captainobvious 20.01.12, 19:40 Aktualnie ściąganie filmów w Polsce jest legalne. Czy acta to zmieni, czy nadal będzie można? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
captainobvious Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 19:41 Tylko pewne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
mexykanin Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 19:52 Ściąganie filmów nie jest legalne . Nie można nawet teraz a jak wejdzie acta to każda strona na ktorej pojawi się chociaż jeden film bedzie usuwana Odpowiedz Link Zgłoś
captainobvious Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 19:55 Ja słyszałem że jest jakaś luka w prawie która umożliwia bezkarne ściąganie filmów, ale na przykład muzyki, gier, programów to nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
mexykanin Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 19:57 captainobvious napisał(a): > Ja słyszałem że jest jakaś luka w prawie która umożliwia bezkarne ściąganie fil > mów, ale na przykład muzyki, gier, programów to nie można. niczego nie można jednak jakiś czas temu zostało wprowadzone że głównie udostępniać (nawet dając płtyke z filmem koledze ) Odpowiedz Link Zgłoś
bigbird Re: ACTA a ściąganie filmów 23.01.12, 19:07 można ściągać ale nie można udostępniać... Odpowiedz Link Zgłoś
zwirz Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 20:52 ściągnięty plik możesz mieć przez 24h na dysku po czym musisz go trwale usunąć. To jest ta luka w prawie. Jednak nadal pobieranie filmów czy muzyki jest nielegalne. BTW. SOPA została wycofana z kongresu USA, ze względu na kontrowersje oraz naruszanie podstawowych praw obywatelskich. Kongresmani odpowiedzialni za SOPA myślą o tym, aby stworzyć ustawę, która by nie ograniczała wolności w internecie. ACTA jednak pozostaje nadal i mamy niecały tydzień na bojkot. Odpowiedz Link Zgłoś
captainobvious Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 20:55 www.wybrzeze24.pl/aktualnosci/sciaganie-filmow-i-muzyki-jest-legalne Odpowiedz Link Zgłoś
captainobvious Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 21:09 Chodzi mi czy ACTA zmienia prawa dotyczące posiadania filmów i muzyki na dysku czy tylko mówi o kontroli. Bo jak prawa zostają jakie zostają, czyli mogę mieć coś legalnie 24 godziny na dysku (filmy, muzyka) a potem muszę usunąć, to okej, a jeśli ACTA mówi że w ogóle nie mogę mieć ani filmów ani muzyki i że wcześniejsze prawa już się nie liczą, to wtedy nie fajnie. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
lopi Re: ACTA a ściąganie filmów 20.01.12, 21:24 Z tego co kiedyś czytałem to można ściągać dla siebie bez porblemu, ale tylko muzykę i filmy. Nie było tam nawet zapisu o konieczności kasowania w 24h. Nie wolno natomiast pod żadnym pozorem ściągać programów i gier. Nie wolno także ściągać tego przez torrenty ani żadne P2P, bo karalne jest udostępnianie w każdej postaci. Aha i było zdanie o tym, że ściągać można to co jest udostępnione oficjalnie, a nie np. filmy wykradzione przed premierą. Szczerze to mi to i tak wszystko jedno, muzykę to ja mam na youtubie za free albo w radiach internetowych(tu muszę pochwalić Tubę Agory, a zamiast oglądać filmy wolę gry Odpowiedz Link Zgłoś
fynal Re: ACTA a ściąganie filmów 21.01.12, 21:43 Ała... aż głowa boli od głupoty którą ludzie tu wypisują, ściąganie filmów i muzyki było i będzie nadal legalne, póki co zapisy w tej sprawie nie są zmieniane, i w przepisach nie ma żadnych informacji o tym aby plik trzeba było usunąć po 24h, takie rzeczy to możecie schować między bajki. Wracając do Twego pytania, tak nadal będzie to czyn legalny, jednak ACTA ma służyć w zamykaniu stron które będą łamać prawa autorskie, a oznacza to że mimo że ściąganie będzie nadal legalne to będzie utrudnione znalezienie miejsca skąd dany materiał można ściągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.kerr do więzienia za piractwo? 23.01.12, 12:16 W Stanach za to już zamykają, i dobrze Polecam ten artykuł przeczytać, a potem na forum się wypowiadać: finanse.wp.pl/kat,1348,title,Megaupload-zamkniety-za-lamanie-praw-autorskich,wid,14183050,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
anonim1979 Re: ACTA a ściąganie filmów 24.01.12, 04:30 A jak ściągniesz jak ci internet odetną po ściągnięciu jednej MP3ki, skorzystaniu z torrenta, emule, zablokuą wszystkie strony jakie ktokolwiek w rządzie będzie chciał zamknąć (politycznie nie poprawne) i i jakie sobie RIAA i MPAA i ZAIKS itd. zażyczy aby zostałe zamknięte - i zostaną bez żadnych sądowych potyczek, nakazów czy czegokolwiek. Fear the powar of ACTA Twój dostawca internetu dostanie informację że ma zamknąć ci porty, poblokować wszystkie możliwe sposoby siągania plików, zamknie dostęp do serwerów wymiany plików,torrentw,wyszukiwarek,forów,itd. I będzie musiał to zrobić inaczej bez pytania czy fochów mocą ACTA go zamkną od razu, ba! zrobi to zanim go zapytają ze strachu - będziesz miał wiekiego brata za dostawcę netu. Odpowiedz Link Zgłoś
mimizu Re: ACTA a ściąganie filmów 24.01.12, 11:10 A na koniec Cię zgwałcą w tyłek. Z całym zdecydowaniem nie popieram ACTA, ale Internauci podniecają się aż zanadto, zwykle w oderwaniu od merytorycznych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
mimizu Re: 24.01.12, 11:03 Jeśli tak ma wyglądać linia obrony przeciwników ACTA, to marny nasz los. Parę osób przejmuje się ograniczeniem wolności słowa, manipulowaniem informacją przez wielkie korporacje czy dostępem tych ostatnich do prywatnych danych użytkowników, a tu ktoś wyskoczy jak Filip z konopi, że "Nie będzie można ściągać filmów!!!!1 ". Ojej, Armageddon tuż. Nawiasem mówiąc, kupowanie DVD/BR, kino, telewizja i VOD naprawdę nie są takie bolesne. Luki w prawie to dla mnie marny pretekst, żeby zawieszać swój szacunek do cudzej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś