Dodaj do ulubionych

Trudny wybór RTS'a.

12.08.10, 13:18
Powoli zbliża się wrzesień. Biorąc pod uwagę to, że wreszcie na przełomie września i października będę miał dostęp do szerokopasmowego (czytaj: szybkiego) internetu postanowiłem załatwić sobie jakąś nową grę. I tu właśnie zaczyna się problem. Będąc weteranem takich gier jak: Sudden Strike 3, Dragon Age i Bionic Commando szukam dynamicznego RTSa z elementami RPG. Na mojej liśie widnieją takie tytuły jak: Dawn Of War II, Company Of Heroes OnLine, R.U.S.E i StarCraft 2.
Głównym kryterium są rozbudowane tryby Single- i Multi- Player. Chciałbym żeby różniły się od siebie, a każdy z nich wprowadzał coś innego do rozgrywki.
-
Obserwuj wątek
    • slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 13:52
      w tym momencie? COH Online tylko

1. jest za darmo
      2. ma całą singlową kampanię z podstawki
      3. świetny, nowoczesny multi plus uzależniające levelowanie
      4. jest za darmo smile
      • ozovich Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 14:43
        @slawomir.serafin

Beta CoHa Online skończyła się ona. Więc "teraz" nie jest adekwatne, czekamy na
        wersję full. Z tego co wiem (chociaż mogę się mylić bo niezbyt mnie pasjonują
        tego typu "RTS"-y) to wersja pełna będzie miała mikrotransakcje. Czyli zapowiada
        się niestety kaplica.
        • slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 15:29
          1. nie skończyła się, tylko jest przerwa techniczna kilkugodzinna smile
          2. mikrotransakcje są, ale z tego co widzę po becie, to wystarczy z umiarem
          korzystać z najlepszych upgradeów i herosów, żeby spokojnie zarobić sobie na
          nich samym graniem
          3. żeby było zabawniej, te upgradey i herosi najprawdopodobniej nie będą
          wykorzystywani w rozgrywkach ligowych a na grę 4fun mają wpływ marginalny (choć
          bardzo fajny)
          • ozovich Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 16:03
            @slawomir.serafin

Mea culpa, w takim razie miałem szczęście trafić z próbą rejestracji właśnie w
            tą dziurę. A komunikat kłamał w żywe oczy twierdząc że się skończyło. wink
            • slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 16:37
              pewnie się skończyło na Fileplanet - ale klucze są jeszcze na Raptr
    • zuberos Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 14:24
      Moim zdaniem w tej chwili najlepszy jest Starcraft 2. Jeżeli nie grałeś w jedynkę to nic się
      nie stało bo wszystkiego szybko można się nauczyć. Gdy zaczyna się wygrywać to satysfakcja jest ogromna, a każdy mecz jest inny, nieprzewidywalny i wszystko w starym,
      dobrym stylu. Żaden inny RTS nie daje takiego poczucia rywalizacji.
      • slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 15:35
        Żaden inny RTS nie daje takiego poczucia rywalizacji.

----------

a w ile grałeś więcej niż kilka godzin?
        • zuberos Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 16:55
          Hmm w WH: Dawn of Wary, Warcrafty, C&C (generals, red alerty), LotR: BFME 1,2 no i
          Starcraft.
          • slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 22:26
            w każdego z nich po sieci? i twierdzisz, że żaden inny RTS nie daje takiego
            poczucia rywalizacji? dziwne...
            • zuberos Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 22:42
              Najwięcej z tych RTSów grałem w WC3 i SC, w tej chwili SC II jest dla mnie jakby
              połączeniem najlepszych cech obu tych gier i może dlatego mam takie odczucie.

• ozovich Lepszy pomysł 12.08.10, 14:41
      A czemu nie Total War, np. Napoleon? Rozbudowany singiel, kampania online,
      potyczki drop-in, mutliplayerowe battle w stylu turniejowym i cała masa innych
      fajnych rzeczy.

No i jeśli chodzi o poziom strategiczny i konieczność główkowania to między
      wymienionymi przez ciebie zręcznościowymi RTSami pokroju Starcrafta a Total
      Warem jest taka różnica jak między samochodzikiem na radio i Formułą 1.
      • ozovich Re: Lepszy pomysł 12.08.10, 14:45
        Aha, i kupując produkt z wyższej półki jak Napoleon zaoszczędzisz sporo kasy.
        Creative Assembly to nie żydowski kolektyw jak Blizzard i nie sprzedaje 1/3
        produktu za 180 zł. smile
      • slawomir.serafin Re: Lepszy pomysł 12.08.10, 15:31
        +1

Empire/Napoleon to też dobry wybór
        • ozovich Re: Lepszy pomysł 12.08.10, 16:00
          Empire nie dotykać jeśli się nie musi wink
          CA niestety zrobiło ludzi trochę w konia, nie zamierzają już Empire porządnie
          spatchować - a jest co. Napoleon jest pod każdym względem lepszy poza pozorną
          objętością kampanii. W multi wszyscy grają już w Napo.
        • illectoris Re: Lepszy pomysł 12.08.10, 21:51
          total wary nie są rts-ami
    • kwadrat005 Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 14:46
      SC 2

Nie trzeba grac w jedynke , streszczenie masz podczas instalacji.
      Pozatym polecam wejsc na strone battle.net , tam jest cały lore dość dokładnie
      rozpisany.
    • mathiuss Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 14:52
      Moim zdaniem wybierz:
      - Sc2, jesli lubisz klasyke, a jesli nie grales w zadnego oldskulowego rtsa to
      tez mozesz sprobowac, gra jest swietna i dynamiczna w multi, singiel ciekawy i
      sa inne jednostki/ulepszenia niz w multi
      - Coh, nowsza mechanika (choc nie akzdemu spasuje walka o punkty kontroli),
      swietny i singiel i multi, darmowa, praktycznie same plusy
      - w bete RUSE gralem chwile i uwazam ze to bardzo ciekawa gra z calkiem swieza
      mechanika, gdzie bardziej liczy sie pomysł i ciekawe uzycie kart zmylek, a mniej
      szybkie klikanie.

Uwazam ze co z tej trojki nie wybierzesz- zrobisz dobrze. Ja osobiscie bym
      najpierw pogral w darmowego Coha, jak Ci sie nie spodoba albo znudzi to zawsze
      przeciez mozesz kupic SC2 albo Ruse po premierze.

Dow2 raczej nie polece, z takiego powodu iz jest bardzo podobny w mechanice do
      Coha (zaraz wyjadacze na mnie naskocza ze roznice sa- tak wiem ale nie takie jak
      pomiedzy np. Starcraftem), a Coh jest darmowy, wiec dla mnie sprawa oczywista.
      Po drugie nie ma budowania budynkow, co nie kazdy lubi (ja np. lubie rozbudowe
      bazy), po trzecie singiel w tej grze jest wg mnie taki sobie, zarowno SC2
      (naprawde ciekawe i zroznicowane misje, az sie dziwie ze tyle wycisneli) jak i
      Coh bija go na glowe.
    • nacho66 Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 15:20
      bzdury pisza, ze SC2 to najlepszy RTS na rynku. Jest dobry, ale tylko slepy
      fanboj moze napisac, ze najlepszy

rzuc okiem na:
      - wszystkie Total War'y
      - Company of Heroes (z dodatkiem Opposing Fronts to 3 kampanie)
      - World in Conflict
      - Dawn of War I i II
      - Sins of the Solar Empire
      - Supreme Commander
      - Men of War

A jesli naprawde chodzi Ci o strategie-rpg to koniecznie na King Arthur !!

• slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 15:33
        livepc napisał wyraźnie, ze chce elementy RPG smile więc te gry, choć świetne (sam
        w WiCa grałem namiętnie, w SotSE też, ale w MoW się bałem po sieci że mnie
        zjedzątongue_out) odpadają w zasadzie.
        • nacho66 Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 16:49
          a CoHsurprisednline to gdzie ma elementy rpg w takim razie? smile

To jesli tak stricte chcemy to traktowac to z wymienionych w zasadzie tylko King
          Arthur wchodzi w gre (choc to raczej tylko w kontekscie single playera) i DoW2.

Jeszcze do glowy mi Spellforce przyszedl - he.. to byla bardzo fajna gierka smile
          • slawomir.serafin Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 22:27
            oj, CoH Online ma masę elementów RPG smile
            • nacho66 Re: Trudny wybór RTS'a. 13.08.10, 11:15
              no bez przesady ... niby jakich?
              • ozovich Re: Trudny wybór RTS'a. 13.08.10, 11:55
                Takich, że masz swojego 'commandera', który leveluje i ma indywidualne traity,
                są jednostki 'heroes' z lepszymi statami, cała armia też może być
                'konfigurowana' przy użyciu różnych bonusów.
                Nie podoba mi się. Bardzo długo grałem w oryginalnego CoHa i takie cuda
                naprawdę nie są potrzebne. I obawiam się że będzie to przyciągać grinderów.
                • nacho66 Re: Trudny wybór RTS'a. 13.08.10, 13:54
                  aha.. to tak jest w CoH:online? Piszac zawsze o CoH odwoluje sie do oryginalnej
                  serii. Jesli faktycznie sa 'herosi' w 'online' to do dupy w sumie. Szkoda, bo
                  przy takiej mechanice rozgrywki nowy CoH mnie raczej zniecheca
    • uba-buba Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 16:20
      Jezeli lubisz klasyczne RTS ale wydany tak ze przebija wszystkie innowacyjne
      RTSy jakie dotychczas wyszly to wybor jeden - SC2. Gra jest tak miodna i posiada
      tyle mozliwosci (taktyk jak i typy map - UMS) ze ciezko sie od gry oderwac, bo
      ciagle to cos nowego sie uczymy i gra wciaga. Zwlaszcza ze sa 3 totalnie rozne
      od siebie rasy i zaczynajac gre inna, czuje sie jakby to byla zupelnie inna gra,
      cos pieknego. Tymbardziej jak nie grales w SC1 to dwojka powinna ci sie spodobac
      i nie bedziesz ulegal syndromowi ze "to juz bylo" (co imo jest nie prawda,
      biorac pod uwage jak mocno zmienili gre - kto gral dluzej ten wie o czym mowie)

Natomiast jezeli nie lubisz klasycznych RTS (chociaz SC2 do takich nie nalezy bo
      juz sie pojawiaja na BN mapy typu UMS, czyli mapy full rpg z bohaterami, tower
      defense, klony doty, czy inne przedziwne tryby rozgrywki ktore WCIAGAJA BEZ
      KONCA) to mysle ze reszta gier przez ciebie wymieniona bedzie ci pasowac.

Nie jestem fanem Blizza ani SC, a gra mi sie tak cholernie spodobala ze nie moge
      przestac o niej mowic, a to o czyms swiadczy, bo ja jestem graczem ktory glownie
      w MMO pyka, multi ani single mnie raczej nie interesuja. (wyjatek Battlefield
      Heroes ktory jest miodny i przyjemny na godzinke dziennie).

Oczywiscie sprobuje CoH online i World of Tanks bo zapowiadaja sie dobrze.
    • krisao SC2 12.08.10, 17:28
      Starcraft II <- nie ma lepszego esportu smile
      • galekanalek Re: SC2 12.08.10, 17:39
        Jeden z głupszych tekstów ostatnich tygodni na GC.<br />
        To w brew pozorom osiągnięcie nieprzeciętne, przy takiej ilości idiotów którzy
        się tu pojawiają.
    • livepc Re: Trudny wybór RTS'a. 12.08.10, 23:26
      Wielkie dzięki wszystkim za poświęcony czas.
      Doszedłem do wniosku, że najlepiej byłoby powrócić do CoH. W obecnym momęcie wydaje mi się to najciekawsze. Jakoże nie mam zamiaru zrezygnować z pozostałych tytułów od czegoś w końcu trzeba zacąć, nie? Mam tylko nadzieję że SC2 i RUSE szybko spadną z ceny... Co do TotalWar'ów - szukałem gry ździebełko dynamiczniejszej, strategicznego planowania zaczerpąłem przy Sudden Strike 3 dlatego też nie umieściłem tej serii na liście. Co do innych zaproponowanych gier - chciałem zagrać w tytuł "aktualny" (czytaj: nowy) któremu mógłbym poświęcić trochę więcej czasu.
      -
      • nacho66 Re: Trudny wybór RTS'a. 13.08.10, 11:19
        Jesli koniecznie chcesz elementy RPG (aczkolwiek nie mam pojecia o jaka
        rozciaglosc tych elementow Ci chodzi) to chyba DoW2 bylby najlepszym wyborem.
        Osobiscie wole CoH'a, ale, choc Slawek sie tam rpg doszukal, ja nie moge smile
        Jesli jednak te 'elementy rpg' nie sa tak istotne, to CoH jest zdecydowanie
        najlepszym wyborem

Co do R.U.S.E... nie rozumiem jak mozna chciec grac na PC, w strategie, padem smile
        Mozna to oczywiscie zrobic, ale ja nie jestem w stanie ogarnac po co?
        • livepc Re: Trudny wybór RTS'a. 13.08.10, 12:11
          Tylko po to aby zobaczyć jak to jest i z czym będą musieli sobie poradzić posiadacze konsol. devil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka