Dodaj do ulubionych

Screeny z Gears of War 3

02.01.11, 18:42
Witam otóż pojawiły się nowe screeny z Gears of War 3 ( o czym nie raczy powiadomic Polygamia). Prawdę mowiac robią wrażenie. Seria GeOW zawsze wymiatała gameplayem a jak się doda piękną grafikę to może być piękna końcówka serii. Co myślicie o tych screenach?
Obserwuj wątek
    • pawepek Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 18:42
      Ach no tak zapomniałem linka:konsolowisko.pl/news/8832-gears-of-war-3-nowy-rok-nowe-screeny
    • pimpnino Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 19:40
      Niekoniecznie końcówka serii. Cliff powiedział, że nigdy nie powiedział, że będzie to trylogia wink
    • tytacz Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 19:44
      Takie screeny noszą nazwę bullshotów smile.
    • oceanic815 Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 19:58
      Hmm.. nie wiem. Na mnie nie robią dużego wrażenia... ale gra pewnie będzie dobra (chociaż to nie moje klimaty).
    • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 20:07
      Małe obrazki, niewiele widać... A niestandardowa rozdzielczość pachnie renderem. Myślę, że trzeba poczekać na gameplay, aby cokolwiek powiedzieć.

Ale GeoW to GeoW, kupię w dzień premiery nawet jeżeli będzie wyglądał jak dodatek do 2 części.
      • pawepek Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 20:18
        właśnie zgadzam się z legilegiem i myślę że jakby świetny gameplay połaczy z taką grafiką jaka jest na screenach to Gears of war mógłby rywalizowac z Uncharted i może L.A Noir o GOTY.
        • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 21:17
          I tak będzie rywalizować... Po postu nie grafiką.

Na Xboxie nie pojawiło się jeszcze nic co mogłoby rywalizować nawet z Uncharted 2, a wszystkie znaki na niebie i ziemi (w końcu w przeciwieństwie do konkurencji widzieliśmy już gameplay) wskazują na to, że Uncharted 3 podniesie poprzeczkę jeszcze wyżej. Więc szanse na to, że graficznie GeoW 3 nawiąże jakąkolwiek rywalizacje z najnowszym dziełem NG są minimalne.

Grafika to jednak tylko jeden z wielu elementów. Uncharted przypomina film przygodowy ala Mumia, czy Indiana Jones. Gearsy natomiast to taki "megahit polsatu" z napakowanymi bohaterami i jelitami latającymi w powietrzu. Przez tą zdecydowaną różnicę w koncepcji obie gry będą u wielu graczy już na starcie spalone lub wygrane. Czekają tylko na recenzje, aby zdobyć argument do przepychanki...
          • timemaster Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 22:29
            Gameplay z nowych Gearsów widzieliśmy już na E3 -> www.youtube.com/watch?v=etwR_GFaBl4

Z tymi "minimalnymi szansami" imo przesadziłeś. Panowie z Epic Games to artyści i zdecydowanie potrafią robić ładne gry. Pamiętasz jeszcze jakie wrażenie robiła pierwsza część?

PS. Alan Wake spokojnie może rywalizować z U2 jeżeli chodzi o grafikę, imo.
            • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 23:04
              Faktycznie, dzięki za gameplay... Dobitnie pokazuje, że mam racje.

Oczywiście, że pamiętam jak powalały pierwsze Geary, ale była to głównie zasługa szoku jaki wywoływała nowa generacja w stosunku do starej. Problemem Gearsów jest że latają na multiplatformowym silniku. Epic nigdy nie zdecydował się na napisanie czegoś od podstaw dedykowanego dla Xboxa (jak zrobiło np Remedy z Alanem), co mocno ciągnie grafikę w dół. Oczywiście wciąż oprawa daje po pysku, ale przede wszystkim stylistyką i architekturą lokacji (kto zbierał szczękę z podłogi po wizycie w podziemnych świątyniach?), a nie grafiką w poprawnym znaczeniu słowa.

Co do konkurowania Alana z Uncharted 2 to nie mam pojęcia na czym oparłeś tą opinię. Zwłaszcza, że nie posiadasz PS3. W mojej opinii AW to niezaprzeczalnie najładniejsza gra na Xboxa do której nie ma startu właściwie żaden multiplatformer (najbliżej mają Mass Effect 2 i Castlevania, ale to wciąż nie ta liga), ale nigdy w życiu nie ośmieliłbym się jej postawić obok Uncharted 2. Alan w celu wygenerowania bogatego w detale środowiska (które i tak odstaje od U2) i genialnych efektów świetlnych (tutaj gniecie każdą grę i myślę że będzie gniótł przez ładnych kilka lat) renderuje obraz w zaledwie 540P. Porównując to do 720P w Uncharted i pamiętając, że powierzchnia rośnie kwadratowo wychodzi, że widzimy niemal dwukrotnie mniej punktów, co jest bardzo widoczne na dużych ekranach, a niezauważalne na filmikach i screenach. Stąd moje początkowe pytanie - na czym opierasz swoją opinię?
              • timemaster Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 23:27
                To, że nie posiadam PS3 na własność nie znaczy, że w Among Thieves nie grałem. Otóż grałem i uważam, że jest to jedna z najlepszych gier tej generacji. Gra jest przepiękna i to nie ulega wątpliwości.

Żaden ze mnie autorytet jeżeli chodzi o grafikę i przyznam szczerzę, że trochę mnie onieśmieliłeś tą całą rozdzielczością i kwadratowymi powierzchniami (nie wiem nawet o co chodzi tongue_out). Moją opinię opieram po prostu na własnych doświadczeniach. Grałem w obydwie gry i moim zdaniem idą łeb w łeb jeżeli chodzi o grafikę. Alan wygrywa w oświetleniu, projekcie lokacji, wygrywa też klimatem (najlepszy las i mgła jaką w grach widziałem). Pamiętajmy, że grafika to nie tylko piksele i tekstury.
                Przegrywa zdecydowanie jeżeli chodzi o animacje (potworne twarze confused) i rozdzielczość, o której wspomniałeś (choć ja tego nie zauważyłem).

Wracając jeszcze do Gearsów - ja uważam, że ten gameplay właśnie pokazuje, że nie masz racji. Cóż, najwyraźniej mamy inny gust. smile
                • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 09:06
                  Pamiętaj, że pogranie jakiś czas u znajomego, czy okazyjnie nigdy nie da pełni obrazu. Znakomita większość antyfanów Halo wzięła się właśnie stąd, że nie dano jej tyle czasu aby poczuć jej magię. Nie mówię, że Uncharted 2 musi się podobać każdemu, ale naprawdę średnia 96% (najlepiej oceniany exclusive generacji) i największa ilość nagród w historii gier nie pojawiły się przez przypadek...

... Wracając do kwestii grafiki, mam wrażenie że mylisz ją nieco ze stylistyką. Ja np bardzo nie lubię tego brudnego klimatu z Killzone. Po prostu lubię jak świeci słoneczko, promienie przebijają się przez drzewka, a na łące eksploduje komuś głowa od headshota. Czy to oznacza, że Killzone 2 ma słabą grafikę? Nie. Musimy umieć oddzielić te kwestie.

Przeanalizujmy teraz podany przez Ciebie gameplay. Na pierwszy rzut oka widać, że jest lepiej niż w drugiej części. Modele są bardziej szczegółowe, a otoczenie bardziej żywe i kolorowe. Przyjrzyjmy się jednak bliżej otoczeniu. Akcja dzieje się na płaskiej jak kartka papieru powierzchni, na której ktoś bardzo oszczędnie porozrzucał kilka identycznych roślinek. Całości nijak nie da się pomylić z prawdziwą polaną. Patrzymy dalej - w tle stają jakieś drzewka przez które całkiem ładnie przebija się światło. Drzewek jednak jest tak mało, do tego są sztucznie ograniczone kanionem. Ciężko uzyskać złudzenie lasu.

Teraz zerknij sobie na jakikolwiek gameplay z U2. Chociażby ten -> www.youtube.com/watch?v=QSgICHRfhnU&feature=list_related&playnext=1&list=PL471CAF9CBE3F4A36

Otoczenie jest pełne detali, wszędzie wala się ogromna ilość roślinek i drzew, a każde z nich wydaje się być inne od poprzedniego. I to jest właśnie siła U2. Giera przez ogromną ilość różniących się od siebie detali doskonale symuluje niedoskonałość naszego świata, a tym samym staje się bardziej realna. Dzięki temu wiele screenów można łatwo pomylić z rzeczywistością, a gameplay z filmem. Przez dużo większą sterylność świata GeoW raczej takiej szansy nie ma. Zresztą chyba nawet się nie stara.

Ten stan rzeczy wynika z kwestii poruszonej przeze mnie na samym początku. GeoW opiera się o multiplatformowy silnik, który aby zachować swoją uniwersalność korzysta wyłączne ze standardowych efektów DX9. Ten niestety narzuca bardzo dotkliwe ograniczenia - chociażby maksymalną ilość obiektów na scenie i mała dowolność ich replikacji. Gdyby Epic nie poszedł na łatwiznę i stworzył silnik dedykowany do Xboxa to generowanie wiarygodnego lasu (jak chociażby w ciągle wspominanym alanie) nie byłoby żadnym problemem. A tak niestety muszą iść na uproszczenia, które już na starcie przekreślają możliwość rywalizacji z idealnie zoptymalizowanymi pod sprzęt exami Sony.

PS: W sumie nie wiem czym tak bardzo Cię onieśmieliłem, kwadratowość powierzchni jest raczej powszechnie znana. No wiesz, 1 metr kwadratowy to jeden obszar metr na metr, ale 10 metrów kwadratowych to już 100 obszarów metr na metr. Z pikselami jest tak samo. Łapiesz? wink
          • ringr Re: Screeny z Gears of War 3 02.01.11, 22:51
            "megahit Polsatu"- trafiłeś w sedno. big_grin
      • de_kuyper Grafiki w 1080 + gameplay wideo (IGN) 03.01.11, 08:49
        Grafiki w 1080p:
        uk.media.xbox360.ign.com/media/143/14304771/imgs_1.html
        Wideo z tej mapy (multiplayer):
        uk.ign.com/videos/2010/10/07/gears-of-war-3-multiplayer-video-preview
        • legileg Re: Grafiki w 1080 + gameplay wideo (IGN) 03.01.11, 09:27
          Grafa wedle moich wcześniejszych przypuszczeń. Choć do premiery jeszcze daleko, myślę więc że lekko skopie tyłek Crysisowi 2.

Multi zapowiada się świetnie, wiadomo na ile będzie osób?
          • fix_poland Re: Grafiki w 1080 + gameplay wideo (IGN) 03.01.11, 14:12
            @legileg Chyba na 16 jak mi się wydaje
        • pimpnino Re: Grafiki w 1080 + gameplay wideo (IGN) 03.01.11, 13:58
          Aaa, Marcus ma różową (sic!) giwerę! A co do gamepaly-u, gra wygląda wystarczająco ładnie. Oby ją zlokalizowali to szybciej stanieje i szybciej se ją kupie.
      • cichoociemny Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 15:25
        Proszę bardzo oto gameplay: www.youtube.com/watch?v=etwR_GFaBl4&feature=player_embedded smile Od 1:40.
        • pawepek Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 15:57
          uderzenia wyrwaną przed chwilą ręką wymiatająwink
        • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 16:02
          Link był już podawany wcześniej... Ale pewnie, kto tam czyta cały temat przed napisaniem posta smile
    • tieu Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 16:49
      Świetnie to wygląda. Zwłaszcza nowe oświetlenie, którego mi brakowało w GeOW2.

btw. Obrazki są w 1080p, gra chyba będzie w 720p, nie?
      • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 17:19
        Gameplay jest w 720P, więc screeny najpewniej zostały wyrenderowane (bo nie wygląda to na upscaling) do celów marketingowych i poligraficznych. Czasopisma potrzebują zdjęć dużo większej jakości niż strony internetowe. Raczej nie należy się tym sugerować.

Choć nie obraziłbym się gdyby GeoW 3 latał w 1080P smile
    • dead.space Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 18:17
      Co z tego ze UE3 jest multi skoro 5-10 gier potrafi jako tak wygladac ladnie - BAA, ME2, Bulletstorm (chyba w dodatku w 60fps), GOWy, Mirrors Edge,itd reszta to w wiekszosci padaki. Epic pokazuje juz przy Bulletstormie dobra grafike, piekne kolory i staly fps. Mam nadzieje ze w GOW3 jako ze opoznili o polroku postaraja sie o zrobia piekna gre dzialajaca plynnie bo GOW ma raz lepsze momenty a raz gorsze wzgledem liczby klatek. Prawda jest taka ze UE3 jest dzieciem Epic to oni wiedza jak je dobrze wykorzystywac. Przyklad seria MW vs seria Treyarch (WAW,BO), ta druga dziala gorzej, wyglada niz dziela IW ktorzy znaja ten silnik dluzej
      • legileg Re: Screeny z Gears of War 3 03.01.11, 19:44
        Legileg kilka godzin wcześniej napisał:
        "Przeanalizujmy teraz podany przez Ciebie gameplay. Na pierwszy rzut oka widać, że jest lepiej niż w drugiej części. Modele są bardziej szczegółowe, a otoczenie bardziej żywe i kolorowe. Przyjrzyjmy się jednak bliżej otoczeniu. Akcja dzieje się na płaskiej jak kartka papieru powierzchni, na której ktoś bardzo oszczędnie porozrzucał kilka identycznych roślinek. Całości nijak nie da się pomylić z prawdziwą polaną. Patrzymy dalej - w tle stają jakieś drzewka przez które całkiem ładnie przebija się światło. Drzewek jednak jest tak mało, do tego są sztucznie ograniczone kanionem. Ciężko uzyskać złudzenie lasu.

Teraz zerknij sobie na jakikolwiek gameplay z U2. Chociażby ten -> www.youtube.com/watch?v=QSgICHRfhnU&feature=list_related&playnext=1&list=PL471CAF9CBE3F4A36

Otoczenie jest pełne detali, wszędzie wala się ogromna ilość roślinek i drzew, a każde z nich wydaje się być inne od poprzedniego. I to jest właśnie siła U2. Giera przez ogromną ilość różniących się od siebie detali doskonale symuluje niedoskonałość naszego świata, a tym samym staje się bardziej realna. Dzięki temu wiele screenów można łatwo pomylić z rzeczywistością, a gameplay z filmem. Przez dużo większą sterylność świata GeoW raczej takiej szansy nie ma. Zresztą chyba nawet się nie stara.

Ten stan rzeczy wynika z kwestii poruszonej przeze mnie na samym początku. GeoW opiera się o multiplatformowy silnik, który aby zachować swoją uniwersalność korzysta wyłączne ze standardowych efektów DX9. Ten niestety narzuca bardzo dotkliwe ograniczenia - chociażby maksymalną ilość obiektów na scenie i mała dowolność ich replikacji. Gdyby Epic nie poszedł na łatwiznę i stworzył silnik dedykowany do Xboxa to generowanie wiarygodnego lasu (jak chociażby w ciągle wspominanym alanie) nie byłoby żadnym problemem. A tak niestety muszą iść na uproszczenia, które już na starcie przekreślają możliwość rywalizacji z idealnie zoptymalizowanymi pod sprzęt exami Sony. "

Jestem pewien, że Epic bez trudu pokona każdy multiplatformowy korzystający z UE3. W sumie to dosyć oczywiste, skoro są jego twórcami. Myślę, że lekko dadzą radę nakopać też takiemu Crysisowi 2 w którego piękną grafikę na konsolach z każdym kolejnym screenem coraz mocniej wątpię. Nie sądzę jednak, aby GeoW dał radę tytułom napisanym na silnikach stworzonych pod daną maszynę. I tu wcale nie chodzi o ultrakillery jak Killzone 3 czy Uncharted 3. Może mieć problemy z Alanem...

...Sek w tym, że to nie ma żadnego znaczenia. GeoW może bez trudu pozamiatać konkurencję samym gameplayem oraz atrakcyjnym klimatem "megahitu Polsatu". Popularność filmów Rodrigueza pokazuje, że kicz świetnie się sprzedaje i wiadra tryskającej krwi świetnie się sprzedają. Zresztą z własnego doświadczenia wiem, że akcja "w robaku" z drugiej części zapadła mi w pamięci mocniej niż słynna walka z helikopterem będąca wizytówką Uncharted 2. Nie popadajmy już w skrajność i nie gloryfikujmy każdego aspektu ukochanej gry, który zwyczajnie na to nie zasługuje. Grafika nie musi być najlepsza w grach. Wystarczy, aby była bardzo dobra. A taka sądząc po gameplayach właśnie jest. Więc w czym problem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka