmar7"Znam takich co twierdzą że Picasso ślicznie malował" wiesz ze on zaczol malowac to co ci sie wydaje dopiero pod koniec heh. a sam podrabial wlasnego mistrza podmieniajac w tym jego i swoj obraz tak by nikt sie nie poznal (nie pamietam tytulu obrazu) ale byl to widok z mostu,Wiec Sadzac ze Picasso malowal tylko bohomazy wyimagowane czy "to po czym ludzie go zapamietali" JEST SMUTNE! Odpowiedz Link Zgłoś