Dodaj do ulubionych

Słuchawki

IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 17:19
Czołem!
Ostatnio planuję sprawić sobie nowe słuchawki z racji tego, że nie mogę już
znieść tej cienizny jaką do tej pory kupowałem. Od razu zaznaczam, że nie
jestem audiofilem, co najwyżej melomanemsmile Dlatego też na słuchawki chcę
wydać gdzieś około 200 zł - 250 zł. Mam nadzieję, że znajdą się tu jacyś
erudyci co ogarną temat i będą w stanie mi pomóc. Nie szukam słuchawek
specjalnie do gier, prawdę mówiąc - muzykę stawiam na pierwsze miejsce. Ale
hola, hola - w gry gram namiętnie, a jakże! smile Nie mam określonego gatunku,
także najlepiej żeby były w miarę uniwersalne. Dobrze by było gdyby tony były
odpowiednio wyważone, ale raczej przedkładam bas nad wyższe dźwięki. Słuchawek
nie zamierzam używać poza domem, będą mi służyły przeważnie przy komputerze
stacjonarnym. Zamknięte, otwarte, czy może też pół-otwarte? Szczerze - nie mam
pojęcia. Nie miałem okazji porównywać i zdałbym się tutaj na waszą poradę.
Aha, no właśnie. Jak na razie mam dwa typy:

Sennheiser HD 215
i AKG K 514

przy czym, te drugie jeszcze dzisiaj niedawno miałem okazje sprawdzić. Co
prawda krótko, ale mimo wszystko spodobały mi się dźwięki. Nie wiem natomiast
co z tymi pierwszymi Senkami, może ktoś miał okazje słyszeć? Dlatego też nie
tracę ich na starcie.

Być może w ogóle macie odmienne typy? Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc.
Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto to przeczyta, a siedzi w temacie i
coś pomoże. Przepraszam za składnie, ale siedzę pół dnia przed tym monitorem i
szukam, szukam, szukam. Odpadam.

Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: panzertoter Re: Słuchawki IP: 81.219.42.* 15.01.10, 17:45
      AKG K514 zdecydowanie polecam. Pół otwarte - czyli ani się głowa zbyt nie poci, ani też nie dochodzą do nas co bardziej denerwujące dźwięki otoczenia. Impedancja na poziomie zapewniającym dobry odsłuch z nawet naprawdę mocnych wzmacniaczy. Do tego długi kabel i superwygodny kabłąk. Dźwięk - wydają się być zaprojektowane "pod" niskie tony. Uzyskują dzięki temu soczyste, przestrzenne basy.
      • Gość: Jakub Re: Słuchawki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.01.10, 12:47
        Ja polecam słuchawki, których używam już od kilku lat. Phillips SHP2000. Obejmują całe ucho, są bardzo wygodne, absolutnie żadnego zmęczenia nawet po kilku godzinach. Świetny dźwięk, ładne basy. Za te 200-250 zł będziesz mieć ze 4 sztuki na zapas smile

Moim zdaniem nie ma sensu kupować droższych, bo są niewiele lepsze, jeśli w ogóle.
    • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 17:46
      Bardzo dziękuję panu Radkowi za "wystawienie" tematu smile Kłaniam się.
      • radek.zaleski Re: Słuchawki 15.01.10, 18:10
        ja dziękuję za dobre pytaniesmile
    • slawomir.serafin Re: Słuchawki 15.01.10, 17:52
      dla uściślenia - chodzi ci o same słuchawki czy headset z mikrofonem?
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 18:03
        Same słuchawki.
    • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 17:58
      Zapomniałem jeszcze dodać, że zamierzam sobie zaraz po słuchawkach zakupić kartę
      dźwiękową, także będzie pole do popisu. Nie mam konkretnie upatrzonej karty. Są
      tam jakieś typy. Ale jak już się uporam z kupnem słuchawek, wtedy poszukam już
      dokładnie czegoś konkretniejszego. Może tutaj także macie coś do polecenia?
      • largo.lagrande Re: Słuchawki 15.01.10, 18:05
        Pamiętaj jednak, że nie każde słuchawki będą dobrze działać bezpośrednio z kartą
        dźwiękową (chodzi o wzmocnienie).
    • the_mister_a Re: Słuchawki 15.01.10, 18:01
      Obie to solidne firmy. W przypadku Sennheiserów sporo dopłaca się chyba jednak za markę. Nie miałem okazji do porównywania tych modeli, ale z tego co widziałem na fotkach konsturkcja AKG wydaje się wygodniejsza. Sam mam słuchawki, które kumplowi dorzucono do sprzętu w Niemczech (kupował jakis horrendalnie drogi sprzęt djejski) i wiem jak ważne jest nie tylko jakośc dzwięku ale wygoda. A konstrukcja AKG wygląda na dużo wygodniejszą niż tylko plastikowa u sennhaisera ochronka na głowę. Kabel 3 metry jest tutaj w obu przypadkach plusem.

Może masz nie daleko jakiś sklep, w którym można założyc i przymierzyć słuchawki. A i AKg jest sporo tańszy z tego co widze.
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 18:06
        Pisałem w pierwszym poście, że dzisiaj już słuchałem z tych AKG. Masz rację, tak
        jak wyglądają - takie są. Są mega wygodne dla mnie. I dźwięk też dobrze
        wyważony. Jednak to są słuchawki pół-otwarte, a nie mam porównania do
        zamkniętych bo nigdy takich nie używałem. Te Sennheiser'y są właśnie zamknięte i
        bardzo dobrze podobno izolują, ale za to nie ma dopływu powietrza tak jak w AKG
        i się ucho męczy. Chodzi mi tu jednak bardziej o jakość dźwięku. Moze ktoś
        słuchał w tych Senkach i może się mniej więcej na ten temat wypowiedzieć.
      • largo.lagrande Re: Słuchawki 15.01.10, 18:08
        Jeśli swoją opinię opierasz wyłącznie na tym co widzisz na fotce to skąd możesz
        wiedzieć, że AKG są wygodniejsze? Nie miałeś ich na głowie.
        • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 18:15
          Przecież cały czas piszę, że miałem je dzisiaj na głowie.
        • the_mister_a Re: Słuchawki 15.01.10, 22:48
          ALe napisałem, że wysnuwam opinie na podstawie tego co widze. Więc jak ktoś bierze moją opinie pod uwagę ma informację, że to tylko jest na oko. Więc po co ten bulwers tongue_out?
    • largo.lagrande Re: Słuchawki 15.01.10, 18:03
      Jeśli przedkładasz bas nad wyższe dźwięki jak to mówisz to Sennheiser będzie Ci
      pasował. Spróbuj coś znaleźć z serii HD5xx. Oczywiście bierz słuchawki otwarte a
      nie zamknięte.

BTW skąd Ci się wzięły "półotwarte"? Jeszcze nie słyszałem o takich.
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 18:08
        Te AKG K 514 są właśnie pół-otwarte. Tak pisze przynajmniej. A dlaczegóż to
        otwarte, a nie zamknięte. Czy mógłbyś bardziej rozwinąć tę tezę? Dużo ludzi
        kłóci się o to i niestety to jednak pozostaję pojęciem względnym i zależy od
        samego użytkownika. Jednak mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź.
      • the_mister_a Re: Słuchawki 15.01.10, 18:20
        Chyba taki trend. Izolujące są męczące jak koelga wyżej pisał dla uszu. Jak się chce używac tylko słuchawek i to długo do muzyki to polecam jednak nieizolujące. No ale lepsze pewnie wrazenia z gier i tego typu dadzą senki.
    • martines-online Re: Słuchawki 15.01.10, 18:21
      Polecam KOSS Porta Pro świetne słuchawki.
      • Gość: x108x Re: Słuchawki IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.10, 18:36
        +1

Kosztują niewiele ponad 100zł, a jakość wykonania i dźwięku jest świetna. No i
        ten genialny WYGLĄD. smile
    • Gość: phantom Re: Słuchawki IP: *.ists.pl 15.01.10, 18:27
      Ja niedawno jak kupowalem to przekopalem siec w poszukiwaniu opinii i w koncu
      zdecydowalem sie na Creative Aurvana Live!
      O ile creative robi podobno sprzet sredni to te sluchawki wyszly im nad wyraz
      dobrze.

Jedyne minusy to ze grzeja w uszy (sluchawki zamkniete) i nie sa dla kazdego
      wygodne (polecam sprawdzic o ile jest taka mozliwosc)
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 18:32
        Masz może porównanie do słuchawek otwartych? To znaczy, słuchałeś kiedyś z
        jakichś porządniejszych słuchawek otwartych? Jeżeli tak, to według ciebie -
        lepsze są otwarte czy zamknięte?
        • Gość: phantom_lord Re: Słuchawki IP: *.ists.pl 15.01.10, 19:35
          Niestety nie mialem okazji posluchac otwartych w tej klasie.
          Mam tezs ennheisery PX100 ale to juz calkiem inne sluchawki raczej stworzone z
          mysla o odtwarzaczach przenosnych, bardzo wygodne, mozna siedziec w nich
          praktycznie na okraglo. No i sa to sluchaweczki w cenie ok 130zl, graja gorzej
          niz CAL! ale tez dobrze. Niestety tez nie mam dobrego zrodla, tez chce sie
          zaopatrzyc w jakas dzwiekowke. Moze wtedy bylyby dostrzegalne wieksze roznice.

Ale raczej nie ma zasady ze zamkniete lepsze, otwarte gorsze albo na odwrot.
          Jedno co jest pewne to ze zamkniete lepiej izoluja ale tez robi sie w nich
          goraco, a otwarte mniej tlumia ale za to jest jakis przeplyw powietrza.

Mozesz sobie zajzec na forum.mp3store.pl - tylko ze ostrzegam - mozna to czytac
          czytac i dalej sie na nic nie zdecydowac.
          • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 20:35
            Ale jak generalnie ty czujesz się w zamkniętych słuchawkach? Czy gdybyś mógł je
            wymienić na otwarte to zrobiłbyś to? Jest jakaś magia, co odrywa cię od świata?
            smile I dzięki za odpowiedzi.
            • Gość: phantom_lord Re: Słuchawki IP: *.ists.pl 15.01.10, 23:47
              jakbym tylko mial okazje posluchac wczesniej jakichs 'duzych' otwartych to kto
              wie. ale to wszystko zalezy od modelu. Jezeli sa jakies roznice w brzmieniu
              generalnie miedzy otwartymi a zamknietymi to niestety nie jestem Ci w stanie
              tego powiedziec. Najpredzej 'obrazowe' opisy znajdziesz na forum o ktorym
              pisalem wyzej.
              Co do wad zamknietych sluchawek to w CAL irytuje mnie to ze nie mozna ich miec
              za dlugo na glowie. Jak jezdze do domu (ok 4h jazdy) to biore je do autobusu bo
              to najlepiej tlumiace sluchawki jakie mam i nie wytrzymuje tego czasu zeby ich
              nie zdjac co najmniej 3 razy podczas jazdy. No i niestety akurat CAL nie tlumily
              tego autobusu na tyle ile bym sobie tego zyczyl.
      • Gość: jk Creative Aurvana Live! IP: *.chello.pl 15.01.10, 20:17
        rowniez uzywam Creative Aurvana Live! i zdecydowanie je polecam, duzo bardziej
        odpowiadaja mi niz te ktorych wczesniej uzywalem: sennheiser HD 202 czy otwarte
        Sennheiser troche wyzszej klasy, modelu nie pamietam jakis 4xx
    • Gość: fix Re: Słuchawki IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.10, 18:51
      ja mam sennheisery HD 205 i bardzo polecam, creativa omijaj mi po 3 miesiącach
      pękły na mocowaniu nauszników(jeden odpadł) gwarancji nie przyjęli bo wada z
      mojej winy niby( pewnie się zepsuły bo zakładałem je na głowę).
      • Gość: Działa Re: Słuchawki IP: *.com 15.01.10, 18:58
        gorąco polecam ci słuchawki firmy KOSS model porta pro.posiadam takie. i jestem
        wyjątkowo zadowolony z jakości dźwięku
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 19:04
        Tak, o creative nawet nie myślę.
        Ok, to znalazł się ktoś kto ma te HD 205. Możesz napisać coś więcej? Ponieważ
        wybieram między nimi a tymi AKG K 514. Do tej pory słyszałem tylko HD 202 senki,
        miały jakiś mało podkreślony bas. Zanikał strasznie. Góra była za to w porządku.
        Jak jest z tymi. Nie wiem - opisz w jakiś sposób, pokoloruj trochę smile Bardzo
        cię proszę. Chyba, że słyszałeś te AKG K 514 i możesz je mniej więcej porównać.
    • Gość: nym Re: Słuchawki IP: *.chello.pl 15.01.10, 18:56
      Uzywalem wielu roznych modeli Sennheisera i szczerze polecam nieco tanszy model
      HD 201 w wersji GAME. Jest nieco lzejszy od pozostalych modeli (np. serii 5xx -
      podczas dluzszego uzywania zaczyna sie je "czuc" na glowie), nie izoluje kompletnie
      od otoczenia, mniej meczy glowe i uszy a jakosc dzwieku jest naprawde bardzo dobra.
      Jako alternatywe mozna tez rozwazyc mniejsze sluchawki tego producenta z serii HD
      2xx - bardzo przyjemnie slucha sie na nich muzyki nawet z dobrego zrodla, czym
      bylem przyjemnie zaskoczony.

Koniec koncow trzeba zdecydowac samemu, bo kazdy lubi co innego - idealnie byloby
      zalozyc je na glowe i posluchac jakiegos dobrze znanego sobie utworu, ale nie
      wszedzie jest taka mozliwoscsmile.
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 19:15
        Racja. Najlepiej posłuchać. AKG K 514, jak wielokrotnie powtarzałem, słuchałem
        dzisiaj. Wygodne, dobry bas, góra także niezła, dobrze ogólnie wyważone. Miło
        się sucha.
        Ale chciałbym też mieć możliwość założyć Senki HD 215. Na razie się jeszcze
        wstrzymam z wyborem któregoś z tych dwóch modeli. Po prostu nie wiem jak będzie
        mi się słuchało zamkniętych słuchawek, a kto wie, być może lepiej niż otwartych
        i wtedy bym żałował podjętej decyzji. Spróbuję jeszcze jutro w jakimś sklepie
        muzycznym poszukać. Dzięki za odpowiedź.
    • Gość: cezeter Re: Słuchawki IP: 89.167.93.* 15.01.10, 18:59
      a zastanawiales sie nad "czopkami" ? ja mam senki cx200 i jestem z nich zadowolony.koszt
      100-140 zl zalezy od sklepu.
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 19:23
        Nie, niestety odpadają. Ale i tak dzięki za sugestię.
    • Gość: seba Re: Słuchawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 19:12
      niedawno na pclab.pl był wielki (ponad 30 modeli) test słuchawek, a znajdziesz go tu: pclab.pl/art39650.html
      • mietas2 Re: Słuchawki 15.01.10, 20:34
        Ocho - widzę, że ktoś mnie uprzedził. Chciałem właśnie polecić ten artykuł. Na pewno
        lepszy niż dziesiątki głosów na forum "te są dobre, mam takie" "ja używam tych i są super".
        Konkretny test, duży wybór i obiektywne podejście.
    • Gość: lnd Re: Słuchawki IP: *.nplay.net.pl 15.01.10, 20:23
      http://procpu.pl/produkt/steelseries_4h,76<br />
      http://procpu.pl/produkt/creative_fatal1ty_gamer_headset,220<br />
      http://procpu.pl/produkt/razer_carcharias,96<br />
      http://procpu.pl/produkt/steelseries_5h_v2_usb_zewnetrzna_karta_dzwiekowa,75<br />
      big_grin polecam :] innych nie radze to są profesjonalne słuchawki dla graczy.<br />
      Z tego co tu ludzie piszą to nic nie znam. Najlepsze słuchawki ci dałem i scena
      csa i coda na tym gra więc pozdro :].
    • Gość: lnd Re: Słuchawki IP: *.nplay.net.pl 15.01.10, 20:26
      Btw nie polecam żadnych z tych 2 twoich :]. Bo i tak nic ciekawego , mówię Ci
      wybierz coś z moich propozycji.
      • Gość: bek Re: Słuchawki IP: *.kielce.vectranet.pl 15.01.10, 20:32
        A czytasz może ze zrozumieniem? Nie pisałem, że potrzebuję słuchawek celowo do
        gier. Ano, a na jakiej niby podstawie piszesz, że te dwie pary to nic ciekawego?
    • Gość: mkej Re: Słuchawki IP: *.polkomtel.com.pl 15.01.10, 20:29
      nie znam dokładnie tych modeli, ale sam używam dokanałowych AKG i jak dla mnie są
      świetne, pozdr
    • Gość: Crushnik Test IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 20:56
      nvision.pl/Wielkie-porownanie-sluchawek-test-49-zestawow--Articles-248-ndetails-56.html
      • Gość: Michał Re: Test IP: *.chello.pl 15.01.10, 21:05
        Ja mogę tylko dorzucić od siebie że używam takich "pyz" :

www.allegro.pl/item885096512_creative_sluchawki_neodymowe_aurvana_live_box_ss.html
        Naprawdę spoko produkt jak na moje ucho, używam już chyba 2 rok i bardzo sobie
        chwalę, są wygodne (to nie bez znaczenia) trwałe noo i oczywiście grają bardzo
        przyzwoicie.
    • alkawen Re: Słuchawki 15.01.10, 21:38
      ja najbardziej lubię senki wszelkiej maści. a karta dźwiękowa creative x-fi Ci w
      zupełności wystarczy.
    • loqs Re: Słuchawki 15.01.10, 21:48
      Jeżeli mają być i do muzyki, i do gier, to bierz Creative Aurvana Live!. Są
      naprawdę świetne (jeden z najlepszych modeli do około 400zł). Bardzo dobra
      jakość dźwięku, w grach również bardzo dobre pozycjonowanie, przebijające
      większość modeli typowo growych. Zapewne dlatego, że nie jest to konstrukcja
      Creative, tylko bodaj Denona, pod którego marką sprzedawana jest kilka razy
      drożej. W tej cenie znajdziesz chyba któryś z lepszych modeli Sennhaisera, AKG
      to też zacne słuchaweczki, ale chyba odrobinkę gorsze od CAL!

Najlepiej zapytaj się na bardziej specjalistycznym forum (mp3store) smile
      • Gość: Michał Re: Słuchawki IP: *.chello.pl 15.01.10, 22:43
        Noo dokładnie, zarówno gry (z wykorzystaniem przestrzennego dźwięku który
        zapewnia X-Fi) jak i muzyczne DVD (również sorround) a i muza stricte bardzo
        dobrze brzmią, są pozłacane styki, przedlużka , oraz całkiem sympatyczny wór z
        miękkiej tkaniny (w celach na przykładach podróżnych) smile
    • Gość: 4N0 Re: Słuchawki IP: 95.108.53.* 15.01.10, 22:44
      krotka pilka - Creative Aurvana Live
      • Gość: phren Re: Słuchawki IP: 212.122.223.* 15.01.10, 23:26
        albo akg k518 dj
    • Gość: OldSkull Re: Słuchawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 23:25
      Mam Koss KSC-7 i jestem bardzo zadowolony, mega wygodne, lekkie, świetny dźwięk. Planuję kupno ich nastepcy, czyli Koss KSC-75 (koszt 80-100zł) - słuchawki równeiż typu clip-on, o znakomitych opiniach, według wielu wręcz kultowe. Zawierają przetworniki niemal identyczne jak w Porta Pro (tylko PP mają pałąk i nieco inną budowę, ale też są dużo droższe i więcej się płąci za "dizajn").
    • Gość: Łyniek Re: Słuchawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 23:41
      Swego czasu też starałem się wybrać naj...
      AKG K 514 ładnie wyglądają i całkiem przyjemnie grają na wysokich.
      Sennheiser HD 215 są fajne ale nie warte tych pieniędzy.
      Jak masz możliwość sprawdzenia to proponuje PHILIPS SHP-8900
      mogę cię zapewnić, że w tych pieniążkach nie znajdziesz nic co by zagrało czyściej i
      ładniej (zakładając, że dźwięk może być ładny) niż PHILIPS SHP-8900.

Pamiętaj że słuchawki to też głośniki i kable.
      i jakie byś nie kupił ze średniej i wyższej pułki to trzeba je wygrzać.
      Nie katuj ich na początku przynajmniej przez 200h

Wracając do tematu.
      Jakość dźwięku słuchawek PHILIPS SHP-8900 często jest porównywana do Sennheiser
      HD z serii 5xx.

Wybierz sobie max trzy modele, poczytaj testy, opinie, wybierz się do MM, Saturn czy co
      tam jeszcze i sprawdź na własne uszy co twoim zdaniem gra dla ciebie najlepiej.
      Nie podejmuj decyzji pochopnie, masz czas to słuchaj i godzinę każdych na rużnych
      dźwiękach. Tak żebyś wiedział co chcesz.

Moja opinia w odczuciu dźwięku w porównaniu tych trzech wymienionych tu modeli jest
      jednoznaczna.

PHILIPS SHP-8900
      Cała barwa dźwięku na przestrzeni, jest równa. Zarówno góra, środek i dół grają
      nieprawdopodobnie czysto i soczyście.
    • loqs Re: Słuchawki 16.01.10, 00:08
      Do ludzi piszących o Koss Porta Pro, K518dj, KSC75 i podobnych - to są słuchawki
      typowo mobilne. Do domu lepsze są słuchawki "pełne", typu CAL!
      smile
      • Gość: OldSKull Re: Słuchawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.10, 10:43
        Jak na słuchawki mobilne za słabo tłumią dźwięki otoczenia, do domu są bardzo dobre (w końcu w domu nie ma czego tłumić), aczkolwiek bywa potrzebny przedłużacz. Do chodzenia po mieście właśnie o wiele lepsze są sluchawki pełne, aczkolwiek zimą i latem się źle chodzi w takich słuchawkach. Aczkolwiek słuchawki clip-on/składane są bardziej prakyczne w transporcie.
    • Gość: typ Re: Słuchawki IP: *.lanet.net.pl 16.01.10, 00:17
      popieram CAL! wiem ze creative kojarzy sie z masowka z supermarketow ale ten model sluchawek naprawde im sie udal. wejdz na jakies forum tematyczne to tez poleca CAL!
    • Gość: Del Re: Słuchawki IP: *.mysmart.ie 16.01.10, 00:52
      Ja sam posiadam Senki, tyle ze wyzszy model HD595, ale z cala stanowczoscia moge Ci
      powiedziec ze twoj wybor senkow jest bardzo dobry, to kawał dobrej roboty zarowno
      jakosciowo ( materialy, wygoda uzycia) jak i technicznie, wysoka jakosc dzwiekow,
      jednak musisz pamietac o tym ze jesli chcesz wykorzystac sluchawki tej firmy w 100%
      musisz miec przyzwoita karte dzwiekowa, jakies integry odpadaja, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka