iamnotreal
15.03.13, 12:17
Jakiś czas temu z waszą pomocą wybierałam taniego lapka, bo stary mi się wysypał, stanęło na podrzędnym modelu Acera za 1100zł.
Teraz się tamta oszczędność odbija (ale nie bardzo miałam wyjście wtedy), bo od kiedy gram w LoLa (dzięki, Polygamio!), zwiększyła się moja zewnętrzna aktywność growa - czyli łażenie po jakichś lanparty u znajomych czy w klubach i z grania na stacjonarce przerzuciłam się na granie na lapie trochę. Nie całkiem, duże, singlepayerowe tytuły ogrywam na desktopie, bo komfort nieporównywalny, lapek służy do CS-ka 1.6, starcrafta i LoLa właśnie. "Właśnie", gdyż to tylko z loluniem mam problemy, nawet na najniższych detalach framerate spada mi do 3fps w teamfightach (czyli w kluczowych momentach), lagi z kosmosu, chociaż biedny Acer niby spełnia minimalne wymagania (T4300 CPU, 2GB RAM, G102M GPU). Kwestia jest hardware'owa na sto procent, bo po reinstalatacji systemu "na czysto" (bez tony badziewia z brandowanej wersji) dalej jest dokładnie to samo.
Teraz budżet ma deczko większy, okolice 3k, celuję w średnio-niski segment rynku (jakieś Acery, Asusy czy inne Packard Belle). Jakich specyfikacji mam szukać, żeby mieć pewność, że mi ten nieszczęsny LoL pójdzie na maks detalach w przyzwoitym framerate? Czego ta gra używa najwięcej - CPU, grafiki, RAMu? (Nie wiem, co jest progiem nie do przejścia w starej specyfikacji).
Z góry dzięki!