Dodaj do ulubionych

Gry planszowo-karciane dla dwojga

16.02.11, 15:29
Witam,

Zauważyłem, że polygamia często recenzuje gierki planszowe, które są odskocznią od wirtualnej rozgrywki. Poszukuję czegoś dla dwojga (me + girl), coś co wkręci nas w świat, zachwyci możliwościami i sprawi, że bardzo miło spędzać będziemy wieczory.

Nie znam się na takich gierkach dlatego też z prośbą zwracam się do Was. smile Poszukuję jakiejś epickiej tongue_out gry w klimatach fantasy (chociaż niekoniecznie), nie wiem połączenie starusieńkiego Magia i Miecz + Magic The Garthening + ew. jakaś książka z Warhammera. Jest w ogóle coś takiego? tongue_out

Generalnie chodzi mi o fakt przeżywania jakiejś przygody na kilka-kilkanaście wieczorów. Wybieranie postaci, losowanie kart, mile widziana bylaby jakaś sporej rozmiarów plansza, którą będzie można modyfikować.

Byłbym wdzięczny za linki do stron ze sprzedażą. Nie wiem w jakiej cenie są takie gierki, ale myślę że do 200 zl byłbym w stanie wydać mając gwarancje udanych wieczorów.

Z góry dziękuje za pomoc i wskazanie drogi!
Obserwuj wątek
    • angh Re: Gry planszowo-karciane dla dwojga 16.02.11, 15:59
      runebound moze. I podobne dungeon findery czy jak to tam bylowink najlepiej wejdz na forum planszowek, tam Ci doradza.
      • follett gry dla dwojga 16.02.11, 23:06
        Ostatnio też właśnie szukałem takich gier, bo zarówno ja, jak i moja dziewczyna uwielbiamy planszówki wink Mamy Talismana, mamy Battlestar Galactica, problem w tym, że tak naprawdę nie ma kiedy w nie pograć - to jest grubsze przedsięwzięcie, żeby dokoptować jeszcze kilku znajomych, wiadomo, że jedna robi w piątek paznokcie, a drugi ma ślub kuzynki. Dlatego właśnie gra dla dwojga byłaby idealna na długie wieczory i leniwe niedziele. <br />
        Nie jesteśmy zbyt wielkimi fanami gier stricte karcianych, więc wszelkie Zombiaki i Fasolki odpadły z miejsca. Po dłuższym czasie poszukiwań znaleźliśmy War of the Ring - gra na podstawie prozy Tolkiena, bez licencji filmowej. Zebrała swego czasu naprawdę świetne oceny, w rankingu BoardGameGeek plasuje się na 16 miejscu. Minus, dla niektórych na pewno duży - tylko po angielsku. No i przez to cena dosyć wysoka. I to właściwie wszystko, co jestem w stanie powiedzieć - jeszcze jej nie mamy, dopiero planujemy zakup. Polecam poczytać, co do szczegółów:<br />
        http://boardgamegeek.com/boardgame/9609/war-of-the-ring<br />
        www.rebel.pl/product.php/1,302/4551/War-of-the-Ring.html
    • yupikpl Re: Gry planszowo-karciane dla dwojga 17.02.11, 08:52
      Dungeons & Dragons: Wrath of Ashardalon Board Game - druga z serii, niedługo premiera. Pierwsza część to "Dungeons & Dragons: Castle Ravenloft Board Game"

Ja bym polecał jeszcze Warhammer Inwazja - podstawkę + ewentualnie "Szturm na Ulthuan" (dodaje dwie samodzielne rasy i dwie stolice dla tych ras) To jest taki Magic the Gathering w świecie Warhammera z mocno zmienioną mechaniką i sposobem kupowania kart (wiadomo co jest w środku, nie ma losowych zestawów). Jednak podstawka + ten dodatek w zupełności wystarczają do grania we dwoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka