Dodaj do ulubionych

Dragon Age 2 "KONIEC"

10.03.11, 15:17
(W całym tekście mogą znaleźć lekkie spoilery UWAGA)

Witam Serdecznie

Chciałbym podzielić się wrażeniami z gry DA2.
Jestem wielkim fanem pierwszej części , przechodziłem ją 4x(z DLC)... dodatku (Przebudzenie) aż tyle razy nie kończyłem.

Moim zdaniem Bioware zabiło totalnie tą serie , powodów jest bardzo dużo.
DA2 powinien ukazać się jako dodatek do DAsurprised ponieważ przejście mi go zajęło
~20h nie wykonałem jeżeli dobrze pamiętam 3 zadań. Czyli zajął mi prawie tyle samo co dodatek przebudzenie. A z kolei Początek czyli podstawka ponad 35h , więc coś tutaj jest nie tak.... Inna sprawa to opowiedziana historia , boli mnie to strasznie.

Każdy kto grał w pierwszą część pamięta pomioty wraz z pseudo plagą.
Gdzie zostajemy szarakiem i walczymy , jednamy armie przeciw plugastwie.
Możemy sobie wybrać początek rozgrywki z różnych wstępów co było bardzo fajne
dzięki temu można było przejść grę parę razy , mając za sobą inne wybory moralne.
Ogólnie całość była bardzo spójna , fajna przygoda jak dla fana gatunku.
Troszkę mi nie pasowało , że wszystko przypominało stylizowanie się na władcy pierścieni.

Dobra czas na DA2 i wydanie moich ciężko zarobionych pieniędzy.
Fabuła strasznie mnie zabolała , jeżeli ktoś liczył na epicką opowieść jak w podstawce i różnorodność zadań , lokacji może się mocno wpienić.
Gdyby sequel ukazał się jako "Pierwsza część albo reset serii" jakoś bym to zrozumiał , ponieważ on nic nie wnosi praktycznie do pierwszej części.
Klika razy usłyszymy co się stało z.. z.. z.. i to w sumie tyle z dopełnienia do podstawki. Jeżeli ktoś liczył na walki z plagą albo jakiś innych wątków też niestety się zawiedzie. Grając myślałem sobie , 10 lat z jego życia ale to będzie epicka opowieść
zwiedzimy miasta , wyruszymy doświadczyć epickich przygód. No a potem przyszło rozczarowanie , (spoiler) cała gra ma miejsce w mieście Kirkwall która wielkościom przypomina Denerim. A wszystkie poboczne questy związane są z tymi samymi lokacjami , albo z miejscami poza miastem co niestety i tak są identyczne.
Twórcy postanowili stworzyć 2 rodzaje jaskiń oraz otwartych obszarów gdzie robimy poboczne zadania więc jest to totalna kalka aż boli strasznie... i to wszystko wink tyle z lokacji wieje biedą. Tak samo mogę powiedzieć o pustkach na ulicach praktycznie jest 0 szczegółów. Kolejna sprawa to walka , nie trzeba wciskać pauzy.. sorki może użyłem jej ze 3x raz jak parzyłem kawęsmirk zrobił się H&S pełną gębą. Oraz spawny przeciwników obok ciebie co chwile po prostu boli.. 20vs4 i tak cały czas.Wystarczą poty i zatrzymanie gry całkowicie nie wchodzi w gre. Mi to w sumie nie przeszkadza dla mnie liczy się historia, co w DA2 totalnie popsuto bo ciągła fabuła polityczna mnie nie bawi. Graficznie jest lepiej po demie myślałem , że będzie strasznie ale jest lepsza
ale zabieg z DX10/11 to totalnie nieporozumienie zabija moją maszynę a różnicy prawie nie widać "ZŁY ZABIEG MARKETINGOWY". Kolejna sprawa to tak zwane "PREMIERE DLC" , jest to złodziejstwo strasznie dostajemy rzeczy które powinny być w grze.. straszne żerowanie na fanach. Dobrze ujął to Tomasz Gob z CDP.. jeżeli coś wyjdzie do Wiedźmina 2 to będzie to nowa długa historia a nie dodatkowe miecze..
Skończenie DA2 uderzyło mnie jak rozpędzony BYK , wymuszane długie walki z bossami oraz napis w stylu "GRATULACJE UKOŃCZYŁEŚ DA2 , NIE MARTW SIĘ BEDZIE DLC"

Oczywiście jest to moja opinia , każdy uważa inaczej.
Ale jako fan(fanatyk?) gatunku po moich przygodach z BG..itd liczyłem na
coś co mnie przytrzyma jak DAsurprised , niestety wieje nudą .. przechodzę gre drugi raz
ale tym razem łotrzykiem i nastawiam się aby nie pamiętać podstawki bo jedynie tak dam rade w to grać i się cieszyć.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pimpnino Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 10.03.11, 19:37
      Fajnie, że o tym piszesz, demo jak i wiele filmików mnie zniechęciło do zakupu. Chyba nie kupie tej gry, przynajmniej nie w tym roku. Napisz może jeszcze, czy sejwy z 1 mają jakiś wpływ na 2. Cóż wygląda na to, że walka na najlepszego RPG tego roku będzie obywać się pomiędzy Wieśkiem 2 i Skyrim (chyba, że Mass Effect okaże się RPGiem, w co wątpię, BW przerzuciło się na gry akcji, co widać nawet po DA).
      • jazly Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 10.03.11, 19:58
        pimpnino napisał(a):

> Fajnie, że o tym piszesz, demo jak i wiele filmików mnie zniechęciło do zakupu.
        > Chyba nie kupie tej gry, przynajmniej nie w tym roku. Napisz może jeszcze, czy
        > sejwy z 1 mają jakiś wpływ na 2. Cóż wygląda na to, że walka na najlepszego RP
        > G tego roku będzie obywać się pomiędzy Wieśkiem 2 i Skyrim (chyba, że Mass Effe
        > ct okaże się RPGiem, w co wątpię, BW przerzuciło się na gry akcji, co widać naw
        > et po DA).

Mają ale strasznie ubogi , przed rozgrywką można sobie wybrać jaki chcesz początek.
        Np , czy w pierwszej części zabiłeś arcydemona i przeżyłeś, albo czy wygnałeś alistaira itd. więc sejvy można sobie podarować.. bo i tak grasz inna postacią i jest to całkowicie inna historia ;/
    • reven Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 10.03.11, 20:04
      Fajna opinia smile W nagrodę wyślemy Ci jakąś koszulkę suspicious Przyjmij zaproszenie do znajomych
    • mariooo_1993 Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 10.03.11, 22:26
      Jestem zaskoczony opinią, dzisiaj kolega pożyczył mi wersję na xboxa i jak na razie wessało mnie jak nigdy smile jest to pierwsza gra tego gatunku w którą gram więc jak wiecie jedynki nie miałem okazji przejść, ale to chyba nie problem aby zrozumieć do dobrze fabułę ?
      • coletrain Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 10.03.11, 22:51
        Nie sugeruj się że to jest RPG, ta gra to mix slashera, gry akcji z elementami RPG (elementem tej gry jest to że jedzie na wcześniejszej wersji która faktycznie była RPGiem wink ), raczej profanacja i spłycenie tematu RPG dla starszych graczy.. widząc po roczniku gra mogła trafić w Twoje gusta bo jest widowiskowa... podejrzewam że taki target właśnie miało BioWare.
        • turbogadkotick Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 13.03.11, 17:55
          Wiek tu nie ma nic do rzeczy. Jestem starszy do Ciebie, grałem w Baldur's Gate 1 i 2, Icewind Dale, Fallouty, a DA2 podoba mi się bardziej od pierwszej części, podobnie jak to maiło miejsce w przypadku ME 1 i 2.
    • rivriet Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 10.03.11, 23:09
      Ja dopowiem tylko tyle, że nie sposób odróżnić głównego wątku od zadań pobocznych (no, może to trochę uogólniłem). Gra działa na zasadzie: "Mamy chłopa/babę i przedstawiamy kilka przygód z jego udziałem. W tym i w tym roku ścigał bandytów, którzy nie byli uprzejmi dla elfów, a w innym zaś kopie tyłek Cieniom". Gra nie ma jasno określonego wątku głównego. Owszem, zadania są dosyć ciekawe, ale robiąc je zastanawiam się czy ja się w ogóle przybliżam do końca gry czy nie (a koniec zapewne już niebawem, bo mam 15 poziom).
      • Gość: Dzioszkaaaaa Re: Dragon Age 2 "KONIEC" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 15:19
        Powiem tyle nie grałem w 1 ani dodatek ale pograłem w 2 ściągałem 6.6GB i się pytam gdzie to zostało użyte? Grafika średnia fabuła taka sobie zadania jak robiłem nie wiedziałem kiedy będzie koniec tej gry miecz miałem od początku jakiś syfiasty już ta baba na końcu miała fajny miecz a my nic i końcówka mnie poraziła gram gram i koniec max 20h grania porażka!!!!!!! Nie grałem w 1 ani dodatek i nie mam zamiaru teraz czekam aż będzie więcej Seedów i ściągam najlepszego RPG chyba w jakiego grałem chyba wiadomo że chodzi o Wiedźmina 2 smile Wiedźmin jak to wiedźmin musi być dobry 1 bosska zobaczymy 2 aczkolwiek Wracając do DA2 Ocena ma to 5/10
    • guodek Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 00:16
      Również mam DA2 za sobą i o ile z częścią zarzutów się zgodzę o tyle z resztą zgodzić się nie sposób smile Po kolei: fakt, że dungeony/wnętrza się powtarzają i to boli. Zakończenie rozczarowuje jak nie wiem (jeden wielki cliff hanger i zabieg w stylu "reszta będzie w dodatku"), rozczarowują też koncowe walki ( mini spoiler: końcowy pół-boss to powtorzenie z dlc z jedynki, naprawdę tak ciężko było zaprojektować nowego przeciwnika?). Smaczki po importowaniu sejwa są, natomiast dosyć niewielkie, u siebie spotkałem kilka lini dialogowych dostosowanych do wyboru, ze 2 questy i pijanego Alistaira w knajpie, jednym słowem biednie smile Gra pękła u mnie w okolicach 25-27 godzin, więc całkiem przyzwoicie. Natomiast co do reszty: fabuła - jak na mój gust jest bardzo dobrze, chociaż zupełnie inaczej niż w jedynce. Przede wszystkim: nie jest pompatyczno/epicko/"szarostrażnikowo na tle spalonego miasta". Zamiast tego dostajemy opowieść o tym, jak narodziła się legenda Bohatera Kirkwall. Grając cały czas czekałem na moment kiedy powiedzą mi "okej jesteś wybrańcem, idź wreszcie uratować świat, w końcu to gra Bioware" no i muszę powiedzieć, że się nie doczekałem ^^. Czy to źle czy dobrze? To już zależy od gustów, mi taka odmiana bardzo odpowiadała, bo pokazuje to świat z innej perspektywy i fakt, że plaga w Fereldenie to była bardziej lokalna katastrofa, a jedyny problem jaki wynikał z niej dla większości świata to nagły przypływ uchodźców. Kirkwall, jest zdecydowanie większe od Denerim, i chociaż może to nie jest jakieś wielkie osiągniecię, ale na pewno jest gdzie pójść i co zrobić, zwłaszcza, że miasto pod względem wyglądu jest zaprojektowane świetnie. Zresztą nie tylko miasto, bo i design postaci miażdży to co było w jedynce. Kiedy na ekranie pojawia się Wiedźma z Głuszy, to faktycznie wygląda jak poteżna istota, a nie jak alkoholiczka z warszawskiej Pragi, a elfy wreszcie wyglądają jak elfy a nie jak dzieci z dworca Zoo. Również jeśli chodzi o postacie towarzyszące Hawke'owi to jest dużo lepiej, bo raz, że są fajnie zaprojektowane (i nie mówie tu tylko o Isabeli wink, to dwa, że są ciekawsze w typowo ludzki sposób. Na koniec teoretycznie nabardziej kontrowersyjny punkt programu, czyli system walki, który... nie zmienił się tak bardzo. Właściwie oprócz tego, że cześciej wciskamy A (bądź X w zależności od systemu) nie zmienił się w ogóle. Jest dzięki temu troche bardziej dynamicznie, ale bez przesady, za to lepiej się w to gra na padzie i lepiej kieruje postacią. Co do "massefectowych" dialogów: przede wszystkim mniej skipowania, bardziej intuicyjnie, można lepiej wczuć się w opowieść, bo nie musimy tak jak w jedynce brnąć co sekundę przez morze tekstu, z którego 70% i tak prowadzi do tego samego. Ogółem: jeżeli ktoś chce dalej poznawać uniewrsum Dragon Age, a rpg nie tłumaczy jako "musi być nudna walka i dialogi hamujące akcję", jeśli komuś nie zależy na wizerunku "jestem "hardkorowym" fanem rpg, więc musi mi się nie podobać" to smiało może inwestować w DA2 i gwarantuje, że będzie się dobrze bawił. Nie jest to najwybitniejszy erpeg w jaki grałem, ale na pewno mieści się w pierwszej piątce. Ofc jestem gotów odpowiedzieć na ewentualne pytania
      • billyg Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 15:01
        Nie rosmieszaj mnie , TWO WORLDS 2 jest 10 x lepsza od tego gniotu , graficznie , grywalnoscia , dlugoscia , praktycznie wszystkim , gra zbiera w miare dobre noty bo wydawca jest EA ( sponsor co 2 strony internetowej ) , ta gra jak by wyszla z TOPWARE albo SONY to by dostala oceny na poziomie 4/10.
    • guodek Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 01:24
      Tak przy okazji jazly: wspominasz o directx'ach, więc wnioskuję że grałeś na pc'cie. Zabezpieczenia europejskiej wersji puszczają dzisiaj (a piszę to o 1 w nocy), więc przejść byś nie zdążył. Narzekasz na premiere dlc, gdy tymczasem kody na Exiled Prince i reszte były w Signature Edition... Skoro więc rżniesz na piracie to jak śmiesz do ciężkiego **** używać sformułowania "moje cięzko zarobione pieniądze"?
      • Gość: Blue Re: Dragon Age 2 "KONIEC" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 09:12
        Mógł załatwić sprawę przez proxy/vpn i co? Dalej będziesz kogoś wyzywał od piratów bez dowodów?
      • jazly Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 12:26
        guodek napisał(a):

> Tak przy okazji jazly: wspominasz o directx'ach, więc wnioskuję że grałeś na pc
        > 'cie. Zabezpieczenia europejskiej wersji puszczają dzisiaj (a piszę to o 1 w no
        > cy), więc przejść byś nie zdążył. Narzekasz na premiere dlc, gdy tymczasem kody
        > na Exiled Prince i reszte były w Signature Edition... Skoro więc rżniesz na pi
        > racie to jak śmiesz do ciężkiego **** używać sformułowania "moje cięzko zarobio
        > ne pieniądze"?

Wiesz , załatwiłem sobie grę wcześniej bo mam znajomego w MM.
        Działa to na zasadzie kiedy oni dostają ową gre muszą ją popakować i dopiero
        w określonym dniu wystawić. Oczywiście swój dostałem od razu potem on to załatwiał
        z "przełożonymi" i niestety coś musiałem mu za to postawić. Więc ten egzemplarz mnie troche kosztował , a szoku jakiego doznałem po "próbie odpalenia" mnie wpienił ale tak , że smutno mi się zrobiło z tego powodu. Narzekam na dlc ale nie posiadam ich , już przed premierą były recenzje owych dlc.Spoiler
        Nie bawi mnie płacić za dodatkowego bohatera który daje tobie 3 zadania (bardzo krótkie) albo The Black Emporium gdzie dostajesz itemy oraz marabi.. to wszystko powinno być w podstawowej wersji. Bo niestety co do lootów strasznie słabo jest ale lepiej niż w podstawowej wersji gry.Co rzekomych zabezpieczeń , jeżeli ktoś się interesuje owym tematem można sobie z tym poradzić nie łamiąc "legalności towaru"
        • guodek Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 16:00
          Ja sam również zacząłem przechodzić grę we wtorek rano, bo już w poniedziałek ultima rozdawała preordery, tyle że za późno odebrałem maila. Chodziło mi o to, że Black Emporium i resztę dostajesz do każdego nowego egzemplarza gry, a kod na Exiled Prince był w "Signature Edition", a chyba ciężko było dostać jakąkolwiek inną wersję. No ale nieważne.
          • turbogadkotick Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 13.03.11, 17:53
            Generalnie to podpisuje się pod wszystkim co napisałeś, mam niemal identyczne zdanie na temat gry. Natomiast przyczepić się chciałbym tylko do tego:
            "Signature Edition, a chyba ciężko było dostać jakąkolwiek inną wersję. No ale nieważne."
            Zaraz, zaraz - jak ktoś nie składał pre-ordera (bo np. nie ma w zwyczaju lub czekał na demo) to nie miał sposobności dostać SE od tak.
    • xyzdio mocno rozczarowany gracz 11.03.11, 10:33
      DA2 to dno. Nie wiem skąd się biorą obrońcy tej gry ? Nie rozumiem jak można pieprzyć takie głupoty że DA2 jest lepszy od DA1 albo że to rpg ! DA2 - w założeniu miało być rpgem dla wszystkich,w praktyce otrzymujemy lichego hack and slasha i lichego rpga. Sequele powinno oceniać się przez pryzmat poprzednich części i ja osobiście grze dał bym w takim przypadku ocene 6,5/10 bo jest zwyczajnym ŚREDNIAKIEM który niczym się nie wybija z tłumu ! Rozumiem żeby gra nazywała się Dragon Effect: American Edition ale ludzie mamy do czynienia z sequelem który (powtarzam to ponownie) jest gorszy od części poprzedniej !!!W stosunku do DA1 mamy straszne uwstecznienie. Jeżeli nowe gry od Bioware mają właśnie takie być to DA2 jest ostatnią grą w którą od nich zagrałem. Nie pojmuje jak komuś mogą nie przeszkadzać lokacje kalki,płytkie dialogi i totalne uproszczenia skoro DA2 jest w cenie tytułu klasy A,a dostaje jedynie produkt klasy B - ! Z pozdrowieniami dla fanów rpgów według wizji Square Enix - Tomb Raider to gra RPG vide. jeden z ich slajdów.
    • adwarkk Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 19:05
      Aha, czyli Dragon Age 2 jest czymś w stylu Mass Effecta 2 czyli jak ME1 był RPG z strzelaniem i ME2 to było strzelanie z elementami RPG to DA1 to było RPG z walką w miarę klasyczną jak dla takiej gry to DA2 to Hack'n Slash z RPG.
      • oz Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 11.03.11, 21:51
        No coz mam taka zasade, ze pierw "testuje" gre a potem ja kupuje. Po demku na ps3 mialem mieszane uczucia. Postanowilem wiec, ze "przetestuje" gre na PC. Jest jeszcze gorzej. Tak jak napisal autor, sieka totalna... no coz, leci z mojego dysku. Przynajmniej wiem, ze nie wydalem 200zl na ten tytul.
    • Gość: Gordon Re: Dragon Age 2 "KONIEC" IP: *.awakom.net 13.03.11, 16:12
      Masz całkowitą rację... DA II to za przeproszeniem sp*na kontynuacja jednego z najlepszych rpg-ów w dziejach. Żałuję wydanych pieniędzy. Już nigdy nie kupię nic od EA w ciemno.
      • pimpnino Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 13.03.11, 16:30
        Już nie przesadzaj, że DA1 był wybitny. Był bardzo solidnym RPG, ale do wybitnych (jak dla mnie to seria Baldur s Gate) to mu jeszcze kawałeczek brakowało, ale był na dobrej drodze, to mu trzeba oddać.
        • lubiemajonez Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 13.03.11, 16:40
          nie jestem zadowolony ze ścieżki jaką obrało Bioware. Po największym osobistym rozczarowaniu w tej generacji (ME 2) i spartolonej kontynuacji mojego ulubionego RPG'a, już raczej nigdy nie dam się nabrać na tanie sztuczki ''ojców Bladura''. Wracam do DA: O

Pytanie lekko offtopowe, lecz uważam, ze nie ma sensu tworzyć na jego potrzeby specjalnego wątku :
          Czy dodatek ''Przebudzenie'' Jest spolonizowany na ps3?
    • Gość: Milosz Re: Dragon Age 2 "KONIEC" IP: *.nowaera.com.pl 23.03.11, 12:37
      Podzielam opinię. Dodam jeszcze, że nawet te questy które są ograniczaja się do: podejdź do osoby i pogadaj, idź gdzieś i zabij wszystkich, wróć i pogadaj. Nawet nie trzeba czytać o co chodzi. Wystarczy dojść do właściwego znacznika na mapie. Interfejs i tragedia, ekwipunek tragedia - ikonki wszystkie jednakowe, kretyński pomysł upgradeami pancerzy zamiast mozliwości normalnego ubrania kompana z drużyny. Walka szybsza ale każda wg tego samego schematu i dopieo na poziomie koszmar trzeba się trochę wysilić. Skąd ta gra dostaje takie wysokie opinie?
    • fristron Re: Dragon Age 2 "KONIEC" 23.03.11, 15:37
      Tak, tak, to strasznie, że BioWare nie odbębnił po raz kolejny tego samego schematu "świat jest w niebezpieczeństwie, więc przyłącz się do elitarnej organizacji i zbawcie go". Fabuła w jedynce miała niezłe wątki poboczne (Loghain, Morrigan), ale jako całość polegała w gruncie rzeczy na "Ty jesteś tu, smok tam, idź go ubij tylko najpierw skumaj sobie ziomków".

Dragon Age II to najwybitniejszy scenariusz BioWare'u. Przedstawione tam są konflikty kulturowe i światopoglądowe, ścinają się nie tylko miecze, ale i - a może przede wszystkim - różne spojrzenia na świat. To dark fantasy pełną gębą; nieoczywiste, w którym każdy ma swoje racje i na swój sposób jest ślepy. Na długość nie mogę narzekać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka