Dodaj do ulubionych

Najlepszy program do tworzenia WWW??

17.05.05, 13:05
jest ich sporo, każdy ma swoje wady i zalety. Z jakich sami korzystacie i
który moglibyście z czystym sercem polecić komuś, kto chciałby zająć się
tworzeniem stron WWW bardziej profesjonalnie, a narazie umie tylko podstawy
html'a i ma duży zapał do pracy? Wiem, że jeszcze długa droga przede mną:)

Wszelkie rady i uwagi będą mile widziane:]
Obserwuj wątek
    • webmaster111111 Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 17.05.05, 13:40
      Po pierwsze, kurs HTML, jeśli uważasz, że jeszcze za mało znasz HTML -
      znajdziesz ich mnóstwo w Google.

Po drugie - z czystym sercem poleciłabym QuantaPlus - najnowsza jest jeszcze
      lepsza niż poprzednia, bardzo wygodne narzędzie. Zaznaczam jednak, że nie jest
      to program typu FrontPage, w którym klikasz i widzisz, co wstawiłaś, tylko
      wygodny edytor HTML, PHP, CSS, Javascript i wszystkiego, czego potrzebujesz, aby
      tworzyć profesonalne strony. Nie wiem jednak, czy istnieje wersja pod Windows.

Po trzecie, a może właściwie po pierwsze :) instalujesz sobie Mozilla Firefox,
      jeśli jeszcze nie masz i ściągasz rozszerzenia dla developerów - ale nie
      wszystkie, wybierz sobie takie, które Ci się rzeczywiście przydadzą, bo jest ich
      sporo. Jeśli do tej pory korzystałaś z Internet Explorera, to pamiętaj, żeby go
      nie wyrzucić w ciemny kąt, bo musisz od czasu do czasu sprawdzać, czy to, co
      napisałaś, działa w tej przeglądarce - niespodzianki często się zdarzają, bo IE
      nie obsługuje wielu rzeczy, albo obsługuje je niepoprawnie.

Po czwarte, uczysz się też innych technologii, przede wszystkim CSS. Ale to
      wyjdzie w praniu :).

Powodzenia :)
      • chuurippu Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 17.05.05, 14:07
        dzięki za rady. Czas zabrać się do roboty:) Niestety QuantaPlus jest tylko pod
        linuxa, który jest dla mnie czarną magią :( Może coś równie dobrego ale pod windę?
        • klarak Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 17.05.05, 15:45
          polecalabym homesite'a, jest prosty i na poczatek wystarczy (nie jest to program
          typu wysiwyg)
          • wasyl9 Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 19.05.05, 07:47
            Ja używam "Namo Web Editor" jest podobny do 'Front Page" z tym że ma więcej
            opcji i szablonów, świetnie rozwiazany menadżer stron, edytor HTML i parę innych
            funkcji.
    • gajowy_marycha Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 19.05.05, 23:24
      od wersji 3. jestem wierna Dreamweaverowi Macromedii. Bardzo dobrze sie w nim
      pracuje, ma tylko jedna wade - nie jest najtanszy.
    • vari Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 20.05.05, 12:28
      NVU - dziala zarowno pod Linuxem jak i pod Windami :) - i jest darmowe do
      scigniecia z netu.
      Choc znajomosc HTML jest oczywiscie jak najbardziej przydatna - nie jest to
      program pozbawiony wad i pare rzeczy nalezy poprawiac recznie - chcociazby
      takie, jak: "przyrost formy nad trescia" - czyli 10-krotne powtorzenie takich
      znacznikow np. <cmall>, <font> itd. itp.; koniecznosc recznego bardzo
      dokladnego ustawienia i okreslenia tabel - bo IE niezbyt dobrze interpretuje
      okreslenia NVU... - ale jak dla mnie sa to absulutne drobiazgi :)
      Zrobilam i przerobilam za pomoca NVU kilkanascie witryn - i jestem bardzo
      zadowolona :)
      • szczurek1983 Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 15.06.05, 18:52
        A zna ktoś może darmowy edyor może być tekstowy który pozwala ustawić kolory dla
        kazdego języka (xhtml php sql css) i posiada funkcie którą ma Dreamweaver czyli
        podpowiada kod po wpisaniu kilku liter wystrczy kliknąć enter i nie trzeba dalej
        pisać dreamweaver ma to fajnie rozwiązane ale jego cena zabija.
    • mtq Dla Maca 31.05.05, 12:50
      Polecam: BBEdit Lite (za darmo lekko okrojona wersja super narzędzia)
      lub TextWrangler z tej samej stajni (też za darmo, ale dużo sprawniejszy od BBEdita)
      www.barebones.com
      Oczywiście to jest edytor tekstowy, a nie WYSIWYG i trzeba znać kod HTML. W ogóle radzę pisać tylko w
      ten sposób, bo niektóre inteligentne programy do robienia stron tworzą masę niepotrzebnego kodu w
      którym potem trudno się połapać i utrzymać w porządku.
      • gajowy_marycha Re: Dla Maca 31.05.05, 20:15
        znam bbedit, bo pracuje na macintoshu, ale stane w obronie edytorow WYSIWYG.
        oczywiscie tych dobrych. tego typu narzedzia sa tworzone po to, by ulatwic i
        prace i warto z nich korzystac. nie wiem na jakiej podstawie wielu uwaza, ze
        tylko reczne klepanie kodu swiadczy o prawdziwym warsztacie. trąci to lekko
        snobizmem. "inteligenty" program tworzy porzadny kod, niewymagajacy wcale wielu
        zmian, dodatkowo pozwala tez na prace w trybie edycji kodu, wiec latwo mozna
        pewne elementy wprowadzic recznie, jesli jest taka potrzeba. i ja sobie to
        cenie, bo przynajmniej nie musze ciagle poprawiac literowek no i znacznie
        szybciej skladam calosc. a znajomosc html-a (i nie tylko) jest zawsze potrzebna.
        • mtq Re: Dla Maca 01.06.05, 15:26
          gajowy_marycha napisał:

> znam bbedit, bo pracuje na macintoshu, ale stane w obronie edytorow WYSIWYG.
          > oczywiscie tych dobrych. tego typu narzedzia sa tworzone po to, by ulatwic i
          > prace i warto z nich korzystac. nie wiem na jakiej podstawie wielu uwaza, ze
          > tylko reczne klepanie kodu swiadczy o prawdziwym warsztacie. trąci to lekko
          > snobizmem. "inteligenty" program tworzy porzadny kod, niewymagajacy wcale wielu
          > zmian, dodatkowo pozwala tez na prace w trybie edycji kodu, wiec latwo mozna
          > pewne elementy wprowadzic recznie, jesli jest taka potrzeba. i ja sobie to
          > cenie, bo przynajmniej nie musze ciagle poprawiac literowek no i znacznie
          > szybciej skladam calosc. a znajomosc html-a (i nie tylko) jest zawsze potrzebna.

Ja zwykle łączę php z html i przełączam się co chwila z jednego trybu na drugi, więc z edytorem
          wysiwyg miałbym sporą udrękę. Ale i tak zwykle wpisanie definicji tabelki ręcznie zajmuje mi mniej
          czasu niż poprzez dialog box w wysiwyg...
          Nie wiem jak teraz wygląda kontrola np. CSS w najnowszych tego typu programach...?
          No i, wypadałoby go kupić tak w ogóle ;-)
          • gajowy_marycha Re: Dla Maca 09.06.05, 01:05
            > Nie wiem jak teraz wygląda kontrola np. CSS w najnowszych tego typu programach.

Tez nie wiem jak to wyglada we wszystkich tego typu programach, poniewaz
            korzystam tylko z jednego. Dreamveawer tworzy od razu style. Generuje takze
            calkiem poprawny kod xhtml. W programie mozna pracowac na kilku dokumentach
            rownoczesnie, takze php (i nie tylko) z przelaczaniem sie nie ma wiec problemu.
            Tak w ogole to ostatnie wersje sa zorientowane na tworzenie stron dynamicznych.

Nie zamierzam nikogo namawiac do zmiany upodoban, kazdy niech pracuje w
            srodowisku w jakim czuje sie najlepiej. Przeciwna jestem tylko rownaniu edytorow
            WYSIWYG z ziemia. Nie wszystkie sa beznadziejne i nie kazda strone najlepiej
            jest tworzyc w Notatniku ;)
            • gajowy_marycha Re: Dla Maca 09.06.05, 01:08
              oczywiscie Dreamweaver a nie Dreamveawer. m.in. z takich powodow wole nie klepac
              kodu recznie ;)
            • webmaster111111 Re: Dla Maca 09.06.05, 21:45
              > WYSIWYG z ziemia. Nie wszystkie sa beznadziejne i nie kazda strone najlepiej
              > jest tworzyc w Notatniku ;)

Hej hej, nie porównuj porządnych web-edytorów do notatnika ;)
              • gajowy_marycha Re: Dla Maca 09.06.05, 22:08
                ale gdziez bym smiala! ;)
                przywolalam Notatnik na zasadzie kontrastu. Chociaz... znalam kiedys osobe, ktora uparcie klepala kod
                wylacznie w windosowym Notatniku. Pelna asceza ;)
                • webmaster111111 Re: Dla Maca 11.06.05, 09:47
                  Znam osoby, które dość poważne programy w javie klepią pod mc ;)
            • katgut Re: Dla Maca 13.06.05, 07:18
              gajowy_marycha napisał:

>
              > Przeciwna jestem tylko rownaniu edytorow
              > WYSIWYG z ziemia. Nie wszystkie sa beznadziejne i nie kazda strone najlepiej
              > jest tworzyc w Notatniku ;)

POPIERAM !
              Nie wierzę też,że domorośli "puryści poprawności kodu" robią strony pisząc je
              tylko w edytorze testu typu Notatnik.
              To jakby np. cyklinowanie podłogi wiórkami w dobie mechanicznych cykliniarek.
              Można ! Tylko po co ta strata czasu ???

Nie przypadkowo też najpopularniejszy program na świecie - Dreamweaver - działa
              w trybie graficznym i nie używają go tylko amatorzy - ze względu chociażby na
              cenę ;)

• webmaster111111 Re: Dla Maca 13.06.05, 18:45
                > Nie wierzę też,że domorośli "puryści poprawności kodu" robią strony pisząc je
                > tylko w edytorze testu typu Notatnik.

Nie, piszą w mniej lub bardziej zaawansowanych edytorach HTML. Niekoniecznie
                typu Notatnik. I znów polecam Quantę. Nawet Eclipse nieźle sobie radzi.

> To jakby np. cyklinowanie podłogi wiórkami w dobie mechanicznych cykliniarek.
                > Można ! Tylko po co ta strata czasu ???

A co powiesz na przyklejanie literek wyciętych z gazety w dobie drukarek? - to
                po prostu daje inne efekty ;).

Jestem świadoma tego, co można zrobić automatycznie i dobrze, a czego nie :).
                Jak myślisz, po co ludzie trudnią się tłumaczeniem tekstów w dobie
                automatycznych translatorów?
                • mtq Re: Dla Maca 13.06.05, 19:55
                  webmaster111111 napisała:

> Jak myślisz, po co ludzie trudnią się tłumaczeniem tekstów w dobie
                  > automatycznych translatorów?

Bo tak trzeźwo patrząc to nic takiego nie istnieje ;-)
                  • webmaster111111 Re: Dla Maca 14.06.05, 15:33
                    > > Jak myślisz, po co ludzie trudnią się tłumaczeniem tekstów w dobie
                    > > automatycznych translatorów?
                    >
                    > Bo tak trzeźwo patrząc to nic takiego nie istnieje ;-)

Mylisz się, istnieje :). A że nie zastąpi człowieka, to inna sprawa
                • gajowy_marycha Re: Dla Maca 13.06.05, 20:50
                  > A co powiesz na przyklejanie literek wyciętych z gazety w dobie drukarek? - to
                  > po prostu daje inne efekty ;).

Hmmmm, to chyba nienajlepsze porownanie. Wycinanka gazetowa to jak czarno-biala fotografia w
                  dobie fotografii kolorowej. Przeciez nikt madry nie zaneguje takiej formy wypowiedzi artystycznej. Tu
                  nie chodzi o szybkosc dzialania, chodzi o efekt.

Kod strony www powstaly w notatniku moze byc identyczny z tym wygenerowanym przez edytor
                  WYSIWYG, czyli da ten sam efekt. Z tym, ze ten ostatni kod z duza doza prawdopodobienstwa
                  powstanie szybciej :)

> Jak myślisz, po co ludzie trudnią się tłumaczeniem tekstów w dobie
                  > automatycznych translatorów?

tu odpowiedz mtq jest jak najbardziej trafna: cos takiego jak porzadny translator po prostu nie istnieje.
                  z takich narzedzi korzystaja ludzie zdesperowani lub nieswiadomi grozy wyboru ;)
                  • webmaster111111 Re: Dla Maca 14.06.05, 15:53
                    > Tu
                    > nie chodzi o szybkosc dzialania, chodzi o efekt.

Otóż to, tu chodzi o efekt.

> Kod strony www powstaly w notatniku moze byc identyczny z tym wygenerowanym prz
                    > ez edytor
                    > WYSIWYG, czyli da ten sam efekt. Z tym, ze ten ostatni kod z duza doza prawdopo
                    > dobienstwa
                    > powstanie szybciej :)

Może być identyczny. Nawet w MS Wordzie chyba można zrobić stronę WWW, która
                    oczywiście będzie wyglądała tak samo, jak strony pisane przez niektóre osoby.
                    Kod wygenerowany przez WYSWIG nie może byc identyczny z przemyślanym kodem
                    stworzonym przez kogoś, kto się nieco na tym zna.

To tak jak z tym automatycznym tłumaczeniem - tłumaczenie wygenerowane przez
                    translator oczywiście może być identyczne jak tłumaczenie wygenerowane przez
                    kogoś, ktogo umiejętność posługiwania się językiem ogranicza sie do umiejętności
                    przekładania kartek w słowniku. A translator na pewno przetłumaczy i taniej, i
                    szybciej.

Wchodząc w szczegóły - dokumenty można pisać w MS Wordzie. Word sam się domyśli,
                    w którym miejscu chcę umieścić tabelkę, mimo, że chcę w innym. Word sam zmieni
                    wielkość czcionki w numerowaniu - i tak oto wśród ciągu liczb jednego rozmiaru
                    wyskakuje np. jedna wielka. Zresztą podobne problemy dotyczą OpenOffice. Gdy
                    piszę małe dokumenty "na szybko" - korzystam z OO Writera. Nie zaryzykowałabym
                    jednak pisania porządnych prac w tego typu narzędziach. Gdy wygląd ma znaczenie,
                    gdy zależy mi na tym, żeby naprawdę zapanować nad tym, co się dzieje w
                    dokumencie, sięgam po latexa.

Ktoś mi kiedyś opowiadał, ze przyszło mu pracować przy jakiejś komercyjnej
                    stronie. Strona składała się z miliona zagnieżdżonych tabelek, nad którymi nie
                    dało sie zapanować. Takie "cudo" mógł wygenerować tylko WYSYWIG.

> > Jak myślisz, po co ludzie trudnią się tłumaczeniem tekstów w dobie
                    > > automatycznych translatorów?
                    >
                    > tu odpowiedz mtq jest jak najbardziej trafna: cos takiego jak porzadny translat
                    > or po prostu nie istnieje.
                    > z takich narzedzi korzystaja ludzie zdesperowani lub nieswiadomi grozy wyboru
                    > ; )

Tu można odbić piłeczkę :D.
                    • gajowy_marycha Re: Dla Maca 14.06.05, 16:30
                      > Może być identyczny. Nawet w MS Wordzie chyba można zrobić stronę WWW, która
                      > oczywiście będzie wyglądała tak samo, jak strony pisane przez niektóre osoby.
                      > Kod wygenerowany przez WYSWIG nie może byc identyczny z przemyślanym kodem
                      > stworzonym przez kogoś, kto się nieco na tym zna.

jesli przywolujesz MS Worda, to chyba sie nie zrozumielismy.
                      z drugiego zdania mozna wysnuc wniosek, ze z edytorow wysiwyg korzystaja tylko osoby bezmyslne i
                      niepanujace nad tym co tworza. z tym sie rowniez nie zgadzam.
                      zatoczylismy krag wracajac do notatnika i "siodmego wtajemniczenia" klepiacych kod w edytorach
                      tekstowych.
                      pozdrawiam

• mateuszchol Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 10.06.05, 12:42
      Emacs rulez! ;)
    • katgut Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 13.06.05, 07:29
      Programów jest tak wiele,że trudno coś doradzić konkretnego.

W dodatku dla Polaka jest ten problem,że...większosć programów nie obsługuje
      polskich kąsków typu: ą,ę,ź,ć itd.

A najlepiej używać kilku programów - tak jak ja to robię.
      Jeden jest dobry do tego inny do czegoś innego.
      Nie ma UNIWERSALNYCH programów do robienia stron www :(

• gajowy_marycha Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 13.06.05, 12:16
        Z ciekawoscia przyjrzalam sie wczoraj programom TopStyle (edytor CSS/HTML) i
        StyleMaster (css). Calkiem niezle, szczegolnie ten drugi. Jesli ktos nie
        dokonal jeszcze wyboru ulubionego narzedzia - polecam.
        • cwynarek Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 18.06.05, 13:48
          A co sądzicie o EdHTML ? Ciekawa jestem waszych opinii.
    • darek_arek Re: Najlepszy program do tworzenia WWW?? 18.06.05, 18:37
      Jeśli chodzi o edytory to polecam worda, z grafiką jest gorzej ale program paint
      show pro na początek starczy.Sama korzyetałam z tych programów gdy robiłam pracę
      dyplomową.Praca została ocenoina bardzo wysoko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka