Dodaj do ulubionych

Szukam dobrego symulatora kosmicznego...

31.01.11, 01:17
Ok - na wstępie konto na Gamecornerze jest nowe - choć czytelnikiem jestem raczej z doświadczeniem (a i graczem również) - wypada się więc przywitać, co niniejszym czynię smile

Ale do rzeczy: ostatnimi czasy po wielu godzinach spędzonych z New Vegas naszła mnie ochota na coś z zupełnie innej bajki i pomyślałem sobie o symulatorach kosmicznych. Swego czasu ostro pogrywałem we Freelancera, serię X a nawet poleconego przez Sławka dawno dawno temu (tak, tak jeszcze czasy Onetu... smile ) Evochron'a. Tyle że pomijając inne aspekty gameplaya to pilotowanie wszelkiej maści statków w tychże grach, (nawet takich kolosów jak w X'ach przypomina myśliwiec tyle że cięższy). A gdzie zarządzanie załogą? Rozkazy? Czerwony alarm? ster lewo na burt? Ja bym chciał PODOWODZIĆ. Ja chcę coś w rodzaju Silent Huntera w kosmosie... smile
Pokopałem więc wczoraj w necie, przejrzałem wiele stron wszelkiej maści projektów i... niczego nie znalazłem. Stąd też pomysł tematu na gamecornerze być może wy szanowni czytelnicy znacie jakieś ambitne projekty, nie znane gry itp itd które choć w bliskim stopniu pokryłyby pomysł dowodzenia gwiezdnym okrętem wojennym? Coś co ruszy na dzisiejszym sprzęcie?

Z góry dzięki
Yarod

Ps. wiem że być może wspomnicie o BattleCruiser'erze 3000 A.D. Wiem też że niektórzy się zagrywają w to do dziś ale ja z braku jakiekolwiek manualna w ciągu lat odpadałem od niego kilkukrotnie - poczynając od końca podstawówki smile )
Obserwuj wątek
    • wincenty.okon Ostatnim byl Frontier 31.01.11, 09:18
      Niestety od czasu Frontier nie ma nic dobrego.
      • yarodus84 Frontier 31.01.11, 10:50
        Ok tyle że Frontier (pomijając jego miodność rzecz jasna) to dalej sterowanie pojazdem "za rączkę" - sporo jest takich gier które może nie dostają do poziomu pierwowzoru ale jednak.
    • lordzfc Re: Szukam dobrego symulatora kosmicznego... 31.01.11, 10:06
      Myślę, że Nexus Cię zadowoli. To trochę bardziej strategia niż symulator. Sterujemy ogromnymi jednostkami z własnymi myśliwcami, bombowcami, komandosami itd. Ogólnie świetny tytuł z bardzo dobrą fabułą w kampanii. Acz na poczatek może być trochę dziwnie, bo nie mamy 100% wpływu na statek.
      • yarodus84 Re: Szukam dobrego symulatora kosmicznego... 31.01.11, 10:55
        Tak o Nexusie też myślałem - jako ostatniej desce ratunku bo to jednak raczej strategia. Czytując różne tematy w sieci zauważyłem że sporo jest takich ludzi jak ja, szukających tego podgatunku. Czyżby był za bardzo hardcorowy na nasz Casualowy świat dziś? To jeszcze rozumiem ale żeby żadnego moda do czegoś większego?

Swoją drogą przekopując się prze tony strzelanek kosmicznych znalazłem coś takiego. Wygląda interesująco nawet:
        naumachia.aureasection.com/
    • slawomir.serafin Re: Szukam dobrego symulatora kosmicznego... 01.02.11, 14:42
      niestety, nie kojarzę niczego, co by pozwalało się pobawić właśnie w ten sposób - zarządzanie załogą i tak dalej. Wszystkie kosmiczne symulacje to tak naprawdę space-combat simy, mniej lub bardziej zręcznościowe.

Nexus jest genialny, ale to gra taktyczna, nie symulacja. Jeśli nie musi być koniecznie symulator, ale coś kosmicznego i fajnego, to dwie rzeczy przychodzą mi do głowy - Strange Adventures in Infinite Space tak dla krótkiego relaksu na 10 minut oraz oczywiście przecudowne Space Rangers 2.

Swoją drogą takiego Silent-Hunter-w-kosmosie łyknąłbym jak młody pelikan.
      • yarodus84 Re: Szukam dobrego symulatora kosmicznego... 05.02.11, 19:31
        O Space Rangers 2 słyszałem i czytałem sporo - niestety mimo zachwalania przez wielu jakoś do mnie nie trafia...

ok to może, oprócz nexusa, zagram w jakiegoś space-combat sima... znacie coś ciekawego nie ogranego strasznie jak seria x?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka