bogatka1 30.06.07, 19:17 Krok po kroku, jak to się robi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 30.06.07, 22:51 " Na stronie Moje Forum można wybrać jedną lub kilka sygnaturek (podpisów pojawiających się pod każdym postem). Sygnaturka jest wspólna dla poczty i dla forum. Nie powinna mieć więcej niż 4 linijki tekstu. Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, link do strony, ulubiony cytat. Sygnaturka nie powinna być komercyjna, nie zamieszczaj w niej reklam. Szczegółowa instrukcja wstawiania aktywnych odnośników w treść sygnaturki znajduje się tutaj. W sygnaturce nie można umieścić obrazka." - Pomoc Gazeta.pl Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 30.06.07, 22:52 i dalej: "Jak losować sygnaturkę: Możesz wybrać kilka lub kilkanaście wersji podpisu, które będą dołączane losowo do Twoich listów. Wpisz je kolejno w pole "Sygnaturka", oddzielając je od siebie linią zawierającą wyłącznie znaki <*> np.: podpis 1 <*> podpis 2 Wylosowany podpis będzie się pojawiał w polu pod tekstem nowego postu, gdzie możesz go edytować lub usunąć." Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 30.06.07, 22:57 C.d. z forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1&w=15740694 "Aby wstawić aktywnego linka, należy adres poprzedzić prefiksem http. Np. HTTP://www.gazeta.pl. Prefiks musi być pisany małymi literami (http), wtedy otrzymamy www.gazeta.pl Na końcu linków nie wolno wstawiać znaków przestankowych, nawiasów itp., inaczej link zostanie „przekłamany” i strona się nie otworzy." Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 30.06.07, 22:58 i dalej: "BARDZO DŁUGIE LINKI Z długimi linkami jest problem, mogą zostać „złamane”, tak jak np. ten: gry.wp.pl/core.html? filtr=0,0&x=nowinki,10,15050&ticket=2806617854493944S5BY5db9l5pBl3fOnT% 2BHoeDbCW%2BhlvGB59AmFiR4O%2F1HX0vK9FRhm2l5Uey%2F% 2B3pmYQZ0gq0Jcwi5gOdK61iT37ntwx6bJ8asLPgNABXnr0ytCPwpIfSAEb4QpamL%2BkmT Co wtedy zrobić? Jednym ze sposobów jest utworzenie aliasu np. pod adresem tiny.pl i wstawienie go zamiast „linka właściwego”. Wtedy zamiast tamtego długiego adresu mamy jego krótki alias przekierowujący na właściwą stronę – w tym przykładzie jest to tiny.pl/wf4 Serwisów podobnych do Tiny.pl w Sieci jest więcej, np.: – tinyurl.com – urloogle.com – urlcut.com I inne." Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 30.06.07, 23:02 To mnie najbardziej ciekawiło: AKTYWNY LINK Z OPISEM ZAMIAST ADRESU Aby otrzymać link z opisem (słowo, zdanie), należy zastosować następującą składnię: <a href="HTTP://www.gazeta.pl">Aktywny link do Gazeta.pl</a> Po znaczniku </a> należy wstawić znak końca linii (enter) lub spację. Po wpisaniu HTTP małymi literami otrzymamy: Aktywny link do Gazeta.pl Jeśli chcemy, aby po kliknięciu strona otworzyła się w nowym oknie, musimy dodać w odpowiednim miejscu target="_blank". Przykład: <a href="HTTP://www.gazeta.pl"target="_blank">Aktywny link do Gazeta.pl otwierany w nowym oknie</a> Teraz oczywiście po wpisaniu HTTP małymi literami otrzymamy: Aktywny link do Gazeta.pl otwierany w nowym oknie " Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 01.07.07, 18:11 Staram się rozkręcić to forum, stąd przepisane z Pomocy powyższe ciekawostki. Między innymi powodami był ten, że nie wiedziałam dotąd, jak robi się aktywny link z opisem zamiast adresu. Tu mam na miejscu. Przyznam się, że zamiast zajrzeć do Pomocy, szukałam tych i podobnych wskazowek na innych forach. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 02.07.07, 18:13 Teraz kolej na test. Może testować każdy, kto jeszcze nie ma sygnaturki. Ten, kto ma sygnaturkę, może pochwalić się, jak mu się udało. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 02.08.07, 20:01 No to nadeszła chwila prawdy. Ciekawe, za którym razem uda mi sie test. AKTYWNY LINK: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48033 ====== Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 02.08.07, 20:25 1. Kliknęłam Moje forum z linijki, 2. kliknęłam Ustawienia, pokazało się pole Sygnaturki, 3. w to pole wkleiłam link metodą kopiuj - wklej, 4. ustawiłam kursor myszki za ostatnim znakiem linku i nacisnęłam raz klawisz spacji dla pewności, że link będzie aktywny - to jest druga metoda na aktywny link 5. dopisałam słówko Międzylesie, żeby było od razu wiadomo, dokąd. A teraz zobaczę, czy mam sygnaturkę? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 02.08.07, 20:33 no i nie mam jeszcze. -- <*> forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48033 <*> Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 02.08.07, 20:43 niby jest, ale nie automatycznie, bo wpisałam go ręcznie w powyższym poście. Jest kto tu taki mądry, może mi powie, co robię źle? Po wpisaniu linku i "Miedzylesie" wcisnęłam Zapisz pod polem sygnaturki. Myślałam, że sygnaturka będzie automatycznie w następnym poście, który tu napiszę, a tu nic. Pozostaje mi za każdym postem dopisywać ręcznie? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 10:56 Jesteś komputerowym aniołem, Gerdo. Nie tylko pokazałaś, jak robi się sygnaturkę, ale jeszcze zrobiłaś to tak, że zastałam gotową sygnaturkę w okienku dialogowym, gdy kliknęłam Odpowiedz, aby odpowiedzieć na Twój post. Bardzo, serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 11:27 Wróciłam jeszcze raz do Twojego powyższego postu i kliknęłam na Przyjaciele to my. Rozbrajająca sytucja. Dziękuję, Gerdo. Widzę, że umiesz też robić skróty do dłuższych linków, może i ja się nauczę. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 14:54 Teraz następne zadanie: AKTYWNY LINK Z OPISEM (słowo, zdanie) ZAMIAST ADRESU. Z teorii wynika, że Pod Trójmorskim Wierchem I co będzie? Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 15:04 Jest pięknie! Cuuuuudownie! Otwiera się! Ale to Gerda pokazała mi drogę. Teraz myślę, żeby wstawić ten otwierający się opis zamiast linku w sygnaturce. Ot, jak rośnie apetyt na naukę. Ale należy mi sie po tej przygodzie przerwa na kawę. Mam tak radosny nastrój, że pewnie już dzisiaj upiekę szarlotkę. Odpowiedz Link
gerda11 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 18:41 Koniecznie musisz przerobić teraźniejszą sygnaturke ...wymyśl jakiś zachęcający temat i do dzieła!!! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 20:34 Tak, Gerdo, ta sygnaturka była dobra na początek. Teraz, gdy nauczyłaś mnie skracania linku, może lepiej będzie: Pod Trójmorskim Wierchem. Ale boję się, żeby nie namieszać w sygnaturce i w końcu nie będzie sygnaturki. Zostawię to zadanie na jutro rano, zanim zacznę sprzątać mieszkanie. Odpowiedz Link
gerda11 Re: Sygnaturka z linkiem 03.08.07, 22:10 Tylko dla przypomnienia ::: jak już zrobisz sygnaturke i dasz zapisz !... to żeby ją zobaczyć samej powinnaś się wylogować i powtórnie zalogować... Dopiero wtedy będzie widoczna. I nie przejmuj się jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem...poprosty wejdz raz jeszcze i po skasowaniu poprzedniej rób od nowa.... Takie czy inne sygnaturki można mieć długo lub zmieniać tak często jak sie tylko chce.....nie ma tu żadnego limitu czy ograniczenia. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem 04.08.07, 11:12 Gerdo, Aniele - właśnie takiego uświadomienia mi było potrzeba: "jak już zrobisz sygnaturke i dasz zapisz !... > to żeby ją zobaczyć samej powinnaś się wylogować i powtórnie zalogować... > Dopiero wtedy będzie widoczna." - Tego nie sposób wyczytać z teorii, dlatego tak cenię Twoją pomoc, dziękuję serdecznie, Gerdo. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Sygnaturka z linkiem aktywnym, zmiana 04.08.07, 13:35 Gerdo, kochana, udaaaaało się! Odpowiedz Link
gerda11 Re: Sygnaturka z linkiem aktywnym, zmiana 04.08.07, 17:03 Piękny widok z okna na Twoje forum !!! Odpowiedz Link
gerda11 Re: Teraz czas na ......pole opisowe forum !! 04.08.07, 17:11 Z sygnaturka poszło niemal śpiewająco to teraz aby zachęcić do uczestnictwa innych , musisz wymysleć jakiś wstęp do pola opisowego forum. Najlepiej najpierw zapisz sobie na "karteluszku" , wszystko co chciałabyś napisać i mieć we wstępie forumowym. Do dzieła !! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Teraz czas na ......pole opisowe forum !! 16.08.07, 19:35 Musi być bardziej błyskotliwie, niż krótko. Jak się skończą upały, to może coś wymyślę. Reklama w sygnaturce już jest, teraz trzeba powędrować na inne fora. Jeszcze czeka mnie założenie wizytówki. Muszę też nauczyć się posługiwania promocją i co to jest marketing? A wydawało mi się, że prowadzenie forum jest takie proste... Odpowiedz Link
gerda11 Re: Teraz czas na ......pole opisowe forum !! 16.08.07, 21:10 Ależ proste jest prowadzenie forum ..tylko trzeba mieć odrobine samozaparcia i czasu .... Twoje forum jest otwarte więc dużo spraw Ci odpadnie.... Trzymam za słowo!! zrobi się chłodniej i bierzesz się za "robote ".... Odpowiedz Link