Dodaj do ulubionych

PC Gaming is dead

22.03.10, 14:50
no i padło kolejne pismo papierowe - tym razem PC Gaming
www.vg247.com/2010/03/22/imagine-closes-total-pc-gaming/
myślicie, że to oznacza, że nastąpi zupełny koniec papierowej prasy o grach,
czy po prostu wykruszają się najsłabsi?
Obserwuj wątek
    • deamon-pl Re: PC Gaming is dead 23.03.10, 11:12
      "Czasami papier jest dobry tylko do tyłka nis do czytania".
    • nacho66 Re: PC Gaming is dead 23.03.10, 17:25
      Moim zdaniem to drugie. PC Gaming byla w mojej ocenie slaba gazeta - przebrnalem
      przez kilka kolejnych numerow rok temu i dalem sobie spokoj. Z brytolskiej prasy
      najbardziej odpowiada mi obecnie PC Zone
    • wincenty.okon moim zdaniem 24.03.10, 08:48
      Moim zdaniem po prostu ludzie mają szybciej newsy w necie, a na czytanie nawet
      gazet jest coraz mniej czasu.
      Ja CDA nieraz przez miesiąc nie mam czasu przeczytać.
      No i papierowe czasopisma sporo kosztują, mimo wszystko to papier i koszty
      logistyczne.

Poza tym czas na rozwój tych czytników ebooków. Mogliby taki dodawać do np 2
      letniej prenumeraty i na maila wysyłać co miesiąc/2 tyg. pdf z nowym numerem i
      klucz do ściągnięcia pełnych wersji (tych z CDA) wówczas to bym się na to pisał.

Te czasy nadejdą, ale mam nadzieję, że jeszcze przed kompletnym załamaniem
      czytelnictwa w Polsce. Ono co rok niszuje i nie widzę sposobności odwrócić
      tego trendu, a w tych gazetach pracuje mnóstwo ludzi, więc niech się
      przerzucają na e-readery zanim bedą musieli zwalniać ludzi i zamykać wydawnictwa.

Czytałem że readery są już po 100$ więc przy większych prenumeratach mogliby
      nad nimi pomyśleć.
      • wincenty.okon Re: moim zdaniem 24.03.10, 15:11
        Dodam jeszcze , że Internet w Polsce się prężnie rozwija i coraz więcej ludzi ma
        swobodny do niego dostęp, ale wciąż to dopiero połowa tego co zrobić trzeba by
        był uniwersalny, dlatego też czytelnictwo będzie spadać, bo apogeum jeszcze nie ma.

• wickedowski pc gaming dead 24.03.10, 09:31
      Imho to wpływ internetu i różnych serwisów o grach takich jak choćby gamecorner (to akurat zły przykład, bo gc nie ma jednak takiego wpływu na rynek) są te wszystkie metalcritici, IGN'y i i nne sieciowe serwisy o grach i człowiek po prostu już nie potrzenuje papieru. TO już nie te czasy, kiedy z niecierpliwością czekało się na kolejny numer secret service, teraz patrzysz na okładkę np cd-action i stwierdzasz, że najważniejsze rzeczy już czytałeś, a na płycie nie m nic ciekawego i dajesz sobie spokój.
      • don_wroc_love Re: pc gaming dead 24.03.10, 15:36
        co do internetu to fakt - mi też, jako czytelnikowi, generalnie nie chce się
        kupować gazety, celem obejrzenia newsów, skoro i tak czytam je na n4g, czy
        vg247. Oczywiście część gazet ma ekskluzywność na publikacje newsów więc one
        nie pojawiają się w sieci przed wydaniem gazety, ale co z tego skoro szybko w
        net wpuszczane są skany....?

ale brakuje przecież serwisów z zacięciem publicystycznym - w końcu wrzucić
        newsa z vg, czy n4g każdy potrafi, jest to najprostsze i najszybsze więc dlatego
        cała masa portali bazuje na tym. Tu prasa papierowa ma możliwość rozwoju - bo
        jeśli miałbym do wyboru gazetę pełną publicystyki, prawie nie zajmującej się
        newsami, ale całą branżą dookoła, albo takie CDA oparte na recenzjach/newsach/
        to kupiłbym gazetę pełną publicystyki, a CDA jak zwykle - jeśli pojawi się
        pełna wersja która mnie interesuje... big_grin
        • wincenty.okon Re: pc gaming dead 25.03.10, 09:20
          w 100% sie z Tobą zgadzam.
          Jakby była publicystyka, scena , "moje boje", opisy technologii, miejsc, fabuł,
          światów i mało tanich newsów kilku zdaniowych czy recenzji ze screenami na pół
          kartki to byłoby takie pismo naprawdę super.

Jedyna gazeta, która mnie ciekawi w treści to jeszcze PSX Extreme. Jest tam
          mnóstwo teksu, recenzenci mają wiedzę i coś do powiedzenia, dużo info z japonii
          i miejsc dla graczy, których w konwencjonalnych pismach nie ma.
          PSX Extreme redaggują prawdziwi gracze i nie sprzedali swojej gazety obcym, CDA
          już w większości wyrobnicy BAUER i ta komercha wali tak mocno że CDA już tylko w
          toalecie trzymam (ale za fulle ich trzeba chwalić)
    • strzyka_w_kolanie Re: PC Gaming is dead 26.03.10, 20:42
      W sumie to co jak co, ale gazety o grach chyba przędzą równie dobrze jak gazety o
      Internecie smile

Ja tam ostatni raz kupiłem gazetkę grową aby POCZYTAĆ o grach jak było jeszcze
      Secret Service. Poza tym, kupiłem raz SiDiAkszyna - bo była gra za darmo jakiej
      potrzebowałem, ale gazete do kibla rzuciłem i czytałem TYLKO jak miałem jakieś dłuższe
      zaparcie, a odżywiam się prawidłowo smile

Jakieś gazety na pewno zostaną - rynek nie znosi pustek - ale kokosów na tym już
      chyba nie zarobisz. Cykl wydawniczy będzie ZAWSZE wolniejszy niż info na tweeterze.

..
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/we/ia/qsz1/wmfAJsYCB5bJ9v3i7A.jpg
    • wickedowski PC Gaming is dead 27.03.10, 18:11
      Właśnie przez tą szybkość nie kupuję takich gazet, tak samo jak nie kupowałbym gazet np informacyjnych typu rzeczpospolta, gw etc, ze względu na internet. Ostatnio nawe chciałem jakąś gazetę z grami kupić ale popatrzyłem, że o tym już czytałem, o tym też, a fulle były dla mnie nic nie warte. Dla mnie tak to wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka