Dodaj do ulubionych

Kotlet to? Czy gratka? Sprawa GoW:Collection

17.11.09, 06:04
Witajcie
Jak wiadomo właśnie wychodzi ( w USA) Nowy, wspaniały tytuł jakim jest God Of War:
Collection, ale czy na pewno taki nowy i wspaniały?

Przyjrzyjmy się sprawie.
GoW:C to nic innego jak dobrze nam już znane przygody Kratosa, czyli GoW 1 i GoW2 w
podniesione do 720p
Na płytce znajdziemy również demko GoW3.

I teraz tak. Cena ów Gry (gier) wynosi w Ultimie 199zł. Niezły grosz, prawda? Na
pocieszenie powiem że na allegro sprytni handlarze/ściągacze z USA cenią sobie płytkę na
150zł-180zł czyli nie co lepiej.

Nasuwa się pytanie czy chcecie płacić za gre w którą już zapewne większość grała jak za
pełnoprawny tytuł na ps3? W sumie to Uncharted 2 (chyba grę roku na ps3) można
kupić za 140zł (a w sklepach 160).

Co jeszcze ciekawego jest w tej sprawie to, to ze z ps3 znika wsteczna kompatybilność i
nagle pojawiają nam sie odświeżane kotlety na płycie BD i zapowiadane sa następne.
Dziwne? Może od początku taki był zamiar?
Zdaję sobie sprawę ze to brzmi jak głupia teoria spiskowa i raczej wielu z was mi racji nie
przyzna... ale zobaczmy.

jak to się ma cenowo:
Gow1+Gow2 na ps2 kosztują razem max 100-120zł (gow jest nadal w cenie)
GoW: c kosztuje (weźmy cenę najniższą) 150zł
+ koszty wysyłki (no chyba że kupujecie w sklepie osiedlowym)

Tylko 30-50 zł różnicy a w zamian dostajemy ulepszone wersje świetnych tytułów.
Ale czy wszyscy tego chcą?

Wypowiadajcie się co myślicie o takim "marketingu" czy to wyłudzanie kasy (tanie
naciąganie, nazwijcie jak chcecie) czy gratka dla ludzi którzy nie grali w starsze tytuły i
fanów którzy naturalnie kupią nowa płytkę (choć mają już te z ps2) bo to jest w 720p

Może myślicie ze wersja jest za uboga jak na taką cenę? Może uważacie to za zwykłą stratę
czasu z strony ludzi tworzących ów tytuł.

Ja się przyznam ze dałem się kupić i GoW:C leci do mnie jak na skrzydłach tongue_out ale jestem
fanatycznym fanem i nie warto na mnie patrzeć tongue_out Osobiście uważam ze powinni tez tam
upchnąć Chain of olimpus (ja wiem ze to z psp i by wyglądało chu.... ale w sumie byłby to
smaczny dodatek... prawda?) Wtedy była by to cała wczęsniejsza trylogia na jednej
płycie BD.

Wszystkie opinie mile widziane smile
Obserwuj wątek
    • kaszual_gamer Re: Kotlet to? Czy gratka? Sprawa GoW:Collection 17.11.09, 09:59
      szczerze powiem, że na mnie nigdy takie kolekcje nie działały. gra to gra, obojętne w jakim
      pudełku. może warto się zastanowić, jeśli wychodzi całość taniej, ale i tak mam poczucie, że to
      skok na kasęwink
    • sora_no_iro Re: Kotlet to? Czy gratka? Sprawa GoW:Collection 18.11.09, 18:07
      Wyłudzanie? Z tego co wiem, nikt nie zmusza do zakupu. Jeśli komuś cena nie
      pasuje, po prostu nie daje się "naciągać". Jest po prostu dostępna opcja zakupu
      wersji pod piestrii i kto chce, korzysta z takowej.<br />
      Gradka? Dla ortodoksyjnych fanów, którzy muszą mieć wszystko, co związane z
      Kratosem, oraz dla ludzi pragnących nadrobić zaległości, a nie posiadających
      piestu, na pewno.<br />
      Czym jest dla mnie? Kolejnym wartym uwagi tytułem którego nie kupię, nie z
      powodu ceny, lecz "zaliczenia" obu części dawno dawno temu. Oczywiście chciałbym
      mieć coś takiego w kolekcji, więc jeśli na sali są jacyś sponsorzy... big_grin
      • szczepan600 Re: Kotlet to? Czy gratka? Sprawa GoW:Collection 18.11.09, 20:46
        To jak ja smile Całość zaliczona już dawno, dawno temu ale co tam... chęć posiadania jest
        większa smile no i chęć zobaczenia na żywo jak wyszło te 720, bo jak wyjdzie GoW to
        następna na lini jest seria Devil May Cry która dla tych co nie widzą jest moją ulubioną serią
        gier... czyli po prostu pozycja obowiązkowa smile

Od razu powiem tez że to co pisałem nie przedstawia mojego zdania i poglądów na sprawę
        (Ja jestem za wydawaniem takich kotlecików tongue_out ) po prostu śledząc ów temat przy innych
        okazjach ludzie wypisywali że to "naciągactwo" "kotlet mielony" lub "gratka" i
        postanowiłem użyć tych sformułowań w moim temacie smile
    • shim Re: Kotlet to? Czy gratka? Sprawa GoW:Collection 18.11.09, 19:39
      Oczywiście reedycja obu gier na PS3 jest w pewnym stopniu marketingowym zabiegiem do promowania marki GoW, zwłaszcza przed premierą trzeciej części, ale nie mówiłbym tu raczej o nabijaniu ludzi na stare kotlety czy wyciąganie kasy czy czegokolwiek innego.

Serii GoW nie było na PS3, gra jest wspaniała i wcale nie nowa tylko stara wink Rozumiem gdyby wyszła kiedyś jedna wersja gry GoW na PS3 a teraz dodali by jej efekty i wydali jeszcze raz (przykładowo tak jak z Settlers II i Settlers II 10th Anniversary) możnaby tu mówić o 'odgrzewaniu'.

To jest pozycja dla tych co nie grali na PS2 lub sobie chcą pograć jeszcze raz na nowej konsoli. Ja bym bardziej nazwał to wydanie po prostu portem na inną konsolę. Nie każdy w końcu ma lub miał PS2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka