Dodaj do ulubionych

Netia internet na kablach TP

06.03.11, 20:51
Witam szanowne grono. Chciałbym się z wami podzielić sytuacją jaka ma miejsce właśnie teraz pomiędzy mną, a Netią i jako swatka występuje TP.

No to tak:
dostęp do świata internetu mam dzięki usłudze Netii (uciekłem od drogiej Neostrady w chwili gdy UE uwolniła BSA) opcja 2Mbit hula fajnie, nic nie zrywa, ale w chwili obecnej nie da się już z takim speedem nawet filmików na YT oglądać komfortowo sad
Żona moja luba uwielbia seriale różnej maści (głównie o lekarzach) i sobie ogląda na iitv jednakże też szału nie ma, buforuje się i przerywa sad

Dwukrotnie już Netia zawierała ze mną umowę na prędkość większą niż 2Mbit. Zawsze kończyło się to w ten sam sposób:
ma być 10Mbit, zapewniają, że będzie działać i zonk! dzwonię zgłaszam, za jakiś czas dzwoni pan z TP i mówi, że tylko 2Mbit smile ok.
Jednakże! w lutym znów uległem i przedłużyłem umowę z opcją do 6Mbit smile miało być od 01.03.2011 i o dziwo! było! działało fajnie smile do wczoraj... wczoraj przed południem doszło do awarii linii TP, padły telefony itp. zgłosiłem, po kilku godzinach (około 5!) naprawili, ale internet zaczął wariować. Tzn. zrywało połączenie i łączyło, nie jakoś chamsko, ale co jakiś czas więc napisałem zgłoszenie na stronie Netii.

Dzisiaj rano obudził mnie telefon od pana z TP z pytaniem czy są problemy z internetem; odpowiedziałem, że od wczorajszej awarii owszem są! więc pan powiedział, że dokona pomiarów i za pół godziny zadzwoni. tak też uczynił i jakież było moje zdziwienie gdy poinformował mnie, że prędkość 6Mbit nie będzie działać! maksymalnie 2Mbit i mam sobie zadzwonić do Netii żeby zmienić umowę, a on zmieni prędkość!
Zanim oburzony dodzwoniłem się do Netii prędkość została już obniżona, modem zsynchronizował się na 2Mbit (Data Rate 2496 320 kbps) co doprowadziło mnie do szału!

Zgłosiłem najpierw chęć rozwiązania umowy, a następnie zgłosiłem obniżoną bez mojej zgody prędkość łącza przez TP.

Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia i wie jak można zakończyć sprawę w miarę szybko i bezboleśnie to chętnie przeczytam smile

Polska panie, to jest bardzo dziwny kraj!
Obserwuj wątek
    • anonim1979 Re: Netia internet na kablach TP 06.03.11, 21:35
      2 na 2 doświadczenia z Netią.
      Jedno bardzo złe (coś jak wyżej - sprzedawanie połączeń o parametrach które nie są stabilne), drugie ^%^@# ***&*&%$%!!!!!

Z MOJEGO DOŚWIADCZENIA NETIA TO NAJWIĘKSZE G***** NA POLSKIM RYNKU

Ogólnie polecam sieci kablowe - MM/UPC/itd.

Jak nie ma możliwości - w ostateczności nawet TP'sa będzie lepsza - tylko zainwestować we własny modem.
      Przynajmniej jak się coś psuje to na ich linii i naprawa jest 5 razy szybsza.
    • anonim1979 Re: Netia internet na kablach TP 06.03.11, 21:43
      PS.
      Co do rozwiązania umowy - pilnuj każdego papierka. Wysyłaj oficjale zażalenia i pilnuj terminów.
      Rozmawiałem z jednym gościem jakieś 3 miesiące temu i zeszło na Netię - on też miał z nimi bajzel, zerwał umowę i mu przywalili kary umowne - kilka patyków.
      Potrzebował netu i po kilku tygodniach (*&(*&*&(*&* się z Netią i przepychanek się pospieszył z rezygnacją - i uznali że złamał umowę.
      Coś się wtedy zabierał za 'procesowanie', nie wiem jak się sprawa skończyła.
      Ale polecam uważną lekturę umów które podpisałeś.
    • leakingpointer Re: Netia internet na kablach TP 06.03.11, 23:30
      Cześć Freeman,

Całkiem możliwe, że technicy z TPSY, którzy obsługują łącza wszystkich wydierżawiających od tpsy przełączyli cie na inną centralkę, przez co zwiększył się twój dystans do niej. O samym LLU (local loop unbundling) czyli zachwalanym przez handlowców Netii uwalnianiu słyszałem trochę (od nich samych - mówili tak jakby to była jakaś nowa technologia internetowa która wstrzyma słońce i ruszy ziemię) oraz od różnych osób - mieszane opinie. Jedni mówili, że części klientom przyspieszy bo Netia w końcu będzie mogła własny sprzętu do centralek dać, aczkolwiek nie wszystkim bo linie w końcu wciąż są te same a z miedzi już się więcej nie wyciśnie na niektórych dystansach. Inni byli bardziej sceptyczni odnośnie tych samych kabli i zmian, które wprowadza ten proces.

Z historii w podobnym klimacie mam podobną ale z TPSA'a:

Z tepsą jestem od wielu lat, zaczynałem na SDI 128Kb, potem były Neostrady, od kilku lat miałem 1Mbit Neostradę. Kilka miesięcy przed ukończeniem umowy, jak to zwykle bywa, zaczęli dzwonić handlowcy tpsy. Przekonywali do zmiany na 6Mbitów.
      Zgodziliśmy się na zmianę, cały proces miał przebiec automatycznie. Pamiętałem, że przy wcześniejszych zmianach (z sdi na 512 neo, i z 512 neo na 1Mbit neo) Pan w telefonie oświadczał, że teraz sprawdzi czy usługa, którą chcemy wykupić jest możliwe na naszych kablach, o czym nas po chwili informował. Tym razem nic nie powiedział, więc założyłem, że przetestował łącze poza całą rozmową lub podczas i po prostu nie mówił nic, bo wszystko gra i dlatego proponuje te 6Mbit. Po dniu zmiany łącza okazało się że mamy 2Mbit z kawałkiem, przy czym przy zmianie adresu IP łącze synchronizowało się na różnych prędkościach między 2 a 3.

Zadzwoniliśmy do TPSa, i Pan z rozbrajającą szczerością poinformował nas, że niestety na naszym łączu nie pójdzie ta prędkość a wcześniejszy sprzedawca nie miał obowiązku testować czy dana prędkość u nas pójdzie czy nie. Niestety nie mogliśmy zrezygnować z bieżącej opcji neostrady ponieważ ta prędkość była w tzw. widełkach - tj. między 2Mbit a 6Mbit. Musiała by spaść poniżej tańszej od wykupionej przez nas opcji neostrady żebyśmy mogli zrezygnować z umowy.

Umowę podpisaliśmy na 1 rok, więc po ok 9 miesiącach znowu zadzwonił sprzedawca z neostrady. Tym razem od razu przywalił z ciężkiego działa proponując 10Mbit wink ,poinformowałem go o tym jaka jest sytuacja i o tym, że prawdopodobnie zrezygnujemy z neostrady i podziękowałem.
      Po kolejnym miesiącu internet zaczął wysiadać co jakiś czas, tracił synchronizacje. Po telefonie na niebieską linie Pan w słuchawce stwierdził stwierdził, że wyślą techników. Na drugi dzień łącze magicznie przełączyło się na 6Mbit i automat z tepsy zadzwonił że dokonano naprawy usterki.
      Ponieważ gdy minął kolejny miesiąc, internet znowu wysiadł i znowu musiałem rozmawiać z blue lajnem napomknąłem o tym, że mieliśmy 9 miesięcy 2Mbity a powinniśmy mieć 6, i że miesiąc temu przełączyli nagle na 6. Pan z Blue Lajna stwierdził, że przełączono nas na inną centralkę i że prawdopodobnie byliśmy źle podpięci na centrali.

Ogólnie, neostrada od tego czasu działała jeszcze miesiąc dobrze po czym przesiedliśmy się na vectrę, która niestety nie działa bez zarzutu (transfery są super stałe 8Mbit, za to jakieś dziwne opóźnienia o dziwnych porach się pojawiają). Przygoda nieprzyjemna i nie polecam tpsy i neo...
    • blademaster_pl Re: Netia internet na kablach TP 07.03.11, 07:27
      Ja mam neostrade i przy zmianie 1 mbit na 2mbit zadnych problemow nie bylo na szczescie tongue_out
    • fratris Linie TP 20.03.11, 20:25
      Nie jestem pewien co do wypowiedzi że na liniach TP 5x szybciej naprawiają usterki, ponieważ niedawno Pan z TSPY który naprawiał mi łączę powiedział że wszystkie firmy telekomunikacyjne są na liniach TS. Jedynie różnią się serwerami. Niestety nie znam się bardzo dobrze na usługodawcach internetowych, więc nie zagwarantuję Wam że to prawda.
      • anonim1979 Re: Linie TP 20.03.11, 21:28
        To 5x to tak z praktyki. Jak były te boje z Netią.
        Tydzień+ użerania się z Netią - a to że firmware aktualizują (ich modem) / zaktualizowali a to że coś przestawiają itd. ogólnie manewry supportu w stylu niech pan włączy i wyłączy komputer może samo się naprawi albo się wreszcie pan odp****** - oczywiście żadnych rezultatów.
        W końcu - 'no to zadzwonimy do TP i oni wyślą technika' aby sprawdził linię.
        I goście z TP byli po 2 dniach. Pomierzyli, pokazali wyniki (sygnał do szumu itd.) All OK.
        I z powrotem do Netii. Znowu boje na telefonach.
        W końcu jeszcze raz wysłali gości z TP - i ci ponownie się pojawili błyskawicznie.
        Potem - podziękowanie za Netię.
        TP przyszli - o niespodzianka znowu punktualnie i szybko - podłączyło kable raz dwa.
        I chodzi bez zająknięcia...
        Na chacie mam kablówkę ale jak już ma być alternatywa to wolę firmę co pracuje na własnym sprzęcie i liniach niż użerać się z pośrednikami którzy zwalają winę jedni na drugich.
        • fratris Re: Linie TP 20.03.11, 21:43
          W netii maja niezły bajzel. Kiedyś codziennie do mnie wydzwaniali, abym do nich przeszedł, a ja jestem ich abonentem big_grin

Ostatnio miałem problem z prędkością to wysłali technika z TP który pojawił się tego samego dnia. Powiedział że stary modem i trzeba się upomnieć do netii o nowy. No to dzwonimy i co? Na początku Pani kłóci się że jak to ktoś z TP był jak oni maja swoich techników(Technik z TP powiedział że netia w ogóle nie posiada swoich ludzi). Następnie miły Pan który "próbował" pomóc zaczął kombinować: a to nowe sterowniki, a to może przeinstalować itp. Skończyło się na tym że sam musiałem naprawić problem modemu, ponieważ nowego nie dostałem.
          Odradzam Netię.
    • dudi_mati Netia internet na kablach TP 21.03.11, 00:37
      Ok, w gwoli wyjaśnienia, zrobiłeś błąd przechodzą do netii, jest straszny bałagan w systemie, jeśli chodzi o usówanie usterek, wystawia się zgłoszenie, po paru minutach jest komunikat że operator sprawdził swoje łacza i jest ok (niezależnie od pory dnia czy nocy to system wpisuje) i zgłoszenie leci do TP, z TP technicy to sprawdzają i jak jest na łączach Telekomunikacji ok to odpisują do neti, netia też że jest ok i znowu do TP i tak kilka razy aż ktoś w netii pomyśli że jednak na ich centrali/serwerze jest problem. tak to wygląda, jeśli chodzi o twoją sprawe to masz BMT (brak możliwości technicznych) więc netia powinna ci zaproponować zmiane umowy czyli ablo się decydujesz na 2 mega, bo 6 czy tam 8 niemoze świadczyć albo rozwiazujemy umowe.

skontaktuje się zemną na priva, może będe mógł pomóc bo się do niedawna tym zajmowałem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka