Dodaj do ulubionych

trollowanie w komentarzach

18.05.11, 19:29
czy ktoś zamierza coś z tym zrobić? czy armia fanbojów PS3 z multikontami nadal może czuć się bezkarna?

polygamia.pl/Polygamia/1,107162,9622535,Uwaga___dziura_w_systemie_zmiany_hasel_na_PSN.html
Obserwuj wątek
    • paulinea Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 20:01
      Jaka armia? Moim zdaniem jest to 1 osoba. Minusy (ok. 30) pojawiają się w jednej chwili. Podejrzewam dobressie smile
    • freeman Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 20:04
      polygamia.pl/Polygamia/1,107162,9618536,Nie_wszystkie_Xboksy_sa_gotowe_na_aktualizacje_oprogramowania.html
      i jazzzzda piwo
    • kurt47 Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 20:07
      Nic nowego..Zerknij na komentarze pod jakimkolwiek newsem dot. xboxa, bądź co związane z klockiem (np. gears of war)..
      Niestety, to jest tu na porządku dziennym i nie wydaje mi się, żeby problem szybko zniknął.
    • sirmadness Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 20:15
      nie warto, ja poruszałem ten problem nie raz, nikt nic z tym nie zrobi
      • legileg Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 20:28
        Gdy Wibrus zrobił kiedyś dokładnie to samo fanbojom PS3 to nikt się nie rzucał i chłopakowi szybko się znudziło. Teraz, gdy celem są fanboje Xboxa powstaje już 2 temat z żalami. Akcje tego typu są niedowykrycia. Nie ma co banować pojedynczych adresów bo koleś na korzysta z kilku. Nie ma co banować całej sieci, czy klasy bo można wtedy skrzywdzić tysiące niewinnych. Jedynym sposobem jaki widzę to czekać aż się chłopakowi znudzi. Nikt nie jest tak kopnięty, aby ciągnąć to miesiącami. Ale im głośniej będziecie panikować i im więcej ruchu będziecie wokół tego robić tym bardziej sytuacja może się pogorszyć. Z jednej strony chłopak dostanie pożywkę, która zmotywuje go do jeszcze cięższej pracy, z drugiej może pociągnąć za sobą zarówno naśladowców jak i szukających sprawiedliwości mścicieli. Czy naprawdę te plusy i minusy są takie ważne?
      • radek.zaleski Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 21:03
        robi, robi.

nie mamy natomiast zamiaru ingerować w system minusów tylko dlatego, że komuś jest niekomfortowo, że ma ich 30wink
        • soultimer Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 21:19
          Mnie też wkurza, że jak ktoś ma więcej kont może odwalać takie akcje i w zasadzie bez konsekwencji (tak myślę, bo to dzieje się dalej). Mam nadzieję, że niedługo Poly serce coś z tym zrobi.
          • legileg Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 21:31
            No to dalej, zaproponuj co można zrobić. Bez zamykania się na nowych użytkowników, bo to z komercyjnego punktu widzenia jest nierealne.
            • reven Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 21:37
              O Boże, setny temat o tym samym. Dajcie już spokój i olejcie kolesia. Pewnie ma 12 lat i za dużo wolnego czasu.
              • soultimer Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 22:06
                Taaa, możemy olać temat, ale skoro coś boli użytkowników to chyba warto się tym zająć - czy to aż takie trudne? Nie wiem, nie znam się, ale ban na ip jest zdaje się rzeczą niezbyt skomplikowaną - podobnie jak podejrzenie kto loguje się na jakiego konto z jakiego ip.
                • reven Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 22:34
                  Tak, szczególnie w dobie neostrady, która ma zmienne ip. Jeśli komuś się chce logować na 50 kont, to myślisz, że nie chce mu się zmienić ip?
                  • soultimer Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 23:27
                    Dlatego proponuję dać ban na całe *.neoplus.adsl.tpnet.pl big_grinbig_grinbig_grin
            • dead.sparrow Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 22:41
              zabrać debilom pole do popisu - zrezygnować z systemu oceniania komentarzy (co pewnie nie nastąpi, bo Poly to teraz cześć większej "platformy", ale pomarzyć można). do tego nadal skutecznie banować nadgorliwców (co akurat z tego co widzę idzie dość sprawnie).

legileg napisał(a):

> No to dalej, zaproponuj co można zrobić. Bez zamykania się na nowych użytkownik
              > ów, bo to z komercyjnego punktu widzenia jest nierealne.
              • reven Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 22:55
                Oj, banujemy z największą przyjemnością suspicious
    • dante71 Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 21:42
      I co bedziesz plakac ze ktos Cie minusuje? Prosze Cie :p Widocznie ktos w ten sposob spelnia sie smile Jesli wiesz ze dobrze gadasz olej te minusy :p
    • ajmbek ... 18.05.11, 22:23
      ludzie, jesli ktos pisze w temacie gears of war 3 "GOTY!!!" to nie dziwcie się, ze ten ktos ma po kilkadziesiat minusów. Polygamia to naprawde popularny blog o grach i nie jest dla kogos wysilkiem kliknac minusa przy debilnej wypowiedzi. Ja nie zaywazylem aby minusowane byly wypowiedzi na poziomie, ktore wnosza cos do dyskusji. Pietnowane są wypowiedzi nacechowane nachalnym fanbojstwem. Ciekawe, ze tylko uzytkownicy xboxa czują sie tym pokrzywdzeni.
      • soultimer Re: ... 18.05.11, 23:29
        Mylisz się, bo często są minusowane zupełnie neutralne wypowiedzi itd.
      • sebaonepl Re: ... 19.05.11, 15:04
        Minusowane są posty które nie wychwalają PS3 i Sony a te wychwalające są zdecydowanie na plusie.
        Osoba "ajmbek" jest tu doskonałym przykładem która piszę posty w stylu "PS3 jest najlepszą konsolą na rynku a Sony to najlepsza firma na świecie". Post do dyskusji nic nie wnosi a zaraz jest 30+. Przez jakiś czas myślałem że "ajmbek" to jakiś bot i wg mnie to właśnie "ajmbek" jest osobą która może stać za tym plusowaniem/minusowaniem bo to się doskonale zgrywa z wątpliwą treścią jego komentarzy jak i przekonaniami co do wojny platform.
    • van_guard Re: trollowanie w komentarzach 18.05.11, 23:17
      Polecam wyłączyć kciuki adblockiem, ja już tak zrobiłem
      • lagmanic Re: trollowanie w komentarzach 19.05.11, 01:50
        To jest dziecinada i niestety nie ma na to lekarstwa . Jedyne wyjście to tylko czekać kiedy taki dojrzeje
    • henrar Re: trollowanie w komentarzach 19.05.11, 07:38
      Jak była podobna akcja z fanbojami X360 minusującymi użytkowników PS3 to nikt nie zakładał tematów. Teraz to jest już chyba trzeci temat. Sami go prowokujecie.

Poza tym, naprawdę bolą was te minusy. Tak naprawdę to na nic nie mają wpływu.
    • zwirz Re: trollowanie w komentarzach 19.05.11, 08:59
      Mój facepalm dostał -35 tongue_out Jestem pod wrażeniem.

A problem jest widoczny, bo to aż dziwnie wygląda kiedy nagle jest po 40+ ocen na użytkownika w jednym temacie... A użytkowników w tym konkretnym poście o dziurze w PSN. Ja nie wiem jak ludzie mogą tak... nieżyć. Ja rozumiem, z nudów w pracy coś naskrobać na forum, skomentować, poczytać, ale coś takiego?

Ludzie mają problemy, a tutaj na poly i "nowym forum" mógłbym wskazać potencjalnych fanbojów PS3/ X360.
    • autfrejn Re: trollowanie w komentarzach 19.05.11, 09:12
      Myślę, że to Hildebrand i Kutera sieją fetor i defetyzm wink
    • bennyone Re: trollowanie w komentarzach 19.05.11, 12:14
      dead.sparrow napisał(a):

> czy ktoś zamierza coś z tym zrobić? czy armia fanbojów PS3 z multikontami nadal
      > może czuć się bezkarna?
      >
      > polygamia.pl/Polygamia/1,107162,9622535,Uwaga___dziura_w_systemie_zmiany_hasel_na_PSN.html

Armia Fanbojow Xboxa czuje sie zagrozona przez konkurencje?
      • legileg Soultimer odp 19.05.11, 16:03
        "Nie wiem, nie znam się, ale ban na ip jest zdaje się rzeczą niezbyt skomplikowaną - podobnie jak podejrzenie kto loguje się na jakiego konto z jakiego ip."

No i właśnie w tym sęk, że się nie znasz. Z tym procederem absolutnie nic nie da się zrobić. Gdyby się dało to już dawno by się zrobiło. Facet zmienia ip, masuje się, używa dnsów, albo komputerów duchów. Każdy pakiet trzeba śledzić indywidualnie, bez żadnej pewności, czy to on czy normalny użytkownik. Zautomatyzować namierzania się nie da, a sztabu ludzi do tackowania takiej pierdoły nie zatrudnisz.

Jedyną skuteczną metodą jest całkowite zignorowanie tego Pana. Niestety fanboje Xboxa okazali się doskonałym gruntem pod jego ataki. Znacznie lepszym niż ci z obozu PS3. Tematy sfrustrowanych użytkowników pojawiają się jeden za drugim, a w komentarzach niemal za każdym razem pojawiają się osoby wylewające swoje żale na "złych fanbojów ps3, którzy go zminusowali". Tym samym pan frustrat dostaje dokładnie to czego chce, a jego ataki tylko się nasilają.

A jako, że apele do fanbojów Xboxa o spokój i ignorowanie problemu odbijają się jak groch od ściany sugerowałbym całkowite wyłączenie systemu ocen postów, ewentualnie zrobił go domyślnie ukrytym. Jeśli ludzie nie umieją się bawić to trzeba im zabawki zabrać.
        • fix_poland Re: Soultimer odp 19.05.11, 16:16
          @dead.sparrow A skąd wiesz że to Fanboy'e PS3 ? smile Nigdy nie wiadomo możliwe że to jest ktoś od Wii i co ? Albo od Atari suspicious
        • soultimer Re: Soultimer odp 19.05.11, 20:07
          No ok, jednak sądząc po tym co ten użytkownik wyprawia można stwierdzić, że nawet nie wie jak zmienić IP wink.

Nie wiem też dokładniej jak to jest rozwiązane w innych serwisach, np. gier przeglądarkowych / czy nawet MMO, gdzie często zdarzają bany za multikonta. Jakiś sposób być musi.

• soultimer Re: Soultimer odp 19.05.11, 20:10
            Po prostu denerwuje, że jeden człowiek potrafi ''zawładnąć'' całym serwisem. Kojarzy mi się to z wręcz z cybeprzestępczością - w stylu ataku na PSN, przez co długo nie można było bawić się online - ot, wchodzi sobie ktoś i robi co chce, będąc prawie nietykalnym.

Ale mnie to ogólnie specjalnie nie przeszkadza, tzn. cały system minusów, plusów etc. Bo chyba nikt normalny nie wybiera tego co przeczyta w komentarzach po ilości +/- przy nicku.

• legileg Re: Soultimer odp 19.05.11, 23:56
              Bo to działa na podobnej zasadzie. Atak DDOS (ten, którym oberwał PSN) symuluje właśnie zwykłe zapytania od tysięcy wirtualnych użytkowników. Zapytania te tak zapychają serwer, że nie jest on w stanie nic zrobić.

Sposobów na obronę jest wiele (znakomita większość diabelnie kosztowna), ale absolutnie żaden nie gwarantuje bezpieczeństwa. Podobnie tutaj, można śledzić każdego użytkownika i trackować jego lokalizacje. Przy dużej ilości podobnych działań z tej samej lokalizacji banować po kontach (banowanie ip w dzisiejszych czasach nie ma najmniejszego sensu), a cały system chociaż częściowo zautomatyzować. Sęk w tym, że zawsze banem oberwie ktoś niewinny pasujący do schematu działania głupiej maszyny, a po skutecznym przeprowadzeniu operacji i tak frustrat może założyć nowe konta i próbować znowu. A jak wyczai w jaki sposób jest namierzany zacznie się chować za serwerami przejściowymi i całe ściganie straci sens. Trzeba będzie wymyślać coś nowego.

Czy to wszystko naprawdę jest warte tych durnowatych -30 przy komentarzu? Moim zdaniem nie
            • khad Re: Soultimer odp 01.06.11, 08:19
              @soultimer ale kuurde, coś tu jest nie tak, wy go chcecie banować, a powinniśmy mu współczuć brawo
    • nightknight Re: trollowanie w komentarzach 19.05.11, 22:36
      to jest ale smieszny caly ten temat smile....no i co,niech tam bedzie i -150,zabije nas to ?
      • zwirz Re: trollowanie w komentarzach 20.05.11, 09:00
        Nie zabije, ale wypacza system sensowności wypowiedzi twojej wypowiedzi. Nawet jakbyś gadał z sensem to taki fanboj czy inny pajacyk wypacza to minusując bo "ktoś śmiał napisać niedobrą prawdę o moim ukochanym sprzęciem".
        • sora_no_iro. Re: trollowanie w komentarzach 20.05.11, 12:25
          wowbig_grin
        • nightknight Re: trollowanie w komentarzach 20.05.11, 17:35
          tak, masz prawde
        • nightknight Re: trollowanie w komentarzach 20.05.11, 17:37
          zwirz....tak to jest,masz prawde
          • pawcikpl Re: trollowanie w komentarzach 20.05.11, 17:49
            a ja mam taką pewną propozycję tylko że 99% społeczności polygami się na to nie zgodzi...... mój pomysł jest taki aby można było tylko korzystać z jednego konta na własne IP i problem z ''dobrym ssakiem'' załatwiony smile ale to tylko majne propozition piwo
            • legileg Re: trollowanie w komentarzach 20.05.11, 17:56
              Gdybyś pokusił się chociaż o przeczytanie tematu wiedziałbyś jak skrajnie durna jest Twoja propozycja. Nie dość, że w żadnym stopniu nie wpłynie na rozwiązanie problemu to jeszcze uwali ogromną ilość użytkowników.
    • ded Re: trollowanie w komentarzach 01.06.11, 07:21
      doshin sobie nowe konto założył polygamia.pl/Polygamia/u,doshin_.html
      • reven Re: trollowanie w komentarzach 01.06.11, 09:20
        Zbanowany, dzięki (za podszywanie się, nie za wyrażone zdanie). Jeśli zobaczycie coś takiego, to walcie na moderacja@polygamia.pl
        • chris30 Re: trollowanie w komentarzach 01.06.11, 09:37
          dobressie posiada multikonta czyli jako ajmbek i wiele więcej.
          • dobressie Re: trollowanie w komentarzach 03.06.11, 02:18
            odwal się ode mnie xboxer69 fanbojujesz to masz za swoje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka