Dodaj do ulubionych

PC - Najsłabsze Ogniwo

13.01.12, 19:22
Sprawa wygląda następująco. Zainstalowałem dziś APB Reloaded. Bawiłem się trochę ustawieniami i wyszło na to, że najlepszym wyborem na moim PieCu było MEDIUM + Anisotropic 16x i Atyaliasing 4x. Wszystko chodziło płynnie do momentu przejścia ze strefy dla początkujących (gdzie było około 10 graczy) do strefy głównej (100 graczy). Gra nagle stała się niegrywalna. Wróciłem więc do ustawień i wyłączyłem WSZYSTKO, zminimalizowałem nawet rozdzielczość do 1024x768 (max 1280x1024). NIE POMOGŁO!

Konfiguracja Sprzętu:
Rocznik 2007 (Wiem, stary już, ale Skyrim chodzi bezproblemowo na High ^^)
Intel Core 2 Duo 2.4 GHz
GeForce 8800GTS EVGA KO ACS3 320MB
2GB RAM w Dualu.
Dysk jak wszystkie inne.
Napęd dyskietek tongue_out
Wszystko to zamontowane na Asusie P5W DH Deluxe.
Windows 7.

Indeks wydajności systemu Windows klasyfikuje mój komputer następująco (skala 1,0 - 7,9):
Procesor 5,8
Pamięć 5,5
Grafika 6,8
Dysk 5,9

Taki sam problem miałem z Lineage 2. Gdy samotnie, bądź prawie samotnie tłukłem sobie moby jak człowiek, problemów nie było (max detale). Jednakże wchodząc do miasta miałem pokaz slajdów.

Moje pytanie jest następujące: Co powoduje takie spadki płynności przy dużej ilości graczy online? (w APB nie mam ich nawet w zasięgu wzroku w przeciwieństwie do L2)
Z racji najniższego wyniku podejrzewałem RAM, ALE! 2 miesiące temu mój kumpel chciał nowego laptopa. Wybrałem mu więc Asusa z GeForcem GT 555M, 8GB RAM i Intel i7 2.4 GHz.
Na jakichś stronach znalazłem, że nasze karty mają podobną liczbę punktów na którymś tam benchmarku (ponad 11tys). Rzecz w tym, że Skyrim wygląda u niego troszkę lepiej, bo ma dużo więcej pamięci na karcie i może załadować na horyzont więcej tekstur wyższej jakości, ale Lineage 2 nadal ma u niego syndrom pokazu slajdów w mieście tak jak u mnie. Przypominam, że ma on 8GB nowiutkiego RAMu. Więc może chodzi tu o wydajność karty graficznej? Ale w takim razie dlaczego Skyrim, Crysis czy GTA IV na moim komputerze problemów nie robi?

P.S. Jeśli nie chce jeszcze kupować całego nowego PieCa, to co powinienem definitywnie wymieć, żeby ten staruszek jeszcze zaznał trochę szaleństwa?
Obserwuj wątek
    • buddas Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 13.01.12, 21:04
      procek
      bierz i3-2120 (500zł) i płytę najtańszą (max 200zł)
      i3-2100 o 50zł tańszy też może być ostatecznie

zależnie co to za core 2 duo masz i jaką płytę, ale min. 250-300 za to weźmiesz
      • buddas Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 13.01.12, 21:05
        aa, oj, ramy też musiał będziesz zmienić przy przesiadce, ale to akurat spoko, bo ddr3 tańsze niż te co masz, 4gb wystarczy (70zł chyba) - ramy też najtańsze stykną
    • 5mieszek Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 13.01.12, 21:06
      A jaki net? Te "spowolnienia" to mogl byc zwyczajny lag. Moze probujesz grac na amerykanskich serwerach? Moze masz zwyczajnie slaby net?
      • lottharangelo Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 13.01.12, 23:25
        Net 4 Mbit, raczej nie to jest problemem.
        • 5mieszek Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 14.01.12, 10:20
          W APB w czacie wpisz /fps albo /fpsdetails , popatrz na ow liczby, czy latency nie jest przesadnie wysokie (kolo 300 to na pewnie nie pograsz).
          Ale winny moze byc RAM - na moim kompie APB uzywa nawet i ponad 2GB pamieci, a jak dobrze wyczytalem to akurat tyle masz (ale troche zje windows, troche jakis antywirus czy inny firewall i zostaje sie nagle z 1 wolnym tongue_out ).
          • lottharangelo Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 14.01.12, 18:22
            FPS na poziomie 35, ale bywa, że mają kaprys i spadną do 5!
            Latency utrzymuje się najczęściej na 100-200, raz się pokazało 800 tongue_out
            Ale RAM świeci się na czerwono i pokazuje liczbę 1900. Dodatkowo podczas grania bardzo mocno pracuje dysk, wiec mogę się domyślać już chyba, że dysk przejmuje część pracy RAMu i stąd te problemy.
            • ripper_666 Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 30.01.12, 22:40
              dokup RAM. Miałem 2gb i problem zarówno z bf3 i swtor - po zwiększeniu z 2 na 4gb ddr2, wszystko zaczęło płynnie chodzić, a i detale mogłem zwiększyć. Jeżeli masz możliwość to wymien na DDR3
    • largo.lagrande Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 29.01.12, 11:08
      Może przyczyną nie jest Twój komputer tylko silnik online samej gry? Nawet najbardziej wypasiony komputer nie pomoże jeśli ten aspekt gry będzie skopany lub niedopracowany, dziwne tylko, że w grze stricte sieciowej coś takiego mogłoby się pojawić :o
    • lupus_yonderboy APB Reloaded 04.02.12, 22:37
      sprawdź jak Ci się gra w inne gry na enginie U3, jeśli tam nie masz przycinek, to problem po stronie łącza, sprawdź latency, obniż ustawienia grafiki do minimum, albo przynajmniej wywal AA na początek. Możesz jeszcze sprawdzić czy masz kartę muzyczną na sterownikach Realteka, na stimowym forum gry piszą, że Realtek kiepsko radzi sobie z grą
    • own3d1n1 Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 25.03.12, 10:32
      Gra jest na UE3 więc na tym sprzęcie powinno Ci chodzić jak marzenie, nie musisz wymieniac procesora oraz dokupować pamięci RAM. To mogą być spadki loss i choke, nie wiem jak je się sprawdza w ABP, ale jeśli raz chodzi płynnie a raz masz 5 fps to myślę, że problem występuje na samym serwerze. Zagraj w inną grę online i zobacz jak tam chodzi, CS, CoD, WoW.

Możliwe, też że coś nie tak z systemem, a więc:<br />
      -Możesz zrobić defragmentacje i oczyszczanie dysku C.<br />
      -Skoro masz 2GB RAM to musisz mieć na dysku C minimum 4 GB wolnego miejsca niezależnie od systemu.<br />
      -Jeśli chodziłoby o RAM to możesz wypalić na płytę Memtest86+, jest to najlepszy program do sprawdzania pamięci RAM z poziomu bootowania systemu

Masz dobry sprzęt nie potrzebujesz i5
      • own3d1n1 Re: PC - Najsłabsze Ogniwo 25.03.12, 10:36
        Skoro w Lineage miałeś problem przy pobieraniu pakietów od większej liczby użytkowników, tak samo jak w ABP (100 ludzi), to znaczy, że Twój upload nie wyrabia na połączeniu bądź same serwery na których grałeś nie byłby wystarczająco płynne, użytkownicy którzy mają słaby upload, nie mówię o Twoim przypadku, niezależnie od nich lagują serwer, jest to często spotykane przy większej liczbie użytkowników grających jednocześnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka