Dodaj do ulubionych

Single vs. Multi

16.10.10, 17:42
Witam,

Jestem na tym forum od niedawna, chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami n\t trybu
"single player" w grach.

Od pewnego czasu mam wrażenie, że producenci rzucają wszystkie siły na tryb "multi"
osobiście w internecie grywam rzadko jakoś mnie to nie kręci. Kupując grę chcę dostać w
miarę wyważone proporcje między trybami, niestety tryb dla jednego gracza często jest
tylko dodatkiem do gry.
Rozumiem, że zmagania w internecie znacznie wydłużają życie gry, dla producentów to
też dodatkowy zarobek ale kupując grę i wydając na nią niemałe pieniądze chcę być
traktowany poważnie. Rozumiem korzyści płynące z gry w sieci pisałem o tym wyżej, ale
3-4 h. grania, dodatki tylko dla trybu multi, DLC które są dostępne tylko w multi. to moim
zdaniem przegięcie.

Napiszcie co o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • marko1005 Re: Single vs. Multi 16.10.10, 18:02
      Tak jak pisałeś, firmy są w stanie ładnie zarobić na multi (DLC, płatne serwery
      itp.) a to w dzisiejszych czasach dla nich wydaje się priorytet. Przedłużenie
      życia gry też jest zadaniem grania po sieci, jeśli średnio gry mają ok 8-10h w
      trybie fabularnym.. Nie jest jednak tak źle jak się wydaje a do granie
      sieciowego trzeba się w tych czasach przyzwyczaić tongue_out
      • arek3601 Re: Single vs. Multi 16.10.10, 19:27
        Prawdopodobnie masz rację ale myślę, że wydając na nową grę 100-120 PLN (PC), 180-220
        PLN (Konsole) a na pudełku jest napisane single player/ multi player mam prawo oczekiwać w
        zamian wartościowego towaru. I zdaję sobie sprawę, że multi będzie zawsze bardziej
        dopieszczony
    • gulip Re: Single vs. Multi 16.10.10, 18:55
      ja jestem za singlem ale nie narzekam jest sporo gier które mają rozbudowany
      singiel, przynajmniej na Xa
    • arczisan Re: Single vs. Multi 16.10.10, 21:06
      Są gry skierowane z myślą o multi, oraz reszta. Zanim kupisz grę musisz zainteresować się, czy w grze multi jest tylko miłym (lub niemiłym) dodatkiem do singla (*AC Brotherhood, Dead Space 2,GTA IV, Borderlands, Bioshock 2), czy na odwrót (BC2, Modern Warfare, Killzone 2, Halo Reach).
      Dla mnie osobiście zawsze singiel jest ważniejszy i zdecydowanie preferuję gry, w których multi jest tylko miłym dodatkiem do wspaniałego singla, niż na odwrót.

* - wiem, że gry, które podałem jeszcze nie wyszły, więc ciężko powiedzieć, czy multi będzie warty uwagi, ale jaki nie będzie i tak w tych grach najważniejsza będzie kampania single, stąd podane przykłady.
    • tieu Re: Single vs. Multi 16.10.10, 21:11
      Jestem zwolennikiem gier single. Multi jest dobre, nawet bardzo. Jednak jestem
      zwolennikiem gry samemu.

Pamiętam kiedyś jak modem zastępowała kanapa, a drugi gracz siedział tuż obok.
      Wtedy był największy Fun.
    • reven Re: Single vs. Multi 16.10.10, 21:29
      Ja też bardziej lubię gry nastawione na singla. O ile singiel jest dobrze zrobiony oczywiście smile W multi gram rzadko, właściwie tylko, gdy umówię się ze znajomymi. Wyjątkiem była chyba fifa, która mnie niestety strasznie frustrowała z powodu losowości niektórych akcji.

A i oczywiście mam przegrane setki godzin w counter strike`a, ale to jest wyjątek pecetowy, więc nie wiem, czy się liczy smile Okazyjnie gram w niego do dziś
    • cyniczne_oko kiedy widze tryb multi, rezygnuje 17.10.10, 12:00
      z zakupu gry. Jak juz wczesniej zauwazyles, kedy gra ma tryb multi to tryb single jest
      krotki i z prymitywna fabula, na ogol IQ postaci jest tez na poziomie tak niskim, ze zkoda
      slow. Pomijam wiec gry z opcja multi, bo szczerze mowiac nie sa dla mnie wciagajace. To
      jest pod mainstream, czyli uczniow/studentow. Wychodza z budy i spokojnie wrac z
      gronem znajomych moga szalec. Dorosli pracujacy gracze maja po pierwsze rozne
      godziny pracy, po pracy maja tez sporo obowiazkow i rodziny. Kazdy moze poswiecic
      rozny okres czasu i w roznych porach. A granie ze smarkateria ktora anonimowa za swoim
      awatarem zionie chamstwem i wulgarnoscia mi po prostu nie odpowiada. Zreszta preferuje
      gry solowe, bo wtedy moge grac kiedy chce, w tempie jaki mi odpowiada i nie musze sie z
      nikim uzerac kto ma odmienny pomysl na granie.
      • kusiek Re: kiedy widze tryb multi, rezygnuje 19.11.10, 21:07
        ja też do pewnego czasu byłem zdecydowanie za single, jednak po zakupie ps3 multi to zupełnie inna bajka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka