Dodaj do ulubionych

Media Markt - VAT

07.01.11, 17:21
Witam ,
Media Markt oferuje Wekkend bez VATu a więc moje pytania.
Ktoś kupował juz sprzęt w takiej promocji? Jak to jest rzucą pare sztuk bez VATu reszta w pełnej cenie? Ktoś orientuje się jaka jest cena Kinecta z zasilaczem w MM w Warszawie?
Obserwuj wątek
    • pimpnino Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 17:27
      Jak jest bez Vat-u to nie rzucają kilku sztuk, tylko wszystko co jest na stanie, jest w cenie niższej o wartość VAT-u. A nie wiem, czy teraz będzie obniżka o VAT na konsole, bo często reklamują, że bez VAT-u a się okazuje, że jedynie na pralki i lodówki.
      • felus Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 18:04
        Jest na to co jest dostępne, nie na kilka sztuk. Natomiast przed obniżką VAT'u zazwyczaj ceny są podnoszone, takie wiadomości od znajomego pracującego w MM dostałem.
        • don_wroc_love Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 19:43
          obniżają na wszystko, więc warto podjechać i sprawdzić, ale

- porównaj ceny z tym co jest w jakieś porównywarce - np. ceneo - bo mogą faktycznie np. wcześniej podnieść ceny i nagle okaże się , że niby bez vat, ale wcale nie taniej

- z mojego doświadczenia - podjedź jak najszybciej się da - kiedyś wybrałem się po ekspres do kawy przy okazji takiej obniżki, byłem jakoś 5 po dziewiątej.... i już było za późno... PIĘĆ minut PO otwarciu! ....minąłem typa, który miał w wózku DZIESIĘĆ ekspresów które chciałem kupić.... oczywiście na półce żadnego....
    • traba323 Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 20:15
      z ta promocja w MM bywa różnie - raz jest bez vatu, a raz na te najpopularniejsze rzeczy jak TV podwyższają ceny. dlatego też takie sprzeczne opinie na forach: że oszuści, a potem ktoś zadowolony kupił X360 z kinectem za 1000 zl.
      • droppshotter Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 20:36
        traba323 napisał(a):

> z ta promocja w MM bywa różnie - raz jest bez vatu, a raz na te najpopularniejs
        > ze rzeczy jak TV podwyższają ceny. dlatego też takie sprzeczne opinie na forach
        > : że oszuści, a potem ktoś zadowolony kupił X360 z kinectem za 1000 zl.

Obecna promocja bez Vat-u jest tylko na RTV i AGD więc jak ktoś chce kupić konsole niech sobie daruje, ogólnie ceny są zawsze troszkę podnoszone ale suma sumarum jest i tak zawsze trochę taniej.
    • darth_raven Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 22:29
      jak planowałem kupno laptopa, spóźniłem się 1 dzień na promocję w Saturnie i laptop zamiast 2400zł kosztował już 2999zł. Zastanawiało mnie niezmiernie, skąd taka różnica. Okazało się, że po prostu na kilka dni później zaplanowana była akcja "bez VATu".
      Morał - tak jak proponował ktoś wyżej, najpierw sprawdźcie w necie ceny tego co was interesuje. Ewentualnie zobaczcie co mają na stanie, a potem sprawdźcie (lub zadzwońcie do kogoś znajomego, żeby sprawdził). Lepiej już iść do sklepu 2 razy, niż dać się nabić w balona wink
      • darth_raven Re: Media Markt - VAT 07.01.11, 22:31
        jeszcze dwie sprawy:

1) takie promocje z reguły działają w ten sposób, że idąc po jedną tańszą rzecz skusisz się na coś innego, albo z braku tego jednego przedmiotu kupisz coś innego "bo nie chce mi się dalej szukać"

2) ja z takich promocji korzystam tylko, jeśli dotyczą gier, filmów i muzyki wink
        • naczelniq Re: Media Markt - VAT 08.01.11, 12:26
          Prawda jest taka,że mnie więcej tydzień przed promocją bez vatu, podnoszą cenę o około 15% a później obniżają o ten vat i wiadomo kto tu dalej zarabia :]
          • droppshotter Re: Media Markt - VAT 08.01.11, 19:50
            naczelniq napisał(a):

> Prawda jest taka,że mnie więcej tydzień przed promocją bez vatu, podnoszą cenę
            > o około 15% a później obniżają o ten vat i wiadomo kto tu dalej zarabia :]

To nie do końca wygląda tak kolorowo jak się wszystkim wydaje, srednia marża działu na akcji bez VAT-u w MM wynosi od -18% do -2x% więc mówienie o zarabianu jest totalnym nadużyciem. Ceny podnosi się najczęściej na towar który już jest mocno pod kreską (a to naprawde dużo towaru), lub poprostu skończyła się na niego promocja.
            Wiem że to byłoby swietne kupić laptopa przecenionego w promocji na 2400 zł taniej jeszcze o te 23%, ale biorac pod uwagę że naprawde dobre okazje z promocji gazetkowych maja marże dużo poniżej -20% to odlicz jeszcze od tego vat i masz idealny przepis na bankructwo. Moja rada zamiast dawać się łapać na bez Vat-u, (chodziaż i tak najczęściej jest taniej niż w normalny dzień) czekać na dobre promocje z regularnych gazetek bo trafić można naprawde towar w świetnej cenie dużo okazyjniej niż na bez Vat-u i do tego najczęściej razem z ratami 0%, których na bez Vat-u nigdy niema.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka