Dodaj do ulubionych

karty VISA w SAP

22.07.13, 08:21
Witam!
Szukam pomocy w temacie "karta VISA pracownika". Firma ma rachunek w ING. Również w tym banku pracownicy mają karty VISA. Z tego co wiem, karty wymagają "ręcznego" zasilania przez księgowość, więc musi być widać w SAPie jakie jest saldo na karcie by ją zasilić. Oczywiście jakoś musi być rejestrowany wypływ pieniędzy z karty na podstawie wyciągu bankowego tej karty i rozliczanie tych płatności po dostarczeniu przez pracownika faktur za hotel, benzynę itp. Ktoś pomoże "jak zacząć"?
Obserwuj wątek
    • fb03 Re: karty VISA w SAP 22.07.13, 15:12
      Małe uzupełnienie - Problem polega głównie na tym, że muszę widzieć to nieszczęsne saldo na karcie. Bo księgowanie rozchodu z karty (na podstawie wyciągu bankowego) i rozliczanie tego z "papierową fakturą za hotel" to wiem jak zrobić. Tylko że takie pozycje się rozliczają do zera, i saldo na karcie się nie zmienia. "Nie widać", że z karty zostało coś zapłacone.
      Moja propozycja by sobie księgowa sprawdziła saldo karty w banku jakoś się nie spodobała...
      :((

Leszek
      • chess_m Re: karty VISA w SAP 24.07.13, 14:02
        Czy "karta VISA pracownika" należy do pracownika tylko w sensie że pracownik nią dysponuje plącąc za służbowe wydatki?
        Jeśli tak to czemu jej nie potraktować poprostu jak rachunek bankowy czyli
        przypisać do jakiegoś konta i normalnie księgować wyciągi ?

Gdyby ING udostępniało te wyciągi w formie elektronicznej to można by to nawet jakoś
        zautomatyzować.

Automatyczne/lub częściowo automatyczne księgowanie wyciągów to w sumie standard
        jedyny problem to parsowanie konkretnego formatu wyciągu dostępnego w banku
        (ale to z kolei nie jest dramatycznie skomplikowane).
        • fb03 Re: karty VISA w SAP 25.07.13, 09:57
          Nie mam żadnych problemów z rozliczaniem Dostawców i Odbiorców i wyciągami bankowymi. Tym się zajmuję od dawna. Ale dla pracownika (traktowanym w SAPie jako Dostawca) jego karta działa jednak inaczej. Np na Pracowniku jest stan 1000zł. Zapłacił z karty 100 zł. Przychodzi następnego dnia wyciąg bankowy i księguje się te 100 zł na Pracowniku na "plus 100zł". Po dostarczeniu papierowej faktury księgujemy te 100zł z faktury na "minus" na pracowniku. Kwota 100zł rozlicza się do zera i NIE WIDAĆ W SAPie, że na jego karcie jest już tylko 900zł - SAP pokaże, że dalej jest 1000zł.
          I tu jest problem!!!
          • chess_m Re: karty VISA w SAP 25.07.13, 11:48
            Zaraz, ale jak księgujecie sam przepływ pieniążków :)
            Tj początkowe zasilenie karty/pracownika na 1000 , zapłatę tych 100 zł przez niego
            i potem uzupełnienie stanu karty z 900 do 1000 jak już stwierdzicie że trzeba?
            Potrzebujesz albo oddzielnego konta które będzie odwzorowywać stan karty
            lub (jakiegoś grupowania raportowania przepływów do / z karty o ile nie checsz
            tworzyć osobnego konta.

przykładowe operacje (zakładam że karta jest przedpłacona i musi być zasilana przelewem z rachunku głównego
            a) poczatkowe zasilenie 1000 (saldo karty 0->1000)
            b) pracownik wydał kartą (księgujecie wyciąg z karty) 100 (saldo karty 1000->900)
            c) księgujecie doniesioną fakturę w koszty 100 (saldo karty sie nie zmienia)
            d) uzupełniacie kartę 100 (saldo karty 900->1000)
            • fb03 Re: karty VISA w SAP 29.07.13, 09:10
              >Potrzebujesz albo oddzielnego konta które będzie odwzorowywać stan karty
              taaa..... no i się wtedy zaczyna "jazda". Bo jeżeli mam 10 pracowników, to trzeba 10 kont w KG założyć by prowadzić na nich te stany. OK - to musi być i nie ma problemu.
              Ale by zaciągnąć wyciąg bankowy z karty (czyli MT940) muszę już zrobić pełną konfigurację (SPRO >>>Przeprowadzanie ustawień podstawowych dla elektron. wyciągu z konta), a najbardziej "głupie" jest to, że jeszcze muszę takie konta bankowe założyć w T012K, bo program zaciągający wyciąg RFEBKA00 to sprawdza. Robi się straszny potwór konfiguracyjny. A jak tych pracowników jest 100 to już robi się obłęd - bo to nie są dane podstawowe i nie zmieni już tego księgowa, ale spada to na moje plecy.
              • chess_m Re: karty VISA w SAP 29.07.13, 10:34
                >A jak tych pracowników jest 100 to już robi się obłęd
                Fakt, to może nieco zaboleć :) Ale albo rybki albo akwarium :)

Jednak wygląda to aż tak zniechęcająco tylko jeżeli wymaganiem jest automatyczne zaciąganie wyciągów (MT940) przez RFEBKA00 dla każdej z kart.

Jeżeli jednak wymaganiem jest w miarę proste pokazanie "salda" dla każdej z kart to
                nie wygląda to już tak strasznie.

Mogę sobie wyobrazić np że dla każdego z karciarzy bedziesz mieć 2 konta typu rozrachunki
                z pracownikami 1) Środki na karcie 2) zakupy z karty

wówczas początkowe zasilenie (a) księgujecie
                wn 1000 środki na karcie prac xxx | ma 1000 ma rachunek bankowy

wydatek kartą (b)
                wn 100 zakupy kartą prac xxx | ma 100 środki na karcie prac xxx

rozliczenie zakupu w koszty (c)
                wn 100 koszty | ma 100 zakupy kartą prac xxx

b i c sie rozliczą na koncie zakupy kartą prac xxx . Ew saldo tam pokazuje
                że jakiś zakup wciąż nie został rozliczony.

na koncie środki na karcie prac xxx saldo pokazuje faktyczny stan środków.

W sumie to oddzielne konto "środki na karcie prac xxx " też nie jest konieczne do szczęścia.

Powinno dać się wyraportować ksiegowania dotyczące przepływu gotówki do/z karty
                pracownika xxx

Zapewne księgujecie je z (w korespondencji z) kontem głównego rachunku bankowego
                Księgowania te mają (albo mogą mieć) jakieś odniesienie do pracownika/numeru karty
                którego karta jest zasilana lub rejestrowana zapłata kartą.
                To się pewnie da wyfiltrować/raportować.

wreszcie można spróbować raportować z konta "pracownik" tak jak go uzywacie obecnie
                wystarczy wyraportować operacje typu zasilenie karty i rozliczenie zakupu w koszty
                saldo z tego raportu to będzie stan środków (saldo) karty.

Nie wiem czy nie zamotałem tego zbytnio ale jakaś rozsądna metoda zapewne istnieje :)
                --
                Pozdrawiam,
                Marek
                • fb03 Re: karty VISA w SAP 29.07.13, 11:17
                  >Jednak wygląda to aż tak zniechęcająco tylko jeżeli wymaganiem jest automatyczne zaciąganie wyciągów
                  Automatyczne zaciąganie to jest podstawowe założenie. "Dzieci" nie po to kupiły sobie nową "zabawkę" by coś klepać z palca :->>
                  Księgowania widzę dokładnie tak samo. Rozliczanie faktur (zapłata kartą i księgowanie papierowej faktury) bym robił z kodem operacji specjalnej (u nas E - VISA) na konto 234......
                  Ale nie bardzo widzę jak rozliczać to opisane przez Pana księgowanie "a" - też na pracowniku z jakąś operacją specjalną??? To się nie będzie "gryzło"???

>Nie wiem czy nie zamotałem tego zbytnio
                  Nie, wszystko jasne - w końcu to forum SAPa a nie pyskownia na Onecie :)))
                  Leszek
                  • chess_m Re: karty VISA w SAP 29.07.13, 13:50
                    >Automatyczne zaciąganie to jest podstawowe założenie

To następne pytanie brzmi jak to zautomatyzować
                    jeżeli dostajecie z banku wyciąg w fomacie MT940 i chcecie to importowac przez RFEBKA00 to pewnie nie da sie uniknąć rzeźby w konfiguracji = osobne konto KG dla każdej karty i wpisy w T012K.

Nie wiem czy macie tam moduł HR. Jeśli tak to może trzeba się zainteresować.
                    Travel Management i raportami z grupy RPRCCC (se38 i tam RPRCCC*).
                    Obsługują formaty AMEXA ale może dałby sie je zmusić aby czytały format jaki dostajecie z banku.

Ew. może najłatwiejsze napisać z-program który bedzie parsować wyciąg(i) z karty
                    i generowac księgowania.

Mozecie wtedy ustailc te ksiegowania tak jak chcecie no i konta karciane nie muszą być koniecznie kontami KG. Można np stworzyć konta np. 234-01-Nr_pracownika
                    gdzie widac będzie obroty na kartach i 234-02-Nr_pracownika gdzie będzie sie księgować
                    rozliczone zakupy. W moim poprzednim poscie to by by było:
                    234-01 = środki na karcie prac xxx i 234-02 = zakupy kartą prac xxx

Wówczas łatwo sprawdzić saldo karty = saldo 234-01-Nr_pracownika
                    oraz saldo zobowiązań pracownika (234-01 +234-02)

W wersji z 1 kontem 234-nr_pracownika trzeba się posiłkować dodatkową
                    identyfikacją rodzaju operacji (może własnie kody op. specjalnych ?)

Pomocnicze pytanie jak księgujecie (chcecie księgować) wydatek z karty
                    (operacja b) w moim poprzednim poście.

oczywiście wn 100 234_pracownik ale ma 100 gdzie ?

jesli to trafia na jakieś konto KG to początkowe zasilenie (wn 1000 w korespondencji z ma
                    rachunek bankowy 1000)
                    powinno trafić na to samo konto i rozliczać się w wypływami z karty.

a może tak:

a) zasilenie 1000 (1) Wn 234/pracownik | Ma bank
                    b) wydano 100 zł
                    (księgowanie wyciągu z karty) (2) Wn 234/pracownik | Ma 234/pracownik (1)

c) ksiegowanie faktury w koszty wn koszty | Ma 234/pracownik (2)

(1) to może być osobna operacja specjalna lub grupowanie po jekiejś referrencji
                    (numer karty ?)

(2) się rozlicza w momencie zaksięgowania papierowej faktury.

saldo ksiegowań (1) to zawsze aktualne saldo karty.
                    • chess_m Re: karty VISA w SAP 29.07.13, 13:58
                      >>Nie wiem czy nie zamotałem tego zbytnio
                      >Nie, wszystko jasne - w końcu to forum SAPa a nie pyskownia na Onecie :)))

zastrzerzenie:

W sumie to mogę bładzić. Osobiście bawiłem się w te klocki
                      tj księgowanie wyciągów via RFEBKA00 oraz mniej i bardziej skomplikowane raporty
                      generujące "automatyczne" księgowania > 7 lat temu.

Jednak nawet zgadzając sie z góry że należy unikać Z-wego kodowania o ile to tylko mozliwe
                      uważam że akurat tutaj może to mieć sens.

To co dostajecie z banku zapewne będzie musiało byc jakoś parsowane przed podaniem
                      jako wejście do RFEBKA00. A jak już i tak musimy kodowac to czemu nie ustawic sobie
                      księgowań tak jak jest nam najwygodniej :)
                      • fb03 Re: karty VISA w SAP 30.07.13, 08:03
                        super - wszystko jasne. Ogromne dzięki za pomoc. Coś z tych propozycji wybierzemy.
                        A co do wyciągów to "standard" MT940 jest takim "standardem", że niech go cholera weźmie... Co bank to inaczej ma coś w środku poukładane. Wyciągi ze wszystkich banków, z którymi współpracujemy mam "tłumaczone" :))) z kodowania bankowego na kodowanie sapowskie. Nie było innego wyjścia.
                        • chess_m Re: karty VISA w SAP 30.07.13, 11:19
                          >Wyciągi ze wszystki
                          > ch banków, z którymi współpracujemy mam "tłumaczone" :))) z kodowania bankoweg
                          > o na kodowanie sapowskie.
                          Dokładnie o to mi chodziło gdy wspominałem o Z-kodzie który może wygenerować
                          księgowania jakie sobie wymyślicie
                          Skoro i tak trzeba napisać kod tłumaczący MT940 z bankowego na SAP-owe
                          to można i ksiegowania generować (jesli np nie chcemy wszystkich restrykcji jakie narzuca
                          standard)
                          Powodzenia!
                          • robert8887 Re: karty VISA w SAP 12.07.17, 09:54
                            Może jest jakieś rozwiązanie on-line? Ostatnio znalazłem bezpłatny konwerter z CSV do MT940 na stronie: www.mt940.eu. Dzięki temu oszczędzam 50 zł miesięcznie od każdego rachunku...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka