Dodaj do ulubionych

kurs programowania poradzcie!

15.07.06, 10:08
Chcialabym nauczyc sie programowania od podstaw, kiedys zaczynalam w Delphi, teraz sciagnelam sobie Dev C++.
Jestem kompletnym laikiem (prawie) prosze o porady, na czym lepiej sie uczyc, dodam, ze mysle rowniez o rozpoczeciu studiow w tym kierunku od pazdziernika, ale wczesniej chcialabym zobaczyc czy bede sie w tym dobrze czuc.
Prosze o informacje w jakich jezykach teraz najczesciej sie programuje i od czego warto zaczac?
dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • doget Re: kurs programowania poradzcie! 17.07.06, 19:18
      www.java.pl/Powodzenia
    • student22 Re: kurs programowania poradzcie! 22.07.06, 22:23
      Hey, wlasnie koncze studia, pracuje tez od 3 lat takze mam dosc dobry poglad na
      to jakie istnieja technologie, jakie sa przydatne, i ktora jest jaka trudna.

Wydaje mi sie, ze nie ma za bardzo sensu, zebys zabierala sie za C/C++, tym
      bardziej ze piszesz, ze zaczynasz od 0 praktycznie. Te jezyki wymagaja b. duzo
      czasu, by sie ich nauczyc i stosowac, a trudniejszych rzeczy np gui, dlugo nie
      zrobisz...

Polecalbym 1 z tych dwoch:
      java albo C#

Java ma juz ugruntowana pozycje, jest szeroko stosowana, i b. dobrze
      udokumentowana, takze nauka powinna pojsc latwo - jakas ksiazka i juz..
      Poza tym j2ee czyli java do zastosowan internetowych, to w tej chwili absolutny
      hit - wejdz sobie na jobpilot i zobacz ogloszenia .. jest tego mnostwo.

C# dopiero zdobywa sobie zwolennikow, ale robi to b. szybko. B. fajnie
      programuje sie w nim gui, b. prosto aplikacje bazodanowe...

musisz sama cos wybrac.

Mam nadzieje ze Ci pomoglem troche

Pozdrawiam @
    • osuszyc.zubra Re: kurs programowania poradzcie! 16.12.06, 12:19
      korpeczka100 napisała:

> Chcialabym nauczyc sie programowania od podstaw,

jesli chcesz sie nauczc programowania od podstaw to tylko asembler ewentualne
      c. nowoczesne jezyki jak java (wlasnie sie ucze), c# bardzo ulatwiaja
      tworzzenie zlozonych r zeczy, zwlaszcza gui. sa wyposazone w bogate bibliotoki
      klas ktore standardowo rozwiazuja wiele problemow programistycznych.
      • protoplex Re: kurs programowania poradzcie! 01.01.07, 06:13
        haha... ten koleś żartował. Zostaw assemblera, bo sobie mózg połamiesz jeśli jesteś początkująca. Na pierwszy ogień weź Java, albo C#. Potem przerzuć się na Delphi/C++, a potem na Assmbler. To jest naturalna droga, a nie na odwrót.
    • giovanni Re: kurs programowania poradzcie! 29.12.06, 19:10
      Tylko i wyłącznie C++ -> a tutaj "Symfonia C++ Standard" Grębosza - kniga 1300
      stron ale warto! To rządzi i wymiata!
      • protoplex Re: kurs programowania poradzcie! 01.01.07, 06:17
        tak jest C++ rządzi! Od kilku lat piszę pewne algorytmy quasi-matematyczne dla pewnego wydawnictwa i jeśli chodzi o moc obliczeniową to C++ jest najszybszy. Oczywiście szybszy jest w pewnych okolicznościach assembler, ale zeby pisać w nim programy, trezba mieć troszkę więcej czasu.
    • wro_216 Re: kurs programowania poradzcie! 30.12.06, 10:44
      Popieram przedmówcę. Zdecydowanie zacznij od c++,
      kup książkę "Symfonia C++" (ale tą nową jednotomową
      w twardej okładce). Później zainteresuj się
      podstawami struktur danych i algorytmów, poczytaj
      o programowaniu obiektowym.
      Gdy dobrze poznasz c++ z łatwością przerzucisz
      się w przyszłości na Javę lub C# (ta sama składnia,
      podobna filozofia pisania), a jeszcze potem może na Nemerle :-)

Natomiast szkoda czasu na C, a już nie wspominam o
      asemblerze, bo to paranoja uczyć się od podstaw
      programowania na tym języku.

Do C++ polecam darmowe środowiska (zakładając, że używasz windy):
      - Visual C++ 2005 Express Edition (do pobrania ze strony www.microsoft.pl)
      - Borland C++ Builder (www.borland.pl)
      - lub właśnie wspomniany przez Ciebie DevC++
      - ciekawy też jest NetBeans z modułem umożliwiającym pisanie w c++
    • pancamel Z pragmatycznego punktu widzenia ... 31.12.06, 18:10
      to naucz się programować w Javie. Rozumiem, że chcesz znależć pracę i stąd, to
      twoje nagłe zainteresowanie programowaniem.

1)Do Javy jest duzo książek i sieciowych tutoriali. Jest świetnie opisane API,
      strona java.sun.com to skarbnica wiedzy.
      2)Obecnie, jeśli chodzi o programowanie najłatwiej jest znaleźć pracę własnie
      programistom Javy (na pewno łatwiej niż tym którzy znają C++).
      3) Pensje dla Javowców, są wysokie, na pewno wyższe niż dla tych którzy znają
      np. PHP (który też jest popularny na rynku pracy).
      4) I jeszcze jedna ważna rzecz: rozumiem, żę nie masz kierunkowych studiów ani
      doświadczenia. Jak chcesz przekonać potencjalnego pracodawcę? Jesli chodzi o
      Jave, mozesz zdobyc certyfikat SUNa, który zawsze pomoże Ci na początku na rynku
      pracy.
      • marek_masdf Re: Z pragmatycznego punktu widzenia ... 29.01.07, 19:54
        pancamel napisał:

> to naucz się programować w Javie. Rozumiem, że chcesz znależć pracę i stąd, to
        > twoje nagłe zainteresowanie programowaniem.

Jaki okres czasu może zająć nauczenie się Javy aby znaleźć pracę, jeżeli ktoś
        zna C++ na poziomie "Symfonii C++" Grębosza
        • student22 Re: Z pragmatycznego punktu widzenia ... 30.01.07, 11:38
          skladnia sie drastycznie nie rozni, jesli masz opanowane C++, to przejdziesz
          gladko na jave.
          Inna sprawa, to rozumienie programowania obiektowego, wzorce projektowe itp - w
          javie sie pisze raczej wieksze rzeczy.

A jeszcze inna sprawa jest taka, ze j2se za duzo juz nie szukaja - tak 90%
          ogloszen pracy dotyczy j2ee czyli programowania glownie pod zastosowania
          internetowe - a to zupelnie cos innego niz to co nauczysz sie poprzez analogie
          C++<>java
    • yeellow a po co Ci to? 30.01.07, 16:51
      Odpowiedz sobie najpierw na to pytanie. Do roznych celow nadaja sie rozne
      jezyki. Chcesz pisac programiki dla siebie? Zawodowo? W jakim zakresie i co
      maja robic? Chcesz zostac zawodowym koderem, czy programowac przy okazji?

Jezeli chcesz po prostu sie nauczyc czegos nowego, to java bedzie dobrym
      wyborem, ale c++ tez (podstawy nie sa trudne), Delphi tym bardziej (pascal w
      koncu po to powstal, zeby sie mozna bylo latwo uczyc programowania). Ale mozesz
      tez wczesniej pobawic sie VBA (zaraz na mnie naskocza, ale fakt jest taki, ze
      podczas kilkuletniej praktyki zawodowej w ONZ, bankach i pokrewnych firmach
      chociaz cieszyli sie, ze znam C++, to i tak wykorzystywalem glownie VBA, z
      duzym powodzeniem) - na pewno sie przyda i pozwoli zorientowac, czy Cie to
      bawi. Poza tym wystarczy do tego Office, ktorego pewnie masz.

Jak lubisz zastosowania sieciowe, to php+javascript i mozesz zrobic ciekawe
      rzeczy (poszukaj pod haslem Ajax).

A jak lubisz byc oryginalna, to naucz sie Lisp, Scheme albo innego jezyka
      funkcyjnego.

Na marginesie, "studia w tym kierunku" to konkretnie co? Taka wiedza tez pomoze
      cos sensownie doradzic.
    • pawel_radom Re: kurs programowania poradzcie! 01.06.07, 18:38
      Hej. Jeżeli chcesz się uczyć C++ możesz ściągnąć jakiś kurs z neta (np "Od zera do gier kodera") lub, jeśli wolisz kupić książkę (ja np. mam do sprzedania "Język C++. Szkoła programowania" S. Praty - uczy programowania w c++ i właściwie ogólnych zasad programowania). Link do aukcji Allegro:
      allegro.pl/item201811791_c_szkola_programowania_s_prata_bestseller_.html
      lub email: profil2@go2.pl
    • firmland Re: kurs programowania poradzcie! 16.08.07, 23:53
      a ja proponuje wejsc na allegro i poszukac jakis tutoriali video odnosnie Delphi - to chyba najlepszy jezyk na poczatek - prosty, pryjemny i dosc potezny, na co dowodem jest fakt iz samo delphi jest pisane przy uzyciu delphi :)

pozdrawiam
    • superobserwator Re: kurs programowania poradzcie! 11.03.08, 04:20
      Zacznij od książki Thinking in C++. Najlepiej czytaj to w jęz. angielskim i
      naucz się na pamięć, bo potem okaże się to bardzo potrzebne. Radzę pominąć
      visual c++, czyba że uwielbiasz firmę, która to wyprodukowała. Radzę pominąć też
      Delphi (to moje prywatne zdanie). Oprócz tego polecam, ewentualnie, sięgnięcie
      po javę, ale chodzi mi o zastosowania javy w internecie, czyli pisanie projektów
      opartych o bazy danych, jakichś sklepów itd.
    • kulka2210 Re: kurs programowania poradzcie! 21.10.14, 00:49
      wystarczy trochę poszukać w sieci i masz kursy - poszukałem chwilę i proszę strefakursow.pl/kursy/programowanie.html z tego co widzę to te kursy polecane są przez innych, utrzymują się wysoko w rankingu to warto zwrócić na nie uwagę
    • j_white22 Re: kurs programowania poradzcie! 16.06.16, 12:27
      A w jakim jesteś wieku? Bo lifecode.edu.pl robi kursy programowania od postaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka