Dodaj do ulubionych

Co robić przez 5lat studiów ???

03.11.04, 04:33
Witam

Mam do was pytanie. W tym roku zacząłem studia na uczelni ekonomicznej ,a
konkretnie na kierunku ekonometria. Wiem już po tym pierwszym miesiącu,ze
studia to faktycznie starta czasu jeżeli chodzi o nabyta wiedzę. No ale trzeba
z sobą cos zrobić przez te 5lat,by po studiach nie zostać na lodzie. Sami
wiecia jaki mamy rynek pracy. Ostatnio zacząłem czytać o sobie o SAPie i może
własie z tym zwiazać swoją przyszłość. Czytałem ze przydatna jest w tym wiedza
z również z ekonomii (jeżeli chodzi o konsultatów). Chce mieć jakiś cel nauki
i uczyć sie czegoś co mi sie przyda...nie chce się za 5lat obudzić nie mając
nawet najmniejszych podstaw by szukać jakiś np.praktyk a nawet pracy. I prosze
nie piście mi że nie mam zielonego pojecia na temat SAPa....Cieżko teraz
wymyślićsobie co będzie sie robiło za 5lat. NA jaki zawód będzie
zapotrzebowania (chyba że ktoś ma jakiś pomysł,to czekam na propozycje :-) ).
JAk mam dobrze wykorzystaćte 5lat,czego sie uczyć (nawet ujmując totalne
podstawy)by móc kiedyś myśleć o pracy z SAPem...?????????????????????????
Chyba że lepiej będzie iść do marketu bo tam będzie zapotrzebowanie na siłę
roboczą???

Będę szczerze wdzięczny za wszelką porade.........

Każdy od czekos przecież zaczynał,no chyba że niektórzy z was urodzili sie z
wiedza o SAPie w głowie

POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • kklusek Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 03.11.04, 09:04
      Witaj,

fajnie, że masz już teraz takie plany, ja na pierwszym roku nie miałem aż tak
      określonego celu. Jeżeli chodzi o przydatną wiedzę, to wydaje mi się, że wiele
      zależy od tego jakim modułem chciałbyś się zajmować w przyszłości. Z własnego
      doświadczenia wiem (zajmuję się SD), że zdecydowanie przydała mi się
      rachunkowość, A poza tym, hmmm... W zasadzie większości nauczyłem się już
      pracując. Owszem, uczyłem się zarządzania i innych ciekawych przedmiotów, ale
      wiedza wyniesiona za studiów okazała się mało wartościowa i dopiero praca z
      klientem i innymi, bardziej doświadczonymi kolegami pozwoliły mi na zdobycie
      użytecznej wiedzy. Oczywiście, jeżeli chcesz się np. zajmować programowaniem to
      napewno przygotowanie wstępne w postaci informatyki będzie dla Ciebie bardzo
      przydatne. Tak jak napisałem, wszystko zależy od tego, czym konkretnie chcesz
      się zajmować. Studia jako takie to mimo wszystko nie tylko nauka :-) więc
      napewno miło wypełnisz sobie czas :-) A tak na poważnie, już na trzecim roku
      zapewne możesz sobie znaleźć praktyki w jakiejś firmie mającej SAPa i "złapać"
      trochę praktycznej i zdecydowanie przydatnej wiedzy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,
      KKL
      • pp99 Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 03.11.04, 09:28
        Hey,
        cóż, chyba inne czasy już mamy.
        Ja mógłbym wszystko powiedziać o moich studiach
        z wyjątkiem tego że było nudno !!
        A na poważnie.
        Całkowicie popieram "KKL". Dodam jedynie fakt,
        że musisz zorganizować sobie jakąś instalkę systemu.
        Można ściąnąć z netu wersję "demo" na linuxa.
        Same książki są OK ale jak nie "dotkniesz" systemu
        to nic z tego nie zrozumiesz.

pozdrawiam
        • kapustarafal Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 03.11.04, 18:20
          5 lat
          - praktyka
          - studia swoja droga
          - zlapac podstawy programowania
          - jezyk angielski (podstawa) + jakis egoztyczny : mniej zlecen lecz dobrze
          platne
          - kursy (stowarzyszenia ksiegowych itp)
          - zdrowo sie odzywiac ,bo na wdrozeniach wrzody moga peknac
          • andrewwwww Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 07.11.04, 06:17
            Dzieki wielkie wam wszystkim za cenne wskazówki.

Szlak mi trafił komputer i dopiero dziś dziala mi znowu internet,więc dopiero
            teraz moge wam podziękować.Oczywiście studia to nie tylko nauka,ale ja na
            szczęście nie jestem zaprogramowany do życia w akademiku (tzn.nie pije co drugi
            dzień :-)),ale tej zabawowej strony życia na studiach mam nadzieje że czasem też
            zasmakuję. A teraz na poważnie:
            1)jakimi środowiskami,językami programowania radzilibyscie sie zapoznac przez
            ten czas studiów???
            2)I czy warto zainwestować czas by troche bardziej zgłębic linuxa waszym zdaniem??

Bedę oczywiście kolejny raz niezmiernie wdzięczny za wszelkie odpowiedzi
            • kell99 Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 07.11.04, 08:23
              > 1)jakimi środowiskami,językami programowania radzilibyscie sie zapoznac przez
              > ten czas studiów???
              Zastanow sie co chcesz, chcesz byc informatykiem, czy robisz to tylko dla kasy?
              Uwazaj, bo na rozmowie kwalifikacyjnej zapytaja cie o cos z inzynierii
              oprogramowania, czy poprosza bys napisal na szybko jakis algorytm. Chyba nie ma
              zlotych srodkow, musisz lubiec to co robisz, albo pomysl poki czas o zmianie
              kierunku. Z jezykami to klasyka, czym wiesz wiecej tym lepiej, ale koniecznie
              c/c++ i java.
              > 2)I czy warto zainwestować czas by troche bardziej zgłębic linuxa waszym zdanie
              > m??
              Pytasz czy warto bo moze sie oplacac, znowu chodzi o $$$?
              • kbor Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 08.11.04, 11:46
                Hahaha,
                @kell to zes zalatwil studenciaka.
                Ale to co piszesz to swieta racja. Bo studenciak slyszal ze konsultant/ABAPer
                dobrze zarabia to moze sie w to wdrozy.
                • dtylczyn Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 08.11.04, 12:43
                  Dajcie spokój panu studentowi. Wszyscy byliśmy kiedyś "studenciakami" - no
                  chyba, że są tu jacyś goście z zasadniczym zawodowym.
                  A swoją drogą to b. dobrze kombinuje.
                  Dominik
                  www.icg.pl
                  • andrewwwww Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 09.11.04, 03:07
                    Aleś ze mna pojecheł....... :-)
                    Myśl co chcesz,ale każdy chce chyba po studiach byc niezależnym i niektórzy mają
                    trochę większe ambicje niż praca w Biedronce. Pewnie troche prawdy w tym jest,że
                    "Bo studenciak slyszal ze konsultant/ABAPer dobrze zarabia to moze sie w to
                    wdrozy"...ale nie miej mnie za idiotę. Myślisz że jestem tak naiwny iż sądze że
                    po studiach będę zbijał kokosy?....daj spokój prosze ....wszystkie najlepsze
                    fuchy są już dawno zajęta,ale może choć w tym sektorze znajdzie sie za 5lat
                    jedna mniej ważna dla mnie??po prostu zależy by po studiach nie zostać na lodzie
                    i nie zacząć sie zastanawiać "czego ja sie właściwie nauczyłem przez te 5lat,i
                    czy mam sie teraz zająć bo nie mam zielonego pomysłu na siebie".Faktycznie może
                    lepsza jest opcja by wysyłać CV na każde ogłoszenie o prace:kucharz czy dekarz-a
                    co to właściwie za różnica.

Mimo wszystko dziekuje za odpowiedź
                    • kell99 Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 09.11.04, 03:27
                      Skup sie na studiach, a nie na konkretnej technologii. Skad masz wiedziec co za
                      5 lat bedzie popularne? Skad wiesz, ze nawet jak za 5 lat to przy czym sie
                      uprzesz wypali, to po kolejnych 5ciu nie zostaniesz na lodzie. Tak masz wiekszy
                      wybor. Jest cala masa firm ktore szukaja osob z wyksztalceniem informatycznym,
                      ale nie koniecznie z konkretna znajomoscia (nie martw sie, przeszkola).
                      Informatyka to taka bestia, ze technologie i trendy sie szybko zmieniaja, a
                      jako, ze nic nie trwa wiecznie, to czym glebsza jest twoja wiedza, z solidnymi
                      podstawami w teorii, tym latwiej bedzie tobie sie przeszkolic na cos innego.

Nie tak dawno bylo glosno o Oracle chcacym pozrec PeopleSoft i MS interesujacym
                      sie wlasnie SAP-em, kto wie, moze za kilka lat bedzie to kolejna cegielka w
                      potworze wabiacym sie .Net;)

PS. kariera w biedronce tez nie jest zbyt dobrym pomyslem;) wiele supermaketow
                      na zachodzie zaczyna montowac samoobslugowe kasy;)
                      • kapustarafal Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 09.11.04, 20:34
                        system UNIX , WINDOWS - linux nie polecam
                        baz MS SQL ,ORACL
                        jezyk prg. coś z .NET bo MS za duzo wydal aby sie rozmyslec

alternetywa (na malutkie projekty lecz nie dla czlowieka ktory mierzy wyzej)
                        sys. - linux
                        baza - mysql
                        jezyk - php

Za 5 lat nie przewidzisz ...lecz na rynku jest tylko 5 liczących się graczy.
                        Ich inwsetycje ida w mld$ i nie odpuszcza przez 20 lat jesli zwrot nie bedzie
                        na poziomie 1000%
                        p.s.
                        człowiek sie uczy cale zycie - tez studiuje,lecz mam juz 5 lat doswiadczenia z
                        ERP ,a potem moze bedzie nastepny mgr.dr. itd...

• pepe55 Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 09.11.04, 20:44
                        Zgadzam się z Kelly!!!
                        Niech studenci zaczną studiować a nie kombinować jak kasę ukręcić.
                        Ukierunkowanie się na SAP lub inny modny trend produktowy w czasie studiów to
                        strata czasu. Zaczniesz pracować to się i tego nauczysz.
                        Proponuję aby na studiach zajmować się teorią i metodami informatyki. Tego nikt
                        nie zabierze ani się nie zdewaluuje.

Pozdox,
                        PP
                        • andrewwwww Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 11.11.04, 06:07
                          Dzieki rafale za konkretną odpowiedż!

• kbor Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 12.11.04, 11:16
                      Ja na studiach nie nauczylem sie niczego przydatnego. Wywalone w bloto 35000
                      zl. Idac na nie nie mialem planu na zycie,i nie zaluje...
                      Natomiast mialem sporo szczescia ze wszedlem w SAPa(akurat trwal projekt
                      wdrozeniowy w firmie w ktorej pracowalem na umowe zlecenie przez firme
                      oddelegowujaca czasownikow). Niemniej pierwsze doswiadczenie jakie zdobylem z
                      systemem bylo niewystarczajace dla kogokolwiek, a z czegos zyc trzeba bylo.
                      Lapalem sie roznych fuch, ale caly czas sledzilem rynek SAP,mialem upatrzonego
                      pracodawce ale i on sie wypial mimo ze udalo mi sie zdobyc nowe doswiadczenia.
                      W rezultacie robie to co chcialem, jest super, ale w konkurencyjnej firmie :)
                      • lolek241 Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 23.11.04, 13:48
                        Witam
                        Oj Krzychu bo ciebie, na studiach, nigdy nie interesowały przedmioty informatyczne
    • lolek241 Re: Co robić przez 5lat studiów ??? 23.11.04, 14:51
      Moja recepta to:
      1. nie nastawiaj się od razu na SAPa.
      2. zdobądź podstawową wiedzę ekonomiczną (rachunkowość finansowa, zarządcza,
      statystyka, ekonometria, matematyka ekonomiczna) i informatyczną (algorytmy i
      struktury danych, bazy danych, inż. oprogramowania, podstawy jakiegoś języka
      programowania może być c#, java. z tego, co wiem sap zamierza przejść na Jave)
      3. zapisz się do jakiejś organizacji może www.codeguru.pl, albo studenckie koło
      ekonomiczne/programistyczne
      4. poszukaj jakiś praktyk
      5. może na początek praca jako młodszy konsultant ;-)

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka