kote7 16.06.13, 10:54 Witam ,takie pytanie czy taki komputer wystarczy do konca generacji PS4. core in 5-3570k Geforce gtx 660 3gb Ram 32 gb Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
d4ru73k Re: Komputer 16.06.13, 12:04 660 GTX to pi razy drzwi odpowiednik układu w PS4, więc w teorii masz zbliżoną wydajność. W praktyce musiałbyś mieć 2x większa wydajność, aby dociągnąć do końca generacji. Nawet o wiele mocniejsza 680 nie dociągnie. Dwie 680 w SLI, Titan, seria 700 lub w przyszłości 800 - takie rozwiązania mają szansę dociągnąć do końca generacji z grafiką low-medium. 660 myśląc przyszłościowo do słaby układ, dobry na chwilę obecną i następne 2 lata. Potem będziesz musiał pomyśleć o zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
henrar Re: Komputer 22.06.13, 22:06 Zapominasz o jednej rzeczy - RAMie na GPU. Cholera wie, jaki wpływ będzie miał wsóldzielony RAM na porty z konsol. Ale raczej obstawiam, że to nie moc GPU w PCtach będzie problemem, tylko ilość pamięci. Anyway, 660tka powinna starczyć na te 2-3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
finear Re: Komputer 22.06.13, 22:25 mam nadzieje że to jakoś ładnie wpłynie na wykorzystanie ramu bo to tej pory 1gb starczało o ile graliśmy w 1080p a producenci i tak wsadzali więcej (nic złego zawsze lepiej mieć w zapasie) z drugiej strony gry nadal będą tylko 1080p ... (brak 4k to dla mnie największy fail next genów) Odpowiedz Link Zgłoś
maxan Re: Komputer 23.06.13, 00:45 marzy Ci sie 4k a masz taki tv w domu ?! ciekawe co za sprzęt by musieli zapakowac by cos takiego uzyskać- a cena na poziomie kilku tys.... stary fantasta z Cb Odpowiedz Link Zgłoś
finear Re: Komputer 23.06.13, 01:43 jeszcze nie mam ceny schodzą bardzo szybko rok temu sony miało ~80cali 4k za 120k pln teraz można kupić ~50 za 1500$ zdaje sobie sprawę z tego że nie bardzo mogli wsadzić 4k tylko nie zmienia to faktu że to nadal fail przez następne 10lat będziemy siedzieć w 1080p... (chyba że jakimś cudem dzięki temu że tym razem do konsol nie dokładają generacja będzie krótsza) kiedy francja japonia UK szykuje TV 4k a sony w wakacje (iirc) rusza z usługa VoD 4k a jak ktoś chce mi powiedzieć że nie widać różnicy miedzy full hd a 4k to niech sobie porówna retine z zwykłym ekranem Odpowiedz Link Zgłoś
astronauta Re: Komputer 23.06.13, 12:58 Ależ oczywiście, że nie widać różnicy między Full Hd, a 4K. W telewizorach o przekątnej poniżej 50 cali, na pewno jej nie zauważysz. Generalnie 4K to zbędny bajer i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
finear Re: Komputer 23.06.13, 21:22 oczywiście że to bzdura dyskusja na ten temat ma taki sam sens jak rozważania czy 60fps jest zbędne bo 24 starcza twoja wada wzroku to twój problem, ja różnice widzę a jak nie miałeś kontaktu z 4k to się nie wypowiadaj Odpowiedz Link Zgłoś
d4ru73k Re: Komputer 23.06.13, 22:19 Haha ceny schodzą bardzo szybko? Haha, 50 cali 4k za $1500? Zapomniałeś dodać, że od firmy Seiki Digital. Telewizor, który nie mieści się nawet w najniższym low end, składany przez niewolników w dżungli. Sony wprowadziło 55 cali za $5000 i to jest dopiero najniższa półka wśród Ultra HD. Dobry telewizor 4k to nadal kilkadziesiąt tysięcy złotych, a nie kilka. Jeśli natomiast wolisz kupić złom, który padnie po 3 miesiącach i potem okaże się, że na własną rękę będziesz musiał go reklamować przez Ocean - to już Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
finear Re: Komputer 23.06.13, 23:20 może super jakości nie oferują ale na pewno wymusili obniżkę cen w tej technologi nie ma nic co by wymuszało tak drogie urządzenia jasne przy takich rozmiarach i gęstości pikseli wady i skazy to duży problem i podnosi to koszty produkcji ale nie aż tak.... (oczywiście mowa o lcd oled to inna bajka) w porównaniu z wprowadzaniem 1080p to ceny idą w dól błyskawicznie inb4 brak contentu 4k wszystkie filmy od dobrych kilku lat kręcone są w 4k od jakiegoś czasu seriale też (po to żeby nie trzeba było ich remasterować jak 4k bedzie standardem) Odpowiedz Link Zgłoś
d4ru73k Re: Komputer 24.06.13, 12:02 Jak będziesz się upierał to za 200 PLN też kupisz tablet marki Ainol lub Apollo. I po pierwsze nijak to ma się do wiodących tabletów na rynku, po drugie te firmy nie wymusiły na głównych producentach niskich cen. Po prostu dobry sprzęt szedł zawsze swoją drogą, a chińskie podróbki swoją. Nie kupisz dobrego telewizora 4k za kilka tysięcy złotych nawet za kilka lat. Filmy 4k są owszem kręcone, ale przez amatorów własną kamerą, a nie filmy które idą do kin. Nie wiem na jakiej planecie żyjesz, ale nie na tej co ja. Odpowiedz Link Zgłoś
finear Re: Komputer 24.06.13, 16:29 >nie filmy które idą do kin żartujesz sobie prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
henrar Re: Komputer 24.06.13, 17:28 Jeżeli na 42 calach z odległości +/- 3 metrów odróżnisz pojedyncze piksele i będzieszz w stanie pokazać różnicę między FHD a 4K, to gratuluję wzroku. Anyway, konsole 4K obsługują. Dla filmów. Dla gier nie. Z prostej przyczyny. Zobacz sobie bechnmarki gier w tej rozdzielczości. GeForce 680 nie wyrabia. Titan w nowszych ledwo dobija trzydziestki. TITAN do cholery. GPU kosztujące ponad cztery kafle, mające TDP i pobór mocy rzędu czterech konsol nowej generacji razem wziętych. No sorry, ale z czym do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun3maj Re: Komputer 26.06.13, 10:16 To zależy co chcesz robić na tym kompie do końca generacji PS4? Jeśli przeglądać strony internetowe to myślę że nawet słabsza konfiguracja ci wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś