felus 05.06.12, 20:57 Witajcie poszukuję jakiś dobrych książek na których powstały gry i filmy. Jeżeli znacie to chciałbym wiedzieć jakie, więc napiszcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
derpster Re: Książki 05.06.12, 21:07 Osobiście i ponad wszystko polecam I have no mouth and I must scream. Odpowiedz Link Zgłoś
felus Re: Książki 05.06.12, 21:19 Obstawiam, że nie wydali tego w polskim tłumaczeniu? Mój angielski jest dość mizerny. Odpowiedz Link Zgłoś
derpster Re: Książki 05.06.12, 21:57 Harlan Ellison - Nie mam ust i muszę krzyczeć. Wydali zapewne nie raz, opowiadanie jest z 1967 roku. Mam w jakiejś antologii sci-fi ale nazwy nie podam, pożyczyłem rodzicielce. Przygodówka na jego podstawie powstała w 1995 roku. Polskiej wersji nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
felus Re: Książki 05.06.12, 22:23 O dzięki bardzo, jak gdzieś znajdę to na pewno przeczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
barts Re: Książki 05.06.12, 23:07 Oczywiście Sapkowski i jego "Wiedźmin" oraz cykl "Boży Wojownicy". Do tego Terry Pratchett, "Świat Dysku". Jeśli podobał Ci się Mass Effect, to cykl o Berserkerach (tacy Reaperzy) Freda Saberhagena. Dużo rzeczy Philipa K. Dicka - na podstawie książek którego powstały m.in. "Łowca Androidów", "Raport Mniejszości", "Władcy Umysłów", "Impostor" i "Totall Recall". Z niezekranizowanych książek polecam "Ubik" i "Człowiek z Wysokiego Zamku". Z modnych ostatnio - George R. R. Martin i "Gra o tron" (jest i gra, i serial), czyli "Pieśń Lodu i Ognia". Obczaj też tag Klimatyzator na Polygamii, polecamy tam sporo różnych książek i komiksów. Masz czytania na najbliższe pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
syc82pl Re: Książki 06.06.12, 01:28 Oj tak Dick, a w szczególności Ubik. Całą masę książek Kinga też zekranizowano, chociaż ja wolę jego opowiadania ("mgła" była zekranizowana) i mroczną wierzę (nie wiem czy kręcą to w końcu czy nie?) Polecam też mniej (chyba) popularnego w Polsce Baldacciego (Władza absolutna - z Eastwoodem i Hackmanem) Odpowiedz Link Zgłoś
thekociarz Re: Książki 06.06.12, 10:53 > Całą masę książek Kinga też zekranizowano, > chociaż ja wolę jego opowiadania ("mgła" była zekranizowana) i mroczną wierzę > (nie wiem czy kręcą to w końcu czy nie?) Film Mgła nie jest zły, ale za zmianę zakończenia mają u mnie taaaki minus. Pierwszą część Mrocznej Wieży kręcą, ale nic dokładniej nie wiadomo. Mamy czekać grzecznie i nie ekscytować się zbytnio. A ja na ten film się napalam gdzieś od premiry szóstej części... To czekanie mnie powoli zabija. Tolkien, ale wiadomo, tak oklepany, że hej. Od siebie dodam moje odkrycie sprzed dwóch lat: Mistrz i Małgorzata (książka i serial Władymira Bortko, polecam!). I Ptasiek (ja tylko czytałem książkę, filmu jeszcze nie oglądałem). Ponownie gorąco polecam. I, dla odmiany coś wojennego: Paragraf 22. Ale tego nie trzeba reklamować. Odpowiedz Link Zgłoś
felus Re: Książki 06.06.12, 14:43 wow, Panowie dzięki bardzo, za taką ilość tytułów. Zaczynam od Wiedźmina, a później wybiorę sobie coś od Kinga. @barts - dzięki za info z tym Klimatyzatorem, musiałem nie zauważyć tego wcześniej na Poly. Odpowiedz Link Zgłoś
squork Re: Książki 08.06.12, 15:06 Metro 2033 - swietna gra, bedaca luzna adaptacja jeszcze lepszej ksiazki o tym samym tytule. Odpowiedz Link Zgłoś