Dodaj do ulubionych

Co nasza branża zawdzięcza Nintendo?

10.12.10, 15:25
Co dobrego nasza branża zyskała dzięki Nintendo. Za co my, gracze, powinniśmy być wdzięczni tej firmie? Z chęcią posłuchamy Waszego zdania. Maksymalny rozmiar wpisu to 2 tysiące znaków licząc ze spacjami, aby wziąć udział w losowaniu czerwonego Wii należało też bezbłędnie rozwiązać quiz wiedzy z etapu pierwszego. Na wasze wpisy czekamy do 17 grudnia.
Obserwuj wątek
    • rexar Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 15:57
      Firmie Nintendo w naszej branży zawdzięczamy głównie przełomowy kontrolel ruchowy. Jak na tamte czasy był to krok milowy i prekursor do dalszego rozwoju dla Move i Kinecta. Kolejną rzeczą są handelhedy. Moja historia z konsolką zaczęła się od GameBoya Colora, choć zdaję sobie sprawę że wcześniej również prym wiodło Nintendo. I ostatnią, ale nie mniej ważną jest "wizja". Nintendo jako jedyny stara się być innowacyjne i zostawać prekursorem w wielu aspektach. Pisząc te słowa mam na myśli głównie 3DS który nie potrzebuje okularów i wspomniane wcześniej Wii. Zaryzykuje słowa że Nintendo jest niczym Leonardo da Vinci który wyprzedzał epokę w której żył.
    • rashef Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 16:10
      Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? Pytanie ciekawe w swojej istocie.
      Zaczynając od rzeczy najważniejszej branża zawdzięcza Nintendo swoje istnienie. Gdyby nie NES i jego spopularyzowanie rozrywki elektronicznej, kto wie jak mógłby, i czy wogóle, wyglądać dziś rynek. W każdym razie ukrwienie i ożywienie go w tamtym czasie zdecydowanie uratowało mu życie.
      Drugą ważną rzeczą jaką zawdzięcza mu branża jest... konkurencja. Nintendo przynajmniej w połowie jest odpowiedzialne za powstanie marki playstation, które wykluło się z nie do końca udanej współpracy z Sony, mającej na celu stworzenie przystawki CD do SNES'a. Po części daje to nam teraz graczom pole do popisu gdyż dzięki konkurencji jaka się zrodziła mamy sporą różnorodność i coraz tańsze ceny, coś czego mogłoby nie być gdyby Nintendo zostało monopolistą.
      Trzecia rzecz, chyba najważniejsza, technologia i innowacja. Nintendo jest jedną z niewielu firm, która wydaje tak wielkie sumy na swój dział Research & Developement, dzięki czemu branża rozwija się pod względem technologicznym, a co za tym idzie innowacja w grach. To właśnie Nintendo jako prekursor tworzy nowe trendy i wprowadza technologię "pod strzechy". Gałka analogowa jako standardowy element pada? Po raz pierwszy w N64. Ekran dotykowy? Sterowanie Ruchem? W niedalekiej przyszłości spoularyzowanie 3D? Tak, to wszystko dzięki, i przez nich.
      A na sam koniec warto jeszcze wspomnieć że to właśnie dzięki Nintendo branża ma w sobie coś z magii. Coś co sprawia że każdy z nas grając w grę, w którą autorzy włożyli choć odrobinę serca, wyzwala się z nas wewnętrzne dziecko i jakby podświadomie uśmiech wskakuje nam na twarz.
    • playerone Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 16:29
      Myślę że firmie Nintendo zawdzięczamy rewolucyjny system kontrolera ruchowego,zupełnie nowy poziom gry wprowadzony przez firmę,bardziej casualowy ale nie znaczy gorszy,na pewno zupełnie inny skierowany do szerszego grona użytkowników.Od momentu pojawienia się Nintendo Wii gracz to nie tylko nastolatek ale praktycznie osoba w każdym wieku,firma chciała pokazać że dzięki ich systemowi może cała rodzina wspólnie świetnie się bawić bez względu na wiek.Nie zapomniałbym oczywiście o Nintendo Game Boy to była przenośna rewolucja,każdy fan gier marzył aby móc zagrać na kieszonkowej konsoli do gier,która ustanowiła nowy trend grania poza domem.

• rafka2135 Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 16:42
        Firmie nintendo powinniśmy być wdzięczni szczególnie za to że wyprodukowała takie super konsole.
        Ogólnie wszystkie modele dsa np.dsi xl,dsi,ds lite.Jej największą zaletą jest dotykowy ekran urok tych wspaniałych gier których jest tylko garstka np. na psp.Teraz wymienie te wspaniałe gry:Horsez ds,Alvin i wiewiórki,pokemon diamond ,age of empires. Wii według mnie jest najlepszą konsolą ponieważ ma tyle wymyślnych kontrolerów jak np. wii balans board,nunchuk ,willot .Najlepsze gry :
        Dj hero 2
        Harry poter insygna śmierci 1
        New super Mario bross
        Pozdrawiam,
        rafka2135@wp.pl
    • calavera Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 17:07
      Nintendo wprowadziło do branży coś więcej, niż rewolucyjny kontroler ruchowy i kilka doskonałych konsol. Wprowadziło do niej przede wszystkim... trochę spokoju. Nintendo kojarzy mi się trochę ze starszym panem, który siedzi na ławce przy piaskownicy i z uśmiechem obserwuje bawiące się dzieci. Nintendo wydaje się być takim wymarzonym dziadkiem, który potrafi wymyślić zajęcie zarówno dla swojego nadpobudliwego wnuka, jak i zająć poruszającą opowieścią dorosłych.

Wielu starszym graczom logo Nintendo już zawsze kojarzyć się będzie z dzieciństwem. W pewien niesamowity sposób jednak nawet młodsi, którzy swoją przygodę z Nintendo dopiero zaczynają... za kilka lat z łezką w oku będą wspominać godziny, które spędzili teraz przy Wii, albo DS-ie.

Co więcej - niedługo rodzicami staną się ludzie, którzy na grach Nintendo się wychowali... a jedną z najważniejszych rzeczy, które ta firma wprowadziła do branży gier jest umiejętność zrównania pokoleń. Przy ich konsolach i grach równie dobrze bawią się dzieci, jak i dorośli - w naszych czasach rodzice pamiętający jeszcze czasy SNES-a będą mogli doskonale porozumieć się ze swoimi dzieciakami grając wspólnie na Wii, czy DS-ach.

Jednocześnie, co ważniejsze dla samotnych graczy: Nintendo zawsze potrafiło utrzymać się na granicy tych dwóch światów. W swoich produkcjach zawsze znajdywało ten złoty środek, który nie odrzuca jako zbyt poważny, ani zbyt infantylny. Po produkty tej firmy można sięgnąć zawsze: w każdym wieku, nastroju, o każdej porze dnia i nocy. Nintendo stworzyło wewnątrz branży gier i konsol oazę - jest jednym z nielicznych miejsc na pustyni, w których można ciągle znaleźć wodę.
    • reku231 Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 17:16
      Co nasza branża zawdzięcza nintendo?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie cofnijmy się do lat 70', kiedy to Nitendo odkupiło prawa do konsoli Magnavox. Pomijając fakt, że do branży nagle wchodzi firma, która nie miała z grami video nie miała nic wspólnego (karty do gry, "hotele miłości, firma taksówkarska i inne dziwne przedsięwziecia), to i tak była jedną z pierwszych która przyczyniła się do rozwoju gier video. Premiera Donkey Konga w 1981 wzniosła firmę na wyżyny, a gra do dziś jest ikoną klasycznego gamingu. Raczej każdy gracz zna historię dzielnego bohatera, który skacząc przez beczki ratuje piękną, rozpikselowaną księżniczkę? Jeszcze jednym klasycznym przykładem świetnej gry, która pochłonęła całkiem nie małą część naszej ziemskiej populacji jest - najbardziej rozpoznawalnej gry na świecie, której remake'i i kontynuacje tworzone są do dziś.
      Kilka lat potem pojawił się Gameboy - konsola, która zawładnęła przenośną rozrywką. Słaba specyfikacja i mała paleta kolorów (początkowo czarnozielonego) nie przeszkodziło japońskiej firmie w osiągnięciu sprzedaży na poziomie ponad 200 milionów sztuk! To właśnie nintedno pomogło w popularyzacji Tetrisa dodając go do zestawu przy starcie swojej przenośnej konsoli.Osobiście posiadam dwie sztuki gameboy'ów, i pamiętam czasy gdy gameboy'e wchodziły do Polski - kiedy przyniosłem go na wycieczkę i klasa rzuciła się na niego jak hieny na świerzutkie mięso. Zaraz po tym część osób dostało swoje handheldy na święta i zaczęła się klasowa mania. Marka Gameboyów przetrwała aż do 2005 roku, kto wie, jak wyglądałby rynek handheldów gdyby nie popularyzacja przenośnej konsolki? Wracając z przeszłości do czasów aktualnych, należy wspomnieć o Nintendo DS'ie i aktualnym 3DS. Aktualnie trwa zacięta walka między Sony i DS'em. Może właśnie dzięki temu, że DS był dotykowy Sony zaimplementowało dotykowego trackpada?
      Wróćmy jednak na chwilę do przeszłości i tematu stacjonarnych konsol i japońskiego NES'a. Wygrywając walkę z Segą uniemożliwiło rozwinięcie się firmy na rynku sprzętu. Druga przegrana, dreamcasta, z PlayStation oraz Nintendo 64 spowodowało, że Sega przerzuciła się na produkcję oprogramowania. Gdyby jednak firma nie poddała się, moglibyśmy dzisiaj wybierać między czterema, a nie trzema stacjonarnymi konsolami.
      Nintendo wii - najbardziej przełomowa konsola siódmej generacji, a to z powodu swojego ruchowego kontrolera. Z pomysłu Nintendo dopiero dziś, po 4 latach, skorzystały Microsoft i Sony, tworząc PS Move i Kinecta. Cóż, według specjalistów ruch ten tylko sztucznie przedłuża żywotność aktualnej generacji, ale mimo to pozwoliło to graczom ruszyć się z kanap i spalić trochę kalorii przed ekranem telewizora.
      Kończąc, uważam, że firma nitendo była pionierem jeśli chodzi o elektroniczną rozrywkę. Była również inspriacją dla innych firm do stworzenia własnego sprzętu do grania, dziękui czemu możemy dziś pograć w GOW'a na PS3 czy w Halo na Xboxie oraz poskakać ze znajomymi grając w tenisa stołowego bez potrzeby kupowania stołu i zajmowania mnóstwa miejsca.
    • mojzesh Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 17:44
      Nie wiem, czy to zgodne z regulaminem, ale zaryzykuję.
      Oto moja odpowiedź:

img560.imageshack.us/img560/6285/nintendo.png
      Bo podobno jedno zdjęcie może wyrazić więcej, niż tysiąc słów. smile

W poprzednim poście hosting obrazków zepsuł mi rozmiar i kolory zdjęcia, dlatego proszę w miarę możliwości o skasowanie poprzedniego posta. Menedżer obrazków w profilu na Poly coś też go nie chce zaakceptować.
    • ciuniek Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 17:49
      Przy wypełnianiu quizu podałem innego maila niż ten profilowy (ciuniek@****.org.pl), mam nadzieję że nie będzie to stanowiło problemu.

Prawda jest taka, że dzięki Nintendo konsole na każdym etapie rozwoju nabierały znany nam kształt. NES dzięki kontroli jakości wydawanych gier wyrwał branżę z kryzysu, w który zapadła po zalewie gier pisanych na kolanie dla Atari 2600 i stał się platformą wielu kontynuowanych do dziś serii (jak chociażby Final Fantasy czy Zelda). Ogromna część innowacji w kontrolerach wyszła od Big N – PS Move wcale jest pierwszym ich pomysłem skopiowanym przez Sony. Było tak wcześniej z analogowym „grzybkiem” z pada N64 – niedługo później powstał Dual Analog – a także opcjonalnym silniczkiem wibracji do tej samej konsoli, który nakłonił Kutaragiego do wypuszczenia Dual Shocka. Zresztą samo PlayStation miało być początkowo przystawką CD do SNESa. Gdyby nie pomysł Nintendo (i jego porzucenie) nie dane byłoby nam ujrzeć platformy rewolucjonizującej grafikę w grach i popularyzującej nasze hobby na całym świecie. Zresztą ich Virtual Boy pomimo porażki jako pierwszy oferował popularny ostatnio efekt trójwymiarowości.
      Ninny jest też ojcem handheldów. Zaczęło się od Game & Watch, będącego wzorem dla popularnych swojego czasu „Ruskich jajek”, aby później dokonać kolejnego skoku milowego wraz z wydaniem GameBoy'a. Od tamtego czasu nikomu nie udało się zdetronizować ich w dziedzinie konsol przenośnych (jedynie PSP zdołało zagarnąć względnie sporą, ale nie wystarczającą, część rynku).
      Jakby nie patrzeć bez względu na nasz stosunek do Nintendo powinniśmy im dziękować za to, że uczynili granie na konsolach takie, jakim jest.
    • darkgee Zasługi Nintendo 10.12.10, 18:16
      Nintendo jest firmą, której my, gracze, zawdzięczamy naprawdę wiele.
      Konsole Nintendo wpisały się złotymi literami w dziejach gamingu. Praktycznie każdy z nas grał na Pegasusie, a niektórzy może mieli okazję zagrać na NESie czy Famicomie. Konsola ta była niesamowita dzięki niezwykłej prostocie obsługi (zdecydowanie prostsza niż panujące wówczas maszynki), a w dodatku oferowana była z zestawem bardzo dobrych gier, w tym niezapomnianym zestawem 168in1.
      Następna konsola Ninny nie była już tak popularna w Polsce. SNES jednak do dziś słynie z ogromnej ilości wybitnych gier, a w szczególności z gatunku jRPG. Każdy, kto raz zagrał w Chrono Trigger czy serie Final Fantasy, wspomina te tytuły z łezką w oku.
      Nintendo 64 i GameCube przyniosły nam tony świetnych gier, wraz z bardzo dobrą grafiką. Konsole te nie były jednak tak popularne, jak ich poprzednicy.
      Wii za to było rewolucją przez wielkie „W”wink. Kontroler ruchowy wniósł całkowicie nową jakość do gier, co możemy zaobserwować również dziś w nowo wydanym Move’ie do PS3. Jest to również najlepiej sprzedająca się stacjonarna konsola od czasu PS2.
      Ninny również było bezkonkurencyjne na polu konsol przenośnych. Wszystkie wersje Gameboy’a były doskonałe (jak na swoje czasy, oczywiście). Sam pamiętam ile lekcji spędziłem chowając w piórniku Colora, a później Advence’a.
      Czymże były by jednak konsole, bez wspaniałych gier? Nintendo razem z Shigeru Miyamoto dali nam jedne z najlepszych postaci i gier, jakie kiedykolwiek istniały. Każdy z nas zna Mario, Luigi’ego czy Linka. Każdy zna historię o ratowaniu księżniczki Peach czy Zeldy. Każdy z nas spędził wiele godzin z tymi bohaterami i ich historiami. W końcu jak sposób ich nie pokochać? Miyamoto stworzył pokręconych bohaterów i światy, które trafiają do każdego człowieka, a przy tym są bardzo osobliwe.
      A więc życzę Nintendo kolejnych udanych pomysłów na konsole, nowych bohaterów i konsole, które odmienią rynek. Niechaj nadzieja pokładana w 3DS spełni się z nawiązką!
    • mexx Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 20:15
      Tego jest dosyć dużo. smile
      Nintendo zawsze kojarzyło mi się pozytywnie dzięki ich konsolom i grom.
      NES, przy którym spędziłem ogromną ilość czasu jest właśnie jednym z takich wspomnień o Nintendo.
      Poza tym, takie gry jak Donkey Kong czy Mario to klasyka sama w sobie. Będąc jeszcze "małym" graczem, przy tych grach spędziłem lwią część swojego życia. Do dziś widząc Mario, myślę Nintendo. Można powiedzieć, że te postaci to ich maskotki. Piękne czasy.
      Z nowych spraw związanych z Nintendo, to przede wszystkim kontrola ruchowa. Wiimote to było coś zupełnie nowego, a Move czy Kinect to po prostu ewolucja tamtego rozwiązania. Kiedy pierwszy raz zagrałem na Wii to od razu banan pojawił się na mojej twarzy i bawiłem się jak dziecko przy Mario. smile Rewolucja czy ewolucja kontrolerów? To jest pytanie.
      Do tego nie dawno zapowiedziany 3DS to coś także nowego. 3D bez okularów? To jakiś czas temu było nie do pomyślenia. W ogóle 3D w tak małej konsolce to nadal coś nowego.
      Ale cały czas trzeba zadać sobie pytanie. Czy to rewolucja czy ewolucja. Tak jak z mono do stereo, albo TV CRT do LCD.
      Nie zmienia to faktu, że Nintendo to u mnie pozytywne wspomnienia z dzieciństwem, a także wspomnienia z nowościami, takimi właśnie jak Wiimote czy 3DS. A takie gry jak Mario uwielbiam do dziś.
    • chmurqab Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 21:39
      (email: kambrzoz@poczta.onet.pl)

Co branża gier video zawdzięcza Nintendo? Nie ma chyba lepszej odpowiedzi niż samo swoje istnienie. Gdyby nie ta japońska firma, dzisiaj pewnie gralibyśmy tylko na komputerach. Wszystko za sprawą niepozornego szarego pudełka o nazwie NES (w Japonii czerwono – białego).
      W roku 1983, w wyniku wielu czynników, konsole zostały niemal zmiecione z rynku. Konkurencja, w postaci komputerów domowych, rosła w siłę, a najpoważniejszy konsolowy gracz – ATARI – okazał się być kolosem na glinianych nogach. Druga generacja nieuchronnie upadała, i wydawało się, że tej „przejściowej mody” nikt już nie uratuje. Jednak w roku 1985, ze sprytnym planem, na rynek amerykański postanowiło wkroczyć Nintendo. Nie było to łatwe zadanie – plakietka „konsoli” stawiałaby system tej firmy na straconej pozycji. Nintendo było jednak dosyć przebiegłe – mocno podkreślało słowo „entertainment”, ukazując NES jako centrum domowej rozrywki, natomiast zmieniony wygląd konsoli niwelował skojarzenia z zabawką. Ciekawostką był R.O.B. – nietypowy kontroler, działający na podobnej zasadzie co pistolet świetlny, który był swego rodzaju odpowiedzią na „walory edukacyjne” komputerów domowych. Te przemyślane działania pozwoliły NESowi odnieść upragniony przez Nintendo sukces, który uratował naszą ukochaną branżę.
      Oczywiście nie tylko to zawdzięczamy ojcom NESa – w końcu dzięki nim powstał pierwszy prawdziwy pad, który stał się wzorem do naśladowania. Także dzięki nim możemy cieszyć się z komfortu grania za pomocą gałek analogowych, a wirtualny świat jest nam chociaż odrobinę „bliższy” dzięki wibracjom wbudowanym w kontroler. Wii oraz DS pokazało, że japońska firma nie boi się nowych rozwiązań. Jednak właśnie to, opisane wyżej zdarzenie z roku 1985, jest dla mnie najważniejszą rzeczą, którą wykonało Nintendo dla branży – dzięki niemu, dzisiaj z dumą mogę mówić o sobie „gracz”.
    • muszti Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 10.12.10, 22:05
      Firma Nintendo obecna jest w świecie elektronicznej rozrywki od zawsze. Z początku działała w nim jako dystrybutor pierwszych konsol do gier wideo, by w 1983 roku wyprodukować wielbionego po dziś dzień NES’a. Był to ogromny sukces i krok milowy zarówno dla firmy jak i branży. Od tamtej pory każdy zapytany o pierwsze skojarzenie związane z grami odpowiada: „Nintendo”. Jednak na taką renomę firma musiała sobie zapracować. Na przestrzeni lat, to właśnie Nintendo wyznaczało nowe kierunki i trendy w dziedzinie elektronicznej roz(g)rywki. To dzięki nim poznaliśmy takie postacie jak goryl Donkey Kong, Link i księżniczka Zelda, czy wreszcie wąsaci hydraulicy Mario i Luigi. Do dziś są oni częścią popkultury, a ich popularność wciąż rośnie dzięki polityce i kreatywności firmy. Nintendo nie spoczęło na laurach po sukcesie swojej 8-bitowej konsoli stacjonarnej i w trosce o tych, którzy nie mieli czasu siedzieć w domu przed telewizorem wypuściło na rynek przenośne urządzenie do grania - Game Boy’a. Kieszonkowe urządzenie pozwalało na oddawanie się swojemu hobby gdziekolwiek tylko można było o tym pomyśleć.
      Mogło by się wydawać, że firma osiągnęła wtedy w branży wszystko co tylko możliwe, jednak w 2006 roku nastąpiła największa od lat rewolucja, a na imię było jej Wii. Gdy konkurenci skupiali się na zwiększaniu mocy obliczeniowej swoich produktów, Nintendo znów obrało nowy, wizjonerski kierunek i umożliwiło graczom obcowanie ze swoimi ulubionymi postaciami z wirtualnego świata za pomocą ruchów własnego ciała. Był to pomysł tak nowatorski i jednocześnie przystępny, że bardzo poszerzył definicję gracza. Od tamtej pory przy konsolach bawią się już nie tylko nastolatkowie, ale i ich rodzice, dziewczyny, czy nawet dziadkowie. Skończyła się era bezczynnego siedzenia na kanapie. Dzięki Wii w zaciszu własnego domu możemy zarówno pograć w kręgle, jak i uprawiać sporty walki czy jogę.
      Wszystko to sprawia, że słowo Nintendo od dzieciństwa wywołuje uśmiech zadowolenia na mej twarzy.
    • dziub Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 11.12.10, 09:26
      co zawdzięcza nasza branża ? nie wiem wiem za to co ja zawdzięczam Nintendo. To dzięki Nintendo pokochałem gry, moją pierwszą konsolą był NES (nie pegasus) grałem wtedy w tytuły o których nie miałem pojęcia i które teraz mnie ukształtowały, patrze na nie teraz z wielkim sentymentem. Mówię tutaj o Zeldzie, Mario, Bionic commando, 1980 czy też blaster master. Te gry kojarzą mi się z dzieciństwem, choć nie byłem wtedy w stanie przejść żadnej z nich, a osoba która tego by dokonała byłą by dla mnie królem gier. Nintendo towarzyszyło mi przez całe życie. Jeśli jest więcej osób takich jak ja a teraz to my tworzymy branże. To branża zawdzięcza Nintendo momenty szczęścia, frustracji, emocji i radości. Dodam że obchodzę urodziny razem z Mario smile więc starzejemy się razem co jeszcze bardziej wiąże mnie z Nintendo. P.s dla informacji nie spędziłem całego dzieciństwa przed telewizorem Nintendo zawsze było towarzyszem nigdy całym dzieciństwem smile
    • wata Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 11.12.10, 09:40
      Moim zadaniem branża gier zawdzięcza praktycznie wszystko. Gdyby nie powstało Nintendo gry były by całkowicie w inny miejscu, prawdopodobnie bardzo w tyle. Jak każdy z nas wie Nintendo tworząc Nes nadało ton rozwojowi branży. Do tamtej pory nie było tak dobrej konsoli z taka ilością gier ale jak powiedziałem każdy o tym wie więc nie będę się rozpisywał. Nintendo dzięki pomysłowym grom wielu nowatorskim rozwiązaniom, przypomnę że maty czy też kontrolery ruch nintendo wymyśliło w latach 80-90 gdzie inne firmy podniecali się padem na kablu i tym że ich konsola wyciąga 16 bitów ale zapomnieli zrobić na nie gier. Patrząc na nintendo przez pryzmat czasu widać że to ona kształtowała branże na początku. Teraz tak samo idze jako pierwsza do przodu Wii ma już 4 lata. Kontrolery ruchu wprowadzili dopiero teraz inni w branży, a nintendo ma już gotowego 3ds więc zawsze będzie o krok do przodu. pozdro
    • thedog12 konkurs 11.12.10, 15:19
      Co zawdzięczamy Ninendo? Nie będę kłamał i powiem wprost, że nie jestem harcorowym graczem jak wiekszosc z Was. Dawno temu kiedy wszyscy konsolowcy grali w przeróżne produkcje przed telewizorem ja siedziałem przed komputerem grając w fife choc przyznaję, ze dostalem pegazusa i przeszlem na nim moja pierwsza gre Mario, nie było latwo, czaasem az chcialem wyrzuc sprzet przez okno, ale dalem rade. Nastepnie przestalem się interesowac grami i trwalo to przez dluuugi czas, az do chwili kiedy uslyszalem o Wii. Skakanie i wymachiwaniem jakims klockiem przed tv- pomyslem ze choc nieco szalone może być naprawde fajne. Jakis czas pozniej znajomy sprawil sobie wlasnie owa konsole i moglem sam wybrubowac jej mozliwosci . Już po kilku minutach zakochalem się w niej. Stalo się zaczelem interesowac się grami! Może nie tak bardzo jak żeby nazwyac się hardcorowcem, ale co? Ninendo kilka dni odpalam konsole i po prostu się bawie. Wiec co zawdzieczamy tej firmie, co ja zawdziewczam pokazalo ze granie może być fajne, wykształciła duza ilosc ludzi nazywanych teraz casualami. To jest wlasnie najpiekniejsze nie jakies przelomowe konsole; 3dsy które będą wychodzi lada dzien, ale gracze nawet niedzielni. Ninendo wyedukowalo spoleczenstwo i rozpropagowalo idee grania dlatego jest nas teraz wiecej i tak naprawde to się liczy.
    • innerlight Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 11.12.10, 16:46
      *bierze wdech* Pierwszą prawdziwą konsolę, pierwszego horyzontalnego pada, przygody hydraulika który ratuje księżniczkę w krainie chodzących gówienek i latających żółwi, nastolatka, który z kozikiem w ręku ratuje niejaką Zeldę, kosmitę, który wykorzystuje obcych jako niewolniczą armię, kaczki używające lasek do chodzenia jako pogo, profesora w cylindrze, powód do pójścia na prawnika, konsolę z czujnikiem ruchu, która zmieniła branżę, a także (wszyscy chórem): GAMEBOY'A DO GRANIA NA KIBLU!

Toaścik za Miyamoto i inne osoby o dziwnych nazwiskach z firmy "w rękach niebios" piwo
      • innerlight Pytanie natury technicznej 17.12.10, 20:53
        Czy osoby które miały 20/20, ale nie były natenczas zarejestrowane mają szansę na wygraną? Żeby wziąć udział trzeba było tylko podać email, więc nie wiem...
    • joluszka Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 11.12.10, 20:49
      Lipiec 1889 r. w Kyoto był naprawdę ciepły. Wieczorne spacery dawały mi chwilę oddechu, pozwalając zapomnieć o nieznośnych upałach. Jeden z tych wieczorów pamiętam, to wtedy narodziła się moja prawdziwa przyjaźń, przygoda, której uczestnikami będą następne pokolenia. Jak co dzień wieczorem, chłodna bryza wyciągnęła mnie na zatłoczone uliczki miasta. Przechadzając się aleją Karasuma, zostałam trącona przez śpieszącego się mężczyznę. Nasze zderzenie było na tyle silne, iż sprawcy mojego upadku z pod odzienie posypały się dziwne karty. Speszony dżentelmen czym prędzej pośpieszył mi z pomocą. Fusajirō Yamauchi, bo tak się przedstawił, okazał się naprawdę miłym człowiekiem. Łagodząc sytuację zaprosił mnie na filiżankę herbaty do pobliskiej kawiarenki. Tam poznałam najbliższe plany zawodowe Fusajirō, związane z owymi kartami. Początkowo dziwiłam się jak można opierać rozwój interesu na rozrywce związanej z grą w karty. Później jednak okazało się jak bardzo się myliłam. Pomysł Fusajirō okazał się strzałem w dziesiątkę, a założona przez niego firma Nintendo Koppai, odniosła spory sukces. Później wielokrotnie spotykałam się z Yamauchim. Stał się moim prawdziwym przyjacielem, w obcym dla mnie kraju. Zastanawiacie się dlaczego piszę o tym w dziwnym liście? Co raz częściej mówi się o Amerykańskich nalotach. Nie wiem kiedy przyjdzie mi się pożegnać ze światem. Dziś w nocy miałam dziwny, a zarazem bardzo krzepiący sen. Większości obrazów nie rozumiem, jednak emanowała z nich radość, był tam Fusajirō. Widziałam szczęśliwe rodziny bawiące się razem, tęczowe kolory, baśniowy świat. Niezrozumiałe i nieznane mi hasła: Game & Watch, Game Boy, NES, Wii, DS stały się synonimem zabawy i spokoju. Wesoły ludek Mario oraz odważny Link ukazali mi zadziwiającą krainę szczęścia, którego tak brakuje na świecie. Chcę wierzyć, że widziałam przyszłość, rewolucję której ojcem jest Fusajirō Yamauchi. Mam nadzieję, że to nie koniec - I wrzesień 1945 r.
    • aaassskayley Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 11.12.10, 21:35
      Nintendo zawdzięczamy rewolucje w świecie konsol. Przełomowy kontroler ruchu wiilot (3 lata później skopiowało go sony), niezwykłego dsa ; dwa ekrany, dotykowy ekran (teraz możemy tak grać na iphonie i ipadzie) i nadchodzącego wkrótce 3ds (3D bez okularów brawobrawo!!!!!!!!!!!!!). Kiedy nintendo robi kontroler ruchu to sony i microsoft starają się go skopiować, kiedy nintendo robi nowego handelheanda sony tez takiego tworzy wink. Czy to nie oznacza że sony i microsoft wzorują sie na nintendo??? Oczywiście że tak smile. Nintendo pojawiło się na rynku najwcześniej i chociaż zaliczyło kilka wpadek (np. virtual boy) to i tak ono wyznacz trendy w świecie wirtualnej rozrywki.
    • zwinieta Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 12.12.10, 20:02
      Pierwsze skojarzenie po usłyszeniu "Nintendo"? Mój ulubiony mielony. Ale nie o moich chorych skojarzeniach jest ten tekst, skupmy się na tym, jak zareagowałaby większość szanujących się graczy. A z ci z pewnością odpowiedzieliby "czysta rozrywka" jednogłośnie. Da się więc zauważyć pierwszą zasługę Nintendo dla naszej branży- ich konsole to zawsze inwestycja w nasze dziecięce lata, kiedy "Wiadomości " były najnudniejszą rzeczą na świecie. To wtedy skupialiśmy się na tej czystej rozgrywce (patrz: dominujące odpowiedzi), dostarczającej nam miodu najwyższej jakości, niekoniecznie według tajnego przepisu babci Paoli. A jest to przecież jeden z głównych czynników, który potrafi tak mocno przykleić nas do konsoli. Magiczne światy potrafiły tak mocno na nas wpłynąć, że do dzisiaj przyciągają nas swoim klimatem, choć nieraz wydawałoby sie, że "już z tego wyrosłem, weź to ode mnie zabierz". Nintendo w całej swej nintendowości, znalazło antidotum na przyziemne troski- gry ponadczasowe.
      Należy też wspomnieć o Mario, którego czapka powstała tylko dlatego, że włosy były zbyt skomplikowane. Takie rzeczy tylko od Nintendo! Postać- legenda, która przeszła do historii (a zaczynała od ratowania białogłowej z łap małpiszona) jest znana każdemu graczowi, jeżeli w swoim przegranym życiu spróbował czegoś więcej niż Tetris w komórce. Bezlitosny zabójca niewinnych stworzeń, dręczyciel swojego brata- tak mogłem tylko ja go opisać. Dla całej reszty to bohater, który nie boi się w chmurko- krzaczkach bzykać na oczach wszystkich . W stroju pszczółki, co warto zaznaczyć. Był już na pustyni, na Alasce, w kosmosie, a na głębinach gdzie wygina się tytanowy batyskaf- w spodenkach. Gdyby jeszcze wspomniał o wartościowym białku, program Bearego Gryllsa zszedł by z ramówki Discovery. Jego charyzma potrafiła przekreślić wiele dobrze zapowiadających się karier- niejaki Sonic H. może to potwierdzić.
      A to wszystko przy pogodzeniu innowacyjnej natury i technologicznej powściągliwości tej firmy, mamma mia!
    • piotrowskap Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 13.12.10, 04:09
      Branża może składać ofiary dziękczynne właściwie od momentu światowej premiery NES-a. Od tego czasu po chwilę obecną Nintendo bierze czynny udział w kształtowaniu kolejnych pokoleń graczy. Który gracz nie wspomina z łezką w oku wielu chwil spędzonych przed telewizorem, z plastikowym pistoletem w dłoni próbując ustrzelić jak najwięcej wirtualnych kaczek w Duck Hunt? Duma jak wielu z nich została urażona, gdy niepowodzenie spotkało się ze złośliwym chichotem czającego się w trawie psa?

Tęsknota za tymi czasami doprowadziła do powstania swoistej subkultury 8bitów. Mało? Młodsze pokolenia mogą nie pamiętać 8 bitów, jednak słowo Pokemon z pewnością powoduje szybsze bicie serca u wielu młodszych stażem graczy.

Dzięki zdobyciu tak dużej popularności i trafieniu pod strzechy niezliczonej ilości domów (a dzięki konsolkom przenośnym także na podwórka, chodniki, przystanki itd.), Nintendo dokonało kolejnej ważnej rzeczy: trwale wpisało gry do kultury popularnej.
      Przez to już nic nie jest takie jak dawniej, a przykładów nie trzeba szukać daleko. Wykonany na jakim „instrumencie” chcielibyście usłyszeć motyw muzyczny z Super Mario Bros? Ilość tychże przerasta najśmielsze oczekiwania: od klasycznych gitar, przez flety, harfy, beatbox, akordeony, a na generatorach Tesli skończywszy.

Gracze mogą potraktować więc Nintendo jak rodzica towarzyszącego im od pierwszych chwil i przez cały czas obecnego u ich boku.
      Nintendo położyło fundamenty pod całą branżę związaną z elektroniczną rozrywką, tworząc najbardziej zasłużoną i rozpoznawalną markę na rynku i nieustannie pracując nad jak najlepszym jej rozwojem, by nam, graczom, żyło się lepiej.

Dziękujemy Nintendo.
    • drawk Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 13.12.10, 06:16
      Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? Chyba każdy kto choć troszeczkę interesuje się branżą gier video powinien o tym wiedzieć, Prawda?. Po pierwsze Nintendo jest to firma której branża zawdzięcza swoje istnienie. Dlaczego? ponieważ to oni jako pierwsi wprowadzili na rynek NES'a który wraz z Super Mario Bros wprowadził nowy rodzaj rozrywki w świecie gier komputerowych, stał się pożądany w oczach dziecka i graczy. 8-bitowy system Nintendo spopularyzował elektroniczną rozrywkę na całym świecie, gdyby nie jego popularność, to kto wie czy rynek by w ogóle istniał, i jak by wyglądał dziś. Drugą sprawą jest to że Nintendo jako pierwsze wprowadziło w swoich konsolach takie technologie jak d-pad(krzyżak),analog,słynne Dwa Ekrany z touch screen'em czy Sterowanie Ruchem które są kopiowane do dziś. Trzecią rzeczą o której trzeba pamiętać jest to że istnienie marki Playstaion w pewnym stopniu zawdzięczamy Nintendo, ponieważ powstało z rezygnacji współpracy z SONY nad przystawką CD do konsoli SNES. Czwarta rzecz Nintendo to nie tylko rewolucja w Konsolach stacjonarnych a także w przenośnych. Nintendo umożliwiło swoim Gameboy'em granie nie tylko w domu, świadczą o tym sprzedane 118 miliony konsol na całym świecie i kontynuuje to konsola Nintendo DS która sprzedała się w największej liczbie sztuk ze wszystkich konsol i nadal bije rekordy sprzedaży to sprawiło że granie w podróży stało się popularne. Piąta rzecz którą zawdzięczamy Nintendo jest to że zachęciło do grania osoby które nigdy nie były tym zainteresowane m.in. dzięki takim produkcją jak Wii Sports,Wii-fit Czy Wii Party powiększając tym całą branżę. Podsumowują Nintendo zawdzięczamy Nowe Technologie,Najwyższej Klasy Gry,Powiększenie,Spopularyzowanie branży,W pewnym stopniu powstanie Platstation,Udane Dzieciństwo no i WIELE WIELW WIĘCEJ a i te produkcje na których mamy stałego banana na twarzy. Wkrótce 3D bez okularów i znów nastąpi TA MAGIA DZIECIŃSTWA. Tak, to wszystko dzięki, Nintendo firmie wąsatego hydraulika.
    • rosiu36 Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 14.12.10, 13:38
      W 1977 roku obecny prezes Sony weteran wojny w Wietnamie Howard Stringer – wtedy w wieku 35 lat – zarabiał na swoje 9 nagród Emmy jako producent w telewizji CBS, a 22-letni Bill Gates, który dopiero co założył firmę o nazwie Microsoft, patrzył zapewne z nadzieją w przyszłość. Nintendo tymczasem wypuściło na rynek konsolę do gier I generacji, Color TV Game. Stringer i Gates nie wiedzieli wtedy pewnie, czym jest konsola do gier. Nie dziw więc, że zanim reszta „Wielkiej Trójki” poszła w ślady firmy, która zaczynała jeszcze w XIX wieku od gier... karcianych, w międzyczasie zahaczając o biznes taksówkowy i „hotele miłości” minęło kilkanaście lat. Przez ten czas dla dziesiątek milionów „dzieci” w wieku od kilku do kilkudziesięciu lat Nintendo stało się synonimem raczkującej wtedy elektronicznej rozrywki. Przesadzam? To niech podniosą rękę w górę ci z pokolenia dzisiejszych trzydziestolatków, którzy nigdy nie widzieli na oczy GameBoya.
      Od 1982 roku, czyli od czasów mojego pierwszego Spectruma, dorosłych, którzy nie patrzyli na moje wyczyny z dezaprobatą, mógłbym policzyć na palcach dwóch rąk. Tymczasem Wii i zupełnie nowe doznania, jakie daje, nie tylko zrewolucjonizowały granie, ale sprawiły, że nie tylko nasi rodzice, ale nawet ich rodzice  odkryli przyjemność w zabawie konsolą! Media co jakiś czas informują o pensjonariuszach domów opieki, ku zaskoczeniu lekarzy spędzających czas na graniu na Wii, okazuje się też, że ta niepozorna konsola jest skutecznym lekarstwem na... chorobę Parkinsona. I to chyba najważniejsze co dało Nintendo nie tylko fanom gier, ale – jakkolwiek górnolotnie to nie zabrzmi – ludzkości.
    • traba323 Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 14.12.10, 21:39
      Rozpisywanie się o zasługach Nintendo dla branży gier jest bezcelowe, gdyż wystarczy wywołać imię Mario, a niemalże każda osoba przypomni sobie obraz wąsatego hydraulika. Co w tym takiego nadzwyczajnego? Każdy człowiek zna ową postać bardzo dobrze. Tak można opisać ogół wkładu Nintendo nie tylko dla branży gier, ale i rozrywki: firma ta przybliżyła elektroniczną rozrywkę każdemu, od dziecka do seniora. Niesamowita przystępność i duża frajda z gier od Nintendo spowodowała, że gry zaczęły gościć w domach rodzin, a nie tylko w salonach z automatami.
      Jednak chcę opisać, co nasza polska branża zyskała dzięki firmie spod znaku N. Gdy zaczniemy spoglądać na sprawę z perspektywy rodzimego rynku, spostrzeżenia są o wiele ciekawsze.
      Nintendo zawojowało nasz rynek GameBoyem. Atrakcyjna cena i mobilność – te rzeczy spowodowały, że rodzice dawali dzieciom jedną z pierwszych konsol. Świetne gry i prostota obsługi – zalety, które zachęcały każdego dzieciaka do zdobycia własnego GameBoya. Potem tylko wkładamy baterie, kartridż i gramy! Sam pamiętam namiętne pykanie w Wario Land czy Żółtą Edycję Pokemonów… A latanie do mamy po parę złotych na nowe baterie, to miało swój czar i klimat. Ograniczało to w pewien sposób problem uzależnienia, gdyż trzeba było mądrze dysponować zasilaniem. 
      Można było grać na łóżku, siedząco, stojąco, na dworze, u kolegi… Ta mobilność w tamtych czasach robiła na mnie gigantyczne wrażenie. Grywalność jak na dużych konsolach połączone z rozmiarem GameBoya dało znakomite efekty. Później każdy z osiedla chciał mieć konsolkę i swoją drużynę Pokemonów…
      Dlatego jeśli ktoś zapyta mnie o co nasza branża zawdzięcza Nintendo, to powiem: pierwsze konsole z grami z najwyższej półki; bardzo przystępne i mobilne. Tak, jest to GameBoy. Zdobył nasz rynek szturmem i mam nadzieję, że wraz z wejściem Nintendo do Polski ponownie roznieci popularność mobilnych konsolek. Okazję macie dogodną, za pasem premiera 3DSa. Liczę, że dacie radę.
    • qlczas RE: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 16.12.10, 14:44
      Firmę Nintendo, nie mogę nazwać inaczej niż "Pionierem" w branży gier. Przez ponad 20 lat, bycia aktywnym graczem, obserwowałem "branżę" i jej rozwój. Rynek konsol - zawdzięcza Nintendo praktycznie wszystko! Już od czasów Nes'a (w polsce znanego jako Pegasus), świat powoli opanowywał szał "growy" i to właśnie Nintendo w tamtych czasach dało nam takie ikony popkultury jak: Mario i jego ekipę, Donkey Konga, pannę Metroid, Star Foxa czy... Pokemony! Gry z tych serii powstają już od praktycznie 20 lat i ich popularność stale rośnie! Kolejna sprawa - konsole przenośne! Pamiętam jak byłem dzieckiem i reklamy pierwszego Game Boya - puszczane na niemieckiej Vivie, sprawiały że dosłownie SIKAŁEM W PORTKI! Przez długie lata musiałem błagać rodziców, ale w końcu się doczekałem, w wieku 18 urodzin swojej pierwszej "kieszonsolki", choć wtedy był to już GB Advance, to i tak... radość z mobilnego grania, dostaraczana przez Nintendo, ani trochę nie zmalała! Lata mijały, na rynku rozpoczęła się mała "wojna" między trzema dobrze znanymi wszystkim koncernami, jednak w ciągu ostatnich lat, gdy inni jedynie zwracali uwagę na polepszanie sfery "wizualnej" gier, to Nintendo parło w innym kierunku. Tak, może dziś mamy już i move i kinecta, jednak moim zdaniem - Wii było Revolucyjne (wink)! Osobiście miałem do czynienia z tą konsolą bardzo długo i przemęczyłem na niej wiele tytułów - zarówno tych ze znanymi postaciami (jak chociażby Mario: Kart, Bros., Galaxy etc.) i kolejny raz - pionierskie pomysły Nintendo, dały graczom tak naprawdę, nową jakość w dziedzinie rozrywki! I jak ktoś zacznie narzekać, że Wii czy DS to konsole dla casuali czy na "imprezy", to ja - gracz "hardkorowy" stwierdze, że ma rację - ale tylko w połowie! Bo każdy prawdziwy miłośnik gier, znajdzie na WSZYSTKICH platformach, stworzonych przez "wielkie N", na prawdę masę "killerów"! Trzeba chyba być ślepym i głuchym, lub urodzić się na innej planecie, by NIE WIDZIEĆ, jak wiele świat graczy, zawdzięcza Nintendo. Jakość, pomysłowość, zabawa - trzy słowa które najlepiej opisują to co dostarcza nam Ninny przez ostatnie dziesiątki lat! Mam nadzieję, że będzie to robić przez kolejne co najmniej tyle! Jestem już teraz pewny, że Nintendo spełni moje oczekiwania, bo już na horyzoncie możemy zobaczyć kolejny ich produkt, który jest zarówno innowacyjny jeśli chodzi o rynek gier, jak też wiem, że będzie on naprawdę wysokiej jakości. Tu kolejna wielka zaleta sprzętu spod znaku japońskiego potentata - niezawodność i bezawaryjność! Chyba żadna konkurencyjna firma nie może poszczycić się taką opinią (vide chociażby "RROD" wink). Podsumowując krótko, PIONIERSTWO Na Rynku Gier - dla mnie to jest najtrafniejsze określenie dla całego okresu działalności Nintendo na światowym rynku! A raczej... ciężko mi pomyśleć o czasach gdy istniał rynek gier - a nie istniało Nintendo smile Pozdrawiam! p.s. Nie, nie jestem fanboyem, szanuję i korzystam z konsol innych firm, a wszystko powyższe co napisałem, nie było na celu podlizywania się by wygrać konkurs. To jest moja osobista opinia, podparta ponad 10 letnim użytkowaniem produktów nintendo i każdy kto ma inne zdanie w kwestiach przeze mnie przedstawionych - jestem otwarty na polemikę i z chęcią obale jego argumenty, przeczące moim smile
    • subar Re: Co nasza branża zawdzięcza Nintendo? 16.12.10, 16:33
      Co zawdzięczamy firmie Nintendo? Wszystko to, czym jest teraz branża „gamingowa”. Dlatego, że to właśnie Nintendo kształtowało rynek od pierwszej generacji konsol i ZAWSZE było na nim liderem na którym wzorowali się inni uczestnicy tego wyścigu po serca graczy, aż po dzień dzisiejszy. Co łatwo udowodnić tak ilością sprzedanych egzemplarzy. Właśnie NES jest chyba ikoną kultury i rozrywki świata gier. No i postacie oraz same gry, które przeszły do historii nie tylko znanej dla grupy graczy. Dzięki Nintendo mamy postać Mario, Donkey Konga, Kirby’ego czy wielu innych. Te postacie są inspiracją dla twórców po dzień dzisiejszy. Następca czyli SNES podbił tylko apetyty graczy na coraz więcej i coraz lepiej. Dalej było Nintendo64, potem GameCube. Te wszystkie konsole są legendarne i gry na nie cieszą ludzi po dzień dzisiejszy.
      W obecnej generacji Wielkie N dało nam Wii. Prace nad nim trwały pod kryptonimem „Revolution” i rzeczywiście Wii jest rewolucyjne. Nintendo znowu wprowadziło na rynek znakomita nowość: kontrolery ruchu. Konkurencja w pośpiechu próbuje dopiero wdrażać swoje odpowiedniki na rynek, tymczasem Nintendo jest na szczycie. Nie wolno zapominać o tym, że Big N jest również liderem handheldów. Dzięki nim mamy możliwość grania wszędzie tam, gdzie mamy na to chęć i fantazję.
      Dzięki Nintendo czeka nas ciekawa przyszłość i rewolucja w postaci nadchodzącego 3DS. Znowu świat „growy” zostanie pchnięty do przodu. A co pokaże Wii2?
      Spopularyzowanie formy i samej idei grania wśród coraz szerszej grupy odbiorców to również zasługa Nintendo. Ta forma rozrywki rozwija się w zawrotnym tempie i ludzie grający na konsolach zaczynają być traktowani na równi z tymi którzy preferują kino czy książki. To wszystko i jeszcze wiele wiecej w wielkim skrócie, zawdzięczamy firmie Nintendo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka