Dodaj do ulubionych

Komputer biurowy - upgrade impossible? :)

IP: *.inowroclaw.mm.pl 12.08.13, 13:38
Witam smile
Dostałem komputer biurowy z pracy... (a co dawali za darmo to wziąłem big_grin)
Zwie się dell optiplex gx620 <szał> Wiem, wiem - zabytek.
Służyć ma mi głównie do internetu, oglądania TV na PC itd. Od czasu do czasu chciałbym w coś pograć. Jakieś Call of Duty 4, Geas of War, Team Fortress 2, LoL. Ogólnie do staroci. Dlatego chciałbym wsadzić w toto jakąś kartę, bo aktualnie na pokładzie znajduje się bestia o nazwie Intel 82945G Express Chipset (Need for Speed Underground działa na LOW przy 800x600). Dowiedziałem się, że musi to być karta low profile. Poszperałem i znalazłem takie cuś:
allegro.pl/geforce-gt120-hdmi-512-mb-128-bit-low-pro-nowa-i3457466816.html
Płyta główna ma gniazdo PCI-E, więc w teorii powinno pasować. Pytanie brzmi: czy dellowski zasilacz 280W wytrzyma z tą kartą?
system Windows 7 Home Premum 64-bit
procek DualCore Penitum D 3.00 Ghz
płyta główna Dell optpiplex gx620
ram 2 GB, bodaj ddr2, nie wiem jakie taktowanie.
Z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę udanych wakacji cool
Obserwuj wątek
    • Gość: tony stark Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 14:03
      Zasilacz zawsze możesz wymienićtongue_out Możesz próbować na tym . Niby mało ale tak karta prądożerna znowu strasznie nie jest.
    • Gość: tony stark Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 14:05
      Ona ma 23 waty poboru prądu tak dla dokładności.
      • Gość: Statysta Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) IP: *.inowroclaw.mm.pl 12.08.13, 14:33
        Właśnie problem jest taki, że to ten Dell ma węższą obudowę od normalnego PC i zasilacza nie da się (z tego co wiem) wymienić. Mógłbyś dać źródło tych 23 watów? Byłbym wdzięczny.
    • finear Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 12.08.13, 19:09
      ta karta która podałeś to niezły złom wiec cudów się nie spodziewaj ;s

nie ma żadnych dodatkowych wtyczek zasilających (max na pcie to 75w) wiec zasilacz powinien wyrobić
      a sama karta ma max tpd 50w

wątpię żeby przy tym procesorze który masz osiągnęła połowę
      • Gość: Statysta Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) IP: *.inowroclaw.mm.pl 12.08.13, 20:01
        Nie spodziewam się cudów. Napisałem, jakie tytuły mnie interesują, nie są to nowości.
        > wątpię żeby przy tym procesorze który masz osiągnęła połowę
        Poleć mi taką, która pozwoli pograć w tytuły, które wymieniłem i przy okazji wykorzysta w pełni swój potencjał wink
      • d4ru73k Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 14.08.13, 16:23
        Połowę czego? Ludzie nie są jasnowidzami, więc buduj zdania normalnie... Ten CPU dla GT 120 jest wystarczający. Ta grafika to wydajność GT 9500, więc 3 GHz łyknie ją na relaxie. Popatrz sobie jak jest w laptopach, mocne GPU do zasadniczo wolonych CPU. Bardziej martwiłbym się o zasilacz. Po pierwsze pewnie noname, a po drugie pewnie zajechany...
        • konsolomaniak Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 14.08.13, 16:47
          Dzięki za pomoc smile
          Kartę już zamówiłem. Z tego co się naczytałem to z tych "nowszych" gier Wiedźmin, Mass Effect, Gears of War, Street Fighter IV, Left 4 Dead 1/2, Aliens vs Predator, Prototype, Mirror's Edge, Modern Warfare 2 Portal 2, Rayman: Origins i Legends powinny działać, nie wspominając o grach typu Limbo, Shank czy Super Meat Boy. Ogólnie nie będzie źle wink
          Wnioski wsnułem z game-debate.com
          Nie wiem czy te testy są miarodajne, ale jeśli tak to będzie sporo grania przede mnąsmile
          • d4ru73k Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 14.08.13, 18:13
            To ma wydajność ~9500 GT, może zahaczy pod 9600. Teoretycznie gry takie z roku 2007-2008 powinny jako tako chodzić, oczywiśćie kwestia ustawienia szczegółów graficznych. Możesz potestować jak dojdzie, ale ta karta nie została wypuszczona na rynek z myślą o grach. Została stworzona z myśla o media center. Kiedyś była gdzieś recenzja na pclab/benchmark 120, 130 i 150 zarówno pod względem ich przeznaczenia jak i wydajności w grach. Recka jednak gdzieś wyparowała z google big_grin
            • konsolomaniak Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 14.08.13, 18:27
              Wiem, że low profile się do gier za bardzo nie nadają. Jednak patrząc na allegro na karty LP, większość do 100-150 zł mają szynę 64-bit i pamięci 1gb. Ta ma 128-bit i 512mb. Z tego przedziału cenowego nic lepszego nie znalazłem.
              Karta dojdzie w piątek więc dam znać jak chodzą gry z lat 2005-2009. Ogólnie najbardziej zależało mi na przygodówkach typu point'n'click: Runaway, Dreamfall, Black Mirror, Monkey Island. A te powinny działać na 100%.
              • konsolomaniak Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 16.08.13, 19:00
                Karta działa, z testowanych do tej pory gier. NFS Most Wanted (2005) działa na full, Mirror's Edge między mid a high. Mam za to problem z Gears of War. Gra jest oczywiście oryginalna. Nie mam pojęcia gdzie jest plik exe z grą. A i jeszcze kod jest niewykorzystany, gdyż podczas instalacji nie było komunikatu o podanie kodu..
                • d4ru73k Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 17.08.13, 13:13
                  Jak zainstalowałeś grę to powinien być gdzieś skrót, ewentualnie skorzystaj z szukajki w Total Commanderze lub czymś innym. W przeciwnym wypadku magia big_grin
                  • konsolomaniak Re: Komputer biurowy - upgrade impossible? :) 17.08.13, 17:10
                    Znalazłem, jednak wyskakuje błąd. Brak pliku Pccompat.dll. Jednak gdy go znalazłem i wrzuciłem tam gdzie powinien być to i tak gra się nie odpala...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka