16.06.13, 10:54
Witam ,takie pytanie czy taki komputer wystarczy do konca generacji PS4.

core in 5-3570k
Geforce gtx 660 3gb
Ram 32 gb
Obserwuj wątek
    • d4ru73k Re: Komputer 16.06.13, 12:04
      660 GTX to pi razy drzwi odpowiednik układu w PS4, więc w teorii masz zbliżoną wydajność. W praktyce musiałbyś mieć 2x większa wydajność, aby dociągnąć do końca generacji. Nawet o wiele mocniejsza 680 nie dociągnie. Dwie 680 w SLI, Titan, seria 700 lub w przyszłości 800 - takie rozwiązania mają szansę dociągnąć do końca generacji z grafiką low-medium. 660 myśląc przyszłościowo do słaby układ, dobry na chwilę obecną i następne 2 lata. Potem będziesz musiał pomyśleć o zmianie.
      • henrar Re: Komputer 22.06.13, 22:06
        Zapominasz o jednej rzeczy - RAMie na GPU. Cholera wie, jaki wpływ będzie miał wsóldzielony RAM na porty z konsol. Ale raczej obstawiam, że to nie moc GPU w PCtach będzie problemem, tylko ilość pamięci.
        Anyway, 660tka powinna starczyć na te 2-3 lata.
        • finear Re: Komputer 22.06.13, 22:25
          mam nadzieje że to jakoś ładnie wpłynie na wykorzystanie ramu bo to tej pory 1gb starczało o ile graliśmy w 1080p a producenci i tak wsadzali więcej (nic złego zawsze lepiej mieć w zapasie) z drugiej strony gry nadal będą tylko 1080p ...
          (brak 4k to dla mnie największy fail next genów)
          • maxan Re: Komputer 23.06.13, 00:45
            marzy Ci sie 4k a masz taki tv w domu ?! ciekawe co za sprzęt by musieli zapakowac by cos takiego uzyskać- a cena na poziomie kilku tys....
            stary fantasta z Cb
            • finear Re: Komputer 23.06.13, 01:43
              jeszcze nie mam

ceny schodzą bardzo szybko
              rok temu sony miało ~80cali 4k za 120k pln
              teraz można kupić ~50 za 1500$

zdaje sobie sprawę z tego że nie bardzo mogli wsadzić 4k
              tylko nie zmienia to faktu że to nadal fail
              przez następne 10lat będziemy siedzieć w 1080p...
              (chyba że jakimś cudem dzięki temu że tym razem do konsol nie dokładają generacja będzie krótsza) kiedy francja japonia UK szykuje TV 4k a sony w wakacje (iirc) rusza z usługa VoD 4k

a jak ktoś chce mi powiedzieć że nie widać różnicy miedzy full hd a 4k to niech sobie porówna retine z zwykłym ekranem
              • astronauta Re: Komputer 23.06.13, 12:58
                Ależ oczywiście, że nie widać różnicy między Full Hd, a 4K. W telewizorach o przekątnej poniżej 50 cali, na pewno jej nie zauważysz. Generalnie 4K to zbędny bajer i nic więcej.
                • finear Re: Komputer 23.06.13, 21:22
                  oczywiście że to bzdura
                  dyskusja na ten temat ma taki sam sens jak rozważania czy 60fps jest zbędne bo 24 starcza

twoja wada wzroku to twój problem, ja różnice widzę
                  a jak nie miałeś kontaktu z 4k to się nie wypowiadaj
              • d4ru73k Re: Komputer 23.06.13, 22:19
                Haha ceny schodzą bardzo szybko? Haha, 50 cali 4k za $1500? Zapomniałeś dodać, że od firmy Seiki Digital. Telewizor, który nie mieści się nawet w najniższym low end, składany przez niewolników w dżungli. Sony wprowadziło 55 cali za $5000 i to jest dopiero najniższa półka wśród Ultra HD. Dobry telewizor 4k to nadal kilkadziesiąt tysięcy złotych, a nie kilka. Jeśli natomiast wolisz kupić złom, który padnie po 3 miesiącach i potem okaże się, że na własną rękę będziesz musiał go reklamować przez Ocean - to już Twoja sprawa.
                • finear Re: Komputer 23.06.13, 23:20
                  może super jakości nie oferują ale na pewno wymusili obniżkę cen
                  w tej technologi nie ma nic co by wymuszało tak drogie urządzenia
                  jasne przy takich rozmiarach i gęstości pikseli wady i skazy to duży problem i podnosi to koszty produkcji ale nie aż tak.... (oczywiście mowa o lcd oled to inna bajka)

w porównaniu z wprowadzaniem 1080p to ceny idą w dól błyskawicznie

inb4 brak contentu 4k

wszystkie filmy od dobrych kilku lat kręcone są w 4k
                  od jakiegoś czasu seriale też (po to żeby nie trzeba było ich remasterować jak 4k bedzie standardem)
                  • d4ru73k Re: Komputer 24.06.13, 12:02
                    Jak będziesz się upierał to za 200 PLN też kupisz tablet marki Ainol lub Apollo. I po pierwsze nijak to ma się do wiodących tabletów na rynku, po drugie te firmy nie wymusiły na głównych producentach niskich cen. Po prostu dobry sprzęt szedł zawsze swoją drogą, a chińskie podróbki swoją. Nie kupisz dobrego telewizora 4k za kilka tysięcy złotych nawet za kilka lat.

Filmy 4k są owszem kręcone, ale przez amatorów własną kamerą, a nie filmy które idą do kin. Nie wiem na jakiej planecie żyjesz, ale nie na tej co ja.
                    • finear Re: Komputer 24.06.13, 16:29
                      >nie filmy które idą do kin

żartujesz sobie prawda ?

• henrar Re: Komputer 24.06.13, 17:28
                    Jeżeli na 42 calach z odległości +/- 3 metrów odróżnisz pojedyncze piksele i będzieszz w stanie pokazać różnicę między FHD a 4K, to gratuluję wzroku.

Anyway, konsole 4K obsługują. Dla filmów. Dla gier nie. Z prostej przyczyny. Zobacz sobie bechnmarki gier w tej rozdzielczości. GeForce 680 nie wyrabia. Titan w nowszych ledwo dobija trzydziestki.

TITAN do cholery. GPU kosztujące ponad cztery kafle, mające TDP i pobór mocy rzędu czterech konsol nowej generacji razem wziętych. No sorry, ale z czym do ludzi.
    • shogun3maj Re: Komputer 26.06.13, 10:16
      To zależy co chcesz robić na tym kompie do końca generacji PS4? Jeśli przeglądać strony internetowe to myślę że nawet słabsza konfiguracja ci wystarczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka