Dodaj do ulubionych

Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingowych?

24.03.10, 18:25
2k Czech
Ubisoft Romania
Eidos Hungary
itd. itp.

W wiekszosci krajow sasiadujacych powstaly lokalne oddzialy globalnych firm z
branzy gier - czemu u nas nie? Brak odpowiednio wyksztalconej i wystarczajaco
taniej sily roboczej? Za duza biurokracja i nieprzyjaznosc w stosunku do
biznesu? Naprawde mnie to zastanawia bo Polska jest chyba jednym z niewielu
krajow w ktorym nie dziala "oddzial" jakiegos globalnego wydawcy/developera.
Obserwuj wątek
    • szczqcz 24.03.10, 18:33
      E?
      EA i Ubisoft mają swoje polskie oddziały.
      • simplex Re: Są 25.03.10, 14:01
        Oddziały tworzące gry? Jest jakiś polski odpowiednik "2K Czech" tworzący jakiś
        odpowiednik Mafii 2?
        (ok, wiem ze Epic kupił People Can Fly, ale to wyjątek potwierdzający regułę tongue_out )
        • micz84 My mamy nasz Techland i CD Project 25.03.10, 14:29
          My mamy nasz Techland i CD Project, które robią gry na światowym poziomie. 2K Czech wcześniej nazywało się Illusion Softworks i to oni stworzyli Mafię. To jest czeskie studio, które zostało kupione przez 2K. Ja tam wolę, żeby taki CD Project był niezależnym polskim studiem, niż mieli by się nazywać UbiSoft Polska, Rockstar Polska i tworzyć gry zależne od "góry".
        • sousuke tia 25.03.10, 14:33
          Wyjątki zaprzeczają regule a nie ją potwierdzają.
    • don_wroc_love :) 24.03.10, 18:35
      eee tam smile Czy od razu People Can Fly mają się nazywać Epic Polska? wink
    • wincenty.okon Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 09:14
      Kwestia ilości sprzedanych gier.
      U nas wciąż króluje niepodzielnie sprzedaż gier na PC.
      Popatrzcie ile się kluczy steam i EA market sprzedaje na aukcjach i ile premierówek.
      Taki Assasins Creed2 na PC sprzedawał się w ilości 50 sztuk dziennie. Na konsole
      wątpie by tak było.

Nie mniej na zachodzie odwrotnie, konsole rządzą sprzedażą. Więc kto będzie
      otwierał swoje siedziby w "dziwnym" kraju?
      Poza tym u nas ludzie za mało zarabiają, by było wielu klientów.
      Ile ludzi kupuje co miesiąc premierówkę? Jednostki, dosłownie jednostki.

Na zachodzie zaś idziesz do sklepu po grę i traktujesz to jak piwko u nas.
      Taka prawda, przepaść finansowa. Europa A,B i C. My jesteśmy w dolnym C.
      • don_wroc_love Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 10:19
        Popatrzcie ile się kluczy steam i EA market sprzedaje na aukcjach i ile
        premierówek.
        --
        to w ogóle osobna tendencja -> w 2009 r. 80% ogólnej sprzedaży gier na pc poszło
        drogą elektroniczną. Sprzedaż pudełkowa na pc po prostu zwyczajnie pada
        • wincenty.okon Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 11:59
          Jestem zwolennikiem dystrybucji cyfrowej na takich zasadach jak robi to EA (nie
          steam).
          Taki Bad Company pudełkowy 120 zł a klucz 79 czy Mass effect 2 klucz po 60 zł.
          To rozumiem, odpada pudełko, logistyka, pośrednicy i gra do 50% taniej.

No i EA nie każe żadnego świństwa instalować w kompa.

Dlatego też jeszcze trochę i ja przejdę na dystrybucję cyfrową.
          • don_wroc_love Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 12:12
            heh, biorąc pod uwagę tą tendencję, to niedługo wszyscy prawie przejdą, bo
            sklepy z wersjami pudełkowymi znikną i nie będzie gdzie kupować pudełkowych
      • simplex Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 14:03
        A czy w rumunii, na węgrzech czy w czechach sprzedaje się więcej gier?
        Moze nieprecyzyjnie sie wyrazilem - chodzilo mi o to ze w polsce nie ma zadnego
        studia developerskiego, należącego do jakiegoś giganta branży - coś właśne w
        stylu 2k Czech albo Rockstar [Tu_wstaw_nazwe_miasta]
        • simplex Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 14:05
          "chodzilo mi o to ze w polsce nie ma zadnego studia developerskiego, należącego
          do jakiegoś giganta branży" - za wyjatkiem PCF należącego do Epic Games.
        • don_wroc_love Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 14:05
          chodzilo mi o to ze w polsce nie ma zadnego
          > studia developerskiego, należącego do jakiegoś giganta branży - coś właśne w
          > stylu 2k Czech albo Rockstar [Tu_wstaw_nazwe_miasta]
          ----

www.maposfera.org/node/492
          Epic Games, twórcy serii "Jazz JackRabbit", "Unreal" oraz "Gears Of Wars"
          zawarli porozumienie (czyt. wykupili) z warszawską firmą People Can Fly, która
          zasłynęła grą "Painkiller".

wink
          • wincenty.okon brak specjalistów 25.03.10, 14:34
            Moim zdaniem dlatego nie ma takich oddziałów, bo brakuje specjalistów.
            Tych co mieliśmy albo już wyjechali (w napisach końcowych prawie każdej gry
            można znaleść Polskie nazwisko) albo pracują w CDP, Techland itp. albo mają
            własną firmę i produkują zaawansowane strony WWW za cieżką kasę lub pracują w
            mediach.

U nas nie ma poprostu kultury informatycznej. Są politechniki, które kształcą
            emigrantów lub pracowników zagranicznych korporacji albo indywidualistów
            wolnych strzelców , którzy nie chcą z nikim się układać.
      • micz84 Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 14:31
        A co ma sprzedaż do produkcji? Chodzi o studio tworzące gry, czeski rynek jest pewnie jeszcze mniejszy niż nasz, a studio mają, ale jak już napisałem wcześniej my mamy swoje studia, których nie mamy co się wstydzić.
    • krusty84 Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 15:59
      @simplex

Zanim napiszesz takiego posta to poczytaj ja te oddziały powstały, to nie jest tak że te firmy założy sobie tam studia tylko kupiły już uznane zespół i zmieni im nazwę.., więc twoje żale są bez sensu chyba że tak bardzo chcesz żeby Techland nazywał się Ubi Techaland. wink
      • sex-login Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 18:52
        sex
      • simplex Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 19:08
        Ja wiem jak te oddzialy powstaly, nawet jesli duze zagraniczne koncerny wykupily
        jakies lokalne studio i zmienily mu nazwe, to swiadczy o tym, ze uznaly, ze
        warto zainwestowac. A w Polsce to nie mialo miejsca.
        I czytaj ze zrozumieniem, piszesz o "moich zalach" a ja nigdzie nie zalilem sie,
        ze w Polsce nie ma studiów developerskich duzych firm.
    • okoolarnik Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 25.03.10, 22:53
      "2k Czech
      Ubisoft Romania
      Eidos Hungary "

a to nie są tam takie same wyjątki jak u nas epicowy PCF?
      ile jeszcze znasz czeskich developerów będących oddziałami korporacji?
      Poza tym jak już wcześniej wspomniano mechanizm jest odwrotny od Twoich
      wyobrażeń to korporacje wykupują lokalnych developerów, nie zakładają tu po
      prostu swoich oddziałów, jak Techland albo City interactive wykupi jakiś duży
      producent to będziesz miał kolejne "polskie oddziały". Poza tym naprawdę nie
      wydaje mi się żebyśmy jakoś odstawali na tle innych krajów byłego bloku wschodniego.
      • simplex Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 26.03.10, 10:47
        > jak Techland albo City interactive wykupi jakiś duży
        > producent to będziesz miał kolejne "polskie oddziały
        >
        No wlasnie o to chodzi, ze nie wykupił.
        A co do moich błędnych wyobrażeń - doczytaj w jaki sposób (i kiedy!) powstało
        Ubisoft Romania.
    • arturjac Re: Czemu w Polsce nie ma oddzialow firm gamingow 26.03.10, 01:54
      Parę dni temu na Polygamii w artykule o kryzysie koleś z PCF powiedział, że w
      Polsce trudno znaleźć ludzi. Może dlatego?
      • wincenty.okon Edukacja 26.03.10, 09:15
        W Polsce mamy z tylka edukcacje.
        Powinno się pozamykać te uniwersytety i pootwierać politechniki.

Niestety humanistów mamy naprodukowane, że na 50 lat starczy, a inżynierów mało.

Matematyka trudna , bo mamy nauczycieli matematyki z dupy i program nauczania
        za szybki.
        Programowanie powinno być już w podstawówce uczone, choćby od malowania w
        paincie zaczynając.
        • strzyka_w_kolanie Re: Edukacja 26.03.10, 20:34
          wincenty.okon napisał:

"Niestety humanistów mamy naprodukowane, że na 50 lat starczy, a inżynierów mało"

Bzdury piszesz: Polska ma dobrych programistów, którzy wygrywają międzynarodowe
          konkursy i pracują w centralach przy rozwoju kluczowych systemów w Microsoft, IBM, itd.

Problem polega IMHO na czym innym: nie chodzi o to, że gdzieś tu w polsce jest kilku
          dobrych inżynierów - chodzi o STUDIA, które odniosły sukces bo EA nie będzie zakładać
          tutaj dev-house'u i zatrudniać pojedynczych osób. Oni są zainteresowani całym portfolio
          kompetencji - studio, które JUŻ się sprawdziło i będzie dla nich robić gry przynoszące
          duży zysk, a jedynie czego potrzebuja to kasy na produkcję - i to im EA zapewnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka