Dodaj do ulubionych

Wiedźmin 2 - o ja głupi, czemu jej nie spiraciłem?

18.05.11, 03:09
Wybaczcie moi mili późną godzinę, ale jak prawdziwy polak zrodzony z tej ziemi muszę sobie trochę ponarzekać inaczej nie zasnę. Wczoraj miało być wielkie święto polskiej rozrywki elektronicznej, a w moim mniemaniu stała się wielka kupa. O ja głupi, że zaufałem, że nie będzie SecuROMa, że Ci którzy kupią oryginalną grę od razu zagrają i będą szybciej się nią cieszyli niż piraci. Wczoraj kupiłem Wiedźmina 2 i około 23:00 zacząłem instalację. O ile instalacja przebiegła bezproblemowo, to dalej zaczęła się istna katorga. Okazało się, że gry nie można zarejestrować. Okno gdzie miałem wpisać kod po prostu się zamykało. Ani dziękuję, ani pocałuj mnie w pupkę, żadnego komunikatu. Strona w necie też przez pewien czas nie działała, aż wreszcie po wejściu przeczytałem, że REDZi postanowili wykonać pracę konserwacyjne serwera. O ja $&%#^@ pomyślałem sobie.To już urwa nie mają kiedy tego zrobić? Przerwa miała trwać od 23:30 do 00:10, a trwała do 01;48. Do tego posiada SecuROMa bladziostwo. Kiedy serwery ruszyły, zaczął się ściągać 27 megowy plik o wymownej nazwie patcher_pl. Po ściągnięciu i kilkunastosekundowym pomieleniu stwierdził, że moja wersja jest nieodpowiednia, albo niepełna, Jak kto urwa nieodpowiednia? Ja Ci dam niepełna. Newka sztuka nieśmigana, dopiero co z pudełka wyjęta, a nieodpowienia? Okazało się, że ze względu na mój system z językiem USA, to ten plik jak są polskie znaki nie rozpoznaje folderów. A Wiedźmin ma polski znak, Więc czekała mnie reinstalacja i hammerykańska nazwa. Tak sobie pomyślałem, czemu mnie się nie zapyta gdzie ta gra jest, czemu to jasnej ciasnej wszystko musi działać niby automagicznie, przez co nie działa w cale? Reinstalacja to następne 45 minut z życia wzięte. Po czym wielki szok. Ta gra jest po angielsku! Noż motyla noga, Polacy, zrobili, ja kupiłem w Polsce, na pudełku piszę, że full professional polish language, a tu taka sraka praptaka. Łaskawie dali mi możliwość pobrania polskiej wersji językowej 1,8 giga. Do tego nie mogę się w pełni zarejestrować gry, bo na stronie zawieszono rejestrację i logowanie do serwisu. Pięknie, tylko pogratulować. Jak ktoś by chciał poczytać o tej masakrze link do strony: www.pl.thewitcher.com/community/entry/13/
Teraz przejdę do clou sprawy. Gdyby nie to, że napaliłem się jak szczerbaty na suchary na tę grę po przejściu pierwszej części i chciałem wspomóc polskie produkcje teraz spokojnie pykał bym sobie w drugą. Czemu? Bo ściągnął bym pirata. Nie ma żadnych szpiegujących zabezpieczeń, nie miał bym problemu z rejestracją ani jakimś śmiesznym plikiem. No i od razu grał bym sobie w ojczystym języku. A tak mam kupę, podczas gdy mój kolega z drugiego pokoju śmiga sobie na piracie pięknie chodzącym i się ze mnie śmieje. Ja za to jak debil siedzę po nocy i wylewam swoją żółć na forum.
Za błędy ortograficzne i inne przepraszam, późna już godzina.
Obserwuj wątek
    • outsider404 Re: Wiedźmin 2 - o ja głupi, czemu jej nie spirac 18.05.11, 09:51
      Najbardziej olewające klienta polskie firmy:
      PKP, Poczta, CDProject
      • mr.lipton yyyyy 18.05.11, 11:51
        a dla czego system masz w innym języku? i skoro tak Ci przeszkadza ang to czemu sam go używasz w swoim poście?

o samym scuromie nie wspomnę bo nie raz cdp informował że wersja digital drm free, reatail z scuromem.... jak rozumiem google masz zablokowane i nie mogłeś tego wiedzieć tylko jakimś cudem trafiłeś na info o tym że będzie wersja bez drm? LOL

rozumiem że można się do niektórych rzeczy przyczepić jak ten fail z aktywacją szczególnie przy EK ale na litość boską pieprzenie o drm to tylko efekt głupoty kupujących a nie cdp
        • sprosny_kniur Re: yyyyy 18.05.11, 16:25
          mr.lipton napisał:

> a dla czego system masz w innym języku?
          Bo kupiłem laptopa z USA ówcześnie z Vistą Home Premium, a nie ma tam opcji spolszczenia. Porównujesz copy czy inne paste z poleceń do języka w grze, gratulacje. Język angielski znam całkiem nieźle, ale nie po to kupuję grę polską, z polskimi smaczkami by grać w nią po angielsku. Poza tym, czemu gra próbuje być mądrzejsza niż użytkownik. Kupiłem z językiem polskim, to powinna być po polsku.

>i skoro tak Ci przeszkadza ang to czemu
          > sam go używasz w swoim poście?
          A ło tak ło, bo mi się zachciało, chyba mogę?

> o samym scuromie nie wspomnę bo nie raz cdp informował że wersja digital drm fr
          > ee, reatail z scuromem.... jak rozumiem google masz zablokowane i nie mogłeś te
          > go wiedzieć tylko jakimś cudem trafiłeś na info o tym że będzie wersja bez drm?
          > LOL
          LOL, wiesz nie jestem 15 letnim gimnazjalistą koniobicjem i nie mam czasu na całodzienne siedzenie przy kompie i bycie na bieżąco w świadku no - life-ów. Słyszałem jak pan Gop zarzekał się, że nie będzie żadnego DRM-a jakiś czas temu. Informacja utkwiła mi w głowie, nie sprawdzałem jej i czekała mnie niemiła niespodzianka.

> rozumiem że można się do niektórych rzeczy przyczepić jak ten fail z aktywacją
          > szczególnie przy EK ale na litość boską pieprzenie o drm to tylko efekt głupoty
          > kupujących a nie cdp
          Czytaj miszczu ze zrozumieniem, nie chodziło mi o problemy z EK, a o problemy ze wszystkimi wersjami wczoraj od 23:30 do 01:48.

Zapytasz się w czym bulwers, a no w tym, że człowiek kładzie dzieciaka spać, wielkim sprytem i pertraktacjami układa się z żonką, kupuję grę w dniu premiery i chce całą noc pograć. A tutaj taki zonk. Dorośniesz, zrozumiesz.
    • pjotrula heh 18.05.11, 12:38
      "a dla czego system masz w innym języku? i skoro tak Ci przeszkadza ang to czemu sam go używasz w swoim poście?"

Kolega się trochę zapędził z tą obroną Częstochowy. A odpowiedź na oba pytania z punktu widzenia problemów technicznych z grą brzmi: "a co to ma do rzeczy?".
      • mr.lipton a to ma do rzeczy 18.05.11, 13:01
        że jak ma sys po angielsku to czemu takie wielkie aj waj że mu wiesiek się zaciągnął w innym języku i musiał dociągać 1,8 GB patcha...straszne 20 minut więcej ja bym się powiesił
        • don_wroc_love Re: a to ma do rzeczy 18.05.11, 13:58
          @temat
          heh, i właśnie dlatego, jak będę chciał grać w ciecia2 to kupię go dopiero jak wyjdzie na konsole :]
          • pjotrula Re: a to ma do rzeczy 18.05.11, 14:15
            Całkiem słusznie, Donku. Jeszcze byś sobie kuku zrobił próbując coś skonfigurować samemu tongue_out
            • don_wroc_love Re: a to ma do rzeczy 18.05.11, 14:59
              heh, no wolę nie mieć takich problemów wink
              https://gamesworld.blox.pl/resource/wow.jpg
              • maxaue Re: a to ma do rzeczy 18.05.11, 15:12
                Szczerze, to ostatni raz problemy z uruchomieniem czegoś na PC miałem gdzieś pod koniec lat '90. Te wszystkie historie o problemach to dla mnie trochę science fiction.
        • sprosny_kniur Re: a to ma do rzeczy 18.05.11, 16:27
          mr.lipton napisał:

> że jak ma sys po angielsku to czemu takie wielkie aj waj że mu wiesiek się zaci
          > ągnął w innym języku i musiał dociągać 1,8 GB patcha...straszne 20 minut więcej
          > ja bym się powiesił
          Niestety mieszkam w Polsce północno - wschodniej i przy łączu 1 Mb/sec. to raczej 20 minut by nie zajęło. Aczkolwiek cieszę się Twoim szczęściem.
          • mr.lipton a to przepraszam 19.05.11, 12:40
            bo prawdę mówiąc nie wiem nawet jakie są ceny i dostępne prędkości netu adsl (pomimo że pracuję w grupie TP tongue_out) bo od czasu przeprowadzki do bloku z UPC kompletnie nie jestem w temacie
    • simplex Dziwne, powinna zainstalowac sie po polsku 18.05.11, 16:31
      Ja tez mam angielski OS i gra zainstalowala mi sie domyslnie po polsku, w czasie instalacji mozna bylo sobie wybrac jaka wersje jezykwoa sie chce (polska, angielska, czy obe) - moze tego nie zauwazyles?

A tak pozatym jak sie chce w spokoju zagrac to sie nie kupuje gry zaraz po premierze taka jest smutna rzeczywistosc.
    • phlawski Coś mi tu nie gra... 19.05.11, 14:01
      Zaraz, zaraz - coś mi tu nie gra - piszesz o żonie i dziecku to co robi w drugim pokoju twój kolega-pirat o 3 w nocy? wink
      • sprosny_kniur Re: Coś mi tu nie gra... 19.05.11, 16:48
        phlawski napisał:

> Zaraz, zaraz - coś mi tu nie gra - piszesz o żonie i dziecku to co robi w drugi
        > m pokoju twój kolega-pirat o 3 w nocy? wink
        A widzisz to są uroki dorosłego życia. Kumpel pomieszkuje aktualnie w pokoju gościnnym, bo jest w trakcie rozwodu. Normalnie bym takiego delikwenta kopnął w tyłek szczególnie, że już trzeci miesiąc mieszka, ale to mój serdeczny przyjaciel od zarania dziejów. Razem na studiach stancję wynajmowaliśmy, więc się trochę studencko zrobiło tongue_out, jedynie trzeba było zwiększyć budżet na obłaskawianie mojej lepszej połowy big_grin
    • martines-online Re: Wiedźmin 2 - o ja głupi, czemu jej nie spirac 20.05.11, 10:34
      Dlatego nie kupuje gier w dniu premiery, drogie to, zbugowane i z chorymi zabezpieczeniami. Reedycje a najlepiej używki (bo nienawidzę tych paskudnych okładek z reedycji), gdy już wszystkie problemy zostaną rozwiązane. Na szczęście nie mam problemów z czekaniem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka